»

Urbi et Orbi: Radeon HD 2000 serija

Slo-Tech - Kdor čaka dočaka in tako smo po neštetih novicah, špekulacijah in prestavljanjih končno dočakali novo serijo grafičnih kartic s podporo DX10 nekdanjega kanadskega proizvajalca, ki je zdaj v AMD-jevi lasti. Nova serija od sedaj tudi uradno nosi ime Radeon HD 2000, krono najzmogljivejše grafične kartice AMD-jeve nove generacije pa nosi Radeon HD 2900 XT, ki bo kupcem na voljo za slabih štiristo ameriških dolarjev. SKupaj z njim so luč sveta zagledale tudi grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki nosijo oznake Radeon HD 2600 in Radeon HD 2400, ki pa bosta kupcem na voljo predvidoma konec junija. Poleg grafičnih kartic za namizne računalnike so luč sveta zagledale tudi različice grafičnih kartic za prenosnike. Več o grafičnih karticah si preberite v AMD-jevem sproročilu za javnost ter na Daily...

75 komentarjev

Prvi test R600?

Labmice - Ekipa strani Level 505 trdi, da naj bi konec decembra 2006 dobila v roke ATi-jevo najnovejšo grafično kartico, opremljeno s čipom R600. Pravijo, da so kartico stestirali in da imamo opravka z novim hitrostnim prvakom, ki naj bi pometel s konkurenco (seveda s tem mislijo predvsem na Nvidiin 8800 GTX), primerljiva pa naj bi bila tudi cena. Zaradi varovanja določenih zaupnih podatkov naj bi imeli tudi prepoved objavljanja kakršnihkoli slik, več lahko preberete na njihovi strani.

Vsi tisti, ki ste kupili najmočnejšo kartico ta hip (8800 GTX), pa lepo pridno v jok. No ja, ne še čisto takoj, raje počakajte na prave teste.

35 komentarjev

Poraba R600 bo 250 W?

The inquirer - Poraba prihajajočega ATI-jevega grafičnega procesorja R600 bo znašala kar 250 wattov, poroča The Inquirer. S tem bo poraba R600 dvakrat višja od porabe Radeona X1950 XTX. Poleg tega bo omenjen grafični procesor izdelan v 80 in ne v 65 nanometrski tehnologiji, kot so poročali nekateri viri. Inqiurer dodaja, da naj bi poleg dvakrat višje porabe ter s tem povezanim velikim segrevanjem jedra, bil R600 tudi občutno hitrejši od današnjih grafičnih kartic. Luč sveta naj bi R600 ugledal v začetki prihodnjega leta.

Več o tem na Inquirerju.

30 komentarjev

Informacije o R600 in G80

Slo-Tech - Na spletni strani CoolTechZone.com so objavili specifikacije prihajajočega ATI-jevega grafičnega čipa R600. Po informacijah sodeč naj bi bil grajen v t.i. <i>Unified Shader Architecture</i> in bo tako imel 64 Pixel oziroma Vertex shader enot, podpiral naj bi GDDR4 pomnilnik, njegove frekvence naj ne bi bile veliko višje od frekvenc sedanje X1900 serije. Podpiral naj bi tudi DX10. Poleg tega naj bi GPU bil zmožen računanja fizičnih efektov, tako računalnik ne bi potreboval še dodatne, namenske kartice za izračunavanje fizike. R600 naj bi bil uradno predstavljen letos okrog božiča. Več o tem si lahko preberete v izvorni novici.

Predstavitev NVidiinega grafični čip naslednje generacije, G80, naj bi po informacijah z omenjene spletne strani bila prestavljena. Poleg tega se je pojavila tudi informacija, da naj bi G80 bil nadgradnja G70/G71, s podporo DirectX 10.0, in ne povsem na novo razvit čip. Več o tem v izvorni novici.

14 komentarjev

Prihajata G80 in R600

VR - Zone - Ameriška NVidia bo najverjetneje na letošnjem Computexu, ki se bo odvijal junija na Tajvanu, predstavila svoj najnovejši grafični čip, G80. Izdelan bo v 80 nanometertski tehnologiji (pričakuje se zmanjšanje velikosti jedra za 19% ), šušlja pa se, da bo podpiral Shader Model 4.0 in DirectX 10. Poleg tega se bo na prihajajočih grafičnih karticah z jedrom G80 pojavil tudi GDDR4 pomnilnik, ki bo tiktakal pri frekvenci 1,45 GHz in imel pasovno širino 2.5 GB/s (GDDR3 ima najvišjo frekvenco 900 MHz in pasovno širino 1,6 GB/s).

G80 bo omogočal tudi Quad SLI z dvema grafičnima procesorjema na eni kartici, saj bodo na tej osnovi izdelani prvi dvojedrni grafični procesorji. Povečanje zmogljivosti G80 glede na G70 naj bi tako bilo podobno tistemu pri prehodu s FX5900 serije na GF6800.

Kanadski ATi bo svoj najnovejši grafični čip, R600, predstavil proti koncu letošnjega leta. R600 bo izdelan v 65 nanometerski tehnologiji, imel naj bi frekvenco 800 MHz, kar 64 Shader cevovodov, 512MB GDDR4...

30 komentarjev

BroadLogic BL12000

BroadLogic - BroadLogic je izdelal in predstavil nov čip za kabelske modeme. Ta pridobitev je dobrodošla predvsem za azijski ter ameriški trg, saj podpira hitrosti prek 600 Mbit/s (75 MB/s), s čimere bodo pondniki kabelskih storitev lahko konkurirali vedno bolj uspešnemu xDSL in FTTx.

Takšne hitrosti so zelo dobrodošle za vedno bolj popularne t.i. multimedia sisteme, ki se uporabljajo za snemanje in predvajanje raznoraznih filmov, oddaj in podobnih video posnetkov v dnevni sobi na televizorji. S takšno pasovno širino namreč zlahka snemamo več različnih 'streamov', istočasno pa nekaj drugih lahko gledamo v živo.

Kot nekateri že veste, kabelsko omrežje prenaša podatke pti 750 MHz, za razliko ADSL omrežja, ki to počne pri le enem megahertzu. Toda v Evropi se uporablja le 8 MHz, v ZDA pa 6 MHz, torej velika večina sposobnosti omrežja ostaja neuporabljena. Novi čip pa to težavo reši zelo elegantno in kar genialno, v Evropi se namreč uporabi 12 8MHz kanalov hkrati, v ZDA pa kar 16 6MHz kanalov, ki...

8 komentarjev

Sušlja se o ATIjevem čipu R600

CDR-Info - Po raznih forumih se na skrivaj sušlja, da ATi razvija nov čip, s kodnim imenom R600. Čip naj bi bil zgrajen v 65nm tehnologiji. Imel naj bi kar 64 cevovodov (Vec4 + Scalar), jedro naj bi tiktakalo z 800MHz, 25.6Gpixels/s, pomnilnik (GDDR4) naj bi bil pri 1.8GHz (57.6 GB/s pasovne širine). GPU naj bi vseboval WGF2.0 unified shaderje, ki so še v razvoju.

ATI še ni splavil R520 jedra, ko se že govori o R600. Ali so to pobožne želje, ali pa resnično začrtane meje, ki jih ATi želi doseči, bomo videli predvidoma čez eno leto, ko naj bi bila kartica prišla na trg.

26 komentarjev

Gigabyte in ATI

X-Bit Labs - Za Gigabyte je bilo znano, da se bo spravil v proizvodnjo grafičnih kartic, temelječ na procesorjih podjetja ATI. Podjetje je napovedalo, da bo izdajalo samo OEM izvedenke, sedaj pa popravljajo svojo izjavo ter naznanjajo, da se bodo spravili v produkcijo Retail (šatulja + gonilniki + igrica + kabli) kartic. Družina Gigabytovih lepotic se bo imenovala Maya ter bila grajena na čipih od R200 (ki ga uporablja Radeon 8500) pa vse do Rage 128 PRO. Sicer točnih specifikacij še niso izdali, tako da moramo za to počakati še kakšen dan ali dva, saj naj bi kartice prišle v prodajo že naslednji teden. Bomo ugledali hipernaspidirane, ultraoverclockabilne Radeone?

2 komentarja

Bell izdelal "molekulske" tranzistorje

The inquirer - Bell labs (podružnica Lucneta) načrtujejo, da bodo tranzistorji velikosti molekul pomenili pravo revolucijo na področju izdelovanja čipov. Čerpav ima Bell v laboratoriju že delujoče testne primerke takih tranzistorjev, pa bo potrebno tehnologijo še dodelati. Znano je, da sta najbolj zagreta podpornika IBM in Intel, ki v razvoj nanotehnologije vložita ogromne kupe denarja. Če me spomin ne vara, sem pred kakimi tremi leti slišal, da bo običajnim čipom, ki so zgrajeni na osnovi tranzistorjev kmalu odbila zadnja ura, saj je samo vprašanje časa, kdaj bomo dosegli tako mejo (v MHz), čez katero ne bomo več mogli priti. Vendar pa so se napovedovalci prihodnosti še vedno opekli in tudi tokrat je bilo tako. Tehnologija izdelave je vedno bolj napredna in po zadnjih podatkih, bomo brez problemov dosegli 10 GHz procesorje, kako pa bo šlo naprej, pa je zaenkrat še težko napovedovati. V primeru, da se bo trenutna tehnologija v prihodnosti izkazala za močno zastarelo, pa znanstveniki vzporedno...

1 komentar

ATI in njegovi partnerji

X-Bit Labs - Kljub najboljšim nameram ima očitno ATI podobne probleme, kot STM, saj le s težavo pridobiva podjetja, ki bi izdelovala grafične kartice na njihovih čipih. Kljub temu pa se nekaj le premika in tako so včeraj ATIjaši uradno najavili začetek sodelovanja s 5 novimi podjetji: DFI, FIC, Gigabyte, Lite-On in USI. Omenjenim podjetjem bodo omogočili dostop do vseh čipov (tudi Radeonov), referenčnih kartic, softvera in tehnične podpore. Očitno se ATI zelo trudi, da bi na svojo stran dobil čimveč partnerjev in mi lahko samo upamo, da jim bo uspelo, saj to pomeni več grafičnih kartic, večjo konkurenco in tudi nižje cene.
Od zgornjih podjetij je omembe vreden kvečjemu Gigabyte. Po pravici povedano je malce čudno, da je ATIju uspelo skleniti pogodbo s tem podjetjem, saj je Gigabyte bil Nvidiin ključni partner ob izidu GeForca3. Mogoče pa Gigabytovci računajo na uspeh Radeona2, ki ga bomo po vsej verjetnosti videli konec poletja (podrobosti o Radeonu2 smo že omenjali)......

0 komentarjev