»

Politika intelektualne lastnine v EU pohablja in onemogoča vzpon digitalne ekonomije

EDRI - "Evropski snovalci politike avtorskega prava in intelektualne lastnine dušijo digitalno ekonomijo, škodijo potrošnikom in ogrožajo osnovne pravice Evropejcev" so zapisali v poročilu o neuspehih postavljanja politike intelektualne lastnine v Evropi. Poročilo je izdelala EDRi, nevladna organizacija, ki se bori za boljše digitalno življenje evropejcev.

V poročilu ugotavljajo, da snovalci predpisov Evropske unije pišejo pravne akte na podlagi slepih prepričanj, obenem pa prezrejo oprijemljiva dejstva, ki so izvedena iz raziskav. V poročilu evropskim uradnikom predlagajo ukrepe, s katerimi bi bistveno izboljšali sedanje stanje in hkrati tudi omogočili razcvet digitalnega trga v Evropi.

Poročilo predlaga, da Evropska unija:
  • uskladi izjeme iz avtorskega prava in s tem izenači pravni vidik dovoljene rabe avtorskih del,
  • prednostno ustvari vseevropske licenčne dogovore, prihodnje uveljavljanje pravil pa veže na uspešno izvedbo teh dogovorov,
  • opusti represivne načine uveljavljanja avtorskega...

5 komentarjev

Pogovor z Majo Bogataj Jančič na Aktualno 2.0

Slo-Tech - Na blogu Aktualno 2.0 so pripravili pogovor z Majo Bogataj Jančič, ki je sicer znana strokovnjakinja za avtorsko pravo in avtorica knjige Avtorsko pravo v digitalni dobi (knjiga je izšla pod CC licenco).

V pogovoru z naslovom Intelektualna lastnina, eden ključnih vzvodov trajnostne rasti sodobnega sveta je Maja Bogataj Jančič spregovorila o začetkih avtorskih pravic (ste vedeli, da avtorsko pravo v ZDA v začetku kopiranja knjig iz Anglije ni prepovedovalo?), omejitvah, ki jih ustvarjalnosti in sodobnim poslovnim modelom povzroča trenutna avtorsko pravna zakonodaja, predlogih, kako prenoviti sistem avtorskega prava (z uvedbo dvotirnega avtorskega sistema, ki ga je predlagal prof. Marco Ricolfi), in še o marsičem drugem.

Pogovor se kritično dotakne tudi založb in ostalih imetnikov avtorskih pravic ter politike, ki bolj sledi ozkim interesom lobističnih skupin, kot pa rešitvam, ki bi zagotovile širok dostop do znanja vsem.

Vabljeni k branju.

3 komentarji

Nova knjiga Jamesa Boyla izdana pod CC licenco

The Public Domain: Enclosing the Commons of the Minde (naslovnica)

vir: Slashdot
Slashdot - James Boyle je izdal novo knjigo z naslovom The Public Domain: Enclosing the Commons of the Mind, kar samo po sebi ni nič posebnega. Zanimiv del izdaje je, da je knjiga izšla pod Creative Commons licenco in je tako brezplačno na voljo za prenos v PDF formatu oz. za branje kar na internetu, brez prenašanja, v preprostem HTML formatu.



Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Resnična resničnost, 17.11.2008: Avtorske pravice

Slo-Tech - V svetu informacijskih in digitalnih tehnologij se le težko izognemo problemu zaščite in spoštovanja avtorjev, njihovega dela in pravic. A do kod naj te pravice sežejo in ali je avtorjem, predvsem pa tržnim strategom res v interesu popolnoma zajeziti ilegalno širjenje vsebin? Različne poglede bomo predstavili skozi prizmo strokovnjakov, aktivistov in tudi umetnikov. Polž se bo izgubljal v svetu nerazumljivih uporabniških licenc, Jure bo predstavil prednosti odprte kode, Kaja pa se je lotila prosto dostopnih licenc CC. Igre bodo tokrat v znamenju Abandonware-a, postregli pa bomo tudi z novicami. RR bo na sporedu v ponedeljek, 17. novembra na drugem programu TV Slovenija ob 22:15. Ponovitev bo v torek ob 13:05.



Vabljeni k ogledu!

25 komentarjev

Skavti iz L.A. si bodo lahko pripeli značko, ki dokazuje, da so osveščeni o avtorskih pravicah (MPAA)

Slo-Tech - Verjetno večina naših bralcev pozna skavte, ki se jih običajno povezuje predvsem s pripravljenostjo pomagati pomoči potrebnim. Veliki umi pri MPAA so od nekdaj mnenja, da potrebujejo pomoč pri zatiranju najhujšega zla v naši družbi: nelegalnega reproduciranja in distribuiranja avtorsko varovanih vsebin. Kako jim pri tem lahko pomagajo skavti?

Potem, ko se bodo seznanili s propagandnim (izobraževalnim?) materialom MPAA, si bodo lahko pripeli značko, iz katere je razvidno, da spoštujejo avtorske pravice. Besedilo značke, Spoštuj avtorske pravice, poziva tudi druge naj sledjo zgledu. Someščani bodo tako že...

46 komentarjev

Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture (Creativecommons)

Slo-Tech - Creative Commons Slovenija takole vabijo na Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture:

»29. oktobra se bo tudi Slovenija pridružila že več kot 20 državam, ki imajo prilagojene CC licence svojim pravnim redom in v svojem jeziku, zato bo to čas za praznovanje in srečanje ter izmenjavo izkušenj s CC prijatelji iz vsega sveta. Lansiranje slovenskih CC licenc bo CC Slovenija praznovala s štiridnevnim Festivalom ustvarjalnosti in svobodne kulture, ki bo potekal od 26. do 29. oktobra 2005 v Ljubljani na več lokacijah.«

Za študente (prava), pravnike in vse tiste, ki jih zanima avtorsko pravo v povezavi z novimi tehnologijami, posebej opozarjam na:

1. predstavitev slovenskega prevoda knjige Free Culture</i>, profesorja Lawrencea Lessiga; petek, 28. 10., ob 18. uri, Cankarjev dom, Klub CD;

2. pravni seminar Režim avtorskega prava v digitalni dobi, podroben seznam avtorjev in predavanj si oglejte tukaj; petek, 28. 10., ob 9. uri, Cankarjev dom, Štihova dvorana;

3. lansiranje...

0 komentarjev

Star Wreck

Slashdot - Obstaja Star trek, in obstaja Star Wreck. Skupina finskih Star Trek zanesenjakov je po sedmih letih ustvarila svoj prvi celovečerni Star Wreck film. Pred enim mesecem je izšel DVD, sedaj pa si lahko njihovo mojstrovino, v kateri celo nastopa nekaj pravih igralcev, prenesete od tukaj.

Zanimivo je, da so fantje in dekleta vse skupaj naredili praktično brez proračuna, a film vseeno vsebuje super zgodbo in vizualne učinke, ki se jih nebi sramoval noben Star Trek film ali serija. Zadeva je med drugim izdana pod licenco creative commons.

Se nam po tem, ko so ukinili še zadnjo Star Trek serijo, sedaj obetajo "odprtokodne" serije?

24 komentarjev

John Dvorak o Creative Commons

Slo-Tech - Mož iz naslova novice je poznan kot zelo produktiven (vsaj kvantitavno) pisec mnenj o svetu informacijskih tehnologij in videc novih trendov. Ko je začel pisati tudi za Bug, je redno pisal že za več kot 20 revij.

Kljub strašni prezaposlenosti, si nikakor ne bi smel privoščiti članka o Creative Commnos (CC), iz katerega jasno izhaja, da nima pojma o avtorskem pravu, še manj pa o licencah v tej veji prava intelektualne lastnine.

Na Slo-Techu smo o CC že poročali. Če kratko obnovimo, avtor s trenutkom ustvaritve avtorskega dela dobi izključno pravico razpolaganja s tem delom. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedila, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati. Že sama ustvaritev, na podlagi zakona, daje avtorju največjo možno zaščito.

Visoka stopnja varovanja avtorjevih upravičenj se lahko izkaže kot pretirano omejujoča. Mlad ustvarjalec hoče razširjati svoje delo,...

24 komentarjev

Prvi osnutek prevoda slovenske Creative Commons licence ("GPL" za slike, besedila, glasbo)

Licenca, razumljiva vsakomur

Slo-Tech - Sodobno avtorsko pravo izrazito ščiti pravice avtorja, ki jih ima na avtorskem delu. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedilo, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati... Vsa upravičenja dobi avtor že s trenutkom ustvaritve avtorskega dela. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, kot temeljni predpis, ki ureja avtorsko pravo pri nas, v zelo omejenih primerih dopušča vsebinske omejitve avtorjevih upravičenj (npr. citiranje).

Visoka...

13 komentarjev

Brazilija: Prisegamo zvestobo Pingvinu

Wired News - Članek na Wired vas popelje po zgodovini Brazilskega glasbenika in politika Gilberta Gila, povede vas do njegove podpore licencam Creative Commons in do nestrinjanja založbe Warner. Govori o Brazilskem vladnem uporu farmacevtskim patentom in skorajšnjemu kršenju patentnih "pravic". O državi, kjer strada 22 milijonov ljudi in porabljenih šestdesetih vrečah izvožene soje za eno ali enoinpol-letno licenco MS Office plus. O tem kako lahko ne podjetje, ampak cela država sprejme navidez anarhično ureditev odprtokodnega poslovnega modela. O revoluciji ki se vidno bliža in njenih nasprotnikih. O Brazilskem pozdravu in pozdravu revnejših držav odprtokodnim rešitvam. O intelektualni lastnini in njenem edinem namenu, ščitenju ameriških korporacij.

Za vas je pisal: Julian Dibbell

62 komentarjev

Lindows spet zlorablja

Slashdot - Potem ko je že kazalo, da se bo podjetje Lindows vsaj za nekaj časa rešilo bremena sodnega pregona, jim je zapretila nova nevarnost, ki je posledica njihove lastne malomarnosti. V predstavitvi svojega operacijskega sistema Linspire, prej znanega kot LindowsOS, so uporabili slikovni material avtorja z vzdevkom Klown, ki je svoje delo izdal pod licenco Creative Commons. Ker slednja brez predhodnega dovoljenja ne dovoljuje uporabe gradiva v komercialne namene, je Lindows naredil očitno napako. Podobnost je neizbežna.

17 komentarjev