»

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Mogočni mišek na pohodu

jabuk.net - Apple nas pogosto rad preseneti in danes je spet eden od tistih dni, ko se zdi, da je pekel zmrznil. Apple je namreč danes predstavil miš imenovano Mighty Mouse (mogočna miš), ki ima, ne le dva gumba za levi in desni klik, temveč tudi, novo kroglico na vrhu ob kateri se zdijo koleščki na ostalih miškah zastareli. In to še ni vse... [:)] Če jo stisnete ob strani s tem aktivirate Dashboard (ob pogoju, da imate OS X 10.4 Tiger), gumbe pa lahko tudi preprogramirate, da izvedejo funkcijo katero želite. Poleg tega, da deluje na OS Xu, kot USB miš brez problema funkcionira tudi v Windows okolju. Najbolje, da se na dolgo in široko seznanite z Mogočnim miškom!



Poleg tega bo miš zadovoljila tudi oboževalce Vojne zvezd, saj jo Apple oglašuje kot miš z "force sensing" tehnologijo. Naj bo sila z njo!

109 komentarjev

Kokoš ali jajce?

Slashdot - Da je obstoječe razmišljanje o datotečnih sistemih krepko za časom, zastarelo in predpotopno, je jasno kot beli dan. Pojavljajo se raznorazne rešitve, kako opustiti idejo o lokaciji shranjenih datotek. In Microsoft in Apple se že prepirata, čigava ideja je boljša in katera se je pojavila prej. Nažalost pa nihče ne omeni, da je rešitev prvi ponudil Suse 9.3 (Beagle), kot samostojni izdelek pa Google (Google Desktop).

Naj se kar prepirajo, glavno je, da uporabnike čakajo boljši časi.

31 komentarjev

Tokrat uradno, Tiger

jabuk.net - Apple je danes uradno najavil izid nove različice operacijskega sistema Mac OS X 10.4 Tiger. Na voljo bo 29. aprila, se pravi čez 17 dni. Kot je znano, so novosti Spotlight, Dashboard, xCode 2.0, Automator, Core Image, Core Data in številne druge. Prav tako se je stran proizvajalca ovila v nenavadno črnino, ki predstavlja nov operacijski sistem. Povezava!

Redmond start you photocopiers!

11 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

Najbolj zanesljiv sistem Mac OS X

Slashdot - Na Slashdotu se je pojavila zanimiva novica, ki govori o nedavni raziskavi podjetja mi2g. Raziskava, ki je trajala 12 mesecev, je ugotavljala, kateri OS je najbolj primeren za delovanje računalnika brez prestanka -- 24/7. Raziskava je bila naravnana tako, da je simulirala osebne računalnike, računalnike v podjetjih in računalnike, ki jih uporabljajo vlade držav.

Rezultat je zanimiv, saj naj bi bil najbolj zanesljiv operacijski sistem OS X. Kar je pa še bolj zanimivo pa je to, da naj bi bil Linux najbolj nezanesljiv OS, ko govorimo o ročnem vdiranju v sistem, saj naj bi bil neuspešen se ubraniti v 65.64% primerih. Vendar pa je v večini primerov vseeno Windows zavzel neslavno zadnje mesto. Prav tako se je za izredno zanesljivega izkazal tudi BSD, ki se je edini lahko kosal z OS X v večini kategorij.

Avtor članka pa opozarja na eno izmed glavnih pomankljivosti te raziskave -- v njo niso vključeni virusi, črvi in ostale nevšečnosti Windows sistemov.

8 komentarjev

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Slashdot - Morda najnaprednejši namizni operacijski sistem ta hip, Mac OS X 10.3 Panther, deluje tudi na predpotopni strojni opremi. To je dokazal bralec Slashdota, ki je na računalniku s 68 MB pomnilnika RAM, procesorjem 68040 s 25 MHz in diskom kapacitete 4 GB preko emulatorja PearPC na Debianu zagnal sodoben sistem. Ker emulator omogoča skoraj 500-krat počasnejše izvajanje, je preostalo vsega 0,05 MHz. Zagonska slika se je prikazala po uri in pol, ocenjen čas za celotni zagon pa je skoraj natančno en teden.

Medtem je Virginia Tech posodobila superračunalnik z Applovimi XServi.

15 komentarjev

Na voljo brezplačen dolpoteg GEOS-a

Slashdot - Malo starejši bralci se morda še spominjajo 8-bitnega obdobja Spectrumov ("kuhalnikov kave", "radirk"), Atarijev, Commodorjev (kdo bi si mislil, kakšna prava mala čuda se je dalo izvesti na celih 64 KILObajtih RAM-a) ..., izmenjave programja (kajpada predvsem igric) z dobrimi starimi kasetami itd., mlajši pa lahko s temi "ključnimi besedami" poskušajo izvabiti nostalgične spomine svojih staršev ali starejših bratov. Kakorkoli že, scena pri legendarnih Commodorjevih "štiriinšestdeseticah" in malo manj legendarnih "stoosemindvajseticah" kljub prihodu Amige in PC-ja ni nikoli povsem zamrla, saj se še danes razvija nekaj projektov zanju, omenimo samo odprtokodna operacijska sistema Contiki in Unixov klon

9 komentarjev

P3 dražji od P4

The inquirer - Nemogoče? Niti ne. Intel se zadnje dni zelo trudi znižati ceno svojih P4 procesorjev (29. april). Tako da bo po 29. aprilu P3 933MHz stal več kot P4 1.4 GHz.
Ne smete pa pozabiti, da v primeru nakupa P4 procesorja potrebujete še novo matično ploščo. P4 matična plošča pa potrebuje drugačno ohišje kot današnje. Torej morate kupiti še novo ohišje. Na koncu boste ugotovili, da se vam celo ne splača kupiti P4, kljub novi ceni. Ugotavljam, da je ta pocenitev dobra samo za eno stvar. To je, da bo AMD zaradi Intelovega znižanja pocenil svoje procesorje. Saj poznate tisto reklo: vse je za nekaj dobro.

10 komentarjev