»

Znanstveniki prevedli možgansko aktivnost v govor

vir: Nature
Nature - Raziskovalci iz San Francisca so uspeli električne signale iz možganov z vsadkom prevajati v govor v obliki celotnih stavkov. Pri tem so se poslužili trika, saj so uporabili tisti del možganov, ki nadzoruje gibanje ust pri govorjenju.

Raziskovanje komunikacijskih vmesnikov med možgani in računalnikom beleži uren napredek, kar bo najprej razveselilo tiste ljudi, ki se zaradi bolezni ne morejo normalno sporazumevati z okolico. Današnje naprave, pri katerih takšne osebe z zdravim delom telesa, na primer očesno zenico ali obraznimi mišicami (kar je počel Stephen Hawking) izbirajo črke in besede s seznama, so hudo počasne. Tudi izbiranje z direktnim signalom iz možganov nosi rekord "govorjenja" z zgolj osmimi...

6 komentarjev

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev

Office se seli na internet

Excel v brskalniku

vir: CNet
Microsoft - Microsoft je na konferenci za profesionalne razvijalce (Microsoft's Professional Developers Conference), ki od ponedeljka do četrtka te dni poteka v Los Angelesu, predstavil še eno novost. Prek servisa Office Live, ki bo povezan z naslednjo različico Officea, bodo uporabniki lahko dostopali do aplikacij Word, Excel, PowerPoint in OneNote prek interneta, z čimer bo odpadla potreba po lokalni namestitvi. Microsoft tudi obljublja, da vas ne bo prikoval na Internet Explorer, saj se bo internetni Office lepo razumel tudi s Firefoxom in Safarijem, kar je vsekakor pohvalna gesta. Beta različice...

49 komentarjev

Windows Live Mail Desktop Beta

Slo-Tech - Tokrat je izšel nov program, poimenovan Windows Live Mail Desktop, ki je nekakšna zamenjava oz. nadgradnja obstoječega Outlook Express poštnega odjemalca. Sam program omogoča prejemanje in pošiljanje elektronske pošte preko POP3/SMTP protokola, hkrati pa se lahko naročimo na RSS ter novičarske skupine (NNTP).

Sam vmesnik je že poznan iz drugih odjemalcev, hkrati pa zelo spominja na druge izdelke izdane pod Windows Live. Od vseh novosti, ki jih prinaša, pa smo lahko najbolj zadovoljni tega, da lahko iz programa dostopamo do Hotmail in MSN pošte. Že nekaj časa namreč velja, da je za dostop preko POP3/SMTP potrebno doplačati približno $50.

O samem programu si je moč prebrati več...

34 komentarjev

Microsoft @ CES, Las Vegas 2006

Slo-Tech - Tudi tokrat je Microsoft predstavil nekaj novosti na že uveljavljenem CESu, ki se odvija ta konec tedna v Las Vegasu. Večinoma so bile povezane z multimedijo, povedali pa so tudi, kaj bo novega v Windows Vista, ter podali nekaj idej o življenju v prihodnosti. Da sam dogodek ne bi bil preveč monoton, sta poleg drugih poskrbela Justin Timberlake in Steve Ballmer.

Uvodni del je bil namenjen predstavitvi Microsoftove ideje, ki so jo poimenovali digital lifestyle in predstavlja življenje ob koncu tega desetletja. Gre za nadvse izjemen in drzen koncept, ki vsebuje naprave, kot so zasloni velikih formatov, občutljivi na dotik, napredni mobilni telefoni, aktivna miza, itd. A stvar se ne konča tu, saj se vsa moč prihodnosti skriva v izjemno sposobni tehnologiji, imenovanit Web Services. Že tu lahko namignem, da je praktično večji del predstavitve bil namenjen tem storitvam, kar priča o tem, da teh storitev ne gre podcenjevati.

Sledilo je nekaj že omenjenih predstavitev o novostih Viste,...

20 komentarjev

Microsoft Windows Desktop Search

iTNews - Programski gigant Microsoft je izdal Windows Desktop Search, namenjen poslovnim uporabnikom. Gre za napredno aplikacijo za iskanje podatkov, kar v osnovi že podpira sam operacijski sistem, a žal na zelo nizki ravni. Kriterije iskanja in iskalne filtre je možno zelo natančno prilagajati, program podpira 15 jezikov, najbolj pomembno pa je predvsem napredno iskanje po lokalnem omrežju, elektronski pošti in drugih področjih sistema, ne le po trdem disku. Nova programska oprema vsebuje del tehnologij, ki jih bomo videli tudi v operacijskem sistemu Windows Vista.

Program lahko brezplačno prenesete z uradne strani, vendar je zaenkrat na voljo samo v poslovni različici.

29 komentarjev

Brezplačen Windows z reklamami?

Google News - Kot smo že poročali, se Microsoft intenzivno pripravlja na splavitev storitev Live. Michael Gartenberg iz raziskovalnega centra JupiterResearch pravi, da v Redmondu razmišljajo o izdaji brezplačnih različic orodij Works in Money, govori pa se celo o brezplačni različici Oken, vendar Microsoft tega zaenkrat še ni potrdil.

Glede na statistike (v povprečju prinese Windows Microsoftu le 9 dolarjev dobička na uporabnika letno) naj bi bilo dosti bolj učinkovito operacijski sistem ponujati zastonj, vanj pa vgraditi programsko opremo za prikazovanje oglasov, kar je v zadnjem času zelo popularno in nenazadnje tudi dobičkonosno (spomnimo se Googla). Zaenkrat so vse skupaj zgolj špekulacije, odgovore pa bo, kot vedno, prinesel čas.

52 komentarjev

Microsoft se spušča na področje superračunalnikov

News.com - Medtem, ko je do sedaj na večini superračunalnikov kraljeval Linux, Microsoft ni imel pravega protiorožja. Linux je namreč nameščen na 4-ih sistemih iz peterice svetovnih superračunalnikov.

Sedaj pa je Bill Gates na SC05 (Supercomputing Conference 2005 - konferenca o superračunalništvu) oznanil Windows Computer Cluster Server 2003, ki je pravkar prešel v beta-2 fazo testiranja. Sistem je optimiziran za delo v gručah, z njim lahko postavljamo opravila v vrsto, deležen pa je bil še kupa drugih optimizacij.

Microsoft pa tako tudi razmišlja, da bi začel ponujati na trgu poleg svojih Live verzij Offica, tudi brezplačne namizne programe, v prihodnosti pa mogoče celo sam operacijski sistem, ki bi sicer bil brezplačen, bi pa vseboval reklame, s katerim bi se zadeva financirala. Ker je to v samem sistemu malo težko narediti, načrtujejo, da bi izdali nizkorazreden sistem, ki bi v stilu Linux distribucij že vseboval uporabne programe, kot je na primer Office, in reklame prikazoval...

41 komentarjev

Microsoft Windows Live, Office Live

Slo-Tech - Microsoft od leta 1995 vsakih pet let predstavi novosti v San Franciscu. Tako je leta 1995 oznanil, da bosta prihajajoča programska oprema in operacijski podpirala internet, leta 2000 pa je bil predstavljen .NET, ki je te dni prešel v verzijo 2.0. Včeraj, pet let po predstavitvi .NET, so se Bill Gates in ostali spet zbrali v San Franciscu in predstavili novosti, za katere mislijo, da bodo krojile prihodnost.

Tako so bile predstavljene storitve pod imenoma Windows Live in Office Live. Pri teh storitvah gre za preprosto idejo, da so deli programa oz. njihove funkcionalnosti razpršene po različnih računalnikih, a zahvaljujoč komunikacij med njimi, uporabnik vidi storitev kot celoto. Prav tako so nam na voljo iz...

28 komentarjev

EU proti .NET tehnologiji

Reuters -

Evropski uniji je očitno zasmrdela ta Microsoftova tehnologija, saj si hoče stvar dodobra ogledati. Pri EU želijo biti namreč prepričani, da .NET Passport v skladu z evropskimi zakoni o varovanju podatkov - Uporabnikove podatke lahko firma uporabi ali posreduje tretji osebi le na podlagi uporabnikovega dovoljenja.

.NET Passport storitev, je namenjena predvsem olajšanju poslovanja po internetu, saj omogoča uporabnikom (danes že več kot 100 mio registriranih uporabnikov), da shranijo uporabniško ime, geslo, številko kreditne kartice, ipd na eno mesto, na .NET. Če se še niste registrirali - uporabnik mora vpisati elektronski naslov, telefonske številke ter zgoraj naštete podatke. Microsoft trdi, da je to čisto prostovoljno.

Microsoft v svojo obrambo seveda trdi, da je .NET Passport popolnoma varen in da sovpada z EU zakoni...

8 komentarjev