»

Google Summer of Code 2014 in slovenski projekti

Slo-Tech - Študenti, ki za letošnje poletno delo še ne veste, kje bi počitniško delo opravljali, se lahko tudi letos odločite za sodelovanje pri Googleovem projektu Summer of Code 2014.

Kaj je Google Summer of Code?

Google Summer of Code je projekt, kjer Google sponzorira študente, da le-ti čez poletje sodelujejo pri razvoju odprto-kodnih projektov.

Letos je tudi prav posebno leto, ker Google Summer of Code projekt praznuje svojo 10 obletnico. Zaradi tega bo Google študente, ki bodo sodelovali in projekt tudi uspešno opravili nadgradil z kar 5500 dolarji (prejšnja leta je študent za uspešno opravljeno delo dobil 5000 dolarjev).

Zakaj...

14 komentarjev

Google Summer of Code 2012 in slovenski projekti

Slo-Tech - Študenti, ki za letošnje poletno delo še ne veste, kje bi počitniško delo opravljali, se lahko tudi letos odločite za sodelovanje pri Googleovem projektu Summer of Code 2012. Z uspešnim prispevanjem k projektu vas Google poplača s 5000 dolarji, delodajalci pa poleg življenjepisa kot referenco zelo radi pogledajo tudi vaš Github profil ali - prispevke k odprtokodnim projektom, kakršni so na voljo v okviru Google Summer of Code.

Med projekti je letos kar nekaj takih, pri katerih lahko z mentorji sodelujete v slovenščini:
  • Orange, orodje za podatkovno analitiko, kjer lahko delate na podatkovnem rudarjenju, strojnem učenju in vizualizaciji podatkov,
  • wlan slovenija, odprto brezžično omrežje Slovenije, kjer lahko med drugim izbirate na delu od omrežnega nivoja do programiranja spletnega vmesnika in vizualizacije omrežja z JavaScriptom v brskalniku,
  • libcloud, knjižnica v Pythonu, namenjena abstrakciji različnih ponudnikov storitev v oblaku, kjer so kot možni projekti ponujeni podpora novim...

7 komentarjev

Letos dva slovenska projekta na Google Summer of Code

Slo-Tech - Poleti se bo znova odvijalo Googleovo poletje kode in zdaj je ugoden čas za začetek pogovorov s sodelujočimi odprtokodnimi projekti.

Letos na Google Summer of Code sodelujeta že dva slovenska odprtokodna projekta. Prvi je sistem za enostavno postavitev in vzdrževanje brezžičnih omrežij, ki ga je razvila ekipa za projektom wlan-Ljubljana (po novem wlan-Slovenija). Projekt bo, tako kot že lani, sodeloval pod okriljem sorodnega Nemškega projekta Freifunk. Drugi Slovenski projekt, letos novinec, je Orange, prijavil pa ga je Laboratorij za bioinformatiko Fakultete za računalništvo in informatiko.

Google si želi s svojim projektom Google Summer of Code k razvoju odprtokodnega programja pritegniti več programerjev. Za poletno delo jih nagradi s 5000 dolarji nagrade in majico, znajo pa v košarico dodati tudi kakšno dodatno presenečenje (lansko leto so tako vsi študenti prejeli celoletno ACM-ovo študentsko naročnino). Freifunk in FRI-jev laboratorij sta sicer zgolj dve izmed 175...

11 komentarjev

Googlovo poletje odprte kode 2008 je pred vrati

Google - Že četrto leto zapored se Google vrača s poletjem odprte kode Google Summer of Code 2008, ki je doslej privabilo že 1500 študentov (samo lani 900) in 2000 mentorjev iz 90-ih držav sveta, ki so prispevali kodo za preko 130 projektov.

S to edinstveno prireditvijo želi Googlo širiti prepoznavnost in kvaliteto odprte kode, pa tudi iskati skrite programerske talente. Za študente, ki si želijo zaslužiti 4500 dolarjev (približno 3000 evrov) in poletje posvetiti razgibavanju prstov/možgančkov ob svojem najljubšem odprtokodnem projektu, je priložnost kot nalašč. Če želite izboljšati Gnome, KDE, OpenOffice, prevajalnik, urejevalnik besedila ali drugo orodje, ki ga vsakodnevno uporabljate, lahko organizacijo, za katero si želite delati, kontaktirate že vnaprej in poskrbite, da se bo našla prava naloga, ki vam bo pisana na kožo. Rok za prijave je 31. marec 2008.

http://code.google.com/soc/2008

5 komentarjev

Tudi letos Googlov Summer of Code

Google - Ker je projekt lansko leto uspel, bo Google tudi letos pripravil program Summer of Code, ki je namenjen štipendiranju razvijalcev odprtokodnih programov. Sodeluje lahko vsakdo, ki je star najmanj 18 let, ima status študenta (pri Googlu so dokaj prožni glede definicije le-tega in se prav nič ne otepajo podiplomcev), ima delovno dovoljenje v državi prebivanja, ni državljan kakšne izmed (po ameriških zakonih) "malopridnih držav" (trenutno so to Iran, Severna Koreja, Sudan in Kuba) ter nima sorodstvenih ali poslovnih vezi z zaposlenimi pri Googlu, znanje angleščine pa je verjetno samoumevno.

Trenutno še zbirajo prijave mentorskih organizacij, katerih seznam najdete tukaj. Ker pa se nezadržno bliža 1. maj, ko bodo pričeli zbirati prijave kandidatov, se naj zainteresirani čimprej usmerijo k pogosto zastavljenim vprašanjem.

Izbranci, ki bodo do sredine avgusta uspešno dokončali svojo nalogo, bodo lahko bogatejši za 4500 zelencev (minus za prispevke vedno nenasitni davkariji), najbrž...

18 komentarjev

Klepet s stvaritelji Internet Explorerja

Slashdot -

Microsoft se je, kot kaže, vendarle odzval na neprestane kritike o nevarnostih Internet Explorerja, saj je včeraj zvečer na Microsoftovih strežnikih potekal klepet med uporabniki in inženirji, ki pišejo IE.

Najbolj pereče vprašanje je bila nedvomno varnost in kdaj lahko pričakujemo nov paket popravkov za IE. Inženirji so na očitke, da drugih brskalnikov ni treba toliko krpati kot prav IE, odgovarjali, da IE ostaja tarča, dokler bo imel prevladujoč delež uporabnikov, zaradi česar ga morajo nenehno izboljševati.

Druga najbolj vroča tema so zmožnosti, ki jih ponujajo drugi brskalniki (naprimer zavihki), kjer so se uporabniki upravičeno spraševali, zakaj jih Microsoft ne vključi. Tu so bili inženirji bolj previdni z izjavami, saj niso povedali, ali lahko te funkcije sploh pričakujemo. Preberite si povzetek.

64 komentarjev

Red Hat Linux 9 na smetišče zgodovine

več strani -

Kot so pri Red Hatu napovedali že v začetku letošnjega leta in nakazali januarja, ko se ukinili podporo za Red Hat Linux 7.1 7.2, 7.3, in 8, se je z včerajšnjim dnem zaključil uradni življenjski ciklus Red Hat Linuxa 9. Red Hat ga od danes naprej uradno ne podpira in zanj ne bo izdajal novih varnostnih ali drugih popravkov (sicer bo nekaj časa obstajal program Progeny Transition Service za vse, ki bodo na tem operacijskem sistemu ostali, a bo potrebno za vso pomoč in popravke plačati).

Podjetje se bo v celoti osredotočilo na svoj Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki bo plačljiv in namenjen predvsem podjetjem in ne domačim uporabnikom. Vsem ostalim pa ostaja odprt projekt Fedora 2, ki je že v zaključnem stadiju testiranja. Klik, klik!

2 komentarja

Oče interneta prejme Milenijsko nagrado

InternetNews - Oče in glavni stvaritelj www-ja (World Wide Web), Tim Berners-Lee, bo prejel nagrado "Millenium", zaradi izrednih prednosti, ki jih sam www prinaša vsem svojim uporabnikom. Kot se za takšno nagrado spodobi, prejme dobitnik tudi primerno denarno vsoto, ki je tokrat nemajhen milijon ameriških dolarjev - prispevale so ga različne zasebne in javne organizacije. Nagrado podeljuje Finnish Technology Award Foundation, v izboru pa se je znašlo kar 77 kandidatov. Tim Berners-Lee, ki danes vodi W3C, si lasti tudi naziv "Sir", ki mu ga je podelila angleška kraljica s podobnimi razlogomi, zaradi katerega je sedaj prejel nagrado tisočletja. Uradno jo bo prejel 15. junija.

6 komentarjev

Google proti Booble

Je Booble res "nedolžen"?

InternetNews - Po iskalniku Google smo 20. januarja 2004 dobili še (hm, nekoliko bolj specializirani) iskalnik Booble, ki je po besedah avtorjev "iskalnik za odrasle". Ker pa ima Booble precej podobnosti z Googlom (ime, logotip in gumb "I'm Feeling Lucky", ki se pri Booblu imenuje podobno), se je Google odločil od svojega konkuerenta zahtevati umik.

Kljub temu, da Booblovci pravijo, da gre samo za parodijo, pa Google kot kaže nima takšnega smisla za humor in se v skrajnem primeru namerava poslužiti sodišča. Klik!

14 komentarjev

JBoss in MySql

InternetNews - Vedno več je govora o odprtokodnih rešitvah v podjetjih. Toda kaj nam pomaga cel kup sicer dobrih izdelkov, ki pa ne znajo najboljše sodelovati med seboj in imamo posledično več dela kot z zaprtimi rešitvami. Zato je zelo dobrodošla novica, da sta JBoss in MySQL AB sklenila dogovor o medsebojnem vključevanju izdelkov. Tako bo odslej JBoss svojemu programskemu strežniku prilagal bazo MySQL in obratno. Obe podjetji sicer nudita komercialno podporo za svoje izdelke.

0 komentarjev

Bo Microsoft izdelal nadomestek za Flash?

InternetNews -

InternetNews poroča, da pri Microsoftu razvijajo nadomestek za Flash animacije, ki naj bi bil integriran v .NET okolje in uporabljal strojno podporo za pohitritev grafike. Pri Macromedii zaenkrat še niso odgovorili na to.

Kaj pa bo, pa dejansko ne ve nihče. Razvijalci so projekt, ki sicer nosi ime Sparkle, "ljubkovalno" poimenovali Flashkiller. Na zadnji predstavitvi Longhorna sicer tega dodatka še ni bilo videti, ampak precej novosti v Longhornu napoveduje, da Microsoft posveča vedno več pozornosti orodjem za pripravo vektorske 3D grafike, tako v računalnikih, kot tudi v drugih napravah. Več o tem.

6 komentarjev

Prvi obrisi novega KDE in GNOME namizja

The Register - Ljudje pravijo, da je dobra konkurenca vedno dobrodošla, saj podjetje ali, v tem primeru, razvijalce prisili, da se izmišljujejo vedno nove in nove stvari. Čeprav sta si namizji KDE in GNOME v sorodu, saj ju povezuje ista GPL licenca, programerji obeh namizij kar tekmujejo, kdo bo ponudil več. Tako sta pred kratkim obe skupini razvijalcev izpljunili svoje testne različice obeh namizij. Od njih sicer še ni preveč za pričakovati, saj sta vse prej kot končani, vendar pa lahko radovednežem povesta, kako bo vse skupaj vsaj približno izgledalo, ko bodo izšle polne različice. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev