»

Intel pripravlja protiudarec

več strani -

Po tem, ko je AMD izdal svoj najmočnejši procesor AMD AthlonXP 3200+, se je konkurenca predramila. Intel, trdno odločen, da bo AMD-ju speljal slehernega kupca v vseh cenovnih razredih, je danes takó najavil svoj nov procesor. Novi Pentium 4 bo tiktakal pri 3,2 GHz, njegov izid pa lahko pričakujem 23. junija, če Intel ne bo spremenil načrtov. Zverina bo opremljena s 512 kB L2-predpomnilnika, 800 MHz-FSB, HyperThreading tehnologijo in D-1 revizijo Northwood jedra. Kaj več bi si za ceno 637 dolarjev še lahko želeli? Novica.

Intel je aktiven tudi na drugi fronti. Strežniškega favorita Itaniuma 2 bo Intel uradno izdal 30 junija, trdijo na The Inquirerju. Procesor s kodnim imenom Madison bo izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji, izdan pa bo s frekvencami delovanja 1,5, 1,4 in 1,3 GHz in s 6, 4 in 3 MB L3-predpomnilnika (v tem vrstnem redu). Najšibkejša inačica bo po vsej verjetnosti dobila svoje ime -- Deerfield. Cene bodo od astronomskih 4.200 dolarjev za najmočnejšega predstavnika do...

4 komentarji

ATI P4 čipset konec leta?

Sillicon Strategies - ATI je v enem intervjuju napovedal, da bo do konca leta izdal nov čipset, ki bo imel integrirano grafično kartico. Sicer ATI ni uradno napovedal, da bo ta čipset podpiral P4 procesorje, vendar pa analitiki predvidevajo, da bo čipset podpiral dotične procesorje. Na začetku leta sta Intel in Ati sklenila pogodbo o uporabi licenčnih patentov, ki omogočajo integracijo grafike v Intelove čipsete. Vendar pa še ni znano ali bo ATI na trg poslal tako Southbridge kot tudi Northbridge čipovje. Samo čipovje naj bi podpiralo tudi nove 333 MHz DDR SDRAM (PC2700 Module). Vendar samo 64 bitno.

0 komentarjev

Večja proizvodnja P4 matičnih plošč

X-Bit Labs - Čeprav se Pentium 4 in Rambus pomnilnik zadnje čase kar nemarno cenita, je proizvodnja plošč, ki podpirajo ta procesor in pomnilnik, še vedno precej nizka. Po podatkih, ki sem jih dobil na X-bitih, dosega proizvodnja P4 plošč 10 % vseh proizvedenih matičnih plošč pri Tajvanskih proizvajalcih. Proizvajalci teh plošč ne proizvajajo radi predvsem zaradi drage proizvodnje, kar jim ne prinese pretiranega dobička (P4 in Rambus zahtevata 6 plastni dizajn matičnih plošč). Nekateri proizvajalci so šli celo tako daleč, da za P4 plošče sploh niso hoteli slišati. Zadnje čase pa se stvari obračajo na bolje. Ker se Socket423 Pentium 4 procesorjem počasi izteka življenjska doba, se bo proizvodnja teh plošč močno povečala (gotovo zaradi tega, ker je Intel znižal marže). Po nekaterih podatkih se bo tista prava masovna proizvodnja začela šele s predstavitvijo Brookdale čipovja, ki bo omogočalo izdelavo 4 plastnih PCB-jev. ...

0 komentarjev

ALijev odgovor na KT133A

X-Bit Labs - Medtem, ko se doba DDRja vse bolj približuje, je dobri stari PC133 SDRAM še vedno daleč najbolj popularen. To dokazuje tudi odlična prodaja novih SocketA čipovij, ki podpirajo 200/266MHz FSB procesorje ter PC133 SDRAM. Med njimi seveda prednjači VIAin KT133A, kmalu pa se mu obeta konkurenca. ALi je namreč najavil M1649 čipovje, ki bo konkuriralo ultrauspešnemu VIAinem čipovju. V bistvu ne gre za nič drugega, kot ALi MAGiK1 z drugačnim pomnilniškim krmilnikom. Vse druge funkcije so enake: AGP 4x, ATA100, AC97 zvok... Proizvajalci matičnih plošč, ki so že sodelovali z ALijem so zelo navdušeni nad novim čipovjem in tako se zna zgoditi, da bomo kakšno ploščo ugledali tudi pri nas.

0 komentarjev

Intel še bolj agresivno

X-Bit Labs - Kljub težavam, s katerimi se zadnje čase srečuje Intel, je to podjetje še vedno trdno odločeno, da bo njihov Pentium4 procesor uspešen. Po prvih načrtih naj bi do konca leta P4 obvladoval 50% high-end trga, sedaj pa so svoje načrte spremenili v še bolj agresivne in so trdno odločeni, da bo do konca leta P4 obvladoval kar 75% trga. To mislijo doseči z zelo agresivno reklamno kampanjo, ki se bo začela nekje avgusta. Takrat se bodo namreč pojavili prvi procesorji z novim Socket478 podnožjem (sicer še vedno z Willamete jedrom), prav tako pa bo takrat na voljo Brookdale čipovje, ki bo podpiralo PC133 SDRAM, kar naj bi pripomoglo k širjenju P4 platforme (čeprav bodo performanse P4 s SDRAMom menda prav smešne). Nekje decembra bo na sceno stopila še VIA s PX266 čipovjem, ki bo P4 prineslo DDR podporo.
Vse lepo in prav, toda resnično se moramo vprašati, ali je Intel sploh pri sebi. Že 50% tržni delež bi po mojem mnenju dosegli zelo težko, kaj šele 75%. AMD vsekakor ne bo sedel križem rok......

1 komentar

Še ena modifikacije miške

Bastardize - No, še ena modifikacija mišk prihaja z Bastardize.neta. Osnovne barve M$ Intellimouse Explorerja so se jim zdele preveč dolgočasne in so se ubogo miško odločili prebarvati v bolj agresivne barve. Ali vam je zadeva všeč ali ne presodite sami, meni osebno pa so kar nekako bolj všeč originalne barve. Kaj naj rečem... pač nisem velik ljubitelj (umazano) rdeče barve [;)].

5 komentarjev

Izid DDR čipovja za Pentium4 preložen!

X-Bit Labs - Iz neuradnih Intelovih virov je pricurljala novica, da bo DDR verzija Brookdale čipovja ( za Pentium4 procesorje ) prišla komaj na začetku leta 2002. Če gre za resnico, potem lahko spet zatrdimo, da ga je Intel pošteno polomil. Kdo za vraga bo kupil P4 računalnika pri takih cenah ( poglejte si TESKAnovo novico )? Jaz zagotovo ne... Mogoče bodo to napako vsaj omilili s tem, da bodo VIAi in ALiju končno zagotovili licence za proizvodnjo njujinih že zdavnaj najavljenih DDR P4 čipovij.

1 komentar