»

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad

Microsoft Surface 3 Pro

Slo-Tech - Paul Allen se je rodil leta 1953 v Seattlu, dve leti pozneje se je v istem kraju rodil še Bill Gates. Spoznala sta se na elitni zasebni srednji šoli Lakeside School, kjer ju je družilo navdušenje nad računalniki. Po stoodstotnem rezultatu na maturi je šel Allen študirat na Washington State University, Gates pa se je odpravil na drug konec države na Harvard, a sta z Allenom vseskozi ostala v stikih. Leta 1974 je Allen obesil študij na klin in šel delat kot programer v podjetje Honeywell, Gates pa mu je med počitnicami občasno pomagal. Januarja 1975 je izšel računalnik MITS Altair 8800, ki je uporabljal Intelov procesor 8080 in ki je spremenil zgodovino računalništva.

Dvaindvajsetletni Allen in devetnajstletni Gates sta 4. aprila 1975 v Novi Mehiki ustanovila...

54 komentarjev

En zaslon, tri slike

Sharp Triple Directional Viewing LCD

Slo-Tech - Sharp je predstavil Triple Directional Viewing LCD, ki glede na zorni kot sočasno prikazuje tri različne slike na enem zaslonu. Le-to mu omogoča možnost oddajanja svetlobe v kar tri smeri, tako da lahko opazovalec desno od zaslona vidi drugačno sliko, kot bi jo videl na levi strani oziroma pred zaslonom. Lani je omenjen proizvajalec že predstavil zaslon z možnostjo hkratnega prikazovanja dveh slik in z nastavljivim kotom vidljivosti.



Več o tem v Sharpovem sporočilu za javnost.

26 komentarjev

Želja po odprtokodnem OS/2

OSNews - Dvomim, da se vas veliko spominja že davno pokojnega konkurenta Windowsov 95, IBM-ovega operacijskega sistema OS/2, ker ga danes nimamo priložnosti nikjer več videti, tu in tam nas nanj opomni zgolj katera od arhaičnih opcij v BIOS-u. A vendar še vedno obstaja majhna skupnost, ki pravi, da obstaja veliko dobrih aplikacij, ustvarjenih za ta sistem in se zato bori, da bi ga dali v javno last. Tovrstno početje je pogosta praksa, saj arhaični proizvodi avtorjem ne prinašajo praktično nobenega dobička več, prehod na odprto kodo pa jim prinese dosti popularnosti v uporabniški skupnosti, saj omogoča navdušencem nadaljni razvoj. Poroča OSNews.

37 komentarjev

Novi ThinkPad T60p z Mobility FireGL V5200

ATI - Kanadski ATI je predstavil svoj najnovejši grafični procesor za prenosne računalnike, ki je namenjen profesionalnemu delu v 3D grafiki, Mobility FireGL™ V5200. Grafični procesor bo na voljo kupcem v prenosnikih proizvajalca Lenovo ThinkPad T60p.

Mobility FireGL V5200 je namenjen delu s profesionalnimi 3D aplikacijami, kot so AutoCAD, Catia, ICEM Surf, SolidWorks, 3dsmax, Maya in Softimage/XSI. Ima 256MB pomnilnika, ter 12 pixel shader procesorjev in pet vertex shader enot. Prenosniki ThinkPad T60p so opremljeni z Intelovim Core Duo procesorjem (modeli T2400, T2500 in T2600), imajo 512MB pomnilnika in 60 ali 80 GB trdi disk. ThinkPad T60p je tako zmogljiva in kar je najbolj pomembno, mobilna grafična postaja.

ATI-jevo sporočilo za javnost.

4 komentarji

OS/2, počivaj v miru

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, se je IBM po dolgoletni agoniji vendarle odločil zadati milostni strel operacijskemu sistemu OS/2 (zlobneži so to ime radi brali kot ulomek), ki mu zvezde res niso bile naklonjene. Starejši bralci najbrž še pomnite, da sta ga skupaj pričela razvijati IBM in Microsoft (sam Bill Gates je še leta 1988 "preroško" izjavil, "da ga bodo v naslednjih 10 letih uporabljali milijoni programerjev in uporabnikov".) in se ob prvih uspehih Oken (takrat še zgolj grafičnega okolja za DOS) razšla, OS/2 pa je zatem izgubljal marketinške bitke proti Windows, čeprav ga je po tehnološki plati nesporno prekašal. Sedaj se je IBM vendarrle odločil, da OS/2 od letošnjega 23. decembra ne bo več naprodaj, po koncu prihodnjega leta pa bo prenehala še podpora. Zvestim strankam priporočajo prehod na Linux, za kar so pripravili tudi ustrezne napotke.

Mogoče je tudi že podpisati peticijo, naj IBM preda odprtokodni skupnosti vsaj tiste dele OS/2, ki ne kršijo avtorskih pravic ostalih...

28 komentarjev

500 IBMovih patentov za odprtokodno skupnost

The New York Times - O programskih patentih je bilo na teh straneh že precej govora in tarča gneva je največkrat bil neki monopolist, ki je med drugim patentiral dvoklik z miško. Resnici na ljubo pa je pri tem prednjačil IBM, ki si je samo v pravkar minulem letu 2004 pridobil več kot 3.000 patentov, do sedaj pa jih je zbral že prek 40.000 in na njihov račun iztržil najmanj dolarsko milijardo.

Da si ne bi nakopali preveč jeze, pa kaže, kot poroča New York Times, da bodo Mednarodni poslovni stroji dovolili uporabo 500 njihovih patentov v odprtokodnih projektih. Patenti seveda ostajajo njihova last, v primerjavi s prej navedenimi številkami se ta podatek tudi zdi kot pljunek v morju, nakazuje pa možnost, da bodo na podoben način ponudili še več patentov in k temu dejanju spodbudili tudi druga podjetja. Ne pozabimo, da je taisto podjetje pred desetletji odprlo standarde za svoj PC in tako povzročilo še danes trajajočo prevlado te arhitekture na naših mizah.

Na odzive odprtokodne skupnosti še čakamo, za...

32 komentarjev

Apache Geronimo promoviran v uradni projekt ASF-ja

TheServerSide.com - Že lani smo poročali, da je ASF (Apache Software Fundation) začel z razvojem odprtokodnega J2EE aplikacijskega strežnika. Po skoraj letu dni bivanja v t.i. inkubatorju (poseben strežnik ASF-ja, kjer so novi projekti v nekakšni čakalnici) je Geronimo očitno dovolj zrel za status uradnega Apache projekta.

Pomembnejše dobrote iz J2EE sveta, ki jih Geronimo prinaša:

  • EJB (Enterprise JavaBeans) podpora;
  • Java Transaction API ( JTA) - upravljanje s transakcijami;
  • Java Message Service ( JMS) - pošiljanje in sprejemanje sporočil ter njihov nadzor;
  • podpora za postavljanje strežnikov v gruče (clustering);
  • J2EE Management;
  • JavaMail API;
  • Java Activation Framework ( JAF) - ugotavljanje informacije o objektih oz. podatkih nasplošno (tip, podprte metode, ipd.) in
  • podpora za avtentikacijo in avtorizacijo ...

Avtorji projekta trdijo, da bo to prvi odprtokodni J2EE aplikacijski strežnik, ki bo ustrezal vsem zahtevam J2EE specifikacije. Mnogi dvomijo v to trditev, saj je celotna...

0 komentarjev

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

IBM uvaja Linux na namizja

The inquirer - Že lani se je šušljalo, da naj bi IBM začel prehajati na Linux na namizjih svojih računalnikov, zdaj pa je šušljanje potrjeno in resnica je na dlani. Bob Greenberg, direktor oddelka On Demand Initiatives, je v pismu svoji ekipi zapisal, da ji po navodilu prvega moža podjetja naroča, da na svojih namizjih začne uporabljati Linux, saj bo enako storilo celotno podjetje s 300.000 zaposlenimi.

Ali to pomeni več produktivnih aplikacij za Linux?

14 komentarjev

IBM, z warpom 4 do konca!

IBM - V bistvu se čudim, da je trajalo tako dolgo: OS/2 Warpu, IBM-ovem konkurentu veliko bolj poznanih Oken, je odklenkalo -- uradno.

Vse skupaj se je pravzaprav začelo (najkasneje) z izdajo verzije 95 vsemznanega operacijskega sistema: takrat je IBM izdal svoj izdelek, ki pa je bil v marsičem veliko bolj dovršen in stabilen. Manjkalo mu je le primerno propagiranje, saj se je MS na vse pretege trudil izpodbiti kredibilnost sistema. To jim je pri laični javnosti kakopak uspelo, manj pa pri tistih, ki smo sistem dejansko preizkusili. Takratna resna težava se je kazala tudi v relativnem primanjkljaju programja, saj prednostim navkljub IBM-u ni uspelo v zadostnem obsegu motivirati razvijalcev. Tako publicistično rečeno, se je neodkriti genij pogrezal v svojo zibelko ter končno tudi uradno prenehal živeti; IBM je 10. decembra namreč izdal dokument z zgovornim naslovom:
Software Withdrawal: Selected Part Numbers of OS/2 Warp V4 and Warp Server for e-business Programs
...

8 komentarjev

Po KPNQuestu še WorldCom?

CNN - Sodeč po tej novici se lahko uprabniki kar malo zbojimo. WorldCom, eno večjih ameriških telekomunikacijskih podjetij, naj bi kmalu vložilo zahtevek po bankrotu, vsaj tako predvidevajo tržni analitiki. Težava je v tem, da je WorldCom prejšnji mesec razkril, da je nepravilno knjižil kar 4 milijarde dolarjev stroškov ter jih prikazal kot zaslužek. Ko je informacija pritekla na plano, so delnice podjetja dobesedno padle. Dodatna težava leži tudi v tem, da je ena od WorldComovih podružnic nam dobro znani UUNet. Če bi šel WorldCom po gobe, bi se nato za svoj obstoj v internetu zbalo kar 50 odstotkov ameriškega internetnega prometa, 50 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil ter več kot polovica vsega evropskega prometa. No, tržni analitiki napovedujejo, da do tega ne bo prišlo, je pa res, da je situacija zaskrbljujoča. Klik!

1 komentar