»

Prihaja Sončev mrk, ki ga ne bomo videli

Slo-Tech - Luninemu mrku čez 14 dni često sledi Sončev in tudi letos bo tako, a žal od njega Evropejci kaj dosti ne bomo imeli. V živo ga ne bomo mogli spremljati, bo pa to eden najbolj dokumentiranih in opazovanih mrkov v zgodovini, zato bomo lahko po internetu gledali prenos v živo s številnih strani. V ponedeljek zvečer po našem času bo popolni Sončev mrk viden iz Severne Amerike, delni mrk pa še iz dela zahodne Evrope in Južne Amerike. Iz Slovenije mrk ne bo viden, zato pa ga bomo lahko gledali na Nasini strani.

Dobrih 100 kilometrov širok pas, v katerem bo viden popolni Sončev mrk, bo prek...

3 komentarji

Najdaljši sončev mrk 21. stoletja

NASA - Jutri, 22. 7. 2009, bo popolni sončev mrk. Sam pojav sicer ni nič nenavadnega, saj ga lahko opazujemo v povprečju vsakih 18 mesecev, vendar je tokratni vreden omembe iz dveh razlogov. Prvi razlog tiči v eliptičnih tirnicah planetov in lun. V tem času je namreč Zemlja najbolj oddaljena od Sonca, Luna pa je najbližje Zemlji. Gledano iz perspektive opazovalca na zemeljskem površju to pomeni, da je navidezna velikost Luna največja, Sonca pa najmanjša. Zato bo ta mrk najdaljši popolni sončev mrk 21. stoletja, ki bo v središču sence trajal kar 6 minut in 39 sekund (za primerjavo - sončev mrk avgusta leta 1999, ki je bil viden tudi v naših krajih, je trajal največ 2 minuti 22 sekund; najdaljši teoretični sončev mrk pa lahko traja 7 minut in pol). Drugi razlog pa je ta, da lunina senca potuje čez zelo obljudene kraje Indije in Kitajske in preko kar nekaj večmilijonskih mest, kot so Varanasi, Shanghai, Hangzhou, Chengdu itd... Zato bo ta mrk verjetno najbolj opazovan mrk v celi človeški...

24 komentarjev

Popolni lunin mrk 3. marca zvečer

Slo-Tech - V soboto, 3. marca zvečer, bo popolni lunin mrk, v celoti viden iz Evrope in Afrike. Začel se bo 21. uri in 18 minut, popolni mrk bo trajal približno 1 uro, med 23:44 in 00:57, končal pa se bo ob 3:23 zjutraj. Zanimivost pri tem mrku je ta, da bo vsaj del mrka viden praktično na vseh kontinentih.


Vir: NASA
Novica na spaceweather: SpaceWeather.com

PS: UT = universal time. Če hočemo...

110 komentarjev

Izrael razvija robota v velikosti sršena

Minority Report - pajki pregledujejo Andertona

Slo-Tech - Pri igri Half-life 2 smo lahko občudovali leteče robote, ki so nam hoteli prerezati vrat (nasilno, kajne?!). Takšna čudesa seveda niso več znanstvena fantastika. Oddelki britanskih specialcev v Afganistanu uporabljajo 6 palcev dolgo letalo, ljubkovalno poimenovano WASP, ki je skoraj neslišno, tako da se lahko neopaženo približa tarči. Zadnja poročila navajajo, da so v teku raziskave nove različice, ki bo lahko nosila eksploziv C-4. To različico bodo uporabljali za napade na ostrostrelce.



Izrael gre še dlje. S pomočjo nanotehnologije razvijajo robota, ki ne bo večji kot sršen, tarčo pa bo zmožen zasledovati, fotografirati in ubiti. Da mora Izraelska vojska razviti drugačne vrste orožje, se je pokazalo v nedavnem napadu na Libanon, saj nima smisla...

51 komentarjev

Leap Ahead

Ars Technica - Se spominjate novice, ki je napovedovala spremembo Intelove zunanje podobe? No, gigant iz Santa Clare je kot napovedano dvignil rjuho in pokazal svoj novi obraz.

Njihov logotip bo imel po novem besedo Intel napisano z malimi tiskanmi črkami, e pa sedaj ni več podpisan, kot v starem logu. Okrogla obroba zaenkrat ostaja. Geslo Intel inside bo zamenjala besedna zveza iz naslova novice - Leap Ahead, dodali pa bodo tudi nekaj novih oznak in spremenili obstoječe. Mobilni procesorji bodo tako na primer označeni z nazivom Core, oznaki Solo in Duo pa nam bosta povedali, ali v prenosniku tiktaka eno ali dve jedri. Več informacij o omenjenih spremembah lahko dobite v originalnih novicah na arstechnici ter ABC news.



Intel inside - idiot outside tako ni več aktualna zbadljivka za oboževalce procesorjev Pentium. Kaj si bomo...

37 komentarjev

Nanooklep

Slashdot - V našem drugem članku o nanotehnologiji smo zapisali, da je uporaba (an)organskih nanomaterialov skoraj neomejena, saj materiali kažejo precej boljše lastnosti kot ti, ki so v uporabi sedaj. Da je temu res tako, priča sledeča novica.

Izraelsko podjetje Isracast je razvilo anorganske fulerene volframovega disulfida. Zaradi lažje obdelave kot jo poznamo pri ogljikovih fulerenih, je raziskovalna skupina naredila večplastne cevke, ki prepletene v mrežo tvorijo material, ki je sposoben zdržati visoke obremenitve. Odpornost kvadratnega centrimetra je kar 250 ton, kar je petkrat več kot pri jeklu, zato bi se lahko sledeča pridobitev uporabljala za izdelavo zaščitne opreme, predvsem neprebojnih jopičev. Ker nanoprodukti izkazujejo tudi veliko manjšo gostoto kot konvencionalni materiali, nosilcu nudijo tudi več udobja. Še klik.

Kot smo napovedali, nanotehnologija prihaja z velikimi koraki...

37 komentarjev

Znanstveniki so vzgojili miši, ki regenerairajo organe

Slo-Tech - Znanstveniki na Wistar Institutu v ameriki so v laboratorijih uspeli vzgojiti miši, ki lahko regenerirajo svoje organe. V sicer spornih poskusih so mišim amputirali prste, in repe, ki so se popolnoma regenerirali. Popolnoma so se obnovili celo členki v prstih. Prav tako so delali poskuse na notranjih organih, kjer so bili rezultati enako navdušujoči. Samo možgansko tkivo se ni želelo regenerairati.

Znanstveniki so regeneracijo v drugih miškah vzbudili tako, da so vanje injicirali fetalne celice miši, ki so imele sposobnost regeneracije, in glej, tudi druge miške so to sposobnost pridobile.

Pravijo, da proces regeneracije nadzira približno ducat genov. Trenutno še raziskujejo nihovo točno vlogo, so pa prepričani, da imamo tudi ljudje podobne gene.

Izvorna novica

To pomeni, da bo Slo-tech lahko precej prihranil pri nabavi novih hrčkov, saj se bodo stari sami regenerirali [>:D]

62 komentarjev

Znanost in tehnologija VIII.

Slo-Tech -

Danes je prvič poletel Airbus A380, največje potniško letalo doslej. Na testni polet je A380 krenil iz Toulousa s šestimi člani posadke in 20 tonami opreme. Vse štiri ure poleta je A380 krožil nad Biskajskim zalivom. Pri vzletu in pristanku ga je spremljalo na tisoče letalskih navdušencev, med letom pa so ga inženirji spremljali tudi prek satelita. Preden bo A380 začel komercialne lete bo moral prestati še približno leto dni testiranj in pridobivanja certifikatov. Za več informacij BBC.

Znanstveniki ugotavljajo, da lahko z merjenjem možganske aktivnosti 'vidijo', kaj oseba misli. Trenutno lahko s to tehnologijo prepoznamo le vizualne vzorce, ki jih oseba...

39 komentarjev

Znanost in tehnologija VII.

Slo-Tech -

Čas je, da malce osvežimo znanje o Sončevih mrkih. Zgodijo se, ko so Sonce, Mesec in Zemlja (v tem vrstnem redu) na isti premici. Čeprav je Sonce mnogo večje od Meseca, je slednji toliko bližje Zemlji, da sta nebu videti približno enako velika. Oddaljenost Meseca od Zemlja se giblje med 350.400 in 399.000 kilometri. Kadar je Mesec blizu Zemlje, popolnoma zakrije Sonce, tedaj govorimo o popolnem mrku, kadar pa je dlje,...

49 komentarjev

Znanost in tehnologija VI.

Saturn

vir: NASA
Slo-Tech -

Prejšnji teden smo poročali o domnevnem odkritju največjega praštevila na svetu, danes pa je vse skupaj tudi uradno. V projektu distributiranega izračunavanja GIMPS je dr. Martin Nowak iz Nemčije na svojem Pentiumu 4 2,4 GHz dokril 42. znano Mersennovo praštevilo in največje znano praštevilo na svetu sploh. Število 225.964.951 - 1 ima 7.816.230 cifer v desetiškem zapisu. Mersennova praštevila so tesno povezana s popolnimi števili (števili, katerih vsota pravih deliteljev je enaka številu samemu), saj velja, da so vsa soda popolna števila oblike 2p - 1(2p-1), kjer je p eksponent v Mersennovem praštevilu. Lihih popolnih števil še nismo odkrili.

BBC poroča, da so nove Saturne...

24 komentarjev

Znanost in tehnologija V.

Umetniška upodobitev SGR 1806-20

vir: BBC
Slo-Tech - Za spremembo bomo danes začeli povsem matematično. Wolfram Research poroča, da so iskalci Mersennovih praštevil v projektu distributiranega izračunavanja GIMPS (deluje na podobnem principu kot SETI in Folding), verjetno našli 42. znano Mersennovo praštevilo in največje praštevilo doslej. Verjetno zato, ker morajo eksponent -- ki ga za zdaj še nočejo izdati, ve pa se, da ima število manj kot deset milijonov števk v decimalnem zapisu, torej je med 24.036.584 in 33.219.253 -- še dodatno preveriti, da izključijo možnost napake pri izračunu Lucas-Lehmerjevega testa.

Zanimiv podvig je uspel Joséju Gómezu-Rodríguezu in njegovi ekipi z madridske univerze, ko so uspeli posneti fazne spremembe...

14 komentarjev

Prehod Venere 2004

Potek prehoda

vir: Venus Transit 2004
Venus Transit 2004 -

V torek, 8. junija 2004, nam bo Zemljina sestrica Venera uprizorila fantastično predstavo -- prehod Venere čez Sončevo ploskvico, ki se ponovi le dvakrat v stoletju, zato je vsekakor ne gre zamuditi.

Pojav je podoben Sončevemu mrku, ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani na isti premici, tako da Luna navidezno prekrije Sončevo ploskev. Pri prehodu Venere bo med Zemljo in Soncem namesto Lune Venera. Ker je Venera z Zemlje videti veliko manjša od Sonca (njen premer je 58 ločnih sekund, medtem ko je Sončev 31,5 ločnih minut), Venera Sonca ne bo zakrila; videli bomo lahko le majhno črno packo, ki se počasi premika čez Sončevo...

27 komentarjev

Popolni Lunin mrk danes viden v naših krajih

Popolni Lunin mrk 20. januarja 2000 v ZDA

vir: NASA
Slo-Tech -

Za dobro jutro še malce bolj vesoljska novica. Danes ponoči bo namreč nastopil popolni Lunin mrk, ki bo viden tudi v naših krajih. Kot verjetno veste, lahko Lunin mrk nastopi le ob ščipu, ko so Sonce, Zemlje in Luna na isti premici. Ker je Lunin tir nagnjen glede na Zemljinega, mrk ne nastopi ob vsakem ščipu, saj se Luna navadno izogne Zemljini senci. Ko mrk vendarle nastopi, je v nasportju s Sončnim mrkom viden iz vseh krajev, kjer je Luna nad obzorjem, ker je premer Zemljine sence na oddaljenosti Lune približno dvainpolkrat večji od Lune same.

Mrk, ki bo nastopil danes, bomo lahko v naših krajih spremljali v vseh fazah, prav tako tudi še v vsej Zahodni Evropi, zahodni Afriki,...

16 komentarjev

Prihodnost Zemlje je svetlejša

Slashdot - Po odzivu na novico Ali se SETI seli na Luno mislim, da marsikaterega izmed vas zanima tudi vesoljska tematika. Zato sem sklenil, da bom med svoje novice o računalništvu včasih vgradil kakšno zanimivost iz tega z računalniki ne ravno najbolj povezanega področja. Tokrat sem se odločil, da vam poročam o novici, kako naj bi Sonce v prihodnjih nekaj milijardah zaradi širjenja pogoltnilo Zemljo. To je bil do nedavnega zakon o prihodnosti Zemlje, potem pa so astrofiziki na Sussex University odkrili napako v računu. Po njihovih podatkih znanstveniki pri prvotnem računanju niso upoštevali dejstva, da bo Sonce z večanjem postopoma izgubljalo prvotno gravitacijsko silo. Sonce naj bi zaenkrat imelo dovolj materiala za jedrske reakcije še približno 7.5 milijarde let. Približno 7.7 milijarde let od sedaj pa se bo povečalo za 120 krat in pogoltnilo planeta Merkur in Venero. Zemlja se bo po izračunih obdržala. Kljub obetavnim napovedim, pa bo življenje približno 5.7 milijarde let od danes naprej...

12 komentarjev