» »

Prihaja Sončev mrk, ki ga ne bomo videli

Prihaja Sončev mrk, ki ga ne bomo videli

Slo-Tech - Luninemu mrku čez 14 dni često sledi Sončev in tudi letos bo tako, a žal od njega Evropejci kaj dosti ne bomo imeli. V živo ga ne bomo mogli spremljati, bo pa to eden najbolj dokumentiranih in opazovanih mrkov v zgodovini, zato bomo lahko po internetu gledali prenos v živo s številnih strani. V ponedeljek zvečer po našem času bo popolni Sončev mrk viden iz Severne Amerike, delni mrk pa še iz dela zahodne Evrope in Južne Amerike. Iz Slovenije mrk ne bo viden, zato pa ga bomo lahko gledali na Nasini strani.

Dobrih 100 kilometrov širok pas, v katerem bo viden popolni Sončev mrk, bo prek kopnega potoval v ZDA, kjer bo prečkal 14 zveznih držav. Na poti popolnega mrka živi okrog 12 milijonov ljudi. Ocenjujejo, da si bo popoln mrk v živo ogledalo več kot 20 milijonov ljudi, še veliko več pa si bo ogledalo bodisi delni mrk bodisi prenos prek interneta. V ZDA so se zato že začele prave selitve narodov, saj si ljudje želijo priti na prizorišče kak dan ali dva prej, da ne bi slučajno obtičali v prometnem zamašku in namesto popolnega opazovali delni mrk iz avtomobila. Zaradi mrka so celo nekatere šole zamaknile začetek šolskega leta.

Sončev mrk ni zanimiv le za ljudi, močan vpliv ima tudi na živali. Pretekli mrki so vznemirili nilske konje, okrepili oglašanje čričkov in utišali škržate ter predramili komarje. Ptiči in čebele se nekoliko zmedejo in pripravijo na spanje, sove se oglasijo itd. Skratka, živali za trenutek mislijo, da se je pričela noč. Ker popolni mrk teoretično traja največ sedem minut in pol, trenutni mrk pa bo krajši od treh minut, tragičnih posledic seveda ne puščajo. Je pa med mrkom opazovanje živali oziroma narave vsaj tako zanimivo kot opazovanje prekrite Sončeve ploskvice.

Kdor v prihodnosti ne bo potoval, popolnega Sončevega mrka ne bo videl. Naslednja delna Sončeva mrka bosta v naših krajih vidna v letih 2021 in 2022, naslednji popolni mrk pa šele leta 2081.

3 komentarji

krneki ::

Tam okrog Tetona je ful gužva. Jaz se bom zato raje spravil tam nekje okoli Casperja...pa še boljše vreme je napovedano za tam.

zavajon ::

Ni problema, bomo počakali do 2081.
Le da moram prej začeti živeti kot ovca: smem jesti travo in seksati ...

Blazz ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blazz ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sončni mrk

Oddelek: Znanost in tehnologija
82321 (1924) nevone
»

Jutri delni Sončev mrk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6719992 (13603) MrStein
»

Pravkar delni Sončev mrk

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
205016 (3970) JaVonTech
»

Popolni lunin mrk 3. marca zvečer (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11015740 (11132) gzibret
»

delni sončev mrk

Oddelek: Znanost in tehnologija
343298 (2497) Thomas

Več podobnih tem