»

Microsoft tožen zaradi imena Bing

The Register - Majceno podjetje Missourija v ZDA je z zamudo ugotovilo, da se Microsoftov iskalnik v bistvu imenuje enako. Podjetje ima namreč skrajšano firmo Bing! in polno ime Bing! Information Design, kar je sumljivo podobno Microsoftovemu iskalniku. Čeprav sta John Telford in Brian Williamson podjetje ustanovila že leta 2000, sta zahtevek za zaščito blagovne znamke vložila šele 26. maja 2009, kar sumljivo sovpada z datumom, ko so v Redmondu dorekli končno ime iskalnika, tedaj kodno imenovanega Kudo.

Zahtevek so avgusta na patentnem uradu zavrgli, ker se je Microsoft prijavil že dva meseca prej z imenom Bing, en sam klicaj pa ni dovolj velika razlika. V tožbi, ki sta jo nesrečna lastnika missourijskega podjetja vložila, Microsoftu očitata, da so dobro vedeli za njihovo blagovno znamko in namerno začeli na veliko propagirati lasten iskalnik, da bi vnesli zmedo na to področje. Od giganta sedaj zahtevata prenehanje uporabe imena Bing, plačilo odškodnine in financiranje popravne reklamne...

12 komentarjev

Ameriško vrhovno zvezno sodišče vzelo pod lupo "očitnost" patentov

ZDNet - Zvezno vrhovno sodišče ZDA, države ki je najbolj radodarna pri dodeljevanju različnih, tudi programskih patentov, je vzelo pod lupo "očitnost" patentov. Ena od zahtev pri dodelitvi patenta je namreč to, da patentirani "izum" povprečnemu predstavniku stroke ni očiten. Kakšna je bila praksa do sedaj, je vsakomur ki področje vsaj malo spremlja, jasno glede na množico očitno očitnih patentov (sicer pa si lahko nekaj očitnih pogledate na tem spletnem mestu). Seveda je očitnost precej izmuzljiv pojem, posebej ko gledamo obstoječe patente - saj veste: "po bitki je lahko biti general". Sodišče si bo vzelo čas za razmislek do julija 2007, če pa bo prišlo do bistvenih sprememb glede patentabilnosti "očitnih" zadev, se bo marsikomu odvalil kamen od srca. Še originalna novica.

2 komentarja

Delujoč model hiperprostorskega pogona

Slo-Tech - Prijavitelj patenta za t.i. pogon warp se je znašel pred težko nalogo: patentni preizkuševalec mu je naložil, da predstavi delujoč model prijavljenega izuma.

Upajmo, da bo prijavitelj čimprej izdelal opisano napravo. Mnogi inženirji po svetu že čakajo, da si ogledajo patent, saj bo izum pomenil pravo revolucijo na področju potovanja po vesolju in nas končno ponesel izven našega kilavega osončja, če avtor ne bo dovolil prej, pa vsaj čez 20 let, ko bo patent postal javno dobro.

Naslednji logični korak je seveda patent za osebni teleport. Upajmo, da nadebudni inženir vsaj prijavo že piše, če že ni zgradil delujočega modela.

70 komentarjev

Patenti, tokrat malo drugače

Ars Technica - Kako drugače? Podjetje Eolas je dobilo tožbo proti Microsoftu in dobilo pravice do svojega patenta '906.

Kaj je sploh vsebina tega patenta? Dejansko patent opisuje kako spletni brskalniki (npr. Internet Explorer) uporabljajo zunanje aplikacije. V primeru IE-ja in drugih brskalnikov so to tako imenovani vstavki, ali plug-ini (flash, shockwave, java...). Patent je v bistvu precej nejasno zastavljen in lahko v bistvu zajema katerokoli aplikacijo znotraj brskalnika ki se lahko v obeh smereh pogovarja s strežnikom.

Microsoft je že oznanil, da bodo preoblikovali svoj brskalnik, tako da ne bo več kršil tega patenta, kljub temu, da se zavedajo, da s tem dosti strani ne bo več prikazanih pravilno.

11 komentarjev

Nov članek: Mnenje - Patentiranje programsko izvedenih izumov - da ali ne?

Slo-Tech - Poiskusi sprejema direktive o patentiraju računalniško izvedenih izumov so v državah članicah EU sprožili številne reakcije javnosti. V Sloveniji se je izoblikovala Iniciativa programski patenti, ki je o vprašanju patentiranja računalniško izvedenih izumov organizirala eReferendum v okviru katerega so zbirali podpise posameznikov in podjetij za oz. proti spremembi omenjene direktive.

Za spremembo direktive se je v okviru eReferenduma zavzelo več kot 500 posameznikov in več kot 150 podjetij in drugih organizacij, proti spremembi pa je na omenjeni spletni strani glasovalo sedem posameznikov.

Ker smo na Slo-Techu želeli predstaviti mnenje koga, ki prepovedi patentiranja programsko izvedenih izumov nasprotuje, oziroma tim. programske patente podpira, smo enega izmed podpisnikov zaprosili za mnenje o patentiranju programsko izvedenih izumov. Mnenje navajamo nelektorirano in v celoti.

42 komentarjev

Bill Gates o patentih

Slashdot - "If people had understood how patents would be granted when most of today's ideas were invented and had taken out patents, the industry would be at a complete standstill today. ... The solution is patenting as much as we can. A future startup with no patents of its own will be forced to pay whatever price the giants choose to impose. That price might be high. Established companies have an interest in excluding future competitors."

"Če bi ljudje vedeli kako dobiti patente, ko se je pojavila večina idej, in bi te ideje patentirali, bi bila industrija danes na popolni mrtvi točki. ... Rešitev je patentirati čim več. Bodoči začetniki brez lastnih patentov bodo prisiljeni plačati katerokoli ceno, ki jim jo bodo velika podjetja vsilila. Cena bo lahko visoka. Uveljavljena podjetja imajo interes za izključitev prihodnjih tekmecev."

Izjava Billa Gatesa leta 1991.

O Gatesovih idejah, zakaj predstavljajo odprti internetni protokoli komunizem in zakaj je bil tudi Billl Gates včasih...

50 komentarjev

Spremembe Internet Explorerja

WinInformant - Včeraj je Microsoft potrdil, da bo do začetka naslednjega leta spremenil Internet Explorer, tako, da ne bo kršil patenta, ki ga je registriralo podjetje Eolas. Po štirih letih sojenja je porota namreč odločila v prid podjetja Eolas, ki si lasti patentne pravice za 'vključene programske objekte' ali drugače rečeno, "plug-ine". Microsoft je kršil pravice s tem, ko je v Windowse in Internet Explorer na prepovedan (zaščiten) način vključeval ActiveX kontrole, Java in ostale plug-ine namenjene brskalnikom.

Čeprav so nekateri nasprotniki Microsofta to novico sprejeli z navdušenjem, pa je njihovo veselje pretirano, saj ta razsodba v nič manjši meri ne bo prizadela tudi drugih brskalnikov, kot so Mozilla, Netscape, Opera in Safari, ker le-ti uporabljajo zelo podobne načine vključevanja plug-inov. Kaj to pomeni za podjetja in razvijalce? Odločitev bo povzročila veliko dodatnega dela vsem spletnim razvijalcem oz. studiem, saj bodo morali večino spletnih strani ustrezno popraviti tako, da...

15 komentarjev

A-mail

Newsbytes - Boeing je dobil pravico zgraditi brezžično omrežje Connexion, ki bo potnikom omogočalo dostop do spleta tudi v zraku. (Če me kdo čudno gleda, je tu kratka obrazložitev: pri mobilni telefoniji GSM se mora telefon za delovanje povezati z bazno postajo - te pa se nahajajo na razdaljah med 10 in 20 km. Če do preklopa iz ene na drugo postajo pride med pogovorom, se ta prekine. Letalo pa hitro prevozi nekaj metrov...).

Connexion bo omejen na ozemlje Združenih držav. Kdo pa ve, kako bo z Lufthansinim satelitskim omrežjem, ki ga bodo testirali leta 2003... Še ena možnost za broadband v 'zakotnih' krajih, kot T....? )

1 komentar

Patenti rulz

Slashdot - No, spet nekaj za v sekcijo "saj ni res, pa je". Britanski telekom je ob brskanju po svojih patentih ugotovil, da ima v ZDA v lasti patent št. 4,873,662, ki ni nič drugega kot hyperlink. Ja ja... to je tista glavna stvar HTMLja A HREF=... Patent so vložili leta 76, dodeljen jim je bil 1989, preteče pa gospodovega leta 2006.
Človek bi rekel, da se lahko od spleta kar poslovimo. Ampak v BT so prijazni in pravijo, da ne bodo tožili posameznih surferjev, saj naj to ne bi bilo praktično. Tožili bodo le ISPje, ki so tako predrzni, da si upajo na svoje računalnike dati .html dokumente. Tako so že poslali 'grozilna' pisma 17 največjim ameriškim ISPjem, v katerih zahtevajo odškodnino za uporabo patenta. Proti največjemu ameriškemu DSL ponudniku Prodigy pa so že sprožili pravni postopek.

Naj me kdo uščipne in zbudi, to je zihr samo neokusna nočna mora.

16 komentarjev