»

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 6. maja 2006 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge s prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov -- mačk in miši. Mačka in miš se lovita po kvadratni igralni površini; mačkin cilj je ujeti miš, cilj miši pa je, da določeno število korakov ostane živa. Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili mačko, in podprogram,...

28 komentarjev

Nov članek: Kaj kupiti, 2. del.

TV-out čipi

vir: Tom's Hardware
Slo-Tech - Tako, pred vami je drugi del AtaStrumfove mojstrovine, ki vam svetuje, kaj kupiti, da vas ne opetnajstijo. V prvem delu ste se lahko poučili o pravilnem izboru ohišja, matične plošče, procesorja in pomnilnika, danes pa vas čakajo ostali vitalni deli računalnika. Vse o nakupu grafičnih kartic, diskov, monitorjev in ostale periferije, si oglejte v današnjem drugem delu članka. Prijetno večerno branje in veselo nakupovanje računalnika, vam želim.

16 komentarjev

Upočasnitev sistema

The inquirer - Imate na računalniku operacijski sistem Windows in ste v zadnjem času zaznali počasnešje delovanje sistema? Če ste, je lahko vzrok za vašo težavo v najnovejšem Windows popravku. Na spletni strani The inquirer vam svetujejo, da odstranite popravek 811493 in vaš računalnik bo spet deloval hitreje. Sporni popravek pa je v bistvu povsem nepomemben, saj popravi le majhno luknjo v varnostnem sistemu, katero bi napadalec le stežka izrabil. Več o tem.

8 komentarjev

RIAA v boju proti hekerjem uspešna

The Register - Da, RIAA (Recording Industry Association of America) je izbojevala novo bitko v boju proti hekerjem, ki so zaradi nestrinjanja z zakoni in avtorskimi pravicami (ter, mimogrede, kvaliteti premosorazmerno ceno) dobesedno navalili na njihovo stran. Rezultat? Njihova stran je še vedno popolnoma imuna na kakršnekoli napade -- je preprosto ni na internetu. [>:D] Klik!

V ozadju dogajanja je že tretja selitev strani v zadnjih mesecih. Od trenutka, ko je gostovanje prevzel vojni veteran, kasneje knjigovodsko podjetje, se zdaj vrača k prvotno gostečemu, UUNet-u. Svetu še vedno ni najbolj jasno, kaj zaboga odgovrni s svojo igro mačke in miši kanijo doseči--.

--Za Microsoftovih legendarnih pet devetic jim je že zmanjkalo časa. Sonce jih bo prehitelo.

4 komentarji

Miniaturen računalnik

Akiba - Za konec mojega današnjega cikla pa še ena novica, ki zopet bolj spada v kategorijo "Saj ni res, pa je". Kaj mislite, kaj je na sliki? Če je vaš odgovor: CD-ROM, potem ste se pošteno zmotili. Verjeli ali ne, v tej enoti, ki bolj spominja za bralnik CD-jev tiči čisto pravi računalnik s pravim trdim diskom, napajalnikom, procesorjem VIA C3, ki teče z 800 MHz, Intelovim naborom čipov i815E in še kaj bi se našlo. Skratka soliden sistem, ki je kot nalašč za razne unixaške administratorje, ki kdaj pa kdaj potrebujejo tudi operacijski sistem Windows.
Torej še vedno trdite, da je to samo navaden CD-ROM? Potem vam ne preostane nič drugega, kot da odklikate na Akibino stran, ki bo pregnala dvome...

6 komentarjev

Nakup zvočnikov

NeoSeeker - Vsak nakup je lahko težavna zadeva, še posebej, če je pogojen z omejenimi finančnimi sredstvi. V pomoč pri nabavi zvočnikov vam bo verjetno tale članek, kjer avtor razdeli zvočnike v cenovne razrede od 25 pa vse do 100 tisoč tolarjev. Nato pa se loti namena zvočnikov in vam svetuje kaj poterbujete za igranje iger, poslušanje glasbe in gledanje DVD filmov. Članek pa konča z nekaj splošnimi nasveti za nakupovanje.

4 komentarji

Pok!

CPU Tweak - Oglejte si tole sliko. Kaj je narobe na njej? Nič, razen tega, da so kondenzatorji počili :D. Sicer mi ni jasno, kako se je to zgodilo, kaj je vzrok razpočenja ter če plošča MSI Pro266 še dela (v kar dvomim). Je pa zanimivo videti tole:

15 komentarjev