»

Adobe daje zbirko Creative v najem

Ars Technica - V svetu grafičnega oblikovanja, urejanja slik, ustvarjanja spletnih strani oz. vsebin, urejanja videa in podobnih opravil je Adobe eden izmed najbolj znanih in najpomembnejših igralcev z zbirko Creative Suite, v kateri se npr. nahajajo Photoshop, Illustrator, Flash, Dreamweaver, Indesign, Premier, After Effects, itd. Nekateri izmed izdelkov bodo zdaj dobili oznako 5.5 in bodo tako sestavljali Creative Suite 5.5. Sem spadajo Indesign, Dreamweaver, Flash s svojimi izvedenkami, Premiere Pro, After Effects, Audition in Media Encoder, v prihodnosti pa ne bodo ostali edini, saj Adobe očitno počasi prehaja na dvoletni cikel polnih izidov, pri katerih se bo za števko povečala prva oznaka (čez eno leto lahko torej pričakujemo zbirko CS 6.0).

Velika novost, ki jo Adobe predstavlja skupaj s predstavitvijo zbirke CS 5.5, je naročniški...

33 komentarjev

Adobe odpira FLV in SWF formata

Sodolujoča podjetja

vir: Slashdot
Slashdot - Adobe je danes objavil svojo namero za začetek projekta Open Screen, katerega vizija je da bi odstranili ovire, ki pestijo razvijalce pri razvoju aplikacij za različne platforme - torej za običajne operacijske sisteme, mobilne naprave in multimedijske centre - pri čemer nameravajo seveda koristiti prednosti obeh tehnoloških paradnih konjev Adobe-a - Flash Player in v prihodnjosti tudi AIR-a.



Ker bi seveda tako pogumne besede zlahka označili kot preprost marketinški trik, saj že Flash zaenkrat ni najbolje podprt na nekoliko bolj eksotičnih operacijskih sistemih, so se pri Adobe-u odločili da bodo odstranili licenčne omejitve SWF in FLV/F4V formatom ter objavili specifikacije tako za SWF kot tudi za FLV, v prihodnjosti pa nameravajo izdati API-je za naprave, objaviti še specifikacije za Flash Cast in AMF ter odstraniti licenčnine za Flash...

17 komentarjev

Adobe Photoshop CS3 Beta

Google News - Adobe je predstavil Photoshop CS3 Beta, ki je javno na voljo za brezplačen 30-dnevni preizkus, uporabniki programov Adobe Photoshop CS2, Adobe Creative Suite 2, Adobe Creative Suite Production Studio, Adobe Design Bundle, Adobe Web Bundle in Adobe Video Bundle pa ga bodo lahko s pomočjo svoje serijske številke aktivirali za neomejeno uporabo do izdaje končne različice, ki je predvidena v drugem četrtletju let 2007.

Poleg posodobljenega uporabniškega vmesnika ter posodobitev orodij Adobe Bridge in Adobe Device Central, je nova izdaja pomembna zaradi dosegljivosti kot univerzalen binarni paket za računalnike Mac, kar pomeni, da bo odslej na Macih s procesorji Intel Photoshop deloval občutno hitreje, saj ne bo potreboval emulacije.

10 komentarjev

Adobe in Microsoft ter PDF

ZDNet - Microsoft bo, kot kaže, iz Officea 2007 odstranil funkcijo, za pretvorbo dokumentov v PDF format zapisa. S tožbo mu je namreč začel groziti Adobe. Adobe je namreč zahteval, da Microsoft funkcijo shranjevanja v PDF zapis prodaja (kot dodatek) ali jo odstrani ali pa se pripravi na protimonopolno tožbo.

Microsoft, ki sicer odgovarja, da tokrat Adobe zahteva prepovedano dogovarjanje o ceni, se bo pred grožnjo očitno uklonil in funkcija bo na voljo kot brezplačni dodatek, ki ga bodo uporabniki lahko namestili preko Microsoftove spletne strani, ne bo pa del Officea 2007. Dodatno bo le kot dodatek na voljo tudi shranjevanje v Microsoftov lastni, PDF-ju sorodni zapis, XPS.

Tudi XPS namreč Adobe vidi kot grožnjo enemu svojih paradnih konjev in ga moti tudi podpora XPS v prihajajoči Visti. Tako bo Microsoft tudi v Visti proizvajalcem računalnikov omogočil odstranitev visokonivojske XPS funkcionalnosti. Pri vsem skupaj je zanimivo, da Adobea podobna funkcionalnost OpenOfficea, Starofficea,...

105 komentarjev

Adobe prevzema Macromedio!

Slashdot - Do konca leta bo sklenjen 3,4 milijarde ameriških dolarjev vreden posel prevzema Macromedie, katerega glavni akter bo Adobe. Kaj bo združitev podjetij, katerih številni izdelki so si v marsičem podobni in konkurenčni, prinesla končnim uporabnikom? Zaenkrat lahko le ugibamo, a na podlagi izjav o zmanjševanju stroškov je pričakovati, da bosta Adobov Photoshop in Illustrator izpodrinila Macromediin Fireworks in Freehand. In po podobnem ključu lahko pričakujemo, da bo Dreamweaver na smetišče zgodovine poslal Adobov GoLive.

Na novico nas je opozoril tudi pramarko.

Monopol?

22 komentarjev

Adobe Reader 7.0 tudi za Linux

Slashdot - Čeprav ga na uradni strani za prenos še ni, je Adobe Reader 7.0 že na voljo tudi za Linux in ga lahko najdete na strežnikih FTP podjetja. Gre za zelo pomemben korak Adoba, ki je v Linuxu prvič ponudil enakovredno orodje kot za Windows. Prejšnje različice so namreč uporabljale predpotopno grafično knjižnico Motif (sedanja GTK2) in so po zmogljivostih zaostajale za različico za Windows. V Linuxu sicer obstaja polno drugih orodij za delo z datotekami PDF, vendar ni nobeno tako zmogljivo. Adobe Reader 7.0 se lahko pohvali tudi s tem, da je izjemno uren, saj se zažene celo hitreje kot različica za Windows.

Kdo ve, morda pa bo Readerju sledilo še katero Adobovo orodje ...

32 komentarjev

Macromedia Web Publishing System

Slo-Tech - Macromedia bo izdala zbirko programov Web Publishing System, ki bo vseboval Studio MX 2004 (predvsem Flash in Dreamweaver) ter nova programa Contribute in FlashPaper.

Contribute je enostavno orodje za urejanje spletnih vsebin, namenjeno pisarniškim delavcem. Omogoča vlečenje in spuščanje vsebin iz zbirke Microsoft Office neposredno v spletni dokument (HTML, ASP ...), vgrajena pa ima tudi orodja za urejanje slik, skupinsko rabo ter posodabljanje vsebin in sistem odobravanja sprememb. FlashPaper 2 pa je nekakšna nadgradnja Adobovega zapisa PDF, ki omogoča pripravo tiskarskih vsebin za objavo v spletu. Zbirka vsebuje tudi strežnik Contribute Publishing Services, ki omogoča osrednje upravljanje spletnih vsebin - deluje v okoljih Windows, Linux, Unix in J2EE, omogoča pa tudi rabo storitev LDAP ter Active Directory.

Zbirka bo za Windows in Mac OS X stala 2500 dolarjev za 10 uporabnikov ali več. Več o tem

Prenos!

1 komentar

Macromedia MX

Jaz - Stvarci mojih najljubših nujnikov, Macromedia, so dokaj nepričakovano javnosti ponudili paleto treh novih "MX" izdelkov, vseh sicer še v razvojni fazi: Dreamweaver, Fireworks in ColdFusion MX.

Kaj je novega? No, ker sam že lep čas uporabljam dva izmed neizdanih (in ne-preview release, hehe) programčkov, lahko zapišem nekaj več. Glavna noviteta je "FlashMXovski" vmesnik, torej možnost sidranja palet v gruče (prej zgolj v manjša okenca), DW pa še vedno vsebuje možnost "starega" uporabniškega vmesnika. Omenjeno izdelovalo spletnih strani ima sedaj podporo za več strežniških tehnologij (PHP in MySql... Jupi!), izboljšano delo s predlogami (več možnosti urejevabilnih področij), možnost nastaviteh testnega (lokalnega) strežnika ter še mnogo mnogo bonbončkov. FireWorks na drugi strani ne prinaša toliko novitet, vendar roko na srce, je FW 4 zame ata in mam vsakovrstnega oblikovanja (sem Photoshop-idiot), v novi različici pa se pojavi okence lastnosti, znano kot "properties" v...

8 komentarjev

Linux v podjetjih

Linux Today - Zmanjševanje stroškov v podjetjih je zadnje čase kar pogosto slišana fraza. Stvar poteka povsod, tudi v informatiki. Velik strošek je seveda programje, največkrat kar Microsoftovo. Tule je članek o tem, kako je MS vedno bolj dušil podjetje z vsiljevanjem svojega najnovejšega programja. Zaradi težavnega položaja so začeli sodelovati z RedHatom in počasi prehajali na Linux. To je imelo veliko pozitivnih učinkov, vse od varnosti, zanesljivosti in manjših stroškov za strojno opremo pa do tega, da so imeli boljšo pogajalsko pozicijo v pogovorih z malim mehkim. Med drugim so se odločili tudi, da bodo z WinXP še počakali.

Kako pa je z Linuxom v slovenskih podjetjih? Pred kratkim je celotna redakcija časopisa Delo prešla na Linux (uporabljajo namizje KDE), šlo naj bi za čez 100 računalnikov. Govori se, da ima veliko instalacij tudi Loterija Slovenije, saj so pred časom besno iskali Linux programerje. Na letošnjem Infosu naj bi bilo tudi posebno predavanje o Linuxu v poslovni rabi in morda...

1 komentar