»

Gigabyte s suhimi kondenzatorji

Extremetech - Ta teden je Gigabyte izdal matične plošče serije 945, ki namesto klasičnih elektrolitskih kondenzatorjev uporabljajo suhe (all-solid capacitor), s čimer je ponudbo plošč s tovrstnimi kondenzatorji močno razširil. Doslej smo jih namreč srečali le veznem naboru serije 965, kjer so naleteli na zelo pozitiven sprejem.

Bistvena razlika je, da v suhih kondenzatorjih ni tekočega elektrolita, marveč zgolj trden organski polimer, kar ima blagodejne učinke na lastnosti. Tako je njihova življenjska doba šestkrat daljša od običajnih, so odpornejši na temperaturo, se bolje izkažejo pri delo z viskomi frekvencami in tokovi ter ne morejo eksplodirati. Več o tem.

22 komentarjev

nVidia bo ostala sama

ExtremeReviews - Extremetech poroča, da so vodilni pri nVidii v torek sporočili, da se ne nameravajo povezati z nobenim drugim podjetjem.

Kmalu po AMDjevem nakupu ATija so se pojavile govorice o morebitnem partnerstvu Intela in nVidie. V torek pa je Mike Hara izjavil, da je ta prevzem samo ojačal njihovo filozofijo, da morajo ostati sami zase. Obenem pa je tudi izjavil, da AMD in Intel v boju za prevladu na trgu procesorjev rabita nVidio bolj kot kadarkoli. Prav tako je omenil namero zelenih, da se resneje podajo na trg mobilnih grafičnih čipov, kjer trenutno opazno prevladuje ATi.

Podrobnosti na ExtremeTech.

7 komentarjev

Win32 vs. Win64

Slashdot - Od prihoda Windows XP x64, ki vsebujejo polno podporo za x86-64 procesorje naprej se postavlja vprašanje, koliko so le-ti dejansko hitrejši od "navadne", torej 32 bitne različice Windows XP operacijskega sistema.

Na to vprašanje poskušajo odgovoriti na ExtremeTech, kjer so vpregli v testen računalnik obe različici Windows Xp in obenem še uporabili dvojedrni procesor Athlon64 X2 4800+. Rezultati ki so jih dobili, so morda malenkost presenetljivi, obenem pa še opozarjajo na nekatere težave Windows XP x64, kot so pomanjkanje gonilnikov in težave z nekatero programsko opremo.

9 komentarjev

Windows Vista bo izšla v sedmih različicah

Slashdot - Naslednji operacijski sistem, ki ga namerava izdati redmondski velikan, bo izšel v sedmih različicah, ugotavlja Arstehnica. Poglejmo si jih:
  • Starter Edition bo najrevnejša edicija, v kateri boste lahko hkrati poganjali le tri aplikacije, podpirala pa bo le najosnovnejše povezovanje v omrežja s protokolom TCP/IP;
  • Home Basic Edition bo primerljiva z današnjo inačico Home Windows XP;
  • Home Premium Edition bo za razliko podpirala še večino večpredstavnostih možnosti, kamor štejemo različne standarde za DVD, HDTV in tudi famozni Windows DRM - na kratko povedano, šlo bo za ekvivalent Windows XP Professional, namenjen domači uporabi;
  • Windows Vista Professional bo namenjena uporabi v podjetjih, tako da ne bo podpirala vse šare, ki jo bodo domače različice;
  • Windows Vista Small Business Edition in
  • Windows Vista Enterprise Edition bosta prav tako usmerjeni na poslovno tržišče, le da boste podpirali še nekaj dodatnih zmožnosti;
  • Windows Vista Ultimate Edition pa bo véliki finale, čeprav ime spominja...

94 komentarjev

Miza + Računalnik + Star Wars = TIE Fighter

Extremetech - Na ExtremeTechu je bilo ta teden razpisano tekmovanje v modificiranju ohišij na temo znanstvene fantastike. Zmagal je David Barry, ki je izdelal dober meter visok model vesoljskega plovila TIE Fighter, dobro znanega vsem ljubiteljem Lucasove filmske serije Vojna zvezd. V model je vgradil komponente svojega računalnika, obenem pa mu služi tudi kot delovna miza. Projekt je stal približno 300 dolarjev, za nagrado pa je avtor prejel 120 brezplačnih snemanj glasbenih datotek s strani eMusic.com ter mesto v žrebanju za glavno nagrado - osebni računalnik.

22 komentarjev

Microsoft začel s prodajo Windows XP x64 in 2003 x64

Slo-Tech - Microsoft je danes začel s prodajo operacijskih sistemov spisanih za 64 bitne procesorje. Poleg operacijskega sistema Windows XP Professional x64 Edition, ki je namenjen domači desktop uporabi, so izdali še tri strežniške različice; Windows Server 2003 Standard, Enterprise in Datacenter x64 Edition.

Posamezniki, ki imajo že danes 32 bitne originalne Windows XP Professional, bodo imeli do 30. julija možnost le te zamenjati za licenčna 64 bitna Okna preko Microsoft Technology Advancement Program. Več bo oz. je na voljo na uradni "64 bitni" strani.

Ta izdaja 64 bitnih operacijskih sistemov pa ni mišljena kot nov paradni konj, ki bo nadomestil 32 bitne. Prvi 64 bitni operacijski sistem, ki bo postavljen v ospredje pred 32 bitnimi, bo Windows Longhorn.

19 komentarjev

DX9 glede na ceno in hitrost

Extremetech - ATI in nVidia sta zadnje čase zelo pridna pri izdaji novih produktov. Medtem ko je ATI že lani izdal serijo grafičnih kartic s podporo DirecX 9, je tudi kalifornijsko podjetje letos izdalo GeForce FX s podporo DX9. Na podlagi kartic obeh podjetij so na ExtremeTech spisali test. Katero od teh šestih grafičnih kartic se splača kupit, oziroma katera ponuja največ za spodobno ceno.
Pa veselo branje.

0 komentarjev

WinXP vs Win98SE vs WinME

CNet - Tukaj so pripravili primerjavo med prihajajočim Microsoftovim WinXP, legendarnim Win98SE in hroščatim WinME. Test je sestavljen iz delov. Vsak del ima svoj opis, primerjavo in na koncu zaključek. Na primer: stabilnost jedra, ravnanje z driverji, Internet dostop, multimedija,... Pridejo pa tudi do jasnega zaključka; WinXP na daje VSEGA kar je obljubil, daje pa VELIKO. Torej, tako pravijo na CNET, se ga splača imeti.

3 komentarji