»

AMD predstavil 65 nm procesorje

AMD - AMD je danes uradno predstavil svoje prve procesorje izdelane v 65-nanometrski tehnologiji. Dvojedrni Athlon 64 X2 procesorji bodo nosili oznake 5000+, 4800+, 4400+, in 4000+ temeljijo na jedru Brisbane in imajo dvakrat po 512 kB drugonivojskega predpomnilnika. Frekvence procesorjev znašajo 2,6, 2,5, 2,3 oziroma 2,1 GHz. Za najdražjo različico je potrebno odšteti 301 ameriške dolarje, medtem, ko cena najcenejše različice znaša 169 ameriških dolarjev. Do sredine prihodnjega leta naj bi celoten Fab 36 v Dresdnu prešel na 65-nanometrsko tehnologijo.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

36 komentarjev

Najmočnejši socket939 procesor

AMD Athlon 64 FX-60

AMD - AMD je danes spustil v prodajo svojo najnovejšo pošast, dvojedrni procesor AMD Athlon 64 FX-60, katere jedri tiktakata na 2.60GHz, vsakemu jedru pa je dodeljeno 1 MB L2 predpomnilnika. Po podatkih AMD-ja gre za njihov zadnji procesor za podnožje (socket 939, vsi prihajajoči procesorji bodo izdelani za novo platformo AM2. Zanj hočejo ''skromnih'' 1.031 ameriških zelencev.



Ob predstavitvi so se na spletu pojavili že prvi testi in primerjave nove AMD-jeve zverine:

AnandTech
X-bit labs
Hexus.net
PCPerspective
Hot Hardware
AMDZone
T-Break

Vse skupaj bi lahko bilo še bolj pompozno, če AMD splavitve novega procesorja ne bi držal v taki tajnosti, da je na predstavitev prišla le...

54 komentarjev

Procesorske novice

Slo-Tech - V zadnjih nekaj dnevih dobre in slabe novice dežujejo iz taborov obeh največjih proizvajalcev procesorjev, AMDja in Intela.

Če začnemo z AMDjem, lahko povemo, da za leto 2007 načrtujejo štirijedrne procesorje Opteron. Opremljeni bodo z za zdaj še neuporabljeno vrsto pomnilnika, DDR3. Jedra bodo med sabo komunicirala z novo verzijo HyperTransport vodila, dodatna, tretja, stopnja predpomnilnika pa bo omogočila kar 16 oziroma 32 procesorske strežnike. Do sedaj so bili sistemi omejeni na le 8 fizičnih procesorjev, saj je zelo težko koordinirati podatke med procesorji in pomnilnikom, nova stopnja predpomnilnika pa izključuje zahtevo po dodatnem koordinacijskem čipu.

Dokaj stabilna rast prodaje AMDjevih procesorjev je botrovala vedno večjemu tržnemu deležu in s tem tudi vedno večjemu zaslužku. Namizni procesorji se že dolgo prodajajo zelo dobro, a do prihoda Opteronov AMD ni in ni mogel konkurirati Xeonom. Za leto 2006 tako napovedujejo precejšen skok v zaslužku in številu prodanih...

34 komentarjev

Po Cedar Millu sedaj še Presler

Tom's Hardware - Ni dolgo nazaj, ko so na Tom's Hardware v roke dobili enega zgodnjih primerkov procesorjev Pentium 4 z Cedar Mill jedrom (65 nm), sedaj pa jim je uspelo testirati še njegovega dvojedrnega bratca. Ta ima v primerjavi z današnjimi procesorji Smithfield Pentium D, ki so v bistvu Prescott krat dva (na hitro zlepljeni jedri, zapakirani pod en sam heatspreader), podobno zasnovo, vse skupaj je narejeno malo bolje, vsako jedro pa ima sedaj kar 2 megabajta L2 predpomnilnika.

Pentium D 900 serija, kot bo poimenovana, bo zaradi manjšega jedra porabila manj energije (kljub precej več tranzistorjem), hitrost pa se zaradi praktično enakega jedra ne bo spremenila, razen v aplikacijah, ki imajo raje več predpomnilnika. Vsi procesorji bodo vsebovali tudi Vanderpool virtualizacijsko tehnologijo.

Intel je uspel zmanjšati porabo za 18% (procesorji Cedar Mill so hladnejši za 20%), torej bodo čipi porabili največ 130 W (oz. 95 W za enojedrnike). Zaradi nižje temperature pri delovanju čipov bo...

7 komentarjev

AMD na 65 nm

The inquirer - AMD je dokončal razširitev tovarne Fab 36 v Dresdnu, kjer bodo izdelovali procesorje v 65 nm tehnologiji in načrtuje odprtje v sredini oktobra. Glede na podatke, do katerih se je dokopal The Inquirer, je AMD izdelal prve delujoče primerke procesorjev v 65 nm junija. Uradno so prvi primerki takih procesorjev napovedani za leto 2006, torej AMD ne bo zaostal za Intelom pri prehodu na nov postopek izdelave.

62 komentarjev

Intel se pripravlja na 65 nm

X-Bit Labs - Intel je včeraj najavil, da je začel s projektom adaptacije svoje tovarne v Arizoni, kjer bodo odslej namesto 200- obdelovali 300-milimetrske silicijeve rezine. S tem se bodo tudi začeli pripravljati na prehod na 65-nm tehnologijo izdelave procesorjev. Projekt bo stal dve milijardi dolarjev in ko bo končan, bo to peta Intelova tovarna s 300-mm silicijevimi rezinami. Prve tovrstne procesorje lahko pričakujemo naslednje leto. Več o tem.

21 komentarjev

Kaj nam prinaša Toshiba?

The inquirer - Toshiba, ki zadnje čase ne doživlja svojih najbolj rožnatih časov, je danes najavila, da namerava v naslednjih nekaj letih izdati 93 izdelkov, ki jo bodo, vsaj tako upajo, ponovno popeljali do kraljevskega stolčka med azijskimi IT podjetji. Tako naj bi na tržišče poslali 50 inčni prikazovalnik, gorivne celice za prenosnike ter miniaturne trde diske. Za izvršitev tega nameravajo v roku treh let nameniti več kot trilijon jenov za opremo in razvoj. Klik!

0 komentarjev

AMD z novimi jedri

Slo-Tech - AMD je končno začel izdelovati procesorje z oznako XP1700+ in 1800+ na novi, 0.13-mikronski izvedenki jedra z imenom Thoroughbred. Pred časom je bila velika dilema, ali bo AMD počasnejše procesorje izdeloval v Thoroughbred A inačici jadra ali pa v Throughbred B verziji.

No, kot navajajo na HardwareConnect bosta zgoraj omenjena modela delovala na Throughbred B jedru, kar naj bi pripomoglo k boljšemu navijajnu. In kako ločiti nove procesorje od starih? Tokrat bo potrebno pogledati serijsko številko odtisnjeno na samem procesorju; stari procesorji imajo oznako AXDA1800DLT3C, novi pa AXDA1800DUT3C. Klik!

7 komentarjev