»

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Bloomberg - Izogibanje plačevanju davkov v vseh državah grdo gledajo, a praksa sama po sebi za razliko od utajevanja davkov ni nelegalna. Zlasti podjetja v državah z visoko obdavčitvijo dobička poizkušajo s kreativnim računovodstvom svojo davčno obveznost zmanjšati. Ameriške IT-korporacije niso pri tem nobena izjema, ugotavljajo na Bloombergu. Vodilni pri tem početju je Google, ki je s premetenimi transakcijami uspel efektivno obdavčitev svojega čezmejnega dobička znižati na 2,4 odstotka (celotnega pa na 22,2 odstotka), s čimer so v zadnjih treh letih privarčevali 3,1 milijarde dolarjev ali, povedano drugače, povečali svoj dobiček za četrtino. Enake taktike uporabljajo tudi drugi, med njimi tudi Apple, Microsoft, IBM in Oracle, ki so si stopnje obdavčitve znižali na 4,5 do 25,8 odstotka.

Davek na dobiček v ZDA znaša 35 odstotkov, kar je po mnenju podjetij preveč. V Franciji na primer znaša 34,4 odstotka, v Nemčiji 30,2 odstotka in na Japonskem 39,5 odstotka.

Podjetja uporabljajo več metod za...

28 komentarjev

Intel bo podprl CrossFire in SLI

DigiTimes - Intel za naslednje leto pripravlja novo vezno čipovje, s katerim bo ponudil podporo za SLI tehnologijo Nvidie in CrossFire tehnologijo podjetja ATI. Podprt bo PCIe x16 vmesnik, kar bo omogočalo izdelovalcem matičnih plošč uporabo dveh PCIe x8 rež za grafične kartice.
Vezno čipovje bo namenjeno zahtevnejšim uporabnikom, o čemer priča tudi cena, ki naj bi znašala 50$ za količine po 10.000 čipov. Izvirno novico si lahko ogledate tukaj.

3 komentarji

Intel napoveduje nove procesorje in vezna čipovja

The inquirer - Že 13. novembra naj bi dobili prva 65-nanometrska predstavnika, 672 in 662 (3,8 in 3,6GHZ, 2MB L2 predpomnilnika ter 800MHz sistemsko vodilo), stala pa naj bi nekaj čez 600 in 400 dolarjev. Vse to so priprave na leto 2006, ki bo prineslo veliko novosti, na primer pentium D 9xx serijo (950 - 920), ki bo v celoti narejena z uporabo 65 nanometerskega procesa, vsi procesorji pa bodo podpirali Vanderpool tehnologijo (uradno Virtualisation Technology oz. VT), ki omogoča uporabo in hkratno poganjanje dveh operacijskih sistemov.

Podobni enojedrniki, torej 65 nm Pentium 4 z VT, bodo na trg prišli v januarju 2006, označeni pa bodo tako kot zdaj, na koncu pa bo številka 1 (torej 6x1).

Do sprememb bo prišlo tudi na področju veznih čipovij, saj Intel svoje OEM partnerje že svari, da so celotne serije 925, 915 in 910 čipovij že zastarele. Tako so trenutna čipovja 955X, 945P (v zadnji četrtini leta mu pride delat družbo PL izvedba) ter 845G. V začetku leta 2006 dobimo še 965X ter 945GZ, v drugi...

7 komentarjev

Intel Developer Forum 2005

AnandTech - Te dni poteka v San Franciscu pod taktirko Intela IDF 2005 (Intel Developer Forum 2005). Šlo naj bi za enega najbolj zanimivih IDF-jev zadnjih petih let (vsaj tako pravi avtor članka na AnandTech), saj je Intel takoj presenetil z napovedjo prihajajočh novih arhitektur mikroprocesorjev imenovanih Woodcrest, Conroe in Merom, ki bodo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta.

Gre za 64-bitne procesorje, ki bodo izdelani v 65 nm tehnologiji. Samo Conroe naj bi imel 5-krat višje razmerje zmogljivost/Watt, pri čemer so se pri Intelu zelo potrudili, saj je že podatek, ki ga navaja Intel, da bodo letno uporabniki porabili milijardo dolarjev manj denarja (podatek velja pri 100 milijonih računalnikih) za elektriko, dovolj...

15 komentarjev

Intel se pripravlja na prehod na 45 nm

X-Bit Labs - Če gre verjetni sledeči novici, bo Intel v letu 2007 prešel na 45 nm tehnologijo izdelave procesorjev. Da ima podjetje resne namene, priča tudi podatek, da bodo v Arizoni zgradili nov obrat, imenovan Fab 32, ki bo že šesti te velikosti. Stroški so ocenjeni na 3 milijarde dolarjev.

Na približno 17000 kvadratnih metrih uporabnih površin, ki bodo predstavljale le petino celotnega obrata, naj bi bilo zaposlenih 1000 uslužbencev. Intel prav tako načrtuje razširitve kapacitet na Irskem in v Novi Mehiki. Več o tem tukaj.

13 komentarjev

Novi Intelovi namizni procesorji

The inquirer - Intel je svojim OEM partnerjem predstavil nov roadmap in tako opozoril na podrobnosti o procesorjih, ki bodo prišli na trg naslednje leto.

Tako je najavljena družina procesorjev s kodnim imenom Conroe, ki je napovedana za drugo polovico leta 2006 in bo nasledila procesorje s kodnim imenom Presler, ki se bodo po napovedih pojavili na trdu v prvi četrtini leta 2006. Presler družina procesorjev bo zgrajena v 65 nanometrski tehnologiji izdelave, uporabljala pa bo po 2Mb L2 predpomnilnika na jedro. Conroe procesorji pa bodo na voljo v izvedbah z 2x2Mb L2 predpomnilnika ali 2x4Mb L2 predpomnilnika. procesorji bodo označeni s številkami od 920 do 950. Za letos pa so najavljeni Pentium 4 procesorji, ki bodo nosili oznako 673, uporabljali 2Mb L2 predpomnilnika in pretikali tranzistorje pri taktu 3,8 GHz.

Intel je tudi potrdil prihod dvojedrnih Yonah procesorjev v prvi četrtini 2006, ki se bodo po njihovih besedah znašli v SFF sistemih in sistemih, namenjenih za multimedijsko rabo....

10 komentarjev

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno...

80 komentarjev

Apple se odloča za Intel

Slashdot - Že pred časom se je šušljalo, da naj bi Apple prekinil razmerje s podjetjem IBM, ki je do sedaj skrbelo za izdelavo procesorjev v vseh jabolčnih izvedenkah osebnih računalnikov. Sedaj pa so se govorice uresničile, Intel bo postal nov uradni dobavitelj procesorjev za Apple.

Do srede 2006 bodo zamenjani procesorji v računalnikih za manj zahtevne uporabnike (eMac, Mac Mini, ...), nekje na polovici leta 2007 pa bodo Intelovi čipi tiktakali tudi v Power izvedenkah Macintoshev. Poraja se vprašanje, ali bo Apple preklopil na procesorsko arhitekturo x86 in se podal med ostale proizvajalce PC računalnikov (Dell, HP, IBM, ...). Če in kako bo to vplivalo na njegov uspeh, bomo še videli, do takrat pa imate čas za branje izvorne novice.

113 komentarjev

Napoved raziskovalne skupine Petrov: Konec prevlade Microsofta in Intela

X-Bit Labs - Podjetje Petrov group, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami in strateškim svetovanjem na področju 'high-tech' industrije, je včeraj izdalo novo poročilo ( white paper) z naslovom Izginjanje prevlade Wintel-a - možni in verjetni scenariji.

V sporočilu za javnost je zapisano, da je zdaj napočil čas, v katerem je 'duopol' Microsofta in Intela na področju PC-jev resnično ogrožen. Zakaj? Zaradi kombinacije tehnološke diskontinuitete, velikih sprememb v zahtevah trga in cele kopice združenih tehnologij, poslovnih koalicij in pristopov, za katerimi stoji drugo vodilno podjetje - IBM. Avtorji poročila tudi menijo, da za naslednjo generacijo Linux PC-jev ni nujno, da bi temeljili na Intelovih čipih in da bodo tržni deleži na velikih porajajočih trgih najverjetneje določeni z domačimi vsebinami, ki ne bodo prišle iz Redmonda.

Skratka, po mnenju skupine Petrov bi naj pri pogubi Wintel nadvlade imel vodilno vlogo IBM. Možnih scenarijev je več, v bližnji prihodnosti pa so najbolj obetavni...

126 komentarjev

AMD sklenil dogovor z Intergraphom

več strani - Pred več kot letom dni smo poročali o Intergraphovih tožbah proti računalniškim gigantom zaradi patenta za dostop do procesorskega predpomnilnika (Clipper). Spor z Intelom so tedaj rešili izvensodno, zdaj pa so "dobili" tudi spor z AMD-jem. Formalno so sicer obtožbe umaknili, a v zameno jim mora AMD plačati 10 milijonov dolarjev in dva odstotka svojega dobička v obdobju naslednjih treh let. The Register in X-Bit Labs poročata.

0 komentarjev

Solaris v 64-bitih

X-Bit Labs - Kot poročajo X-Bit Labs, kani Sun izdati posebno 64-bitno verzijo Solarisa, ki bo posebej prilagojena za AMD-jeve Opterone. Jonathan Schwartz, Sunov predsednik, je dejal, da so se za to potezo odločili, ker Opteroni prikazujejo izjemno veliko hitrost in so tako zelo primerni za sisteme, na katerih bo tekel Solaris.

Uradna Sunova izjava je, da bo poskusna verzija izšla v prvem kvartalu prihodnjega leta, končna pa malce kasneje. Sun še ni podprl Intelovih Itaniumov. Več o tem.

2 komentarja

Dell bo skrajšal svoje ime

X-Bit Labs - Že dalj časa smo priče procesu, ko si vsa pomembnejša podjetja karseda skrajšujejo imena v želji pritegniti več pozornosti in prikazati svoje ime kot uveljavljeno blagovno znamko. Tokrat je temu trendu sledil še Dell, ki se bo takisto preimenoval. Podjetje, ki se uradno kliče Dell Computer Corporation, bo odslej znano le še kot Dell. Nadzorni svet se je kasneje odločil, da je ime Dell nemara res premalo zgovorno, zato so predlagali za odtenek daljšo inačico Dell Inc., ki se prijela. Klik!

0 komentarjev

Banalnosti

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo spremenil design hladilnih reber na Pentium 4 procesorju. Ampak razlog ne tiči v boljšem hlajenju ali večji stabilnosti... Je prav banalen. Trenutna hladilna rebra so še prečno prevrtana. Intel se je odločil, da bo ta postopek odslej izpustil. To pa zato, ker je, odkar je prestopil na 0.18 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, kar ga je očitno stalo precej denarja, začel mrzlično paziti na izdatke. Intel zagotavlja, da ta nova modifikacija ne bo poslabšala rezultata P4.

0 komentarjev