»

Visual Studio 2008 in .NET Framework 3.5

Microsoft - Microsoft je danes, po nekaj letih razvoja, izdal finalno različico razvojnega okolja Visual Studio 2008, skupaj z .NET Framework 3.5. Skupaj prinašata kar nekaj novosti, ena najbolj težko pričakovanih je nedvomno LINQ (Language Integrated Query), ki omogoča uporabo SQLu sorodnih stavkov neposredno v jezikih .NET Frameworka. Med ostale izboljšave v .NET Frameworku spadajo:
  • Izboljšave prevajalnika: Podpora novi različici VB.NET 9.0 in podpora spremembam v C# 3.0 kot so lambda metode, extension metode, statične reference za anonimne tipe, ...
  • Hitrostne izboljšave: Podpora za paging v ADO.NET, offline delo (in sinhronizacija) z bazami, boljša izkoriščenost večjedrnih procesorjev
  • Mrežne spremembe: Peer-to-peer sklad, PNRP, podpora za HTTP pipelining
  • Windows Presentation Foundation: novejši model za ustvarjanje vtičnikov, SilverLight CLR je del .NET Frameworka
Visual Studio 2008 pa poleg mnogih novosti vsebuje še:
  • LINQ -> SQL designer
  • Grafični designer za XAML/Windows...

60 komentarjev

Microsoft Windows Desktop Search

iTNews - Programski gigant Microsoft je izdal Windows Desktop Search, namenjen poslovnim uporabnikom. Gre za napredno aplikacijo za iskanje podatkov, kar v osnovi že podpira sam operacijski sistem, a žal na zelo nizki ravni. Kriterije iskanja in iskalne filtre je možno zelo natančno prilagajati, program podpira 15 jezikov, najbolj pomembno pa je predvsem napredno iskanje po lokalnem omrežju, elektronski pošti in drugih področjih sistema, ne le po trdem disku. Nova programska oprema vsebuje del tehnologij, ki jih bomo videli tudi v operacijskem sistemu Windows Vista.

Program lahko brezplačno prenesete z uradne strani, vendar je zaenkrat na voljo samo v poslovni različici.

29 komentarjev

Microsoft se spušča na področje superračunalnikov

News.com - Medtem, ko je do sedaj na večini superračunalnikov kraljeval Linux, Microsoft ni imel pravega protiorožja. Linux je namreč nameščen na 4-ih sistemih iz peterice svetovnih superračunalnikov.

Sedaj pa je Bill Gates na SC05 (Supercomputing Conference 2005 - konferenca o superračunalništvu) oznanil Windows Computer Cluster Server 2003, ki je pravkar prešel v beta-2 fazo testiranja. Sistem je optimiziran za delo v gručah, z njim lahko postavljamo opravila v vrsto, deležen pa je bil še kupa drugih optimizacij.

Microsoft pa tako tudi razmišlja, da bi začel ponujati na trgu poleg svojih Live verzij Offica, tudi brezplačne namizne programe, v prihodnosti pa mogoče celo sam operacijski sistem, ki bi sicer bil brezplačen, bi pa vseboval reklame, s katerim bi se zadeva financirala. Ker je to v samem sistemu malo težko narediti, načrtujejo, da bi izdali nizkorazreden sistem, ki bi v stilu Linux distribucij že vseboval uporabne programe, kot je na primer Office, in reklame prikazoval...

41 komentarjev

Microsoft SQL server 2005 in Visual studio

ZDNet - V nedeljo je Microsoft izdal novo verzijo svojega podatkovnega strežnika, "SQL server 2005". Izid je bil večkrat preložen, ker so Microsoftovi inženirji želeli program narediti kar se da varnega in stabilnega, kar naj bi na koncu naredili tudi na račun večine težko pričakovanih novih funkcionalnosti izdelka, ki so tako v zadnjih beta različicah izpadle iz te izdaje. Sočasno z izidom SQL strežnika, pa je Microsoft predstavil tudi novo različico Visual Studia, skupka orodij za izdelavo aplikacij.

Izid teh dveh izdelkov pomeni začetek burnega leta za Microsoft, ki se bo nadaljevalo z izidom novega Xbox-a in končalo z izdajama novega Office-a in nove verzije Windows-ev.

Podobno novico je napisal tudi uporabnik 3p, za njegov trud se zahvaljujemo.

No, pa da vidimo, kaj bo to leto prineslo.

16 komentarjev

Microsoft razvija alternativen OS

Microsoft - Microsoft si je zastavil vprašanje, kako bi bilo zgraditi OS, ki bi bil narejen od začetka in z zanesljivostjo v mislih. Uganili ste, operacijskemu sistemu ni ime Windows, novo stvaritev so zaenkrat poimenovali Singularity.

Podobno vprašanje so si zastavili tudi na Fraunhoferjevem inštitutu za računalniško arhitekturo in programsko tehniko ( FIRST), ko so razvijali svoj minimalistični operacijski sistem z zgolj 3500 vrsticami kode po imenu BOSS, pa tudi na Fraunhoferjevem Inštitutu za eksperimentalni programski inženiring (IESE) v Kaiserslauternu s projektom Marmot, kjer je operacijski sistem sestavljen iz posameznih delov, ki delujejo popolnoma neodvisno, kot LEGO kocke.

Takšen pristop namerava ubrati tudi Microsoft pri izpeljavi Singularityja, kar lahko izveste iz zadnjega poročila, kaj pa se bo s tem raziskovalnim projektom (ki vključuje še nekaj drugih) zgodilo, še ni znano.

49 komentarjev

Microsoft .NET Framework 2.0 je tu, XPS ob bok PDF v Office 12

Slo-Tech - Že od petka se da z Microsoftovih strežnikov prenesti najnovejši .NET Framework. Gre za verzijo 2.0 (2.0.50727), ki je priložena najnovejšemu programskemu okolju Visual Studio 2005. Slednjega bi naj, kot poroča Ayman Shoukry na svojem blogu, naročniki MSDN že lahko prenesli z uradne strani.

InformationWeek.com pa poroča, da bo v prihajajočem Officu 12 možno dokumente v najpogosteje uporabljanih orodjih shraniti tudi v formatu XPS. Gre namreč za XML Paper Specification, znan pod kodnim imenom Metro, ki je Microsoftov odgovor na Adobov PDF. Orodja, ki bodo omogočala shranjevanje v format XPS,...

82 komentarjev

Microsoft IE 7.0 in https, Exchange 5.5 gre v pokoj, prihaja MSN Book Search

Slo-Tech - Microsoft namerava ob koncu leta prekiniti podporo za Exchange Server 5.5, kateremu je že dodobra zrastla brada, prav tako pa je že zdavnaj dobil (celo dva) naslednika - o mlajšem med njima, ki je te dni dobil tudi drugi servisni paket, smo nedavno pisali.

Prav tako se ukinja splošna brezplačna podpora za Exchange 2000, za katerega bo od začetka naslednjega leta na voljo še samo plačljiva različica. To v praksi pomeni, da bodo morali uporabniki plačati tako za podporo, kot tudi za popravke, ki niso varnostne narave (slednji bodo še naprej na voljo zastonj). Velja dodati še, da Microsoft namerava izdati naslednjo verzijo Exchangea pod številko 12 ob koncu naslednjega leta ali v začetku leta 2007. Več o tem lahko preberete na PCWorld.com.

Naslednja točka na seznamu je prihajajoči Internet Explorer 7.0 (IE7), ta naj bi na področju varnosti svojo nalogo opravljal bolje kot predhodnik, tudi po zaslugah privzeto vključene podpore Transport Layer Security (TLS). Trenutno IE6 privzeto...

21 komentarjev

Microsoft praznuje 30 let

Microsoft - Danes Microsoft praznuje 30 let od kar sta Bill Gates in Paul Allen ustanovila podjetje Microsoft, ki je v letih do danes prerasel v svetovnega programskega giganta s skupaj 60.000 zaposlenimi po vsem svetu. Praznovanje, na katerega so povabili približno 16.000 zaposlenih v Redmondu, se bo odvijalo v Safeco Field v Seattlu.

Vse skupaj se je začelo nekje leta 1981, ko je Microsoft začel prodajati MS-DOS za takratne IBM računalnike, kar je ustvarilo pravi imperij. Kasneje so se skozi leta spopadali z različno konkurenco, kot je to bil Netscape, s katerim so z lahkoto opravili. Se pa sedaj poraja vprašanje, kako bo z Googlom in odprto kodo, ki prav tako konkurira...

68 komentarjev

Mariner IV - prvi prelet Marsa ali kako so to počeli naši očetje

Slo-Tech - Medtem, ko se bo, kot vse kaže, Spirit le pozdravil in nadaljeval z delom ter se mnogi sprašujejo, čemu NASA ni storila tega ali onega, si lahko preberete nekaj malega o dogajanju 'za kulisami' pri misiji Mariner IV. Misiji, ki je človeštvu ob bližnjem mimoletu poslala prve slike rdečega planeta.

Takrat so bili napadalni marsovci še vroča tema, konkretih podatkov pa le malo. Mnogi so celo upali, da bodo lahko uzrli umetno zgrajene kanale in se spraševali, ali bi Marsovska obramba lahko sklatila satelit ...

Treba jim je priznati, fantje in dekleta so se fantastično odrezali in vse pomankljivosti (za nas) arhaične strojne opreme kompenzirali z veliko ustvarjalnosti ter dobre volje.

Bill Momsen, takratni inženir v telekomunikacijski ekipi pri JPL, nam podaja ozadje dogodkov. Zelo zanimivo in napeto branje.

1 komentar

Kljukasti križ

Hm, je Microsoft res iskren?

PC Linux Online - Poznali so ga že v Mezopotamiji, Indiji ter stari Ameriki in Skandinaviji, močno pa se je razširil v budizmu, saj so z njim označevali stopala in odtis stopala Sidarta Gautame, pozneje in danes znanega pod imenom Buda. Svetovno prepoznavnost pa mu je omogočil krvoločni nemški diktator Adolf Hitler, ki je kljukasti križ izbral za simbol svoje nacionalistične oz. nacistične stranke.

Pred kratkim je na sceno stopil seveda še Microsoft, ki ni zadovoljen z dejstvom, da ni storil še ničesar za uveljavljanje in širitev omenjenega znamenja. Tako so novemu pisarniškmu paketu Office 2003 priložili pisavo Bookshelf Symbol 7, ki vsebuje dva kljukasta križa. V Redmondu sicer vztrajno...

20 komentarjev