»

Politika intelektualne lastnine v EU pohablja in onemogoča vzpon digitalne ekonomije

EDRI - "Evropski snovalci politike avtorskega prava in intelektualne lastnine dušijo digitalno ekonomijo, škodijo potrošnikom in ogrožajo osnovne pravice Evropejcev" so zapisali v poročilu o neuspehih postavljanja politike intelektualne lastnine v Evropi. Poročilo je izdelala EDRi, nevladna organizacija, ki se bori za boljše digitalno življenje evropejcev.

V poročilu ugotavljajo, da snovalci predpisov Evropske unije pišejo pravne akte na podlagi slepih prepričanj, obenem pa prezrejo oprijemljiva dejstva, ki so izvedena iz raziskav. V poročilu evropskim uradnikom predlagajo ukrepe, s katerimi bi bistveno izboljšali sedanje stanje in hkrati tudi omogočili razcvet digitalnega trga v Evropi.

Poročilo predlaga, da Evropska unija:
  • uskladi izjeme iz avtorskega prava in s tem izenači pravni vidik dovoljene rabe avtorskih del,
  • prednostno ustvari vseevropske licenčne dogovore, prihodnje uveljavljanje pravil pa veže na uspešno izvedbo teh dogovorov,
  • opusti represivne načine uveljavljanja avtorskega...

5 komentarjev

Zbiranje predlogov sprememb slovenske avtorsko pravne zakonodaje

Slo-Tech - Da je avtorsko pravna zakonodaja potrebna temeljite prenove, je postalo očitno že marsikomu. Zato je gotovo zelo razveseljivo dejstvo, da je Urad RS za intelektualno lastnino pričel pripravljati novelo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Urad je konec aprila vse zainteresirane pozval k pošiljanju predlogov zakonskih sprememb, rok za oddajo obrazloženih predlogov pa je do konca tega meseca.

Enega izmed predlogov so pripravili tudi sodelavci pri projektu Creative Commons Slovenija. Predlagajo predvsem dvoje.

Prvi njihov predlog je, da se ukine obvezno kolektivno upravljanje pravic v primeru neodrskih pisanih in glasbenih del oz. vsaj možnost svobodne izbire avtorjev glede tega. Ta predlog bi avtorjem omogočil svobodno izbiro priobčitve njihovega dela javnosti.

Trenutna zakonodaja je namreč taka, da v njihovem imenu ne glede na njihove želje nadomestilo prejme kolektivna organizacija - SAZAS oz. Zavod IPF. Ta rešitev bi tudi omogočila, da bi se nepridobitni producenti oz....

49 komentarjev

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Slo-Tech - Inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine razglasil najodmevnejša dogodka doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino.

Po mnenju Inštituta za intelektualno lastnino je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja. IPI opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ) ter ob tem opozarja na nesmiselnost slovenske kazenske zakonodaje na področju preganjanja kršiteljev avtorskih pravic.

V tujini pa je po mnenju IPI najpomembnejša poravnava, ki jo je Google sklenil z avtorji in založniki v ZDA zaradi digitaliziranja knjig iz zbirk največjih svetovnih raziskovalnih in akademskih ustanov ter knjižnic, s čimer...

42 komentarjev

Izšla knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi

Slo-Tech - V začetku tega meseca je pri založbi Pasadena izšla knjiga dr. Maje Bogataj Jančič Avtorsko pravo v digitalni dobi.

Na začetku delo predstavi nastanek, cilje in filozofske temelje avtorskega prava, v nadaljevanju pa se dotakne digitalizacije in izzivov, ki jih je le-ta prinesla imetnikom avtorskih pravic, posameznikom, ki želijo digitalizirana dela uporabiti ter zakonodajalcu.

Avtorica se v delu ukvarja tudi s tehnološkimi ukrepi in digitalnimi sistemi za upravljanje avtorskih pravic (tim. DRM), na koncu pa primerjalno obdela pravno varstvo tehnoloških ukrepov v mednarodnih konvencijah, zakonodaji ZDA, EU in v Sloveniji.
 Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena

Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena



Knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi je izdana pod Creative Commons licenco (priznanje avtorstva, nekomercialno, brez predelav), dostopna pa je tudi na spletni strani založbe Pasadena ter Inštituta za intelektualno lastnino. V fizični obliki pa jo lahko kupite za 54 EUR.

Maja Bogataj Jančič je sicer znana kot...

6 komentarjev

Skavti iz L.A. si bodo lahko pripeli značko, ki dokazuje, da so osveščeni o avtorskih pravicah (MPAA)

Slo-Tech - Verjetno večina naših bralcev pozna skavte, ki se jih običajno povezuje predvsem s pripravljenostjo pomagati pomoči potrebnim. Veliki umi pri MPAA so od nekdaj mnenja, da potrebujejo pomoč pri zatiranju najhujšega zla v naši družbi: nelegalnega reproduciranja in distribuiranja avtorsko varovanih vsebin. Kako jim pri tem lahko pomagajo skavti?

Potem, ko se bodo seznanili s propagandnim (izobraževalnim?) materialom MPAA, si bodo lahko pripeli značko, iz katere je razvidno, da spoštujejo avtorske pravice. Besedilo značke, Spoštuj avtorske pravice, poziva tudi druge naj sledjo zgledu. Someščani bodo tako že...

46 komentarjev

Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture (Creativecommons)

Slo-Tech - Creative Commons Slovenija takole vabijo na Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture:

»29. oktobra se bo tudi Slovenija pridružila že več kot 20 državam, ki imajo prilagojene CC licence svojim pravnim redom in v svojem jeziku, zato bo to čas za praznovanje in srečanje ter izmenjavo izkušenj s CC prijatelji iz vsega sveta. Lansiranje slovenskih CC licenc bo CC Slovenija praznovala s štiridnevnim Festivalom ustvarjalnosti in svobodne kulture, ki bo potekal od 26. do 29. oktobra 2005 v Ljubljani na več lokacijah.«

Za študente (prava), pravnike in vse tiste, ki jih zanima avtorsko pravo v povezavi z novimi tehnologijami, posebej opozarjam na:

1. predstavitev slovenskega prevoda knjige Free Culture</i>, profesorja Lawrencea Lessiga; petek, 28. 10., ob 18. uri, Cankarjev dom, Klub CD;

2. pravni seminar Režim avtorskega prava v digitalni dobi, podroben seznam avtorjev in predavanj si oglejte tukaj; petek, 28. 10., ob 9. uri, Cankarjev dom, Štihova dvorana;

3. lansiranje...

0 komentarjev

Predavanje: CreativeCommons

Slo-Tech - V četrtek 6. oktobra on 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje mag. Maje Bogataj z naslovom "Creative Commons v imenu ustvarjalnosti".

Predavanje je v tem trenutku še posebej aktualno, saj spada v serijo ogrevalnih dogodkov za uraden izid slovenske licence CreativeCommons konec tega meseca.

Ideja Creative Commons je požela neverjetno zanimanje in navdušenje povsod po svetu. Za svojo so jo sprejeli številni glasbeniki, akademiki, raziskovalci, pisatelji, pesniki, filmski ustvarjalci... Predvsem tisti, ki želijo enostavnejšega način uveljavljanja svojih avtorskih pravic. Ti ustvarjalci ne zavračajo varstva, ki jim je zagotovljeno z avtorsko pravico, vendar ga le omejijo z določenimi svoboščinami, ki jih želijo zagotoviti uporabnikom svojih del. Spomladi 2005 je bilo na...

5 komentarjev

Star Wreck

Slashdot - Obstaja Star trek, in obstaja Star Wreck. Skupina finskih Star Trek zanesenjakov je po sedmih letih ustvarila svoj prvi celovečerni Star Wreck film. Pred enim mesecem je izšel DVD, sedaj pa si lahko njihovo mojstrovino, v kateri celo nastopa nekaj pravih igralcev, prenesete od tukaj.

Zanimivo je, da so fantje in dekleta vse skupaj naredili praktično brez proračuna, a film vseeno vsebuje super zgodbo in vizualne učinke, ki se jih nebi sramoval noben Star Trek film ali serija. Zadeva je med drugim izdana pod licenco creative commons.

Se nam po tem, ko so ukinili še zadnjo Star Trek serijo, sedaj obetajo "odprtokodne" serije?

24 komentarjev

John Dvorak o Creative Commons

Slo-Tech - Mož iz naslova novice je poznan kot zelo produktiven (vsaj kvantitavno) pisec mnenj o svetu informacijskih tehnologij in videc novih trendov. Ko je začel pisati tudi za Bug, je redno pisal že za več kot 20 revij.

Kljub strašni prezaposlenosti, si nikakor ne bi smel privoščiti članka o Creative Commnos (CC), iz katerega jasno izhaja, da nima pojma o avtorskem pravu, še manj pa o licencah v tej veji prava intelektualne lastnine.

Na Slo-Techu smo o CC že poročali. Če kratko obnovimo, avtor s trenutkom ustvaritve avtorskega dela dobi izključno pravico razpolaganja s tem delom. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedila, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati. Že sama ustvaritev, na podlagi zakona, daje avtorju največjo možno zaščito.

Visoka stopnja varovanja avtorjevih upravičenj se lahko izkaže kot pretirano omejujoča. Mlad ustvarjalec hoče razširjati svoje delo,...

24 komentarjev

Prvi osnutek prevoda slovenske Creative Commons licence ("GPL" za slike, besedila, glasbo)

Licenca, razumljiva vsakomur

Slo-Tech - Sodobno avtorsko pravo izrazito ščiti pravice avtorja, ki jih ima na avtorskem delu. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedilo, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati... Vsa upravičenja dobi avtor že s trenutkom ustvaritve avtorskega dela. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, kot temeljni predpis, ki ureja avtorsko pravo pri nas, v zelo omejenih primerih dopušča vsebinske omejitve avtorjevih upravičenj (npr. citiranje).

Visoka...

13 komentarjev

Creative commons

Slo-Tech - Nedavno je spletna stran Creative Commons podelila nagrade za najboljše video izdelke, ki promovirajo svobodnejše koncepte intelektualne lastnine.

Licence Creative commons omogočajo ustvarjalcem in umetnikom, da svoja dela dajo v svet pod manj restrikitivnimi pogoji kot jih predvideva osnovna avtorska zaščita, ki navadno govori "© All rights reserved".

Tako lahko ustvarjalci vnaprej sami določijo ali naj bo uporaba njihovih del dovoljena v komercialne namene ali ne, ali je potrebno za uporabo navajati vire in ali je potrebno dela, ki temelijo na prejšnjih spet ponuditi pod enako licenco.

Koncept Creative Commons se je v zadnjih mesecih neverjetno prijel, saj omogoča lažje sodelovanje med avtorji, ki se morda niti ne poznajo.
Zmagovalci natečaja se najdejo na tem naslovu.

Še namig: za ogled zmagovalnega dela pod Linuxom boste morali mplayer pognati z dodatnim parametrom "-vc...

2 komentarja

VIA + Pentium4 = CeBIT

CNet - Čeprav Intel še vedno ni izdal ustrezne licence, se je tajvansko podjetje VIA odločilo predstaviti vezno čipovje na CeBITu. VIAine skrbi so povsem so povsem upravičljive, saj so njihovi glavni tekmeci, ALi, že dobili ustrezno licenco in že s polno paro načrtujejo čipovje. Očitno se je VIA odločila poiskati luknje v zakonu in tako trdijo, da licence niti ne potrebujejo. Sklicujejo se na lastništvo S3ja, s katerim je Intel pred nekaj časa podpisal pogodbo o izmenjavi patentov. Me prav zanima, kaj vse se bo izcimilo iz tega kreganja... Več o vsemu skupaj lahko preberete tukaj.

0 komentarjev