»

R420 dvakrat hitrejši od Radeona 9800 Pro

X-Bit Labs - Radeon 9800 Pro je trenutno ena najhitrejših, če ne celo najhitrejša grafična kartica za neprofesionalno rabo. Zadnje čase pa se na svetovnem spletu vse bolj širijo govorice o prihajajočem grafičnem čipu R420. Ta naj bi bil grajen na isti tehnologiji kot 9800 Pro, vseboval pa naj bi od 110 do 150 milijonov tranzistorjev, grajenih v 0,15 mikronih. Pričakovati smemo tudi osem cevovodov s po dvema teksturnima enotama in model s šestnajstimi s po ena teksturno enoto na vsakem. Neimenovani viri še trdijo, da naj bi bila grafikulja kar dvakrat (da, prav ste prebrali [:D]) hitrejša od Radeona 9800 Pro. Izvirna novica.

Upajmo, da se ne bo zgodilo to, kar se je zgodilo z NV30, ki je obetal mnogo, a na koncu je bilo povsem drugače.

9 komentarjev

Novi Palmovi modeli

Palm Info Center - Na Palm Infocentru sem našel nekaj govoric o prihajajočih modelih Palmovih dlančnikov. Iz anonimnih virov so dobili sliko Tungstena T, definitvno enega najbolj pričakovanih dlančnikov, saj bo na njem tekel Palmov OS 5. Seveda bo imel barvni zaslon z ločljivostjo 320x320 pik, izboljšana pa naj bi bila tudi podpora večpredstavnosti, ki smo jo pogrešali na prejšnjih Palmovih operacijskih sistemih. Klik!

Obenem pa so se razširile govorice o novem "pametnem" telefonu, imenovenam Tungsten W in cenejšem dlančniku, ki so ga poimenovali Zire.

0 komentarjev

Fotografije čipov

X-Bit Labs - Danes so se pojavile prve fotografije uradnih GeForce3 čipov. Vem, rekli boste, da ste jih vi že videli. Pa jih niste. Videli ste NV20 čipe, ki si jih lahko ogledate tu. Da bi videli nove, se odpravite sem. V resnici bistvene razlike ni. Edino ta je, da na prvem piše NV20 na drugem pa GeForce3. Razlikujejo se tudi v reviziji. V prvem primeru je to A3, v drugem pa A5. Nvidia je začela čipe izdelovati v 13. tednu, kar pomeni nekje v koncu marca, kar je razvidno iz fotografij.

0 komentarjev

Novi modeli GeForce Gojev

Tech Web - V tej novici na Techwebu lahko zasledimo, da bo Nvidila razširila družino GeForce Go mobilnih čipov z dvema novima, Model 100 in Model 200. Novi čipi so predvsem precej manjši (23mm stranica proti sedanji 36mm stranici), zaenkrat pa ni znano veliko več. Poraba električne enrgije bo še vedno znašala 2.8W, iz zmanjševanja velikosti čipov pa lahko sklepamo, da bo Nvidia odstranila T&L enoto ali kakšne cevovode s teksturirnimi enotami. Vse to nakazuje, da je ATIjev Radeon Mobility resnično zadetek v polno in da se Nvidia zaveda, da s tem čipom ne bo mogla tekmovati po performansah ali porabi energije in se jim bo raje zoperstavila za gresivnimi cenami. Vse skupaj pa je zaenkrat le ugibanje in potrebno bo počakati na dodatne informacije.

0 komentarjev

Globinska analiza NV20

Digit Life - Novi članek na Digit-Lifu bo pogodu predvsem tistim, ki ste že precej globoko v računalniških vodah in vam razne kratice ne predstavljajo nerešljivih ugank. Z drugimi besedami, stvar je napisana preveč podrobno in tehnično za povprečnega računalničarja, medtem ko bodo entuziasti uživali v branju. Gre za razpravo o napovedanih lastnostih prihajajočega NV20 čipa, ki nas čaka že v bližnji prihodnosti. Razložene so vse prednosti novih tehnologij, ter povečini tudi sam način delovanja čipa. Tukaj!

1 komentar

Slike NV20?

NvNews - No pa se je spet začelo z ugibanji o NV20. Tokrat je PC Reporter objavil tri slike te kartice. Če so te slike resnične ali ne se ne ve. Možno je, da gre za kakšne referenčne kartice, ki jih je NVidia poslala programerjem ali pa slike iz sistemov XDK (X-Box Development Kit), ki jih je Microsoft zopet poslal programerjem. Če so slike resnične pa presodite sami...

Linki by IceMan.

6 komentarjev

HSRja za GeForce2 ne bo!

Jaz - To pa je res žalostna novica za vse lastnike GeForce/GeForce2 grafičnih kartic. Na internetu so se namreč pojavile govorice, da bo v naslednjo BETA verzijo Detonatorjev vgrajena podpora HSR (Hidden Surface Removal) tehnologiji, toda to na žalost ni res. Diane Vanesse je za Planet GeForce spregovorila o tej tehnologiji in Nvidiinih načrtih in jasno ter glasno zanikala vsako možnost vgradnje te tehnologije v sedanjo serijo kartic. O NV20 pa tudi ni hotela govoriti, saj naj bi ji to prepovedovala pravila znotraj podjetja. Whatever... Thnx, DanKick.

6 komentarjev

Top 10 razlogov, da stavite na AMD

Jaz - NiggerBob mi je poslal zanimivo povezavo na seznam najboljših 10 razlogov, da stavite na uspeh AMDja. Seznam je napisal neki marketinški tip, tako da gre predvsem za finančni pogled na situacijo, ampak je vseeno zelo zanimiv. Moram priznati, da tip zna razmišljati in da se na zadeve dobro spozna. Pa tudi nasmejali se boste, naprimeri njegovi razlagi pojma DDR: "Death to Dumb Rambus" [>:D]. Stvarco najdete tukaj.

0 komentarjev

Dodatne informacije o NV20

ZDNet - Nvidia vsekakor opravlja zelo dobro delo pri promociji NV20... skoraj vsaki dan se pojavi kakšen novi članek oziroma govorica o nasledniku zelo popularnega GTSja. Tokrat nas razveseljujejo pri ZDNetu, kjer so menda dobili dostop do "skirvnih načrtov". Samih specifikacij ne objavljajo, zato pa toliko več govorijo o podprtih tehnologijah in hitrosti. Verjetno najbolj zanimiva informacija je to, da bo hitrost NV20 odvisna od igre, ki jo poganja. V "navadnih" igrah z malo detajli ( veliki trikotniki, preprosta geometrija, mala globina ) bo stvarca "le" dvakrat hitrejša od GF2 Ultre, medtem ko bo v kompleksnih igrah z velik majhnimi trikotniki, zapleteno geometrijo in veliko globino scene tudi do sedemkrat hitrejša! Druga zanimivost je precej izboljšana podpora FSAAju. NV20 naj bi pri mehčanju robov bil kar trikrat hitrejši od Ultre, kar pa naj bi se spet podvojilo pri zelo zapletenih scenah. V glavnem, čip izgleda precej fascinanten, če pa vas zanima več podrobnosti, se odpravite sem!...

5 komentarjev

Nekaj govoric o NV20

3DnHardware - Na 3DnHardware so objavili nekaj dokaj zanimivih govoric o NV20 čipu, ki naj bi med nas prišel februarja naslednje leto. Tudi sami poudarjajo, da gre samo za govorice in da jim ne moremo 100% zaupati, toda verjetno je v njih precej resnice. Torej, Nvidia naj bi že poslala prve primerke čipom neodvisnim razvijalcem kartulj, da lahko začnejo razvijati svoje kartice. Performanse NV20 naj bi bile naslednje:
  • enako število cevovodov kot pri GTSju, toda več teksturirnih enot na vsak cevovo
  • povišana frekvenca čipa
  • 50% hitrejša od GF2 Ultre ( no ja... [:\\])
  • poraba 15W
Kot vidite, ni znanega kaj dosti, toda teh nekaj podrobnosti je tudi zanimivih, predvsem ta o 15W porabe. Guillemot se menda že ukvarja s posebnim hlajenjem, ki ga bomo namestili v prosto režo pod kartico in bo vleklo mrzel zrak v ohišje, da bi ohladilo kartico. Samo naj še Intel naredi kako Pentium4 grafikuljo pa bomo zraven dobili še vodno hlajenje [:D]. Thnx, NiggerBob!...

3 komentarji