»

Google preizkuša internet na balonih

BBC - Google se je lotil zelo ambicioznega projekta, s katerim želijo omogočiti enostavno in poceni pokritje oddaljenih delov sveta s širokopasovnim internetom. V okviru projekta Loon bodo v nebo poslali približno trideset superlahkih balonov, ki bodo zagotavljali internet podoben povezavi 3G pod seboj.

Lahki poliestrski baloni imajo v zaprti plastični kupoli pod tlakom lahke pline, ki zagotavljajo zadosten vzgon. Google bo balone, ki v premeru merijo 15 metrov, opremil s telekomunikacijsko opremo in jih poslal v stratosfero na višino 20 km. To je nad rezerviranimi višinami za letala, tako da gneče tam ni. Posamezen balon bo zagotavljal internet v radiju 40 kilometrov pod seboj, na nebu pa naj bi ostal okrog 100 dni. Potem se bo kontrolirano...

26 komentarjev

Boeing se pripravlja na prvi polet Dreamlinerja

Prvi javni prikaz letala

vir: Wikipedia
TG Daily - Dreamliner oz. Boeing 787 je novo srednje veliko potniško letalo, ki bi po prvotnih načrtih že moralo prevažati potnike. Zaradi zamud vse kaže, da se bo to zgodilo v prvi četrtini prihodnjega leta, pred tem pa mora prestati vse teste in prvi polet. Letalo s serijsko številko 1 (ZA001) je že prestalo nekaj testov, med drugim tudi simulacije prvega poleta, kjer so preizkusili mehanske oz. strojne dele kot tudi programsko opremo, prestalo je spuščanje in dviganje podvozja ter vse statične preizkuse konstrukcije (krila so podvrgli silam, približno enakim največjim silam, ki se pričakujejo v operativni dobi življenja oz. so enake silam, ki bi jim bilo podvrženo letalo pri 2,5-kratni...

30 komentarjev

Hramba prometnih podatkov zaradi boja proti pedofilom

Slashdot - Kaže da je teroristov pričelo primanjkovati, zato naslednji veliki bavbav v ZDA postajajo pedofili -- vsaj če bi sklepali po govoru, ki ga je imel predvčerajšnjim generalni tožilec ZDA Alberto v senatnem odboru za bančništvo. Gonzales je namreč kongres pozval k sprejetju zakonodaje, ki bi od ponudnikov dostopa do interneta v ZDA zahtevala hrambo prometnih podatkov. Razlog pa naj bi tokrat ne bil boj proti teroristom, pač pa proti pedofiliji.

Kaj pa ko bo zmanjkalo še "pedofilov"? Takrat morda pridejo na vrsto še pirati...

41 komentarjev

XSS - nova (stara) oblika spletnih razobličenj

Slo-Tech - Kreativni ruski računalniško-varnostni raziskovalec Valery Marchuk na svoji spletni strani opozarja javnost na nevarnost spletnih razobličenj v obliki XSS napadov. Spretno formulirana XSS razobličenja so namreč lahko zelo prikrita. S tem prevarajo večino uporabnikov, ki prirejene informacije tako sprejmejo kakor legitimne. Lep primer sta XSS napada na CBS in BBC:
- lažna CBS News stran,
- lažna BBC stran.

Ob času objavljanja novice ranljivosti še nista odpravljeni, sicer pa se zaslonski sliki nahajata tukaj:
- slika lažne CBS News strani,
- slika lažne BBC strani.

Valerij dokazuje, da XSS ranljivosti niso nedolžna varnostna razpoka, ter da pred njimi niso imuni...

6 komentarjev

Raziskave z ogromnimi helijevimi baloni

CBS News - NASA je v nedeljo na severu Švedske izvedla prvega od več napovedanih spustov ogromnih helijevih balonov, ki so opremljeni s teleskopi za astrofizične eksperimente in raziskave kozmičnega žarčenja.

Prvi polet bo služil kot preizkus trpežnosti balona, ki bo na poti od Esrange do Aljske seboj prenašal še 2.700 kilogramski teleskop, letel bo na višini 40 kilometrov, polet pa naj bi trajal od 6 do 9 dni.



Za trenutno serijo poizkusov (od leta 1974 pa do danes so iz okolice Esrange, 1.200 kilometrov severno od Stockholma, izpustili že okoli 450 znanstvenih balonov) bodo uporabili balon, ki meri 120 metrov v višino, premer znaša 140 metrov, za njegovo napolnitev pa porabijo približno...

28 komentarjev

NASA je preuredila rezervoar za shuttle

Reuters - V torek je NASA uradno potrdila, da so izpopolnili zunanji rezervoar za shuttle, ki je povzročil nesrečo shuttla Colubia nad Texasom prvega februarja 2003. Vzrok nesreče Columbie je bil ob vzletu odpadli kos izolacijske pene. Pena velikosti ročnega kovčka je poškodovala shuttle in ta je ob vračanju v orbito "razpadel". Umrlo je vseh 7 astronavtov. Prvi spremenjeni rezervoar bodo iz Nasine "delavnice" blizu New Orleansa poslali v Kennedy Space Center (Florida) konec tedna.

Shuttle Discovery naj bi z novimi rezervoarji zapustil orbito Zemlje v maju ali v začetku junija s 7-člansko posadko, namenjen pa bo na mednarodno vesoljsko postajo. Po prekinitvi Nasinih poletov zaradi nesreče sta postajo oskrbovali ruski plovili Soyuz in Progress.

17 komentarjev

NASA upokojila še zadnji "vomit comet"

Yahoo News - NASA je tako upokojila še zadnje štirimotorno letalo KC-135, ki so jih uporabljali za raziskave in treninge v navidezni breztežnosti, ki so jo dosegli s paraboličnim letenjem. Letalo je tudi znano kot "vomit comet", kar bi v grobem prevodu pomenilo bruhalni komet, saj je eden izmed stranskih učinkov breztežnosti lahko tudi bruhanje.

Ta učinek je bil prej pravilo kot izjema, saj je bila obvezna oprema udeležencev letov tudi vrečka za bruhanje. Kot zanimivost naj povem, da je v vseh letih služenja tega letala bilo "izbruhanih" okoli 1000 litrov nepovratnih sredstev [:D].

Naslednje leto bo njegovo poslanstvo nadaljevalo letalo C-9.

4 komentarji

V vesolje z balonom, zeppelinom ali čem tretjim?

Slo-Tech - Ob vsej privatni iniciativi, ki se kaže zadnje čase v vesoljskem programu, je zaslediti pravo točo nekonvencionalnih idej. Od povsem otročjih, preko usekanih do precej zanimivih.
To je povsem razumljivo. Če nimas vedno milijarde ali še raje desetih milijard dolarjev v žepu, ne moreš vedno narediti rakete ravno po svojih željah.

Tokrat so se problema pri JP Aerospace lotili drugače. Končni cilj projekta je nekaksna struktura modernih superlahkih balonov, ki lahko dvignejo tovor do višine 30-40 km, takrat pa z ionskimi motorji začnejo pospeševati in s tem zaradi vzgona, pozneje pa centrifugalne hitrosti vse bolj dvigati. Energijo za motorje bi dobili v začetku iz gorilnih celic, pozneje...

15 komentarjev

Z baloni po Marsu?

BBC - Kaže, da so zadnji marsovski uspehi ter Busheva napoved človeškega pristanka na tem planetu povzročili pravo poplavo raznoraznih zamisli. Kot poroča BBC, je namreč NASA pri kalifornijskem podjetju Global Aerospace Corporation naročila izdelavo balona, ki bi letel nad rdečim planetom in na zanimive točke spuščal robotke z merilno opremo. Na sliki lahko opazimo tudi stabilizacijsko krilo, ki bo viselo...

2 komentarja

Višinski rekord v poletu z balonom

New Scientist - Dva britanska znanstvenika se nameravata v torek, torej jutri, ob sedmih zjutraj po našem času, dvigniti s 381-meterskim balonom dobesedno na vrh atmosfere. Andy Elson in Colin Prescota bosta nadela svoji vesoljski obleki in se v balonu, napolnjenim s helijem, povzpela na višino 40.200 metrov nad zemljo. Trenutni rekord stoji pri 34.670 metrih, postavila pa sta ga dva ameriška pilota leta 1961. Material, iz katerega je balon narejen, je polietilen debeline malo več od navadne plastične nakupovalne vrečke. Volumen tega balona bo v popolnoma napihnjenem stanju narasel na 1.24 milijona kubičnih metrov. Največjo težavo, poleg dejanske luknje v balonu, predstavlja slabo vreme, ki je taisto misijo že prestavilo na današnji datum iz leta 2002. Želimo jima vso srečo [:D]. Klik!

10 komentarjev

Zakaj Janezek uporablja kurjepis

CBS News -

Vedno hitreje razvijajoči se računalniki skupaj z internetom in elektronsko pošto prodirajo v vse domove. Proces računalizacije je najintenzivnejši v Ameriki, kjer je prišlo do prvih nesoglasij in težav.

Vse skupaj je namreč prišlo tako daleč, da se učitelji, starši in zgodovinarji močno bojijo za standardni ročni lepopis, saj učenci čez Lužo pričnejo uporabljati tipkovnice že zelo zgodaj. Neka devetletna deklica, naprimer, pravi, da je uporaba računalnika za pripravo vsakovrstnih zapiskov lažja: ni potrebno paziti na pisavo, ob napakah ni brisanja, sam proces pa je hitrejši. Večina se pridružuje temu mnenju, nekateri učitelji pa po mnenju strokovnjakov ravnajo neodgovorno, ko učence za projektne naloge, spisane na računalnik, dodatno nagradijo. In trend se širi.

Stanje je alarmantno, vedno manj ameriških otrok je zmožnih čitljivo pisati pisane črke, posebni kurzivni lepopis pa obvlada manjšina. K sreči obstajajo tudi posamezniki, tako učitelji kot učenci, ki jim je stilni lepopis v...

15 komentarjev