»

V Bruslju zelena luč za Microsoftov prevzem Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Financial Times - Microsoft je maja napovedal, da bodo prevzeli Skype, a prevzem mora pred izvedbo potrditi še nekaj varuhov konkurence in protimonopolnih inštitucij. Zelo pomembno je tudi mnenje EU, s katero je Microsoft že imel pestro zgodovino (gre za znamenit primer o Windows Media Playerju in predlansko pogoditev o izbiri brskalnika v Windows). S prevzemom Skypa pa na Stari celini očitno ne bo težav, saj bo EU prižgala zeleno luč brez pogojev, poroča Financial Times.

Evropski komisar za konkurenco Joaquín Almunia naj bi še ta teden objavil pozitivno mnenje brez pridržkov ali pogojev in nadaljnje preiskave, čeprav konkurenca Microsoftu že očita, da bodo Skype integrirali v Windows in si pridobili neupravičeno prednost. Spomnimo, da je ameriška Zvezna komisija za trgovino...

24 komentarjev

Ebay kupuje GSI Commerce

CNet - Ebay je napovedal, da bodo prevzeli podjetje GSI Commerce, za katerega bodo odšteli 2,4 milijarde dolarjev. To je nekoliko več, kot so plačali za PayPal, in le za spoznanje manj od cene Skypa (ki je medtem že prodan). GSI Commerce ni neznano podjetje, a je vseeno mnogo manj poznano od omenjenih investicij podobnega ranga.

Ukvarjajo se z razvojem storitev za e-trgovino in trženje. Povezujejo s fizičnimi znamkami, kot sta recimo Hewlett-Packard ali pa Ralph Lauren, in jim nudijo tehnologijo za e-trgovino, upravljanje odnosov s strankami in trženjske storitve. Ebayeva motivacija za nakup je bržkone postati pomembnejši igralec na trgu e-prodaje, ne le kot posrednik pri avkcijah tretjih oseb, ampak se približati Amazonovemu modelu.

GSI Commerce...

1 komentar

Na Kitajskem internetna telefonija ilegalna

Slo-Tech - Kitajsko Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je razglasilo internetno telefonijo (VoIP) na Kitajskem za nelegalno, razen če jo ponuja državno podjetje China Telecom ali China Unicom. S tem Kitajska ščiti monopol obeh paradržavnih podjetij in hkrati reže načine komunikacije, ki bi lahko ušli strogi cenzuri. Uradna razlaga je sicer zaščita tržnega deleža domačih podjetij.

S to odločitvijo bodo storitve, kot sta Skype in UUCall, na Kitajskem prepovedane. To bo tudi precej podražilo telefonijo v tujino, saj stane klic prek stacionarnega omrežja na Japonske iz Kitajske okoli pol evra, medtem ko je te klice Skype ponujal za manj kot deset centov.

26 komentarjev

eBay ščiti kupce

Navsezadnje so kupci razlog za eBayev obstoj

vir: eBay
eBay - eBay je za svojo ameriško stran eBay.com zagnal novo storitev, s katero kupce ščitijo pred goljufijami. Program pravzaprav kupci, ki so za plačilo uporabljali PayPal, že poznajo (PayPal Buyer Protection), zdaj pa ga je eBay premaknil pod svojo streho za vse nakupe, opravljenimi s podprtimi načini plačila. Zaščita velja za večino avkcij, razen za celotna vozila (a velja za dele vozil) in nepremičnine. Pri eBayu pravijo, da naj bo prvi korak v primeru nepravega oz. poškodovanega artikla kontaktiranje prodajalca, medtem ko naj pomoč zaščitniškega programa poiščejo šele, če prodajalec ne želi sodelovati. V primeru da je dogovor s prodajalcem dosežen, morajo kupci artikel poslati nazaj in eBayu posredovati...

9 komentarjev

Ebay si je vzel predah, škoda velika

Daily Mail - Morebiti ste opazili, morebiti ne, ampak glavna spletna dražbena stran Ebay si je v soboto vzela nekajurni premor. To ni kar tako, saj ogromno ljudi prek Ebaya služi resne denarje, zato jih taki nenapovedani izpadi hudo vznemirijo. Povzročijo pa lahko tudi finančne posledice, saj se dražbe zaključijo po nižjih cenah, kot bi se sicer, proda se manj izdelkov in tako naprej, česar se zaveda tudi Ebay. Obljubili so, da se tako šesturni izpad ne bo ponovil, saj so napako odkrili in pokrpali, bodo pa prizadetim uporabnikom povrnili nastale stroške, kar se bojijo, da jih bo stalo veliko. Sem sodijo provizije, črtali bodo zaradi izpada pridobljene negativne in nevtralne odzive (feedback system) in jim podelili kupone, ki...

4 komentarji

Skypovi avtorji bi ga radi odkupili nazaj

The New York Times - Razvoj programa za telefoniranje z računalnika na računalnik prek spleta, ki se je sčasoma razvil v marsikaj več, so začeli Estonci Ahti Heinla, Priit Kasesalu in Jaan Tallinn, ki so med drugim pisali tudi svojčas priljubljen program za deljenje datotek Kazaa. Njegov potencial so kmalu spoznali pri eBayu, kjer so leta 2005 v prevzemu zanj odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Kot so povedali, Skype prav hudo z ostalimi njihovimi operacijami ni povezan, a dokler ustvarja stabilen denarni tok in dobiček razloga za nasilno prodajo ni.

The New York Times to pot poroča, da naj bi Niklas Zennstrom in Janus Friis, ki sta bila lastnika podjetja Skype Limited, ki je obvladovalo Skype do prodaje, razmišljala o ponovnem odkupu Skypa. Viri trdijo, da sta se pogovarjala z več zasebnimi skladi in da zbirata svoje premoženje v želji, da podjetje spet kupila. Po prodaji Skypa sta ustanovila podjetje Atomico, ki se je ukvarjalo s tveganim kapitalom (venture capital) in je finančno podprlo Joost.com.

...

12 komentarjev

Na eBayu je batmobil!

Gizmodo - Batmana iz leta 1989 je upodobil Michael Keaton, Jokerja Jack Nicholson, Kim Basinger pa je poskrbela za ljubezensko razsežnost znanstveno-fantastičnega filma. Zagotovo pa vam je v spominu ostal tudi legendarni batmobil, ki se je skoraj 20 let pozneje nepričakovano pojavil na eBayu in bil prodan za 110 tisoč dolarjev. Pravzaprav je bil to le eden izmed petih prototipov, ampak kupec bo po podrobnost najbrž zamolčal, saj je navzven podoben originalu kot jajce jajcu.
O prodaji batmobila iz Črnega viteza vas bomo poskušali obvestiti še pred koncem dražbe.

39 komentarjev

Bo eBay prodal Skype Googleu?

vir: CNet
CNet - Leta 2005, ko je eBay priljubljeno storitev kupil, je po mnenju mnogih v Silicijevi dolini storil 2.6 milijarde ameriških dolarjev "težko" napako. Včeraj so se pojavile nove govorice, da se Skype z Googleom pogaja o partnerstvu ali celo o takojšnji prodaji. Medtem ko govoric ni komentiral še nihče od vpletenih, naj bi dogajanje dodatno podžgala odsotnost Googleovih strokovnjakov na sejmu CTIA v Las Vegasu.

Henry Blodget iz Silicon Alley Insiderja ocenjuje, da bi eBay Skype lahko prodal za 5 ali 6 milijard ameriških dolarjev.

9 komentarjev

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji

eBay namerava prevzeti Skype

Mladina - Mladina, sklicujoč se na AP in STA na svoji spletni strani piše, da je spletna dražbena hiša eBay danes najavila, da bo prevzela hitro rastoče internetno komunikacijsko podjetje Skype Technologies.

eBAY naj bi za prevzem Skype-a odštel okoli 2,6 milijarde dolarjev, vendar naj bi se vrednost posla lahko tudi zvišala.

V družbi eBay so v izjavi za javnost zapisali, da so komunikacije ključnega pomena za e-trgovino ter dodali, da bodo s prevzemom vodilnega podjetja na področju VoIP telefonije utrdili svoj tržni položaj, si odprli nove poslovne priložnosti ter ustvarili zelo močno okolje za poslovanje prek interneta.

Pri eBAY-u bodo nedvomno zelo veseli tudi obsežne zbirke podatkov o uporabnikih storitve Skype. Bo za uporabnike brezplačne VoIP telefonije sedaj končno začel veljati pregovor, da zastonj kosila ni?

9 komentarjev

21$ mesečno za 12Mbits/s? Preselite se na Japonsko!

Wired News - Japonsko podjetje Softbank ponuja zelo hiter DSL dostop do interneta. Za "pičlih" 21$ na mesec dobi uporabnik 12 megabitov pasovne širine, zastonj klice prek protokola VoIP do uporabnikov istega omrežja, klice Tokijo-New York za le 3 cente na minuto ... Ustanovitelj tega podjetja Masayoshi Son prerokuje, da bodo VoIP klici kmalu popolnoma zastonj - nekakšna e-pošta 21 stoletja. Uporabnik dobi zastonj še modem, pogodba pa ga obvezuje, da bo njihov uporabnik vsaj 15 mesecev.

Čeprav so cene DSL-a v naši državici trenutno zelo ugodne, se česa takega verjetno ne bi branil nihče. [:\\]

15 komentarjev