»

Viktor za najboljšo spletno stran 2010 gre 24ur.com

Za 24ur.com so viktorja prejele: Špela Zupan, Mateja Klavs, Karmen Špacapan in Urša Zupan.

vir: 24 ur
RTV Slovenija - Nocoj so v Cankarjevem domu podelili medijske nagrade viktorji, ki se podeljujejo v 16 kategorijah. Strokovne viktorje podelijo v osmih kategorijah po odločitvi Akademije Viktor, medtem ko prejemnike šestih viktorjev popularnosti izglasujejo bralci Stopa. Posebni kategoriji sta viktor za posebne dosežke in viktor za življenjsko delo.

Novost letošnje podelitve je bila kategorija najboljša spletna stran med viktorji popularnosti, ki je zamenjala kategorijo lokalna TV-postaja in je zajemala novičarske, blogerske in spletne strani z videozapisi. V tej kategoriji je spletna stran 24ur.com premagala rtvslo.si in zurnal24.si. Med finalisti, ki so izpadli v zadnjem krogu pred objavo nominacij, sta bila še irena.blog.siol.net...

51 komentarjev

Prepoved pošiljanje SMS sporočil med vožnjo ni prinesla želenih rezultatov

Vir: informationweek.com

vir: Information Week
Information Week - Študija zavarovalne industrije je pokazala, da se je število prometnih nesreč v državah, kjer so prepovedali pisanje SMS sporočil med vožnjo pravzaprav povečalo.



Odkar so policisti začeli pisati globe prekrškarjem se je po besedah Highway Loss Data inštituta število nesreč povečalo, kar verjetno pokaže kako ljudje upoštevajo zakone.

Trenutno se ubadajo s problemom in iščejo možne rešitve kako preprečiti prometne nesreče zaradi nepozornosti voznikov.

Raziskava je...

27 komentarjev

SMS sporočila dražja kot prenos podatkov iz Hubbla

Hubble

vir: Slashdot
Slashdot - Da so SMS sporočila drag način prenosa informacij, je precej očitno iz cenikov naših telefonskih operaterjev - da pa so najmanj trikrat dražja, kot je prenos podatkov iz vesoljskega teleskopa Hubble, pa bo verjetno dalo misliti tudi najbolj zagrizenim uporabnikom le-teh.



Nigel Bannister iz Univerze v Leicester-ju je opravil naslednje preproste računske operacije - glede na to, da ima lahko SMS sporočilo 160 znakov, kar zavzame 140 bajtov (uporablja se namreč samo 7 bitov za en bajt), bi za prenos enega megabajta podatkov potrebovali 7490 SMS sporočil, kar bi nas pri slovenskih operaterjih stalo nekje med 300 in 400 evrov (odvisno od izbire paketa), v Angliji pa...

45 komentarjev

Canon EF hack: makro objektiv za 1680 SIT

vir: Gizmodo
Gizmodo - Pod pogojem, da že imate Canonova objektiva EF 90-300 mm in EF-S 18-55 mm, lahko izdelava makro objektiva s potencialno povečavo 16x in več stane v naslovu navedenih 1680 SIT. Uporabnik je na kamero najprej namestil EF90-300mm, nato vezni element (ki ga je preko eBaya pridobil za omenjeno vsoto), ter na koncu obrnjeni EF-S 18-55.



Fotografije njegovega makro objektiva lahko občudujete tukaj.

Glede na ceno makro objektivov precej dobra rešitev.

18 komentarjev

Zimske radosti

engadget - Naj se nam zdijo japonci še tako čudni, nekatere vrednote si le delimo. Idilična sobotna zima. Sonce sije. Vsi na smučeh. Oče, sin in robot. Robot?
Da, Dynamizer, med tednom tekmovalni robot v pokalu Robo-one, zna tudi smučati.



Da se vsi, ki ne znate japonsko, ne boste čutili preveč prikrajšano, še posnetek smučanja.

Verjetno nisem edini, ki mu je Robo-one zbudil zanimanje. Da razbremenim Google, sem za vas nabral nekaj, sicer povsem nepovezanih, strani s fotografijami teh impresivnih robotov.

Čakam na robota, ki bo gradil snežake po svoji podobi.

19 komentarjev

Krekerji ne počivajo, drugi del.

Ars Technica - Zdi se, da je bil tole nadvse dejaven teden za vse krekerje, ki se ukvarjajo s Playstation Portable. Najprej so vrli možiclji ugotovili, kako se iz UMD-diska prebere vsebino (in posledično na internetu že najdete prve kopije UMD iger za PSP - recimo Wipeout Pure), danes pa je napočil dan, ko si lahko po zaslugi gospoda Mirakichi na PSPju zaženete Gameboyevo igro. Sicer brez zvoka, ampak hej - s takim tempom lahko čez kakšen teden pričakujemo emulator psOne na PSP.

Yeps, če po nekakšnem naključju posedujete PSP revizijo 1.0 (torej japonskega) lahko danes na vašem PSPju poženete Gameboy Tetris in Mortal Kombat 4. Obvezno poročilo iz psphacker.com, kjer najdete tudi video posnetke zadeve v akciji.

Še povezava na originalno poročilo in izvirno novico.

63 komentarjev

Thunderbird 0.9 in Firefox 1.0 RC2

Mozillazine - V poplavi novic o Firefoxu, ki ima očitno najboljši marketing in, roko na srce, tudi večje "tržišče", veliko manj beremo o razvoju njegovega brata - Thunderbirda. Danes je dočakal različico 0.9, ki prinaša shranjevanje iskanja sporočil, razvrščanje sporočil po izbranih kriterijih in druge novosti. Prenos je na voljo s strežnika FTP, a zaenkrat samo v angleški različici.

Skoraj sočasno pa je izšel tudi Firefox 1.0 RC2. Tudi ta je kot namestitveni paket zaenkrat na voljo le v angleški različici in je lažji za hrošče, odkrite po izdaji RC1. Na slovensko različico bo potrebno še nekoliko počakati.

24 komentarjev

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

Sprememba Morsejeve abecede

Slashdot - Morsejeva abeceda je eden izmed najbolj klasičnih pripomočkov komuniciranja, saj je star že 160 let. Zaradi tehničnega napredka pa se je prisiljena spremeniti. Tako je dobila nov znak, ki ni nič drugega kot @ (afna). Nov znak se bo imenoval "commat" in bo predstavljen kot skupek črk A in C, torej bo zaporedje dolgih in kratkih signalov tako: kratek - dolg - dolg - kratek - dolg - kratek. Kot poroča International Telecommunications Union, ki je tudi vpeljala spremembo, gre za eno izmed zelo redkih dopolnil abecede, saj se nobeden izmed predstavnikov ne spomni podobne nadgradnje v zadnjih nekaj desetletjih. Klik!

9 komentarjev

Poškodbe pri pisanju SMS sporočilc?

The Register - Na The Register sem zasledil novičko, da bi lahko zaradi preveč konstantnega tipkanja po mobitelu lahko dobili nekaj podobnega kot je sindrom carpelovega tunela!
No, zaradi preveč klikanja po mobitelu (pisanja SMS sporočilc) naj bi dobili TMI (Text Message Injury). Ta "bolezen" naj bi se pojavila zaradi veliko pritiskanja po mobitelu, pri čemer delamo veliko majhnih in nenadnih gibov, ker pa so gibi majhni ne povzročajo da bi kri tekla skozi prste (kar je primerljivo z motorjem brez olja)! TMI naj bi vplival na tisoče ljudi, posebaj pa na otroke (saj ti pišejo največ SMS sporočilc). Posledica primanjkovanja krvi pa naj bi bilo boleče zatekanje ter vroč občutek na koži.
Čeprav sam napišem veliko SMS-ev (kakih 5-10 na dan ), še nisem občutil nobenega bolečega zatekanja ter vročega občutka na koži.
Če pa ima kdo izkušnje z TMI, naj se mi javi

19 komentarjev