»

Izšel Red Hat Enterprise Linux 6

Heise - Izšla je nova verzija distribucije Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki je namenjena poslovnih uporabnikom. Peta inkarnacija je bila stara že več kot tri leta (z rednimi posodobitvami in novimi podverzijami), zato je bil že čas za šesto, ki prinaša cel kup novosti. RHEL 6 s 64-bitnim jedrom Linux 2.6.32 zmore uporabiti do 4096 jeder (posamezen gostujoči sistem pri virtualizaciji sicer le 64) in 64 TB pomnilnika ter je bolje prilagojen modernim večjedrnim in večprocesorskim sistemom. Virtualizacija je po novem izključno v domeni KVM, medtem ko je petica podpirala še Xen.

Po registraciji lahko sistem brezplačno poganjate in posodabljate 30 dni, nato pa se odločite za plačljiv model ali pa...

4 komentarji

IBM izziva Microsoft z brezplačnim pisarniškim paketom

Slashdot - Kot smo že poročali, se je Veliki Modri pridružil OpenOffice.org razvoju, ter jim v pomoč poslala 35 svojih razvijalcev. Danes pa je napovedal, da bo izdal brezplačen pisarniški paket, ki temelji na OpenOffice-u in Lotus Notes-u, pod imenom Lotus Symphony, ki pa je še ena aplikacija ki podpira Open Document Format (ODF).

Prav tako bo 135 milijonov uporabnikov Lotus Notes 8 prejelo, Symphony brezplačno, IBM pa obljublja tudi brezplačno podporo za nov pisarniški paket. Zaenkrat pa še ni znana podprtost operacijskih sistemov, predvideva pa se, da bodo podprti vsaj Windows, Linux in MacOS.

33 komentarjev

Odslej tudi miške za ljudi s tremorjem

IBM - Ste kdaj pomislili kako lahko delajo z računalniki tisti, ki so poškodovani ali imajo kakšno bolezen? Niste? Tremor prizadane predvsem roke, ki se nekontrolirano tresejo. In kako lahko potem ljudje s to boleznijo upravljajo z miško? Ne morejo. Zato je IBM odkril poseben pripomoček za veliko lažje delo z miško, imenovan Assistive Mouse Adapter.

Assistive Mouse Adapter ne bo potreboval nikakršne programske opreme, tako da deluje na vsakem operacijskem sistmu brez problema. Stane 107 ameriških dolarjev. Več lahko najdete tukaj.

8 komentarjev

PCLinuxOS 8

Slo-Tech - PCLinuxOS 8 ni samo še ena distribucija Linuxa, niti ni samo še en živi Linux na zgoščenki. Razvijalci, ki so med drugim tudi vzdrževalci strani PCLinuxOnline, so ravnokar predstavili različico 8, ki nadaljuje razvoj distribucije po začetnih smernicah, ki so se izkazale za izjemno uspešne. Na zgoščenki boste našli aplikacije za praktično vsako opravilo, nameščeni so tudi dodatki in vstavki, skrbno so izbrane privzete nastavitve, mikaven pa je tudi zunanji izgled. PCLinuxOS, ki ga lahko namestimo tudi na trdi disk, je primeren za takojšnjo uporabo, brez vsakršnih administrativnih posegov. PCLinuxOS je nadvse primerna distribucija za razkazovanje Linuxovih mišic.

41 komentarjev

PalmOS na osnovi Linuxa

Slashdot - PalmSource, razvijalec operacijskega sistema PalmOS, ki teče na precejšnjem številu prenosnih naprav, je prevzel vodilno kitajsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za telefone, China MobileSoft. Glavna sprememba, ki bo s tem doletela njihov operacijski sistem, je sama osnova, saj bodo nove različice PalmOS 6 (Cobalt) tekle na osnovi operacijskega sistema Linux.

Več informacij je zapisanih v odprtem pismu skupnosti Linuxa (PDF).

5 komentarjev

POT: Ureditev datotečnega sistema v Linuxu

Slo-Tech - V torek, 30. novembra, ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin. Tokrat se predavanje vrača nazaj v odprtokodne vode in sicer naravnost v skrivnosti in pasti ureditve datotek znotraj datotečnega sistema v Linuxu.

Uporabniki se pri prvem srečanju z Linuxom pogosto sprašujejo čemu je datotečni sistem razdeljen na mnogo ločenih delov, ki jih je na prvi pogled zelo težko upravljati. V predavanju bodo predstavljeni zgodovinski razlogi za takšno razdelitev ter kratek povzetek vsebine vsakega imenika. Predava Jure Čuhalev v tem spletnem brlogu bolj poznan kot Gandalf, ata Slo-tech Linuxa.

22 komentarjev