»

Nove kritike lanskega odkritja arzenovih bakterij in odgovori avtorice

Felisa Wolfe-Simon, prva avtorica članka o arzenovih bakterijah.

Slo-Tech - Lani je NASA objavila odkritje bakterije iz razreda Gammaproteobacteria, ki ne le da uspeva v z arzenom bogatem okolju, ampak arzen celo vgrajuje v svoje celične strukture. Gre za eno najbolj prelomnih odkritij, saj je doslej veljalo, da so potrebni makroelementi za življenje ogljik, vodik, dušik, kisik, žveplo in fosfor, medtem ko je arzen za vsa živa bitja strupen.

Vsako prominentno odkritje dvigne veliko prahu in nič drugače ni bilo to pot. Že nekaj dni po odkritju so se oglasili skeptiki, ki so v izvirnem članku identificirali vrsto metodoloških pomanjkljivosti in nedoslednosti. Predvsem so izpostavljali problem pomanjkljivega čiščenja DNA in onesnaženja kultur s fosforjem. NASA in prva...

16 komentarjev

3 TB diski za vogalom

Glavni vir višanja kapacitete - bralno-zapisovalna glava

vir: Hexus
Hexus - Dvoterabajtni diski so že skorajda stalnica, saj je Western Digital prvi 2 TB disk iz serije Green predstavil že lanskega maja. Od takrat so pokazali še nekaj primerkov iz drugih serij (npr. Black), sledili pa so jim tudi pri Seagateu, Hitachiju in Samsungu, kjer so predstavili tudi varčneža iz serije ECOGreen. A računalniška industrija se, kot verjetno vemo vsi, razvija bliskovito hitro. Jasno je bilo torej, da 500 gigabajtov na magnetno ploščo, katerih štiri se nahajajo v 2-terabajtnih trdih diskih, ne bo največ, kar bomo ugledali. Proizvajalci bi sicer lahko izdelali 2,5 TB trde diske, če bi uporabili pet plošč, kot je to storil Hitachi s petimi 200 GB ploščami v svojem prvem 1 TB disku, a ima to negativne posledice na hitrost in segrevanje trdega diska. Napredek...

25 komentarjev

Fujitsujev "eliminator" magnetnega zapisa

engadget - V marsikaterem delu tega foruma potekajo debate o tem, kako "nezanesljiv je digitalni magnetni zapis" sodobnih naprav. V dejanskem svetu je problem ravno obraten: kako dejansko izbrisati magnetne nosilce podatkov. Marsikatero podjetje in posameznik namreč ne more in ne sme dovoliti, da se do podatkov, zapisanih na magnetnih medijih, dokoplje še kdo drug. Fujitsu je za takšne potrebe predstavil novi brisalec magnetnih nosilcev Mag EraSURE P2V, ki vam bo zbrisal trde diske, magnetne trakove, diskete in ostale magnetne nosilce podatkov.



Žal naprava ni čisto pravi terminator, saj s svojim delovanjem do 5000 Oe in močjo magnetnega polja do 1,3 Tesla, zbriše...

65 komentarjev

Se nam končno obetajo zasloni z zelo zelo veliko ločljivostjo?

Google News - Colossal Storage Corp. je napovedal prijavo nekaj patentov, ki bodo omogočili izdelavo novih tipov ekranov za prikaz slike. Fosfor še ni za odmet. Ugotovili so, da je možno z magnetnim materialom vplivati na stanje fosforja, tako da ta žari brez dodatnega vira svetlobe. Z magnetnim materialom je tudi možno vplivati na čas ugašanja oziroma na jakost žarenja fosforja.

Ker imajo molekule fosforja in magnetnega materiala zelo majhne dimenzije je možno močno povečati gostoto prikazovanja informacije. Napovedujejo možnost izdelave od mikrozaslonov do makrozaslonov z ločljivostmi od 200 terapikslov do 4 petapiksle. [8-O]

Več o sami tehnologiji: Colossal Storage Corp.

32 komentarjev

Pregled in ocenitev petih Samsungovih LCD monitorjev

X-Bit Labs - Pri X-bit labs so pred dvema dnevoma pod prste vzeli kar pet Samsungovih najnovejših SyncMaster ( 172X, 173VT, 510MP, 710MP in 173MP) zaslonov, ki so se ali šele prikazali na policah ali pa so jih šele predstavili, jih preizkusili in spisali dvanajst stranski članek. Verjetno največje presenečenje je model 172X, saj se ponaša z odzivnim časom komaj 12ms.

Skrajni čas, da posodobim moje računalniško namizje in postavim nanj dva nova srebrna lepotca...

2 komentarja

Guillemot/Hercules se umika iz trga grafičnih kartic ter LCD monitorjev.

Digit Life - Francosko podjetje Guillemot je svojim delničarjem najavilo ukininitev proizvodnje grafičnih pospeševalcev ter LCD monitorjev. V prihodnosti naj bi se posvetili samo še rešitvam za avdio in video obdelavo.

Kljub temu, da se je že nekaj časa šušljalo, da se vezi med ATI-jem in Herculesom krhajo, Guillemot kot razloga za ukinitev navaja zasičenost trga s podobnimi izdelki ter nizkek donos.

Potrdili pa so, da sprememba ne bo vplivala na garancijo že prodanih izdelkov.

Povezava do originalne novice.

4 komentarji

17" LCD monitorji pod drobnogledom

Sony SDM-HX73

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Dandanes, ko so cene računalniške opreme precej nizke (v primerjavi izpred nekaj let), se vedno več ljudi pred nakupom opreme posvetuje, kako le-ta vpliva na njih in večina jih precej raje izbere nekoliko dražjo opremo, ki pa dolgoročno zagotavlja zdravje. Zato so ruski fantje pri X-Bit Labs opravili test LCD monitorjev, ki so sicer dražji od klasičnih katodnih monitorjev, vendar pa ne sevajo in zatorej nimajo škodljivega vpliva na oči (kar pa verjetno že veste).

Testirali so 14 monitorjev, ki so bili predstavniki naslednjih podjetij: Acer, CTX, Hansol, Nec, Samtron, Samsung in...

13 komentarjev

Diski še ne tako kmalu na odpadu zgodovine

Technology Review - Gotovo obstaja kar nekaj bralcev, ki se strinjajo s tem, da je diskom odbila zadnja ura in da je že skrajni čas, da jih nadomestijo pomnilniški čipi. Diskom so konec napovedovali tudi že prenekateri strokovnjaki, ki so napovedali, da je magnetni zapis dosegel največjo možno gostoto zapisa in da se bo razvoj novih diskov ustavil. No, kljub temu se razvijalci ne dajo in ugotavljajo nove trike, s katerimi bi lahko povečali gostoto zapisa - od bolj občutljivih bralnih glav, preko manjšanja magnetnih zrnc. Korak dalje pa sta pred kratkim napravili tudi podjetji IBM in General Electric, ki sta iznašli novo metodo, kako povečati kapaciteto diskov: podjetji sta magnetna zrnca ločili na nekakšne...

1 komentar

Patentolov: Xbox končno legalen?

The Register - Pisal sem že o Microsoftovi nakani odkupiti 3 patente v zvezi z grafičnimi tehnologijami od giganta (v finančnih težavah) SGI (ja, oni z lepimi črnimi mašinami in LCD zasloni [>:D] ). No, povod za to je morda "nesrečno naključje", da nVidia Microsoftu za Xbox podlicenicrala nekaj patentov, vendar pa te pravice ni imela (... in tega niso vedeli... Fantje, ne me hecat!).

No, končno odkupljeni patenti pa so sledeči:
  • 6,362,828 ("Method and system for dynamic texture replication on a distributed memory graphics architecture")
  • 6,369,814 ("Transformation pipeline for computing distortion correction geometry for any design eye point, display surface geometry, and projector position")
  • 6,373,482 ("Method, system, and computer program product for modified blending between clip-map tiles")
Klik!

1 komentar

Klasični katodni zasloni

Tom's Hardware - Čeprav se LCD zasloni cenijo in cenijo ter postajajo dostopnejši, se navadni, katodni zasloni ne dajo kar tako. Na Tom's Hardwareu so napisali zelo dober članek o teh zaslonih. Od osnovnih principov delovanja - obstreljevanja fosforja z elektroni, zgodovine - črnobelo k barvnem, pa do bolj zapletenih načinov nastavljanja in izničenja konvergence. Na koncu je dodanih tudi nekaj nasvetov za nakup zaslona samega, kjer, tako kot večina zaslono-buljenja veščih, priporočajo nakup točno tistega zaslona, ki ga gledate, ker si niti dva zaslona nista identična. Članek je zelo informativen, branje pa priporočam vsem.

2 komentarja