»

Novell ima dvajset snubcev

Gibanje cene delnice Novella

CNet - Novell je marca letos zavrnil prevzemno ponudbo podjetja Elliot Associates, ker je bila po njihovem mnenju ponujena cena 5,75 dolarja na delnico oziroma dve milijarde dolarjev za podjetje prenizka. Novell je še vedno naprodaj, zanje pa naj bi se zanimalo kar dvajset podjetij, poroča The Wall Street Journal. Včeraj se je iztekel rok, do katerega je njihovo vodstvo pričakovalo prevzemne ponudbe.

Sedaj bodo vseh dvajset ponudb pregledali in izbrali finaliste, ki se bodo v drugem krogu potegovali za nakup Novella. Matt Asay, nekdaj zaposlen v Novellu, pojasnjuje celotno zgodbo. Kot pravi, je dobil Novell izvrstno priložnost, da prenovi svoj portfelj, odstrani mrtvo meso in laže zadiha. Podjetje še vedno v senci Red Hata, kar mu sploh ne koristi, saj jim je sporočilo Smo...

9 komentarjev

Microsoft združljiv z Linuxom

Slashdot - Microsoft na podlagi ugotovitev, da ga je Linux tehnološko vsaj dohitel, če že ne prehitel, previdno sklepa zavezništva z nekdanjimi tekmeci. Govoriti o trendu bi bilo predrzno, če se ravno ob tem času ne bi dogajala vrsta sprememb, ki se jih od Microsofta nismo mogli nadejati.

Wall Street Journal piše tudi o obljubi Microsofta, da ne bo uporabljal svojih patentov zoper uporabnike SuSE Linuxa (kar, upajmo, velja za vse različice jedra in drugih programov tudi takrat, ko so zaviti v kako drugo distribucijo), ter o nameri Microsofta in Novella, da skupaj razvijata tehnologije, ki omogočajo lažje sobivanje obeh operacijskih sistemov v heterogenih računalniških okoljih. Nemara je na oznanitev takšnega partnerstva vplivala tudi nedavna nova ponudba Oracla, ki po novem zagotavlja komercialno podporo za RedHatovih enterprise različic operacijskega sistema Linux.

Novell je od svojega prevzema SuSE Linux pri pomembnih vprašanjih vedno stal za razvijalci Linux jedra. Če nova partnerstva...

76 komentarjev

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Ars Technica - Novell je prejšnji teden na LinuxSolutions konferenci v Parizu predstavil bodoči Linux Desktop 10. Novellova distribucija Linuxa je primarno namenjena poslovnim uporabnikom, a predstavitev je postregla s precej zanimivimi rešitvami, ki jih bodo zagotovo koristili tudi običajni Linux uporabniki.

Novell se je primarno osredotočil na izboljšave multimedijskega področja. Večina distribucij ob namestitvi ne omogoča predvajanja glasbe v MP3 formatu, saj je ta patentiran ter zato ne ustreza GPL licenci. Tako je razvil glasbeni predvajalnik Banshee, ki uporablja Novell-ov sistem za odkodiranje MP3-jev. Na predstavitvi je bil uporabljen iPod, ki ga je OS ob priključitvi prepoznal ter avtomatsko dodal glasbene datoteke v playlisto.

Največ odobravanja je bil deležen grafični podsistem XGL, ki omogoča izkoriščanje sodobnih grafičnih kartic za prikaz namizja (podobno Apple-ovemu Quartz Extreme). Tako se spremeni navadno namizje v namizje polno različnih oči parajočih učinkov, npr....

31 komentarjev

OpenOffice.org proti Microsoft Office

Slashdot - Med uporabniki na forumu je pogosto zaslediti svete vojne o primerjavi hitrosti in funkcionalnosti različnih komercialnih, odprtokodnih in zastonjskih izdelkov. Žal pa je v teh debatah redko zaslediti točne številke, saj se pogosto zanašajo na anekdotične dokaze in subjektivne ocene.

Zato je toliko bolj dobrodošla Matt-ova analiza hitrosti OpenOffice.org 1.1.4 in Microsoft Office 2003. Avtor je primerjal tako hitrost odpiranja raznih delov aplikacij kot tudi porabo pomnilnika in procesorskega časa.

Vsekakor obvezno branje vsakega zavzetega zagovornika svojega pisarniškega paketa.

135 komentarjev

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

Novi SuSE 9.2

Slashdot - Novell je izdal novo različico distribucije SuSE Linux 9.2. Nova različica se ponaša z jedrom 2.6 in namizjema KDE 3.3 ter GNOME 2.6. Izboljšali so tudi podporo brezžičnim omrežjem, vključili pa tudi Evolution 2.0, ki se je sposoben povezati z Groupwiseom in Exchangom. Dodan je tudi WYSIWYG-urejevalnik spletnih strani nvu ter nekaj druge, celo plačljive programske opreme. Prodajne različice distribucije bi se po napovedih naj pojavile na policah trgovin v novembru. Več o tem.

6 komentarjev

Gnome 2.8

Gnome je poliglot

vir: GNOME
OSNews - Nekoliko z zamudo, a vendarle najavljamo, da je izšel Gnome 2.8, nova različica priljbuljenega namiznega okolja za Linux in sorodne operacijske sisteme. Kljub temu, da ni tako radikalnih novosti kot pri prehodu na prejšnjo različico (samo spomnite se "prostorskega" delovanja Nautilusa), se kljub temu najde kopica sadov šestmesečnega dela.

Novi Gnome odslej uporablja standardiziran način odpiranja datotek na podlagi tipov MIME, uvaja DNS-Based Service Discovery, Gnomovo inačico Applovega Rendezvousja, in prinaša izboljšano upravljanje pomnilniških naprav. Preglednejše je dodajanje vstavkov v pult, mnogi med njimi pa so izpiljeni, npr. poročilo o vremenu, koledar, stanje baterije,...

6 komentarjev

Linus, na pomoooč!

OSNews - Linux Australia, Inc., ki združuje avstralske razvijalce in podpornike prostega operacijskega sistema, je naletelo na neko južnoavstralsko podjetje, ki želi registrirati blagovno znamko Linux. Zato so se obrnili kar na Linusa Torvaldsa, očeta Linuxa, ki je znamko registriral že leta 1997 v ZDA. Prosijo ga, da enako stori tudi v Avstraliji. Po besedah Jeremyja Malcoma, odvetnika, ki predstavlja Linux Australia, bi registracija imena s strani nekega drugega podjetja povzročila zmedo in ne bi pomagala nobeni strani. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

1 komentar

IBM in Novell za izvedbo XForms

Mozillazine - Mozilla Foundation bo v sodelovanju s podjetjema IBM in Novell ustanovila projekt, ki bo poskrbel za implementacijo standarda XForms 1.0. XForms je tehnologija spletnih obrazcev, standardizirana s strani in temelječa na jeziku XML. Ponuja mnogo večje zmogljivosti kot običajni obrazci HTML, npr. preverjanje vnosa in integracijo s spletnimi storitvami.

Omenimo še, da je v petek potekal Mozilla Developer Day 2004, ki ga lahko na kratko preletite z ogledom elektronskih prosojnic o poti do Mozille 2.0. Poleg tega je te dni izšel tudi samostojni urejevalnik spletnih strani, Nvu 0.4, ki izvira iz Mozillinega Composerja.

5 komentarjev

Ximian Connector za Microsoft Exchange Server pod GPL

Slashdot - Potem ko je Novell pod licenco GPL izdal SuSE-jev YaST, je enaka čast doletela tudi Ximian Connector, ki je dodatek za Evolution, preko katerega lahko odjemalec komunicira z Microsoft Exchange Serverjem. Marsikatero podjetje je oviral prehod na Linux (oz. prosto/odprto programje) na delovnih postajah zato, ker so za poštni strežnik uporabljali Microsoft Exchange in se jim plačevanje za Connector, da bi lahko z Evolutionom komunicirali s strežnikom, ni izšlo. Tako so ponavadi ostali pri Outlooku.

Ob tej priložnosti je Novell za tretje četrtletje napovedal izid nove različice orodja za skupinsko delo, Evolution 2.0, ki bo imel Connector že vključen. Klik!

Majhen korak za Novell, velik skok za Linux ...

9 komentarjev

Kakšen bo SuSE 9.1?

KDE ostaja kralj

Linux.com - Linux.com je objavil članek s pregledom razvojne različice beta SuSE Linuxa 9.1, prve distribucije, ki je nastala pod okriljem podjetja Novell. Glavno sporočilo je, da GNOME še zdaleč ne bo izpodrinil okolja KDE s prestola privzetega namizja, čeprav je bilo o tem veliko špekulacij po Novellovem nakupu Ximiana in SuSE-ja. Nasploh je beta-različica nekoliko hroščasta, kar seveda ni nič neobičajnega. Klik!

9 komentarjev

Kratke novičke strica Tuxa

Tux

OSNews - Nedavno smo poročali o integraciji pisarniške zbirke OpenOffice.org v KDE, zdaj pa naznanjamo, da poteka tudi razvoj knjižnice QtGTK, ki bo aplikacije okolja GNOME povezala v KDE. Klik!

IDC poroča, da je v preteklem letu na Japonskem močno narasla prodaja licenc za uporabo Linuxa, in sicer za več kot 37 %. Prodaja licenc okolja Windows je narasla le za 0,5%. Klik!

V javnosti se je pojavilo nekaj zanimivih idej o uporabi Linuxa kot strežnika za iTunes. Do izvedbe še ni prišlo, sistem pa bo verjetno uporabljal obstoječe programe za Linux z...

10 komentarjev

Dell ne namešča več Linux desktopov

Linux Today - Eden največjih prodajalcev računalniškega hardwarea Dell se je odločil, da pri svojih desktop računalnikih Linuxa ne bo več ponujal kot opcijo. Razlog je v tem, da se jim račun ne izide. Medtem, ko uspešno prodajajo Linux strežnike, na desktop področju skoraj ni zanimanja. Še vedno pa bodo lahko večja podjetja naročila Linux desktop v večjih količinah (50+ računalnikov).
To je kar precejšen korak nazaj za Linux na domačih računalnikih, a verjetno ne za dolgo, saj se nadomestki za MS Office in drugo programje razvijaja zelo hitro.

0 komentarjev