»

Še več novosti iz Apple-a

Slo-Tech - Komaj dober teden po predstavitvi novih iMacov in iPodov se je Apple spet odločil, da stopi na oder in predstavi novo strojno opremo. Tokrat so na račun prišli Apple-ovi izdelki za profesionalno uporabo, PowerBooki, PowerMaci in CinemaDisplayi.

Prenovljena sta bila 15" in 17" PowerBooka, glavna razlika med prejšnjo in novo generacijo je v ločljivosti zaslona. Tako ima sedaj manjši od dvojice ločljivost 1440*900 točk, toliko kot je imel prej 17 inčni model, ki se sedaj ponaša s 1680*1050 točkami. Nov v PowerBookih je pomnilnik DDR2, ostala strojna oprema pa je ostala nespremenjena. Velja omeniti, da so uspeli izboljšati avtonomijo baterije, ki sedaj zdrži eno uro več kot v starih modelih. Cene so $2000 za manjši in $2500 za večji model.

Na PowerMac fronti je več sprememb. Glavna sprememba je uvedba dvojedrnih procesorjev G5, dolgo pričakovanih PowerPC 970MP, ki jih je IBM po veliki zamudi le spravil na tržišče. Na voljo so konfiguracije z dvojedrnim 2 GHz ali 2,3 GHz in z dvema...

18 komentarjev

Dual Core PowerPC 970

The inquirer - Očitno so dvojedrni procesorji postali precej popularna reč, tako da je tudi IBM uradno predstavil svojo rešitev na tem področju. Dvojedrni procesor PPC 970MP (G5) bo tako na voljo v hitrostih od 1,4 do 2,5 GHz, vsako procesorko jedro pa bo imelo na voljo po 1 MB L2 predpomnilnika. V kolikor ne boste pri delu potrebovali polne računske moči, ki jo premore procesor, se bo eno jedro izklopilo in tako varčevalo z energijo.

Procesor bo tako postal verjetno tudi zadnji izdelek IBM-a, ki se bo uporabil v Power Mac računalnikih pred prehodom Appla na Intelove procesorje.

Izvirna novica je na voljo tukaj, tisti bolj radoveni pa si lahko preberete uradno izjavo za medije podjetja IBM.

Na novico nas je opozoril Daedalus.

17 komentarjev

PowerPC res hitrejši od Pentiuma?

Apple - Najbrž vsi poznate zgodbe, kako so Applovi procesorji PowerPC v praksi hitrejši od Athlonov in Pentiumov. O resničnosti te izjave tu sicer ne bi debatiral, pokazal bi pa, kako Apple dokazuje svojo premoč.

Na predstavitveni strani sistema iMac ( klik) so namreč primerjali svoj in Intelov procesor. Pognali so igro Halo, primerjali rezultate ter ugotovili, da je njihov procesor kar 1, 4-krat hitrejši od Pentiuma 4.



Dokaj presenetljivi rezultati bi si mislili. Vse dokler ne preberemo drobnega tiska, kjer piše:
The iMac systems used 128 MB ATI Radeon 9600 graphics processors. The Dell Dimension 4700c used a 64 MB ATI Radeon X300 SE graphics processor.
Torej, oba procesorja so testirali v igri, pri tem pa uporabili dve povsem neprimerljivi grafični kartici. In vsi najbrž vemo, kaj je ozko grlo pri igrah kot je Halo.

Pa naj še kdo reče, da Maci niso hitrejši od PC-jev.

64 komentarjev

Dell laže, Apple krade :)

AnandTech - Na AnandTechu so spisali primerjalni preizkus širokokotnih 20-palčnih zaslonov LCD - Applovega in Dellovega. Ugotovili so, da gre pravzaprav za enak zaslon, ki ga izdeluje LG.Philips, seveda pa sta Apple in Dell dodala svojo podobo in nekatere dodatne zmogljivosti. In kaj je zanimivega? Applov primerek je več kot dvakrat dražji, Dell pa svojega ponuja z navedenimi boljšimi specifikacijami.

30 komentarjev

Apple poslovne rezultate na ogled postavi

Ars Technica - Prvo četrtletje je okoli in prva poročila o finančnem (ne)uspehu računalniških podjetji že počasi curljajo v javnost. Očitno je sezono impresivnih poslovnih rezultatov začel Apple. Leto so začeli z neverjetnim 530% povečanjem dobička v primerjavi z istim obdobjem lansko leto, kar je sigurno razlog da se bo prenekateri delničar Appla še cel pričujoči teden zbujal z nasmeškom na ustih.

Prav neverjetno je, da prodaja iPoda še vedno ne jenja - še več, v primerjavi s prejšnim četrtletjem so zabeležili dodatno povečanje prodaje (kar lahko verjetno pripišemo prodaji iPod shuffla, ki postaja najbolj iskan flash predvajalnik MP3-jev).

In računalniki? Že drugo zaporedno četrtletje je Apple prodal čez 1 milijono Macov (iMac, eMac, Mini), kar nekaj te prodaje pa lahko pripišemo uspešnemu lansiranju MacMinija. Prodaja Powerbookov in iMacov navkljub zastarelemu procesorju ne upada, edino PowerMaci se iz četrtletja v četrtletje prodajajo slabše.

In res - poleg priprav na izdajo OSX Tiger, se...

21 komentarjev

Blagovna znamka leta je Apple

Google News - Po izbiri predstavnikov svetovnih oglaševalskih agencij je blagovna znamka, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto, Apple. Izdelovalec priljubljenih iPodov in iMacov je dosegel nepričakovan in zavidljiv uspeh, še posebej pri prodaji iPodov in glasbe v digitalnem zapisu. Na drugem mestu je še eno računalniško podjetje - Google, med deseterico pa so še IKEA, Starbucks, Al-Jazeera, Mini, Coca-Cola, Virgin, eBay in Nokia.

19 komentarjev

Trije novi eMaci

eMac

vir: Digit Life
Digit Life - Podjetje Apple je dodalo tri nove modele k svoji že obstoječi seriji računalnikov eMac. Novi modeli bodo vključevali 17-palčne CRT monitorje, do 1 GHz PowerPC G4 procesorje, ATI Radeon 7500, do 80 GB trdega diska, 56 kbps modeme, USB 1.1 in FireWire vrata, 10/100 mrežno kartico ter različne optične pogone. Dražji in s tem bolj zmogljivi modeli bodo podpirali samo operacijski sistem Mac OS X, medtem ko bodo cenejši modeli poleg tega podpirali tudi Mac OS 9. Za večje podrobnosti se poglejte celotno novico.

9 komentarjev

Apple kupuje PowerPC oddelek od Motorole

The Register - Izgleda, da nas to leto čaka še en velik nakup. Po prodaji CompaQ-ove Alphe Intelu, so se za nekja podobnega odločili tudi pri Applu. Apple je bil dolgotrajni partner Motorole, saj mu je le-ta dobavljala PowerPC procesorje, sedaj pa so se možje pri Applu odločili, da bodo sami poskrbeli za razvoj procesorjev. Apple bo nekje v naslednjem letu odkupil Motorolin PowerPC oddelek za približno 500 milijonov $. Roko na srce, PowerPC procesorji so bili včasih odlična alternativa Intelovim Pentiumom 3 in AMD-jevim Athlonom, potem pa jih je povozil čas. Medtem ko si najmočnejši Applov računalnik lasti 733 Mhz PowerPC procesor, Intel in AMD že naskakujeta mejo 2 Ghz (!). Čeprav se Apple in Motorola sklicujeta, da ni vse v frekvenci procesorja, procesorja še vedno ne moreta konkurirati Intelovim in AMD-jevim zverinam. Prav zato je Applova dolžnost, da v prihodnje malce približa svoje PowerPC procesorje konkurenci. Več podrobnosti in prihodnje Applove načrte si lahko ogledate tukaj....

5 komentarjev

Linux za Mace

Slo-Tech - Ko smo že pri linuxih za drugačne platforme, pa slycer posreduje tudi naslednjo novico:

Lastniki Macov veselite se. Terra Soft Solutions je izdal novo različico Yellow Dog Linuxa (YDL) z zaporedno številko 2.0. Ne gre samo za nadgradnjo, ampak za povsem novo različico. Kot gotovo že veste, je bil YDL posebej narejen za Mace in procesorje PowerPC. Yellow Dog Linux je enostaven za inštalacijo in enostaven za vzdrževanje. Če nam je Apple ponudil drugačno vrsto računalnikov, potem nam YDL zagotavlja nov razlog za uporabo Apple računalnikov, pravijo pri Terra Softu. Torej, ljubitelji jabolčnih računalnikov, ki ste vedno sanjali, da bi lahko na svojem Applu poganjali Linux, navalite. Klik za novico.

0 komentarjev