»

Vietnam bo blokiral igranje spletnih iger ponoči

V Vietnamu je priljubljeno igranje iger v kiberkavarnah.

Slo-Tech - Vietnamsko Ministrstvo za informatiko in telekomunikacije je od ponudnikov dostopa do interneta v državi zahtevalo, da onemogočijo dostop do spletnih iger med 22. in 8. uro. Blokada bo stopila v veljavo 3. marca letos, njen namen pa je omiliti škodljive posledice spletnega igranja. Od takrat naprej bodo regionalne pisarne ministrstva preverjale aktivnost na strežnikih za igranje iger in ukrepale proti ponudnikom dostopa do interneta, ki se omejitev ne bodo držali, z odvzemom licence.

Namestnik ministra za informatiko in telekomunikacije Lê Nam Thắng pojasnjuje, da je treba zagotoviti, da internet odgovarja povpraševanju po informacijah in hkrati ne vpliva na življenjski slog in navade mladih Vietnamcev. Res...

22 komentarjev

Kiberpipa vabi

vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - V torek bo Andrej Mertelj predaval o programskih patentih, kaj so, od kod prihajajo in zakaj jih nočemo. V sredo bo Marko Mrdjenovič pokazal izdelovanje mashup friendly spletnih mest, oziroma kako kot spletni razvijalec svojo spletno stran iz kopice podatkov spremenite v aktivno orodje za sestavljanje podatkov. V četrtek pa ste vabljeni na ogled filma A Boy and his Dog. Seveda pa...

6 komentarjev

Anketa razkrila, da slovenska podjetja ne podpirajo direktive o programskih patentih

Slo-Tech - Današnje DELO (petek 15. aprila 2005) je na strani 18 objavilo članek z naslovom "Slovenski študenti postavljajo GZS na laž".

Kot poroča DELO, so člani študentskega zbora ljubljanske študentske organizacije (ŠOU) preko komunikacijsko-informacijskega servisa ŠOU v Ljubljani pripravili in izvedli anketo o tem, kakšno mnenje imajo o sporni direktivi o programskih patentih slovenska podjetja.

Anketirali so 1123 podjetja, članice Združenja za informatiko pri GZS. Združenje za informatiko sporno direktivo uradno podpira, odgovori podjetij pa kažejo, da kar 79 odstotkov podjetij direktivi nasprotuje (na anketo je sicer odgovorila petina podjetij).

Na vprašanje novinarja DELA zakaj so v Združenju za informatiko čakali na študentsko pobudo, namesto da bi sami ugotovili interese slovenskega gospodarstva, katerega interese naj bi zastopali je sekretarka združenja Andreja Ivartnik Kanduč med drugim odgovorila, da "Upravni odbor ni nikoli predlagal nobene raziskave. Tudi za podporo direktivi...

32 komentarjev

Okrogla miza: Patentiranje računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - V sredo, 2. marca ob 17.00 bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) potekala okrogla miza z naslovom : "Izzivi soodločanja Slovenije v EU - direktiva o računalniških patentih"

V omizju bodo sodelovali udeleženci, ki se jih direktiva dotika vsakega na svoj način: Urad za intelektualno lastnino, Sekcija slovenskih proizvajalcev programske opreme - Koda.si, Ministrstvo za gospodarstvo, Inštitut za intelektualno lastnino, strokovnjak s FDV na področju odločanja v EU! Tokrat prvič enakopravna izmenjava stališč za skupno mizo.

Ne bo se razpravljalo le o vsebini zloglasne direktive, temveč tudi o njenem sprejemanju, lobijih, procesih odločanja doma in v EU. Besedo pa bo seveda dobila tudi publika.

O sami direktivi je bilo na tej strani že toliko povedanega, da bi bilo nadaljnje pojasnevanje skoraj potrata bitov. Skratka, rezervirajte si čas v sredo ob 17.00. Podrobnejše obvestilo z natančnim seznamom udeležencev pa še sledi.

15 komentarjev

Evropska direktiva o softverskih patentih propadla

Groklaw - Na Groklawu poročajo, da je JURI (Commission des affaires juridiques - Komisija za pravne zadeve) izglasoval predlog uveljavitve 55.člena Poslovnika Evropskega parlamenta za spremembo vsebine direktive o "računalniško-izvedenih izumih". Direktivo je zdaj potrebno napisati povsem na novo.

Stališče JURI o direktivi je znano sicer že več kot leto in pol(!), saj so 17.junija 2003 soglasno (dva vzdržana) potrdili poročilo o direktivi COM(2002) 92, kjer so jasno opisani problemi, ki bi jih taka direktiva povzročila.

Direktiva s tem sicer še ne bo izginila, vendar bo pri pisanju novega besedila verjetno precej bolj upoštevano tudi stališče razvijalcev odprtokodnega programja, izobraževalnih ustanov in majhnih softverskih podjetij. Ker se je sedaj direktivo postavilo povsem na začetek, lahko mirno pričakujemo, da softverskih patentov v Evropi vsaj še kako leto ali dve ne bo.

Vsi podpisniki pisma Thank-Poland lahko sedaj odpremo penino.[;)]

22 komentarjev

Patenti prihajajo v Indijo

Slashdot - Indija utegne še pred novim letom dobiti novo patentno zakonodajo. Po sedanji je mogoče patentirati le postopke, kar je pripomoglo predvsem k nižji ceni zdravil. Od novega leta dalje pa bo v Indiji moč uveljavljati tudi druge patente, med drugim softverske in hardverske. Žal se velika večina Indijcev ne zmeni za morebitno novo zakonodajo, zato je medijska predstavitev znotraj same države sila skromna.

K zmanjšanju česa pa bo pripomoglo patentiranje programja?

20 komentarjev

Programski patenti

Slo-Tech - Je že kdo slišal pravljico o demokratični Evropi? Kaj pa pravljico o transparentnem delovanju slovenskih političnih predstavnikov? Tudi ne? Hmmm, kaj pa o moči lobijev in kapitala? No, tule je ena.
Direktiva o programsko izvedenih izumih bo kljub opoziciji s strani evropskih malih in srednjih podjetij (tudi slovenskih - glej nekaj novic nazaj) kljub opoziciji prostokodnih razvijalcev, kljub peticiji na kateri je zbrano čez 300.000 podpisov proti direktivi v tej obliki, med njimi tudi nekaj tisoč akademikov in direktorjev podjetij, sprejeta jutri. In kot da je demokratični proces v evropi farsa, jo bo sprejemal svet kmetijskih ministrov. Brez razprave, se ve.

Slovensko Ministrstvo za gospodarstvo si ob protestu proizvajalcev programske opreme ni kupilo še nekaj časa, kar bi storilo tako, da bi na predzasedanju glasovalo za nadaljne usklajevanje in ne za brezdebatno sprejetje na zasedanju kmetijskih ministrov.
Nekdo si očitno zares želi, da gre direktiva čimprej v veljavo.

...

45 komentarjev

Linux client za MS Exchange

Bynari - Ko sem prebral to novico nisem mogel verjeti, ameriško podjetje Bynari je naredilo Linux clienta oz. odjemalca za MS Exchange. Če bo ta program, katerga ime je Insight, deloval oz. deluje res kot obljubljajo, se bo po njihovem mnenju populacija Linux uporabnikov povečala v malih in srednjih podjetjih, kjer je MS Exchange zelo popularen. Kar pomislite, kako srečni bodo nekateri uporabniki Linuxa in tudi administratorji v podjetjih kjer imajo mešane sisteme, saj bodo sedaj lahko bolj ali manj ugodili vsem uporabnikom.

8 komentarjev