»

AMD osvežil ponudbo osemjedrnikov

PC World - AMD se je hitro odzval na nove Intelove procesorje in predstavil tri osvežene osemjedrne procesorje iz serije FX za ležišče AM3+. Z enim izmed njih so že skoraj dosegli svetovni rekord v navijanju, saj je bil hitrejši le procesor z dvema jedroma.

Gre seveda za najhitrejšega novinca AMD FX-8370 (nadgradnja FX-8350) s tovarniško frekvenco 4,0 GHz (s Turbo do 4,3 GHz), ki je tudi najpožrešnejši (125 W). Drugi novinec je FX-8370E, ki tiktaka s 3,3 GHZ, a ga je mogoče enako naviti. Oba staneta 200 dolarjev. FX-8320E je šibkejši predstavnik s 3,2 GHZ (Turbo do 4,0 GHz) in stane 150 dolarjev. Oba procesorja z oznako E sta energijsko varčna, odtod tudi ime. Tovarniško frekvenco imajo nižjo, Turbo pa enak kot verzije brez E. Poleg predstavitve treh novosti je AMD pocenil...

47 komentarjev

Shuttli ponovno v uporabi

The Register - NASA bo ponovno obnovila vesoljske polete s space shuttli, ki so bili prekinjeni po tragični nesreči Columbie v začetku leta 2003.

Največji varnostni zadržek je predstavljal led, ki se je nabiral na zunanjem rezervoarju shuttla, vendar so to težavo uspešno rešili z uporabo grelnikov in senzorjev, ki preprečujejo nabiranje ledu.

Led bi namreč lahko ob vzletu odpadel in poškodoval shuttle ter tako ogrozil varnost posadke. Po celovitem pregledu vesoljskega plovila in opreme so se pri NASA odločili, da so pripravljeni na polet, ki se bi naj zgodil enkrat med 13. in 31. julijem. Za več podatkov odsurfajte sem.

74 komentarjev

FX-57

The Register - AMD je v divjino spustil svoj najnovejši procesor, ki je namenjen predvsem igričarjem in zagretim navijalcem z debelo denarnico. Athlon 64 FX-57 se izdeluje v 90 nm tehnologiji, podpira SSE3 inštrukcije in vsebuje še nekaj novosti, kot je izboljšan pomnilniški krmilnik, ki po novem podpira 533 Mhz DDR RAM, največja poraba pri tovarniškem taktu 2,8 GHz pa naj bi po uradnih podatkih znašala 104 W.

Po podatkih, ki jih navaja AMD, je od predhodnika hitrejši za okoli 7 %. Če je to veliko ali ne, presodite sami. Vse to si lahko privoščite za borih 1031 dolarjev, za en procesor, seveda. Za podrobnejši opis in primerjave (cenovne) z X2 in starejšim modelom iz FX serije, odsurfajte sem.

Dodatek: povezave do testov na AMDZone

53 komentarjev

AMD Athlon 64 FX-57 na obzorju

X-Bit Labs - Pojavila se je novica o morebitni AMD-jevi izdaji njihovega najzmogljivejšega procesorja, izdelanega v 90 nm tehnologiji in z uporabo SOI tehnologije, ki so ga poimenovali Athlon 64 FX-57. Še pred prihodom dotičnega procesorja v drugi četrtini prihodnjega leta pa načrtujejo izdajo Athlona 64 FX-55 s frekvenco 2,6 GHz, ki bo izdelan v 0,13 mikronih.

Ker so FX-izdaje Athlonov 64 namenjene najzahtevnejšim kupcem, AMD ni pozabil tudi na spodnji del trga in načrtuje prihod Athlonov 64 4000+ v zadnji četrtini letošnjega leta, 4200+ v prvi četrtini in 4400+ v drugi četrtini leta 2005. Vsi novi Athloni 64 bodo združljivi s Socket 939 podnožjem, ki lahko oskrbi procesor s 105 W energije. Izvirna novica.

2 komentarja

Testi Athlona 64 FX-53

AnandTech - Na našem preljubem internetu so se začeli kot gobe po dežju, pojavljati testi novega AMD-jevega procesorja, ki se lahko pohvali z najvišjo delovno frekvenco izmed vseh AMD-jevih procesorjev. Kljub impresivnim 2,4 GHz, ki jih je omogočila nova CG revizija jedra in 1MB L2 predpomnilnika, je tudi najnovejši Athlon 64 FX-53 še vedno posajen na 940 nožic, ki mu med drugim omogočajo tudi 128-bitov širok pomnilniški vmesnik. Nič pretresljivo novega torej, razen morda cene 733 ameriških dolarjev, kolikor boste morali odšteti za ta petični procesor.

Z 9% višjo frekvenco se uspe FX-53 tudi v svojih, sicer za AMD tradicionalno šibkih točkah kot je npr. kodiranje DivX-ov, zelo približati najboljšemu kar premore Intel-ov namizni oddelek (P4 3.4 GHz EE) in se še dodatno oddaljiti od konkurence, kjer je AMD že poprej zasedal prvo mesto. Razlika med najboljšimi AMD-jevimi in Intelovimi namiznimi procesorji je, na splošno gledano, tako že skoraj zanemarljiva, čeprav so na nekaterih...

0 komentarjev

Athlon FX-53 še pred novim letom?

FX-51

vir: Amdmb.com
X-Bit Labs - Zopet malo špekulacij glede izida novih procesorjev. Kot verjetno že veste, bo AMD vsekakor moral odgovoriti na Intelove Pentiume 4 Extreme Edition, in to namerava storiti z Athlonom FX-53 v kombinaciji z dvokanalnim pomnilnikom. 940-pinski, 0,13 mikronski, na SoI zgrajeni in SSE2 podpirajoči procesor bo potreboval dve ploščici registriranega PC3200 pomnilnika za kar najhitrejše delovanje, a postavljajo se vprašanja, če bodo v tovarni v Dresdenu lahko zagotovili zadostno količino teh pošastkov. Klik!

16 komentarjev

FX-51 že navijajo

več strani - Athloni-64 FX-51 so šele prišli dobro na prodajne police, a Japonci jih že veselo navijajo. Na VR Zone so tako objavili dosežek Katsumija z Japonske, ki je najmočnejšo različico FX-51, ki tovarniško tiktaka pri 2,2 GHz, uspel naviti na dobre tri gigahertze, seveda hlajeno s suhim ledom in pri močno zvišani napetosti 1, 739 V. SuperPI je na tem računalniku izračunal prvih milijon korakov v 29 sekundah. Klik!

Drugo navitje, na katerega je opozoril monster-x, so opravili na Ace's Hardware, kjer so dobili v mrcvarjenje taisti procesor. Bili so nekoliko manj zagnani ali srečni (kakor vam je ljubše), saj so ga navili na zgolj 2,8 GHz, so pa bili bolj pridni od Japoncev...

13 komentarjev

Athlon 64 FX - 51 naprodaj

X-Bit Labs - Še ni dolgo tega, kar je bil ta procesor napovedan, že se je znašel na prodajnih policah v ZDA in Japonski. Athlon 64 3200+ z delovno frekvenco
2 GHz, 1 MB L2 predpomnilnika in Socket 754 podnožjem je naprodaj za 450 do 480 dolarjev, njegov močnejši bratec, ki obratuje na 2,2 GHz, ima integriran spominski kontroler, 1 MB L2 predpomnilnika in Socket 940 podnožje pa je naprodaj za 760 - 850 dolarjev.

12 komentarjev

V pričakovanju Athlona 64(FX)

GamePC - Torek, 23. september, se nezadržno približuje in z njim tudi izid dolgo pričakovanega Athlona64(FX). Ker smo že vsi nestrpni in bi radi čim prej videli, kako se bo odrezal AMD-jev najnovejši procesor, smo lahke tarče raznih kvazi testov, ki so se v zadnjem času pojavljali na spletu in obljubljali vse mogoče in nemogoče stvari.

Če vas zanima, kaj lahko v resnici pričakujemo od prihajajačega x86-64 čipa, si oglejte zares odličen in kvaliteten test Opterona 246, ki so ga spisali na www.gamepc.com. Strežniško kladivo tiktaka z 2,0 Ghz, kar je ravno toliko, kot pričakujemo od Athlona64(FX), s to razliko, da ima Opteron dvokanalni dostop do pomnilnika, ki pa lahko za zdaj uporablja največ DDR333 registriran pomnilnik.

Athlon64-ov pomnilniški krmilnik bo sicer osiromašen za en kanal, vendar pa bo imel to prednost, da ne bo potreboval registriranega pomnilnika in bo tako lahko deloval z DDR400 pomnilnikom. Verjetno bo imel tudi občutno manjši L2 predpomnilnik, saj bo Opteronov...

18 komentarjev