»

Kiberpipa, udarni zaključek

Slo-Tech - Sezono odprtih terminov bomo zaključili udarno! Predaval bo Aleš Justin, ki je zaposlen v JBoss, division of RedHat in sicer na temo JBoss Seam in Web 2.0.

V sredo gostimo okroglo mizo ob izidu knjige Kako brati Jako Racmana? Knjiga, ki je izdelek političnega boja, je globoka ter domiselna kritika svete krave otroške kulture - mita o Disneyju.

V četrtek pa še predavanje režiserja dr. Petra Asara, ki mu bo sledila slovenska premiera filma Love Machine.
Dokumentarni film Love Machine raziskuje družbene in...

3 komentarji

Radeon HD 2x00 na dolgo in široko

X-Bit Labs - Fantje z X-bit labs so pripravili obširen članek na temo nedavno predstavljenega novega Radeona. Na kar 22 straneh so najprej podrobno opisali različne nove tehnologije, uporabljene v čipu R600, si navzven ogledali kartico, njeno vezje in razporeditev elementov ter hladilni sistem. Po začetnem teoretičnem delu so seveda kartico tudi temeljito pretestirali v praksi in naredili malce bolj optimističen zaključek od večine opisovalcev do sedaj, ki so kartico precej popljuvali.

Izvorna novica.

30 komentarjev

Roboti upihnili 85 svečk

engadget - 29. maja pred 85 leti, so se roboti prvič pojavili v javnosti, v obliki gledališke igre z naslovom R.U.R. (Rossum's Universal Robots), ki jo je napisal češki pisatelj Karel Čapek. Samega izraza robot se je domislil njegov brat Josef.



Iz te predstave je za svojo filmsko mojstrovino Metropolis verjetno črpal tudi Fritz Lang. Roboti so se iz takratnega domišljijskega sveta že zdavnaj preselili na vsa področja našega življenja. Posredno in neposredno.

Honda je tako na ogled postavila spletni družinskim albumom njenih humanoidnih robotov. Na ogled so postavil tako njihovega E0 izpred dvajsetih let, kot tudi zadnjega Asima.

Komaj čakam, da bom lahko prvega domačega robota lahko...

0 komentarjev

Roboti nadaljujejo z ofenzivo

Robot Gossip - Majhni Dynamizer iz prejšne novice je bil samo predjed. Dovolj igrač! Predstavljamo vam HRP-2, avtonomen humanoiden robot namenjen delu na nevarnih gradbiščih. Poleg osnovnih gradbenih prijemov, razume tudi govorjene ukaze in jih skuša izpolniti, ali še raje dodeli naprej drugim robotom.

Če ste si zaželeli pivo, bo nalogo dodelil recimo robot-zamrzovalniku, novemu prvaku pivovarne Asahi. 5000 teh malih gospodinjskih aparatov, ki znajo iz svojega trebuha vzeti pločevinko, jo odpreti in natočiti (je količina pene nastavljiva?), bodo podarili v nagradnem žrebanju. Pivo priloženo.

Kaj bi si človek še lahko želel lepšega. Postaja ob tem in upoštavajoč raziskavo nedavno opravljeno na univerzi Purdue, v kateri se je 70 %...

45 komentarjev

ASIMO dobil še enega bratca

Slo-Tech - Potem ko je že pred časom svojega humanoidnega robota predstavila Honda, se ji je letos pridružil še Hitachi. Sonyja s svojim pritlikavcem pač ne moremo jemati resno, ker tu govorimo o velikih fantih. No, EMIEW (Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate – Bitje z enkratno mobilnostjo in vzajemnostjo, namenjeno kot pomočnik) za razliko od Asima nima nog, ampak koleščke (pa tak humanoid), kar ga naredi malce bolj podobnega klasičnim plehnatim nebodijihtreba iz filmov produkcije B.

Kaj naj bi ločilo tega podjetnega asistenta od ostalih...

17 komentarjev

Ubijte nepotrebne programčke v ozadju

Jaz - Vir marsikatere težave ali počasnega delovanja Windows so nepotrebni programčki, ki se ob zagonu računalnika samodejno poženejo in nato skriti ponavadi ne počnejo nič uporabnega, ampak celo povzročajo nekompatibilnostne težave in upočasnjevanje stroja. Seznam takšnih nebodijihtreba v Win9x dobimo s pritiskom na Ctrl-Alt-Del, v WinNT/2k/XP pa s Task Managerjem, kjer jih lahko ustavimo. Toda katere je varno odstraniti, ne da bi se zgodilo kaj hudega? Črna lista je objavljena na tej strani, pregledno urejena po abecedi. Da se pa seveda tujki ne bi poganjali vsakič ob ponovnem zagonu Oken, jih je potrebno onemogočiti s programoma MSCONFIG ali, za bolj korajžne, s programom REGEDIT, ki sta v Okna že vgrajena.

1 komentar

Zaščitite svoje slike!

Jaz - Si predstavljate (bognedaj) tale scenarij: uspe vam veliki met in v svoje (nebodijihtreba [:D]) kremplje ulovite fletno punčaro. No, čez nekaj časa ugotovite, da vam je nekdo iz diska "pljunil" sliko, na kateri vi v družbi Manekenke™ na plaži srkate prijetno ohlajeno pivce. Sliko sedaj negodigatreba razkazuje po spletu ter naokoli vašo ljubav razglaša kot svoje dekle in se hvali na vaš račun. Temu boste naredili konec in si iz te strani namestili program Ais watermark protector, ki vam hitro in enostavno doda v sliko viden ali neviden napis (t.i. vodni žig). Tako ni vrag, da bo spomin v obliki digitalne fotografije ostal samo in le vaš [:D].

9 komentarjev

Prenosni N64

Classic Gaming - Nintendo 64 je konzolica na kateri so doma številne odlične igre, kot so Mario Kart, Zelda 64, Goldeneye in podobne. Kljub pestremu naboru iger, pa ima konzola manjšo pomanjkljivost - prenosnost. Sony je pred časom svoj PlayStation predstavil v pomanjšani različici, Nintendo pa ni nikoli kazal zanimanja za kaj takega. Vendar pa je lenoba matičnih podjetij velikokrat razlog za pionirstvo lastnikov, ki si želijo malce spremembe. Tako se je tip na tej strani, ki je s "prenosnostjo" obogatil že svojega starega NES-a odločil, da svoj N64 naredi malce bolj prenosljiv. Ves postopek je opisal z nekaj kratkimi stavki, zraven pa je dodal še nekaj sličic, kako vse skupaj izgleda. Zanimivo. Lepo bi bilo, če bi kaj podobnega poizkusil tudi kakšen Slovenec :).

2 komentarja