»

Intelovi procesorji ranljivi zaradi HyperThreadinga

Slo-Tech - V Intelovih procesorjih se skriva še ena luknja, ki jo lahko izkoristimo za dostop do podatkov, ki jih po pravilih ne bi smeli gledati. Raziskovalci z Vrije Universiteit v Amsterdamu so pokazali, kako lahko na procesorju Intel Core i7-6700K v 99,8 odstotkih, na Xeon E5-2620 v 98,2 odstotkih in na procesorjih Coffeelake v 99,8 odstotkih pridobijo 256-bitnih šifrirni ključ, s katerim je drugi proces šifriral podatke. Ranljivost ni povezana z Meltdownom ali Spectrom, temveč gre za pomanjkljivo varnostno implementacijo HyperThreadinga. To je tudi eden izmed razlogov, da je OpenBSD ta teden sporočil, da bo v svojem operacijskem sistemu onemogočil HyperThreading.

Ranljivost so poimenovali TLBleed, ker izkorišča TLB...

17 komentarjev

AMD raziskuje obrnjeno večnitenje

Slashdot - Obrnjeno večnitenje, v originalu reverse multi-threading, je nov trik, ki ga, če gre verjeti Reg Hardwaru in Slashdotu, raziskujejo AMD-jevi inženirji. Ideja je preprosta. Intel je s pomočjo svojega večnitenja operacijski sistem prepričal, da ima na razpolago dva procesorja, kar je blagodejno vplivalo na hitrost in učinkovitost. AMD namerava storiti nasprotno. Jasno je, da dva procesorja nista ekvivalentna enemu procesorju z dvakrat višjo nazivno frekvenco. Toda AMD pravi, da jih utegne nova tehnologija, ki jo razvijajo za procesorje generacije, ki bo sledila K8, k temu približati. Kakorkoli že, preden (in če sploh) bo ta tehnologija zapustila razvojne laboratorije, bo preteklo še mnogo vode, programska industrija pa se bo dodobra navadila večnitenja. Vprašanje je, če bodo hoteli nazaj.

34 komentarjev

3D tekmovanje "Avto Vizija"

vir: 3D News
3D News - Vse tiste uporabnike in obiskovalce Slo-Tech.com, ki se ukvarjajo s 3D grafiko in animacijo, bo mogoče zanimalo, da na portalu x3dx.com poteka 3D tekmovanje z naslovom Avto Vizija. Tema je namenoma rahlo populistična, saj je osnovni namen tega tekmovanja prebuditi slovensko 3D sceno in spodbuditi k sodelovanju tudi vse ostale, ki jih to področje zanima. Dogodek se bo končal 28. februarja, tako da je časa za morebitno sodelovanje več kot dovolj, potrebno pa je omeniti še, da bodo najboljši nagrajeni iz bogatega nagradnega sklada, ki ga tokrat v celoti pokriva Maxon, nemški proizvajalec 3D programske opreme. Navdušenci brž odklikajte sem.

6 komentarjev

Dvojedrni Xeoni so tu

X-Bit Labs - Kot ruska stran X-Bit Labs poroča, je Intel včeraj začel razpošiljati prve primerke dvojedrnih Xeonov 2,8 GHz. Novi procesor je osnovan na jedru s kodnim imenom Paxville in ima dva megabajta drugonivojskega predpomnilnika na jedro (torej štiri), vse skupaj je jasno izdelano v 0,09-mikronski tehnologiji. Prav tako tudi podpira HyperThreading (tako lahko v dvoprocesorskem sistemu izvajate hkrati osem niti), 64-bitno računanje, EDB, DBS in večino drugih Intelovih pogruntavščin. Za procesor boste odšteli 1043 dolarjev po kosu, če jih boste kupili vsaj tisoč. Za konec letošnjega leta nam Intel obljublja še dvojedrne Itaniume ter Xeone MP. Več o tem.

21 komentarjev

HyperThreading je lahko nevaren

KernelTrap - Običajno v poročamo o varnostnih luknjah v programski opremi, tokrat pa je hrošč skrit v procesorju. Intelova sicer zelo uporabna tehnologija HyperThreading namreč z varnostnega pogleda nekoliko <i>šepa</i>.

Colin Percival, član FreeBSD-jeve varnostne ekipe, je odkril varnostno luknjo, ki omogoča razkritje zaupnih informacij, npr. tajnega ključa. S pomočjo merjenja časa dostopa do informacij je namreč možno med dvema procesoma, ki hkrati tečeta na jedru, vzpostaviti prikrit komunikacijski kanal do hitrosti 400 kilobajtov na sekundo (podatek za 2,8 GHz procesor). Varnostno luknjo omogoča skupni predpomnilnik za obe niti.

Za enouporabniške računalnike to ni večja grožnja, vsekakor pa je to lahko precej nevarno za večuporabniške delovne postaje ali strežnike. Najenostavnejša rešitev je zaenkrat izklop HyperThreadinga v BIOS-u.

Naj omenim še eno zanimivost, ki sem jo odkril med nabiranjem povezav za novico. AMD-jevi dvojedrni procesorji imajo omogočen bit, ki naznanja...

56 komentarjev

Varnostna luknja v Firefoxu in ostalih brskalnikih (preko IE)

Slo-Tech - Yeah, uporabljam firefox, sem varen, ni mi potrebno odgovarjati z "NE" na meni neznana vprasanja ponujena na internetu ... Zakaj le, saj je Firefox varen ...

Tako verjetno mislijo (mislite) tisti, ki ste s Firefoxom iskali po straneh, ki ponujajo razna besedila pesmi ipd. ter ste kliknili na "DA" na tem pogovornem oknu: Kaj se zgodi? Vaš dragi IE se preko luknje v JRE v Firefoxu okuži z raznimi spywari in ostalimi nevšečnostmi ... Več preberite tu.

Omeniti velja, da je prizadet le Firefox za Windows ;)

36 komentarjev

Tokrat varnost za ta konec tedna

Slo-Tech - Najprej za vse, ki imaste nameščen Microsoftov program AntiSpyware (Beta). Dan po tem, ko je ta teden Microsoft izdal popravke, se je na internetu pojavil virus, znan pod imenom Bankash-A Trojan. Ta vam bo poskušal izklopiti ali izbrisati AntiSpyware, prav tako pa je možno, da bo poskušal ukrasti zaupne informacije, kot so na primer gesla, saj bo prežal nad tipkami, ki jih boste pritisnili. Novica.

Druga novost pa zadeva uporabnike Windows Server 2003. Po tem, ko je izšel Servisni Paket 1 "Release Candidate" 1 (krajše SP1 RC1), je sedaj izšel SP1 RC2. Na voljo je tako za 32-, kot za 64-bitne različice. Tukaj.

73 komentarjev

VIA s 64 biti

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so uradno najavili svoj prvi x86-64 procesor, ki se zazdaj imenuje še Isaiah, s katerim se želi VIA postavili ob bok AMD-ju in Intelu na področju 64-bitnih procesorjev. Isaiah bo imel vgrajeno PadLock tehnologijo, vrsto multimedijskih izboljšav, povečan predpomnilnik in celo tehnologijo, podobno Intelovem HyperThreadingu, so dejali v Vii. Razkrili niso nobenih oprijemljivejših podatkov, so pa zatrdili, da bo procesorjeva poraba električne energije in posledično tudi gretje zelo nizko. Pričakujemo ga lahko leta 2006. Več o tem.

5 komentarjev

HyperThreading tudi v prenosnikih

The Register - Kot poroča The Register, je Intel dodal podporo že dobro poznanemu HyperThreadingu tudi procesorjem, ki so namenjeni uporabi v prenosnih računalnikih. Za zdaj so na voljo štirje procesorji s hitrostmi 2,66, 2,8, 3,06 in 3,2 GHz. Intel trdi, da vsak izmed njih porabi manj kot 3 W električne energije, gotovo pa je, da imajo 512 kB drugonivojskega predpomnilnika in da še vedno uporabljajo 533 MHz-FSB. Cene za količine nad tisoč kosov so 653, 433, 294 in 234 dolarjev. Izvirna novica.

11 komentarjev

Test Athlona XP 3000+

Athlon XP 3000+

vir: Guru 3D
Guru 3D - Novi Athloni XP z Barton jedrom so poplavili prodajne police. Predvsem pa se dobro prodajajo zaradi svoje hitrosti in večje količine L2 predpomnilnika. Tokrat so na Guru 3D pobliže predstavili AMD-jev model z nazivno oznako 3000+. Procesor se poti pri 2,17 GHz in 333 MHz FSB-ja. Krila pri poganjanju zahtevnih aplikacij mu da tudi 512 KB "keša". Teste je opravljal kar hitro v primerjavi s P4 3,06 GHz z vključenim HyperThreadingom. Če pogledamo, da ima AMD-jev procesor nižji takt ter nima HT-ja, se je odrezal zelo dobro. Celoten test.

0 komentarjev

Penitum4 na 3.06 GHz

več strani - Na Tom's Hardware so si ogledali novega Intelovega paradnega konja, ki tiktaka s skoraj neverjetnimi 3.06 GHz. Seveda Procesor je že bil, jasno, testiran v vseh običajnih benchmarkih in primerjan z ostalimi P4 procesorji, a vseeno. Črki HT v imenu predstavljata tehnologijo imenovanno HyperThreading, kar pomeni da lahko procesor opravlja dve funkciji obenem (in je tako zaznan kot dva enaka procesorja). Prišli so do zanimivih zaključkov, ugotovili so namreč, da 3.06 GHz HT verzija prekaša celo običajno 3.6 GHz inačico. Klik!

Dodatek: Testa enakega procesorja so spisali tudi na X-Bit Labs ter na [H]ardOCP.

6 komentarjev