»

Intel uradno izdal Skylake

Ars Technica - Intelovi procesorji iz družine Skylake so po nekajmesečni zamudi tudi uradno izšli, čeprav sta prva primerka na plano pokukala že pred mesecem dni. Procesorji Skylake so tako kot Broadwell zgrajeni v 14-nm tehnologiji, isto pa bo veljalo tudi za naslednike Kaby Lake. Glavne odlike Skylaka so večja računska moč (tako v splošnem kakor v grafičnem delu) in nižja poraba energije.

Novi procesorji
za hibride, tablične računalnike in ultralahke prenosnike (linija Y) bodo imeli oznake Core m3, Core m5 in Core m7, izšel pa bo tudi en Pentium. Kakšnih bistveni razlik med prvimi tremi ne bo, saj bodo imeli vsi dve jedri (štiri niti), grafiko Intel HD 515, 4 MB L3 predpomnilnika in deklarirano porabo 4,5 W. Bistvena razlika bo v frekvenci, ki bo segala od 900 MHz do 1200...

155 komentarjev

CPU z najboljšim razmerjem zmogljivost/cena

Extremetech - Na spletni strani extremetech.com so opravili obširen test procesorjev proizvajalcev Intel in AMD, da bi ugotovili, kateri namizni procesor trenutno ponuja najboljše razmerje med ceno ter zmogljivostjo.

Tako so v testna sistema posadili 10 P4 procesorjev proizvajalca Intel ter 13 A64 procesorjev proizvajalca AMD, pri čemer so zaradi lažje primerljivosti podatkov izključili celotno S754 linijo AMD procesorjev. Najnižjo ceno za vsak model procesorja posebej so ugotovili s pomočjo spletne strani Pricewatch, nato pa so ga podvrgli najrazličnejšim testom. Jasnega zmagovalca niso našli, od AMDjevih procesorjev je rahlo izstopal Athlon 3800+, med Intelovimi pa je prednjačil Pentium 4 660. Branje celotnega testa je zelo priporočljivo.

46 komentarjev

Paxville na testni mizi

vir: GamePC
GamePC - Intel je že pred precej časa izgubil tekmo za prvi dvojedrni procesor za strežnike, je pa pred časom uspel poslati na trg nove dvojedrne Xeone, znane tudi pod imenom Paxville. Procesorji uporabljajo 2 MB L2 predpomnilnika, so izdelani v 90 nm tehnologiji, podpirajo HyperThreading in delujejo pri frekvenci 2,8 GHz.

Enega takih primerkov (v bistvu dva) so dobili v roke pri GamePC-ju, kjer so ga posadili v Asusovo PVL-D ploščo, zgrajeno okoli Intel E7520 veznega čipovja in vse skupaj pognali skozi lepo število testnih aplikacij. Na koncu so rezultate primerjali z dvojedrnim Opteronom in ugotovili...da Intelova stvaritev ne more konkurirati AMD-ju. Paxville je namreč energetsko precej požrešen - avtor testa pravi, da je najbolj "požrešen" procesor, kar jih je...

11 komentarjev

Dvojedrni Xeoni so tu

X-Bit Labs - Kot ruska stran X-Bit Labs poroča, je Intel včeraj začel razpošiljati prve primerke dvojedrnih Xeonov 2,8 GHz. Novi procesor je osnovan na jedru s kodnim imenom Paxville in ima dva megabajta drugonivojskega predpomnilnika na jedro (torej štiri), vse skupaj je jasno izdelano v 0,09-mikronski tehnologiji. Prav tako tudi podpira HyperThreading (tako lahko v dvoprocesorskem sistemu izvajate hkrati osem niti), 64-bitno računanje, EDB, DBS in večino drugih Intelovih pogruntavščin. Za procesor boste odšteli 1043 dolarjev po kosu, če jih boste kupili vsaj tisoč. Za konec letošnjega leta nam Intel obljublja še dvojedrne Itaniume ter Xeone MP. Več o tem.

21 komentarjev

Pentium M 780

GamePC - Če smo ravno pred kratkim govorili o enojedrnih Yonah Pentium M procesorjih, pa lahko omenimo še, da je Intel izdal še en model, trenutno najhitrejši, ki bazira še na Dothan jedru. Zelo verjetno je, da bo to zadnji model na Dothan jedru, a na potrditev te špekulacije raje še malo počakajmo.

Sam procesor tiktaka pri hitrosti 2,26 GHz, torej je za eno stopničko hitrejši od svojega starejšega brata, Pentium M 770 (2,13 GHz). Vse ostale lastnosti so popolnoma nespremenjene, sprememba je le v hitrosti.

Na GamePC, kjer so procesor testirali, so ga tudi navili na 2,7 GHz, kar sicer ni izjemno, je pa spodoben dosežek za zračno hlajenje.

Sam procesor ni najboljši nakup za ta denar, saj moramo za približno 5% pohitritve plačati skoraj četrtino več kot za 770, je pa predstavitev novega modela znižala cene ostalim procesorjem. Tako je po novem najbolj pametno kupiti Pentium M 760, saj za pol cene 780 dobimo le približno 10 odstotkov manj procesorske moči.

19 komentarjev

Nov članek: Xeon vs. Opteron

Slo-Tech - Saj verjetno ne morete verjeti, ampak Slo-Tech ima spet nov članek. Tokrat je Jure Pečar za vas opisal bistvene razlike med na Xeonih temelječih strežnikih in tistih, ki v sebi skrivajo kup Opteronov.

O tem zakaj morda Xeoni niso ravno najboljša izbira, in to kljub temu, da po AMDjevih trditvah Intel goljufa s svojimi prevajalniki, pa o tem zakaj je štiriprocesorsko simetrično multiprocesiranje v večini primerov le metanje denarja skozi okno ter še o nekaterih drugih stvareh.

17 komentarjev

Intel Celeron M

Slo-Tech - Včeraj so v Santa Clari predstavili nov procesor za mobilni trg, Celerona M. Že ime nam pove, da je to cenejši, manjši ter hkrati manj požrešen procesor za ljudi, ki od svojega prenosnega računalnika zahtevajo predvsem visoko mobilnost in majhno težo za dobro denarno vrednost.

0,13 mikronske celerončke bomo lahko dobili v dveh različicah. Ena je pri "običajni" napetosti 1,356 volta in sicer s hitrostmi 1,3 in 1,2 GHz - ti procesorji bodo porabili približno 25 W moči. Lahko pa bomo dobili tudi precej bolj varčne procesorje in sicer pri 1,004 V delujoče 800 MHz Celerone, ki bodo porabili samo 7 W. Vsi procesorji imajo 400 MHz sistemsko vodilo ter 512 kB L2 predpomnilnika, postavljajo pa se še z nekaterimi novimi funkcijami za manjšo porabo, kot je "Deep Sleep". Vsi procesorji so združljivi z Intelovimi čipovji 855 in 852GM, cene pa so za 1000 kosov naslednje: 134 oziroma 107 USD za polnonapetostne različice in 161 USD za različico ULV z znižano napetostjo. Intelova stran, sicer pa...

6 komentarjev

Primerjava platform za AMD64

vir: GamePC
GamePC - Testi AMD64 zadnje časa padajo, kot snežinke v zimskem viharju. Ker pa brez dobrega čipovja ne bi procesor nikoli tako dobro deloval so se na GamePC odločili, da preizkusijo tri za AMD64 primerna čipovja. Pobliže so si ogledali nVidiin nForce 3 Pro, Viin K8T800 ter AMD-jevo serijo 8000. Predstavnik VIE je bila Asusova plošča K8V, nVidiino poslanstvo pa je predstavila Gigabyte-ova plošča K8N Pro 150. Test je obsegal šest procesorsko požrešnih programov in štiri igre. Po opravljenih testih so ugotovili, da je VIINO čipovje odlično, saj je hitro in ima kar nekaj stvari, ki bodo marsikomu prišle prav. Klik!

4 komentarji

Za vse potrebne -- Opterona kakopak :)

vir: GamePC
GamePC - Opteron se vse bolj širi na police računalniških trgovin. Ker pa procesor sam ne bi nikoli deloval brez ustrezne matične plošče, je Asus izdelal eno prvih matičnih plošč za to AMDjevo čudo, osnovano na arhitekturi K8. Ta proizvajalec matičnih plošč se je izognil AMDjevemu naboru 8000 in se je raje pridružil proizvajalcem, ki so izdali izdelke, osnovane na naboru nForce3 PRO. V sodelovanju z nVidio je nastalo čudo, imenovano Asus SK8N.

Izdelek se lahko pohvali s podporo dvokanalnemu dostopu do pomnilnika hitrosti 333 MHz, AGP 8X, Hyper Transportom in ostalimi naprednimi funkcijami. Na GamePC so ploščo poslali skozi vsa mučenja in rezultate prikazali kot zelo zanimive. V testno posteljico so posadili trenutno najpočasnejšega Opterona,...

19 komentarjev

Prvi test IWill KA266-R plošče

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili verjetno prvi test IWillove DDR plošče z imenom KA266-R, Gre za ploščo zgrajeno okoli ALijevega MAGiK 1 čipovja, ki je namenjena AMDjevim SocketA procesorjem. X-Bitovci so ploščo preizkusili s PC1600 DDR SDRAMom in nekako niso bili najbolj navdušeni nad performansami, saj je sistem bil le okoli 5% hitrejši od konkurenčnega SDR sistema. To gre delno pripisati počasnosti samega čipovja, delno pa neoptimiziranosti preizkusne različice matične plošče, tako da se bo stanje v prihodnosti po vsej verjetnosti izboljšalo.

0 komentarjev