»

Lestvica TOP500 je osvežena

vir: Top 500
Top 500 - Prišel je čas za osvežitev lestvice TOP500, ki razvrsti 500 najzmogljivejših superračunalnikov na svetu po njihovi zmogljivosti. Napovedali smo že, da bo na vrhu prišlo do spremembe in točno to se je tudi zgodilo. Nov kralj med superračunalniki je kitajski Tianhe-2. S skoraj 55 PFLOPS, kolikor jih zmore v najboljših pogojih, je približno dvakrat hitrejši od Crayevega Titana (teoretični maksimum znaša 27,1 PFLOPS), ki se nahaja v laboratoriju Oak Ridge v ZDA. Slednji uporablja AMD-jeve Opterone 6274 (16-jedrniki z 2,2 GHz osnoven frekvence) in nVidiine računske kartice Tesla K20x (v osnovi na moč podobne grafičnim karticam GTX Titan), medtem ko so se kitajski razvijalci Tianhe-2 odločili za praktično popolnoma Intelove kose.

Tianhe-2 (v prevodu Rimska Cesta-2) se nahaja v Državnem Univerzitetnem centru za...

10 komentarjev

Najhitrejši superračunalnik na svetu odslej v ZDA

Ekipa za Sequoio

Top 500 - Na osveženi lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu imamo spremembo na samem vrhu. Medtem ko je v drugi lanski izdaji (novembrski) na prvem mestu suvereno kraljeval japonski superračunalnik K, ki zmore izvesti 10.510 bilijonov plavajočih operacij na sekundo (10,51 petaflops), ga je to pot na vrhu prehitel ameriški izdelek. ZDA so na to čakale od novembra 2009, ko so ji prehiteli Kitajci in nato Japonci.

Najhitrejši superračunalnik na svetu je sedaj tudi uradno Sequoia, so povedali na Mednarodni konferenci za superračunalnike danes v Hamburgu. Sequoia stoji v prostorih LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory) in izvede do 16,32 petaflops, s čimer je za 55 odstotkov hitrejši od K. Sestavlja ga 1,6 milijona procesorskih jeder v 98.304 vozliščih in...

23 komentarjev

Japonci izračunali poltretji bilijon decimalk števila pi

Število znanih decimalk števila pi

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Kakor da Japonci ne bi imeli koristnejšega dela za svoj T2k Open Supercomputer, ki na junijskem poročilu najhitrejših superračunalnikov na svetu z nekaj manj kot 100 teraflopi zaseda 47. mesto, so šli računat nove decimalke števila pi. V 73 urah in 36 minutah so naračunali 2,5 bilijona decimalk števila pi, kar je dvakrat več od doslej veljavnega rekorda iz leta 2002, ko so prav tako na Japonskem poiskali 1,2 bilijona decimalk. Kljub zanimivosti projekta pa števila pi ni smiselno poznati na več kot 50 decimalnih mest za realno življenje.

32 komentarjev

IBM na vrhu lestvice Green500

CNet - Lestvica najhitrejših 500 superračunalnikov, TOP500, je dobro znana, podobno pa je znano tudi dejstvo, da IBM na njej kraljuje že nekaj let, pravzaprav že od novembrske izdaje iz leta 2004, ko je vrh zavzel prvi Blue Gene/L sistem. A z vedno večjim poudarkom na porabi in varčnosti sistemov zelenemu gibanju ne morejo uiti niti superračunalniki, kjer je prav tako izredno močan IBM. Na lestvici Green500, ki računalnike s seznama TOP500 razvrsti glede na zmogljivost na Watt, je izmed prvih 20 sistemov kar 18 IBMovih. Na prvem mestu je superračunalnik, sestavljen iz BladeCentrov in nastanjen na Interdisciplinarnem Centru za Matematiko in Računsko Modeliranje Univerze v Varšavi. Le ta je s 536 Mflops/W kar 20 % bolj učinkovit od trenutno najhitrejšega sistema, IBMovega RoadRunnerja iz laboratorija v Los Alamosu, ki je s 444 Mflops/W kar četrti na lestvici.

Pri IBMu pravijo, da se zavedajo, da je iz dneva v dan bolj pomembna energetska učinkovitost zmogljivih računalnikov ter da surova...

8 komentarjev

IBM podira rekorde

The inquirer - IBM-ov superračunalnik, Blue Gene/L, je postavil nov rekord v hitrosti procesiranja. Prejšnji rekord (ki si ga tudi lasti IBM), ki znaša 92 terafopov, je po komaj šestih mesecih zelo izboljšal, saj nov rekord znaša ogromnih 183.5 teraflopov. IBM upa na še nadaljnje povečanje hitrosti, ponovno čez pol leta - do takrat bi naj Blue Gene dosegel 367 teraflopov. Če vas zanima, kako so možni taki skoki v hitrosti, si oglejte domačo stran Blue Gene, izvirno novico pa lahko najdete tukaj.

23 komentarjev

IBM krepko presegel vse

Google News - Že ptičke na drevesih čivkajo, da NEC-ov Earth Simulator ni več najhitrejši superračunalnik na svetu. Za las ga je presegel IBM Blue Gene/L, kasneje pa z rekordnimi 51,9 teraflopi še Silicon Graphics s Columbijo.

Le par dni pred ponovno objavo seznama najhitrejših superračunalnikov TOP500 pa je IBM pohitril Blue Gene/L, ki naj bi presegel neverjetnih 70 teraflopov. Poročajo mnogi.

Kje je meja?

36 komentarjev

Cluster kot delovna postaja

The inquirer - Pri kalifornijskem podjetju Orion multisystems (khm, orion) so ustvarili delovno postajo z nič manj kot 96 procesorji Transmeta Efficeon, ki podpira do 192 GB dinamičnega pomnilnika in 9,6 TB diskovja, pri čemer je poraba pičlih 1500 W.

Za skromnejše je na voljo namizni sistem z 12 procesorji in podporo za 24 GB pomnilnika in 1 TB diska s skromno porabo 220W. Oba sistema sta namenjena "mletju številk" (za simulacije torej), poganja ju Linux, priložena je tudi podpora za paralelno računanje. Manjši sistem zmore 18 Gflops in bo stal ca. 10 tisoč USD, večji pa iz sebe iztisne kar 150 Gflops, a za 10 krat več cekinov.

Za primerjavo: zadnji na seznamu Top500 superračunalnikov je 184 procesorski IBM eServer pSeries 655 (1.5 GHz Power4+), ki zmore 624 Gflops. Za ceno tega pa raje ne vprašajte ...

44 komentarjev

Prenosni računalniki še niso zreli za TOP500

Overclockers Australia - Na lestvico najhitrejših 500 računalnikov na svetu se po večini uvrščajo samo dragi in posebej za ta namen zgrajeni računalniki, ki v kombinaciji s posebnimi programi tvorijo najhitrejša čuda našega sveta - računalniška se ve. Zaenkrat imajo prej omenjeni računalniki še prevlado na seznamu TOP500, a prav kmalu se lahko zgodi, da bo na tem seznamu kakšen izmed super računalnikov, ki jih bodo sestavili prostovoljci na kakšni prireditvi.

V San Franciscu se je tako zgodil prvi FlashMob, kjer so pozvali prostovoljce, da prinesejo svoje prenosne računalnike, ki so jih priklopili v mrežo ter pognali preskusne programe. Tako so kljub "samo" 256-im računalnikom, ki so jih uspeli priklopiti v mrežo, uspeli priti do polovice hitrosti, ki bi jo potrebovali za uvrstitev na seznam TOP500. Kljub temu da cilj projekta ni bil dosežen, so avtorji dokazali, da je možno doseči visoke hitrosti superračunalnikov, če je programska oprema pravilno sprogramirana, je strojna oprema kolikor toliko...

4 komentarji

Pomnilniška prepustnost

Overclockers.com.au - Ko šarimo po sistemu v iskanju zadnjih trohic zmogljivosti, slej kot prej naletimo tudi na pomnilniški podsistem. Cilj tako postane čim večja pomnilniška prepustnost. Ampak kaj to sploh je. V tem članku boste našli dobro razlago osnov in dejavnikov, ki jo pogojujejo. Število in raznorodnost vplivov precej otežkočata kvalitetno, ali bolje rečeno celovito, testiranje, razlika med sintetičnimi testi in 'uporabnimi' programi postane v takšnih primerih še očitnejša. Dokaj trdno je zakoreninjeno prepričanje, da je to nekaj slabega, a temu ni nujno vedno tako. Upoštevati je treba deus ex machina. Kaj lahko izide nov gonilnik, ki opazno spremeni rezultate, morebiti presedlate na drug operacijski sistem. Zapletimo stvari še malo. Recimo, da je nov gonilnik nekje hitrejši, spet drugod počasnejši. Kako potem? Sicer ne najbolj reprezentativen, a zato toliko bolj nazoren in vsem poznan, je primer (sintetičnih) grafičnih testov 3D Mark, kjer imata verziji 2001SE in 2003 vsaka svoje 'najljubše'...

2 komentarja

Superračunalniški spisek

Top 500 - Izšel je, tako kot vsake pol leta, novi seznam najzmoglivejših superračunalnikov TOP500. Kaj prinaša novega? Japonski Earth Simulator (NEC) je še vedno prvi s 35 teraflopi. Dobro tretjino te moči ima najboljši ameriški superračunalnik - ASCI Q. Tretje čudo je iz Virginije, poganjajo pa ga procesorji G5 (IBM in Apple). IBM, HP, NEC in Cray (SGI) dominirajo na seznamu, ki se je po nameščeni moči v pol leta povzpela iz 375 na 528 TF, kar je skoraj 50-odstotno povečanje. Intel je še vedno najpogostejši procesor, AMD pa nezadržno veča svojo prisotnost. Med operacijskimi sistemi podobno velja tudi za Linux, ki ima svoja predstavnika na šestem in sedmem mestu. Zanimivo pa je, da imajo prvega konja Japonci, kljub temu da je 90 odstotkov superračunalnikov ameriških. Klik!

12 komentarjev

Vrnitev kralja brez Sarumana

BBC - Christopher Lee je za BBC povedal, da ga na žalost ne bomo videli v tretjem, zadnjem delu filma Gospodar prstanov. Zakaj?
Cheistopher Lee ne more povedati, ker ga drži pogodba k filmu. Razumljivo. Ugibanja pa se vrtijo okrog tega, da je zadnji del knjige Return of The King prevec dolgočasen za film. Tako tudi dogodkov v Shire-u ne bomo videli.

Christopher Lee je igral Sarumana, dobrega čarovnika, ki ni bil več tako zelo dober in je prestopil na temno stran. V zadnjem delu trilogije Gandalf z njim malce "obračuna"... Še novica. Tukajle.

Tako kot nismo videli Toma Bombadila in tako kot je Arwen že kar v prvem filmu začela okrog skakat... Ah ja... skoda...

13 komentarjev