»

Okrogla miza o odvisnosti od elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Svet za elektronske komunikacije Republike Slovenije (SEK-RS) organizira okroglo mizo z naslovom Elektronske komunikacije v sodobni družbi - "odvisnost" od elektronskih komunikacij, ki bo potekala v ponedeljek, 20. 5. 2019, ob 19.00 na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko (Večna pot 113, Ljubljana). Na okrogli mizi se bodo pogovarjali gostje Jaka Erker (ravnatelj Gimnazije Šentvid), Miha Kramli (Center za zdravljenje odvisnosti, ZD Nova Gorica), Dan Podjed (Inštitut za slovensko narodopisje, ZRC SAZU) in Alja Isakovič (Artesia.si).

Govorili bodo o posledicah razvoja tehnologije in infrastrukture, zaradi česar je danes večina elektronske komunikacije preko mobilnih naprav. Spraševali se bodo, kakšne posledice imajo mobilne naprave kot naš intimen spremljevalec in kako vplivajo na družbo. To povzroča namreč tudi težave, s katerimi se srečujejo pedagogi in drugi. Ali elektronske naprave...

4 komentarji

Prisluškovanje tipkovnicam na daljavo

Schneier.com - Da elektronske naprave oddajajo elekromagnetno valovanje, vsakič ko so prižgane, je jasno verjetno vsakomur z vsaj približnim znanjem srednješolske fizike, vendar pa verjetno srednješolska fizika ne zadošča za izvajanje napadov, ki so jih opisali švicarski znanstveniki in ki jih bomo kratko opisali spodaj.

Slednjim je tako uspelo iz elektromagnetnega valovanja običajnih tipkovnic, ki so bile priključene ali na PS/2 ali na USB-vodilo ter tudi tipkovnic, ki jih imajo vgrajene prenosniki, razbrati podatke tudi na razdalji do 20 metrov od računalnika in čez zidove. Tekom svoje raziskave jim je uspelo razviti kar štiri načine napadov in med enajstimi tipkovnicami (kupljene med leti 2001 in 2008), na katerih so testirali svoje napade, niso našli niti ene, ki bi bila odporna na vse napade.

Razen tega da so morali znanstveniki za uspešno razbitje zaščite poslušati celoten elektromagnetni spekter in ne samo določene frekvence, podrobnosti napada zaenkrat še niso znane saj je njihovo delo...

38 komentarjev

ZDRad: Prehod v digitalno

Delo - Danes je začel veljati zakon o digitalni radiodifuziji, ki naj bi zagotovil učinkovito spremembo tehničnega načina distribucije radiodifuznega signala iz analogne v digitalno obliko. Prehodno obdobje, v katerem bosta vzporedno delovala tako analogna kot digitalna radiodifuzija, se bo tako zaključilo z izklopom analogne radiodifuzije konec leta 2010. Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da je optimizirano izkoriščanje radiofrekvenčnega spektra pri digitalni prizemni TV od tri- do šestkrat bolj učinkovito kot pri analogni prizemni TV.

Sicer pa naj bi bili s tem projektom povezani tudi veliki stroški. Ne samo za tiste, ki bodo morali spremeniti način oddajanja, temveč tudi za potrošnike, ki bodo morali nabaviti novo opremo (pretvorniki ipd.), katera na slovenskem trgu še ni razširjena. Na ministrstvu tako razmišljajo tudi o "morebitnem določenem sofinanciranju nabave te opreme."

142 komentarjev

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij

Slo-Tech - Včeraj je Ministrstvo za gospodarstvo objavilo predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij.

Gre za podzakonski akt, katerega sprejetje zahteva 107. člen zakona o elektronskih komunikacijah, sprejet pa bi moral biti že novembra 2004. Pravilnik bo določil funkcionalnost opreme in vmesnike za zakonito prestrezanje komunikacij, ki jih bodo morali zagotoviti vsi operaterji elektronskih komunikacij (operaterji telefonije, mobilne telefonije in ponudniki dostopa do interneta).

Pravilnik tako v 4. členu določa, katere podatke bodo Policiji, SOVI ali Obveščevalno varnostni službi Ministrstva za obrambo morali posredovati operaterji (npr. v primeru mobilne telefonije tudi lokacijo uporabnika).

V 5. členu pa pravilnik operaterjem omogoča povezovanje prestrezne opreme in s tem nižanje stroškov, saj se cene prestreznih naprav za internetne komunikacije gibljejo med 100.000 in 700.000 USD. Tako bo lahko več operaterjev skupaj zagotovilo potrebno opremo za...

47 komentarjev

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Slo-Tech - V današnjem DELU je na strani 13 objavljen članek o sledenju mobilnim telefonom. Članek je nastal na podlagi sodne obravnave v primeru Dragan Dolar in soobtoženi, ki se je odvila 15. julija 2004 na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na obravnavi, na kateri so obtoženim sodili zaradi tatvine avtomobilov, je tožilstvo predstavilo dokaze, ki so jih pridobili s pomočjo prisluškovanja. Nalog za prisluškovanje je bil pridobljen zakonito, vendar pa se je izkazalo, da pri nekaterih obdolžencih prisluhi ne zadostujejo za obsodbo. Zato je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva izdal odredbo, s katero je od Mobitela in Simobila zahteval še podatke o gibanju obdolžencev za nazaj. Podatke so dobili in na njihovi podlagi je policija narisala shemo gibanja obdolžencev. Podatki o gibanju so bili tako eden izmed ključnih dokazov tožilstva.

Zato je precej čudno zatrjevanje Mobitela, da - kot navaja DELO - "Mobitel ne more spremljati gibanja svojih uporabnikov. Hrani le podatke v zvezi s klicem, ki so...

22 komentarjev

Ali policija sestankuje na temo prestrezanja internetnega prometa?

Slo-Tech - V zvezi z zakonitim prestrezanjem internetnega prometa je ministrstvo za informacijsko družbo 1. 6. 2004 sklicalo sestanek med nekaterimi operaterji in policijo. Na tistem sestanku ni bilo Siola, vendar pa smo dobili informacijo, da naj bi se policija na to temo že pred tem sestala s Siolom, vsebina sestanka pa ni podrobneje znana.
Zadevo smo preverili na MID-u, kjer so nam 4. 6. odgovorili, da tega predhodnega sestanka pri njih ni bilo, da pa je bil po njihovih informacijah predhodni sestanek med policijo in večjimi operaterji.

Na vprašanje o tem sestanku pa nam je predstavnik policije za stike z javnostjo 11. 6. odgovoril, da "je za pripravo podzakonskih predpisov zadolženo Ministrstvo za informacijsko družbo, ki tudi sklicuje in vodi sestanke na to temo", ter nas prosil, da se za vse informacije obrnemo na to ministrstvo. Zato smo se pač ponovno obrnili na MID, od koder so nam 15. 6. odgovorili, da posebnega sestanka s Siolom pri njih ni bilo, uradni sestanek na temo priprave...

23 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Slo-Tech - Novica je morda že malce stara, a še vedno aktualna.

20. decembra 2002 je Ministrstvo za informacijsko družbo pripravilo in v javno obravnavo dalo predlog Pravilnika o programski opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij. Za kaj gre?

Obstoj pravilnika zahteva 130. člen Zakona o telekomunikacijah (ZTel), pravilnik pa naj bi predpisal primerne vmesnike in programsko opremo za zakonito prestrezanje telekomunikacij. Skratka, gre za "tehničen" dokument, ki ureja zakonito prisluškovanje (torej prisluškovanje, za katerega je izdan sodni nalog).

A pojdimo k stvari. Pravilnik določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev (telekomi in ISPji), da pristojnim službam (policiji in SOVI) omogočijo nadzor nad telekomunikacijami. Poleg same vsebine komunikacije (če je ta šifrirana ali kompresirana s strani operaterja, jo mora pristojni službi dostaviti nešifrirano in nekompresirano), mora operater sporočiti...

10 komentarjev

Kako nam bodo prisluškovali?

Slo-Tech - Na Ministrstvu za informacijsko okužbo so pripravili osnutek pravilnika o o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij. No, tako bomo vsaj vedeli na kakšen način nam prisluškujejo.

Drugače pa je mnogo bolj pereča računalniška tema to, ali naj Slovenija ratificira Konvencijo o kiberkriminalu. Stvar se v teoriji sliši čisto v redu, a v praksi pomeni postopno spreminjanje zakonov tako, da bodo učinkovali kot regulatorji interneta (recimo ponudniki dostopa v internet bi morali hraniti vse loge za nekaj mesecev nazaj). Zastrašujoče je tudi dejstvo, da policija pričakuje pravico do "Aktivnega monitoringa".

Če bo javnost protestirala se morda da še kaj storiti ... Sicer pa v vsakem primeru GPG & freenet, že prihajamo!

7 komentarjev