»

TPB izvedel anketo o rabi bittorrenta

TorrentFreak - The Pirate Bay se je letos aprila povezal z raziskovalno skupino Cybernorms pri Univerzi v Lundu na Švedskem in izvedel obsežno anketo o rabi bittorrent omrežij, v kateri je do zdaj sodelovalo okoli 75 tisoč ljudi s celega sveta. Dokončni rezultati bodo na voljo novembra, so pa že zdaj objavili nekaj zanimivih izvlečkov.

Deljenje datotek preko bittorrent protokola bi naj bilo predvsem moški šport. Od vseh, ki so izpolnili anketo, je bilo le 5 % žensk, pa tudi statistike večjih bittorrent trackerjev kažejo številke tja do 25 %. Pretiranih razlik pri vsebini deljenih datotek sicer ni - punce...

20 komentarjev

Je mali Bobby Tables odrasel in se preselil na Švedsko?

Vir: Wikipedia.org

vir: Wikipedia
Alice, Bob and Mallory - Na Švedskem so nekaj dni nazaj ravno končali z volitvami. Izid je bil, kot lahko vidite, zelo izenačen, Švedske oblasti pa so kasneje objavile oddane ročno napisane glasove. Med njimi se je znašel tudi:
 R;13;Hallands lãn;80;Halmstad;01;Halmstads vãstra valkrets;0904;Söndrum 4;pwn DROP TABLE VALJ;1 
Kjer je od drugega do zadnjega polja dejanski tekst na obrazcu. Je mogoče, da je mali Bobby Tables končno odrasel in se preselil na Švedsko? Za vse, ki zgodbe ne poznate, Bobby Tables prihaja iz znanega stripa http://xkcd.com/327/. Vse skupaj je verjetno le šala, a vseeno poraja misel kako resna bi bila lahko posledica škodljive SQL kode na volitvah. Nekdo si je dal duška tudi z JavaScriptom:
R;14;Vãstra Götalands...

12 komentarjev

The Pirate Bay odrezan od internetnega sveta

TorrentFreak - Stockholmsko sodišče je odredilo, da mora švedski internetni ponudnik Black Internet, ki je The Pirate Bay zalagal z večino pasovne širine, stran odklopiti z interneta oz. v nasprotnem primeru plačati 500.000 švedskih kron (49.600 €) kazni. Dostop do strani je bil onemogočen danes, v ponedeljek, zjutraj, saj so pri Black Internet storili, kot jim je bilo naročeno. V svojo bran so povedali, da niso imeli druge izbire, kot upoštevati zakon.
 Potapljajoča se ladja? Očitno ne.

Potapljajoča se ladja? Očitno ne.


Odredba o odklopu, ki je del cenzure The Pirate Baya, je posledica civilne tožbe več kot 10 velikih studijev (med njimi so Disney, Universal, Warner, Columbia, Sony, NBC in Paramount), ki je bila na isto sodišče vložena konec julija. Podobno so že v maju storili veliki glasbeniki, Universal, EMI, Sony in Warner, končno pa smo ugledali prve sadove obeh tožb. Vodja švedske Piratske Stranke je potožil, da je to nezaslišano saj naj bi se sodišče dvignilo nad ustavo ter kršilo pravico do svobodnega govora.

Kakorkoli...

27 komentarjev

Širokopasovni internet po električnih kablih

engadget - Čeprav ideja ni nova, je širokopasovni internet, ki za medij uporablja električne kable končno dobil nekaj močno potrebnega zagona. IEEE, ki skrbi za vse elektronske tehnologije, je izdal prvi osnutek standarda za medmrežno komunikacijo po električnih kablih. Pot do sprejetja standarda je seveda še zelo dolga, saj je le-ta za standard IEEE 802.11n trajala kar dve leti od druge različice osnutka, a zdaj je vsaj realno razmišljati o internetu po električnih kablih. Delovna skupina novega standarda pričakuje hitrosti, večje od 100 Mb/s po kablih z izmeničnim tokom. Že sedaj je sicer mogoče kupiti opremo, ki električno napeljavo v hiši spremeni v lokalno mrežo, a so zmogljivosti te opreme večinoma daleč pod oglaševanimi. kako se bo tehnologija obnesla tukaj, bomo pa še videli.

20 komentarjev

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

Proslava po razglasitvi rezultatov

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Od četrtka pa do poznih včerajšnjih ur, pri nas zgolj do 19.00, ponekod pa celo do 22.00, so povsej Evropski uniji potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Posebej zanimivo je bilo na Švedskem, kjer se je leta 2006 ustanovljena Piratska stranka borila za vstop v parlament. Neuradni rezultati z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo stranka s 7,1 odstotkom glasov dobila en sedež v Evropskem parlamentu izmed osemnajstih, ki pripadajo Švedski. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, ki bo povečala število poslancev, bosta Švedski pripadli še dve mesti, od katerih bo še eno šlo Piratski stranki.

Stranka je bila kot Piratpartiet ustanovljena 1. januarja 2006 v Stockholmu, še istega leta pa je sodelovala na volitvah v...

259 komentarjev

Pirate Bay strežnik v muzeju

The Register - Strežnik, ki ga je švedska policija maja 2006 zasegla in kasneje tudi vrnila lastnikom, je za 2.000 švedskih kron odkupil Švedski narodni muzej znanosti in tehnologije. Kot razstavni eksponat se ga je dodalo v sekcijo "Inspiracije, posnemanje", namen njegove razstave pa je vzpodbujati zanimanje za informiranje iz področja intelektualne lastnine.

Med tem se v petek pričakuje razsodba sodišča v sodnem procesu proti lastnikom Pirate Bay-a. Veliko nas predvideva, da se bo stran, ki bo izgubila v vsakem primeru pritožila na razsodbo.

Hmm... Kdaj bomo v Sloveniji prišli na stopnjo, da bo Tehiški muzej v Bistri začel odkupovati relikte naše informacijske zgodovine. Veliko naše zgodovine smo že izgubili v razpadih različnih podjetij (Iskra Delta) ali pa so bili preprosto nadomeščeni z novimi napravami. Hočem videti razstavo o Stenar-ju!

20 komentarjev

Bo švedska tajna služba lahko prestrezala ves mednarodni promet?

The Register - Kot poroča The Register, ki se naslanja na sporočilo švedske Piratske stranke, švedska vlada pripravlja zakon, ki bo švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogočil dostop in spremljanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Švedska tajna služba bo tako lahko spremljala ves "mednarodni promet", torej tako vse telekomunikacije, ki izvirajo iz Švedske, ki so namenjene na Švedsko ter ki prečkajo Švedsko (npr. komunikacijo med Britanci in Finci). Ukrep je še posebej problematičen zaradi narave usmerjanja prometa preko interneta, saj komunikacijski paketki med dvema točkama potujejo po glede na trenutno obremenjenost omrežja najhitrejših povezavah, ne pa po geografsko najkrajših poteh.

Prestrežene podatke bodo analizirali z iskalniki ključnih besed, dostop do analiz pa bodo poleg tajnih služb, policije in carine imeli tudi uslužbenci ministrstva za promet, uslužbenci ministrstva za kmetijstvo v nekaterih primerih pa tudi večja zasebna...

20 komentarjev

Gigabit na Švedskem

Slo-Tech - Švedski ponudnik interneta Labs2 je na Švedskem kot prvi na svetu pričel ponujati gigabitni širokopasovni internet za fizične osebe. Pokritost prebivalstva je približno 1 %, trenutno pa je internet s tako hitrostjo na voljo le v Lundu.

Cena za ta prestiž je skromnih 850 švedskih kron oziroma nekaj manj kot 95 € (približno 23 naših tisočakov) na mesec. Klik (švedsko)! [:D]

Slin ... se že selimo.

64 komentarjev

Temne strani interneta

The Register - Pregovor pravi, da ima vsaka medalja dve strani. To se nanaša tudi na internet, ki kljub vsej neverjetnosti in uporabnosti, vsebuje tudi nekaj precej nemarnih stvari. Tukaj ne mislim na kup warez in "crack" strani, ampak na to, da internet iz leta v leto postaja zavetišče raznim zdolgočasenim hekerjem in gojišče virusov, črvov, trojanskih konjev ter podobne zalege. Če bi bil internet samo zavetišče raznim "izobčenim" programom in hekerjem, bi bilo vse lepo in prav. Vendar vsi vemo, da nam vsi prej našteti hočejo vse prej kot dobro. Ravno zaradi bojazni uporabnikov, da bi njihove računalnike obsedla "zalega" iz interneta, so v času virusne revolucije na internetu začela ustanavljati podjetja, ki so se ukvarjala ravno s to problematiko. Vendar tudi na področju zaščite ne gre brez zmede. Vsak človek se vpraša, kaj je sploh zanj potrebno, da se ustrezno zavaruje (če niste dojeli bistva; navaden uporabnik ne potrebuje nekih dragih firewallow). Odgovor boste našli na CERT-u, kjer so se...

1 komentar