»

Začenjajo preizkušanje cepiva proti gripi, ki ga je pomagala razviti umetna inteligenca

Slo-Tech - V ZDA se začenja 12-mesečno preizkušanje novega cepiva proti gripi, ki ga v medijih označujejo kot prvo cepivo, ki ga je razvila umetna inteligenca. Resnica je kot po navadi nekoliko bolj zapletena in manj fantastična, a kljub temu gre za pomemben korak naprej pri uporabi umetne inteligence za načrtovanje zdravilnih učinkovin.

Na Univerzi Flinders v Adelajdi so razvili dodatek za cepivo, ki ga je v celoti napovedala umetna inteligenca, sedaj pa bodo v klasični dvojno slepi študiji preverili, ali učinkuje. Študijo na ljudeh so začeli izvajati minuli teden, v njej pa v ZDA v osmih raziskovalnih centrih skupno sodeluje 240 ljudi. Dvojno slepa študija pomeni, da nekateri ljudje dobijo novorazvito zdravilo drugi pa ne, pri čemer niti bolniki niti ostali sodelujočih...

15 komentarjev

Chrome for Cause uspešen

vir: Google
Google - Googlova dobrodelna akcija v navezi z brskalnikom Chrome se je zaključila, pri Googlu pa so objavili rezultate. Že pred začetkom akcije so povedali, da bodo donirali le do enega milijona dolarjev, kar se je doseglo s 60.599.541 zavihki. Svoje zavihke so uporabniki lahko donirali za različne namene, za cepiva, knjige, pitno vodo, sajenje dreves oz. za gradnjo bivališč. Uporabniki so bili najbolj radodarni s podarjanjem cepiv za Afriko, za kar so namenili 16.200.412 zavihkov oz. $267.336 za 106.934 cepiv. Na drugem mestu je 14.863.759 zavihkov, ki so namenjeni za sajenje dreves v ogroženem Atlantskem deževnem gozdu, katerih bodo s podarjenimi $245.278 posadili 245.278.

S 14.107.003 zavihki oz. $232.791 bodo uspeli zagotoviti pitno vodo 11.640...

7 komentarjev

Zdravilo za obnavljanje imunskega sistema

Slo-Tech - Znanost se v zadnjem času intenzivno trudi s preučevanjem procesov staranja, pogosto z namenom staranje upočasniti oz. omiliti starostne težave, po možnosti pa tudi odkriti kakšno "zdravilo" proti staranju (čeprav staranje ni bolezen).

Skupina raziskovalcev iz University of California je v manjši raziskavi (na 13 pacientih) tako odkrila, da naj bi uživanje zelo nizkih doz lenalidomida pomagalo obnavljati imunski sistem starostnikov. Uživanje lenalidomida naj bi namreč pomagalo zviševati nivo citokinov (proteinov imunskega sistema, ki pomagajo napadati viruse in bakterije). Predhodne raziskave so že pokazale, da količina citokinov v telesu s starostjo upada, zdravi starostniki pa imajo v telesu enake količine citokinov kot mladi ljudje.

Lenalidomid je sicer derivat talidomida, zdravila, ki so ga v preteklosti uporabljali kot pomirjevalo, zaradi teratogenosti pa je povzročal hude poškodbe novorojenčkov in je bila zato njegova uporaba opuščena. Lenalidomid je v Sloveniji registriran...

62 komentarjev

Začetek preiskušanja cepiva proti kožnemu raku

Slo-Tech - Kot poroča Daily Mail, bodo v Veliki Britaniji junija letos pričeli klinično preizkušati cepivo, za katerega upajo, da bo lahko pomagalo zdraviti ali celo ozdravilo eno najnevarnejših oblik kožnega raka - maligni melanom. Nekateri celo upajo, da naj bi cepivo to vrsto raka celo pomagalo preprečevati, morda pa bi se pristop dalo uporabiti tudi pri zdravljenju drugih oblik raka. Linda Durrant iz oddelka klinične onkologije na University of Nottingham pravi, da cepivo lahko izsledi in uniči tumor brez škode za nerakaste celice v bližini.

Podjetje Scancell je namreč razvilo cepivo SCIB1, ki vsebuje DNA in fragmente tumorja, kar omogoči ciljan napad na imunske celice, ki povzročajo melanom. Raziskovalna skupina je sicer podobna cepiva razvila že pred tem, vendar niso bila uspešna, saj so stimulirala imunski sistem celotnega telesa in ne le tistega dela, ki napada rakave celice. Tokrat raziskovalci upajo v večjo uspešnost. Če bodo klinične raziskave uspešne, lahko novo zdravilo...

11 komentarjev

Odkrita ranljivost smrtonosnega virusa Ebole

Novoodkrita struktura proteina, glavnega orožja virusa Ebole za vstop v celico. Vir: SciAm.

vir: Scientific American
Scientific American - Ebola je smrtonosna bolezen, za katero do sedaj še ni znanega zdravila. Odkrita je bila leta 1976 v zahodnem Sudanu in vzhodnem delu Konga, do danes pa se je pojavilo kar nekaj izbruhov te bolezni z številnimi smrtnimi žrtvami. Rezervoar virusa je neznan. Edino, kar vemo je to, da se nahaja v deževnem pragozdu. Bolezen se prenaša s telesnimi tekočinami okuženega človeka in povzroča smrt zaradi nekontroliranih notranjih in zunanjih krvavitev, odpovedi jeter in ledvic ter dehidracije zaradi bruhanja in driske.

Virus ebole je najsmrtonosnejši znani virus, saj lahko umori do 90% okuženih...

34 komentarjev

Aligatorska kri za zdravila

Ameriški aligator, na čigar krvi so potekale raziskave

vir: Slashdot
Slashdot - Proteini, ki jih lahko najdemo v aligatorski krvi, bi lahko v prihodnosti predstavljali vir za naslednjo generacijo antibiotikov. Že v preteklih študijah se je izkazalo, da imajo aligatorji izredno močan imunski sistem, ki pa ima še dodatno dobro lastnost - proti virusom, bakterijam in glivicam se lahko učinkovito bojuje tudi brez predhodne izpostavljenosti le-tem, kar je pogosto predpogoj pri človeku, če želi imeti možnost preživetja nevarnejših virusov.



Tokrat pa so se znanstveniki osredotočili na levkocite v aligatorjevi krvi, iz katerih so nato izločili proteine in jih podvrgli bakerijam. Izkazalo se je, da lahko že majhne količine teh proteinov uničijo marsikatero bakterijo,...

68 komentarjev

Raziskovalci odkrili gen, ki prepreči širjenje HIV-a

Slashdot - Ekipa raziskovalcev iz Univerze v Alberti je tekom svojih raziskav prišla do presenetljivega odkritja gena imenovanega TRIM22, ki prepreči širjenje virusa HIV tako, da prepreči njegovo ponovno sestavo v celicah in s tem prepreči, da bi se lahko virus razširil na druge celice, saj se mora tekom svojega reprodukcijskega cikla virus HIV ponovno sestaviti, da lahko nadaljuje svoje popotovanje. Ker standardna zdravila niso učinkovita na vedno nove mutacije virusa, do katerih lahko pride tekom reprodukcijskega cikla in lahko posledično samo omejijo virus in ga ne morejo popolnoma uničiti, je to odkritje še toliko bolj spodbudno, saj bi naj omenjeni način ponujal rešitev tudi v boju proti takšnim mutacijam.

Po besedah Stephen-a Barr-a, molekularnega virologa, ki vodi omenjeno ekipo, poskušajo trenutno ugotoviti, zakaj se ta gen ne izrazi pri posameznikih s HIV obolenjem in kako bi ga lahko aktivirali. Prav tako upajo, da bodo njihove raziskave pripomogle k dejanskemu razvoju zdravil in...

49 komentarjev

Imunizacija interneta - koristi kiberkriminala?

Schneier.com - Ugledna pravna revija Harvard Law Review je objavila nepodpisan članek oz. razmišljanje o varnostnih incidentih na internetu.

Avtor pri svojem razmišljanju ubira povsem svež pristop. Trdi namreč, da bi na računalniška omrežja morali gledati kot na nekakšne organizme z imunskimi sistemi. Zanje pa je značilno, da jih napadi bolezni krepijo.

Odkrite in izrabljene varnostne ranljivosti imajo za posledico reakcijo - odpravo teh ranljivosti s strani proizvajalcev ter povišano varnostno kulturo uporabnikov. Vse to po mnenju avtorja krepi "imunski sistem" interneta in zmanjšuje verjetnost, da bi nekoč prišlo do katastrofalnega napada, ki bi lahko ogrozil nacionalno ali celo globalno varnost. Po mnenju avtorja so torej nekatere oblike kiberkriminala celo koristne oz. prinašajo več koristi kot stroškov, kar bi bilo po njegovem mnenju potrebno upoštevati tudi pri obravnavi (preganjanju in kaznovanju) kiberkriminalnih dejanj.

6 komentarjev

Kompres proti virusu HIV

New Scientist - Tehnike kompresiranja, ki pred dejanskim kompresiranjem naredijo analizo podatkov, se bodo prav mogoče izkazale v boju zoper viruse. Cepivo zanje je dostikrat težko narediti, ker različni soji virusov niso dovolj podobni, da bi jih imunski sistem naučen s cepivom prepoznal.

Toda če s temi posebnimi predkompresijskimi tehnikami zanaliziramo podatke, kot počno to (tudi) neki Microsoftovi kompresi, potem se da tako najti skupni imenovalec za cepivo, da potem s cepljenjem naučen imunski sistem prepozna in uniči celo družino virusov. Povezava.

85 komentarjev