»

Igre na Linuxu še vedno počasnejše kot na Windows

Phoronix - Na Phoronixu so se ob 12-letnici strani odločili pogledali, ali po vseh letih še vedno velja zakoreninjeno prepričanje, da so igre na Linuxu preprosto počasnejše kot na Windows. Preizkus na grafičnih karticah oziroma čipih Nvidia, AMD in Intel ter več kot desetimi različnimi igrami je pokazal, da je z redkimi izjemami še vedno učinkoviteje igre poganjati na Windows.

Testirali so računalnik z nameščenim Windows 10 oziroma Ubuntu 16.04, pri čemer so uporabili Nvidiini kartici GTX 1070 in GTX 1080, AMD-jev Radeon R9 Fury ter Intelov v Sky Lake vgrajen grafični čip. Rezultati so pokazali, da so verzije iger za Windows skoraj vedno hitrejše od Linuxovih. Unigine Heaven se odreže podobno, medtem ko so Xonotic (na Intelu), Tomb Raider in GRID Autosport na Windows bistveno, tudi do...

76 komentarjev

Doom 4 uradno najavljen

Slo-Tech - id Software, podjetje, znano po izrednih serijah iger Doom in Quake, je na svoji strani uradno najavilo razvoj četrte različice igre Doom. Po nekaterih špekulacijah sodeč, bo igra, seveda poleg za PC platformo, na voljo tudi za Xbox 360 in PS3.

Glede na to, da so fantje še na začetku, ni mogoče prav resno govoriti o izidu igre, je pa prej kot v treh letih skoraj zagotovo ne bomo pognali. Prav za razvoj te igre so razpisali tudi večje število delovnih mest.

16 komentarjev

Jake2

Monitor - Kljub skorajda uveljavljenemu prepričanju, da programski jezik java ne omogoča izdelave aplikacij, ki bi delovale s spodobno hitrostjo, je deset let razvoja jave prineslo zavidljive rezultate. O tem priča tudi zgodba nemškega programerja, ki je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in predstavil rezultate. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. V resnici je prenesen celotni 3D-pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D-igre v javi.

Jake2 se lahko pohvali tudi z javansko tehnologijo neposrednega zagona "web start". Z le enim klikom spletne povezave na povsem nedotaknjen sistem namestimo vse potrebno za igranje: javanski izvajalni sistem (če še ni nameščen), potrebne knjižnice, pogon Jake2 in celo zemljevide izvirne igre, ki so prosto na voljo na strežnikih izvirnega avtorja iger Quake, podjetja id software.

13 komentarjev

Sobotno branje

Slo-Tech - Na različnih koncih interneta kot gobe po dežju rastejo testi novih izdelkov, pa naj bodo to grafične kartice, matične plošče, hladilniki, ali pa kaj drugega, zato smo pripravili kratek povzetek dogajanja zadnjih dni.

Začnimo pri matičnih ploščah. Verjetno skoraj vsi poznate nVidiino implementacijo sočasne uporabe dveh grafičnih kartic, SLI, ki naj bi v pravljičnem svetu omogočal kar dvojno število sličic na sekundo v primerjavi z le eno grafično kartico. Prva inkarnacija tega sistema je razdelila 16 stez PCI Express vodila dva enaka dela z 8 stezami, kar pa bi znalo postati z napredkom grafičnih kartic omejujoče. Zato so nVidiini inženirji pripravili nov čip, ki podpira kar 40 stez (32 se jih porabi za grafični kartici, ostalo pa za PCI Express vodila s po eno ali štirimi linijami). Prvi matični plošči z novim naborom, ki so ju uspeli testirati na Anandtech-u, sta Asusovi rešitvi za Intel in AMD procesorje. P5N32-SLI so sicer dobili v roke že prejšni četrtek, zato pa je test...

6 komentarjev

Intel Developer Forum 2005

AnandTech - Te dni poteka v San Franciscu pod taktirko Intela IDF 2005 (Intel Developer Forum 2005). Šlo naj bi za enega najbolj zanimivih IDF-jev zadnjih petih let (vsaj tako pravi avtor članka na AnandTech), saj je Intel takoj presenetil z napovedjo prihajajočh novih arhitektur mikroprocesorjev imenovanih Woodcrest, Conroe in Merom, ki bodo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta.

Gre za 64-bitne procesorje, ki bodo izdelani v 65 nm tehnologiji. Samo Conroe naj bi imel 5-krat višje razmerje zmogljivost/Watt, pri čemer so se pri Intelu zelo potrudili, saj je že podatek, ki ga navaja Intel, da bodo letno uporabniki porabili milijardo dolarjev manj denarja (podatek velja pri 100 milijonih računalnikih) za elektriko, dovolj...

15 komentarjev

Želite gručo XBOX-ov?

Slashdot - Že pred nekaj časa so pogruntali, kako prepričati Xbox, da naj poganja tudi operacijski sistem Linux. Poskusi so bili uspešni in tako so pri Anandtechu prišli do ideje, da bi povezali skupaj več Xboxov ter jih uporabljali za renderiranje scen. En sam Xbox se je po pričakovanju odrezal zelo slabo, v skupini pa so že pokazali zavidljive rezultate. V preskusih izrisovanja ter razprševanja kod ključev se je skupek osmih že odrezal bolje od dvoprocesorskega Opteron oz. Xeona s 3.06 GHz.

19 komentarjev

Primerjava varnosti: Windows vs. Linux

The Register - Pri The Register so se odločili spisati eno primerjavo operacijskih sistemov Windows in Linux s stališča varnosti. Namen je bil končno pregnati vse neresnice ter mite, ki krožijo okoli teh dveh operacijskih sistemov.

V članku se Nicholas Peterley trudi čim bolj obdelati razne trditve eno po eno, ter oceniti varnost čimbolj objektivno.

Celotno poročilo imate na voljo v HTML ali PDF obliki.
Na žalost pa avtor ne pogleda preveč drugih operacijskih sistemov (OS X je omenjen samo površno) nam še vedno preostane samo čakanje na kakšno bolj obsežno poročilo.

86 komentarjev

Primerjava Dooma 3 - Windows vs. Linux

AnandTech - Gotovo vsi poznate legendarno streljačino Doom. Potem tudi veste, da je pred nedavnim izšla tretja različica, Doom 3. Ko so nedavno avtorji izdali še različico Dooma 3 za Linux, so se začela pojavljati vprašanja, na katerem operacijskem sistemu deluje igra hitreje. Ljudje na AnandTechu so se odločili narediti temu konec. Testirali so 6 nVIDIInih grafičnih kartic, od GeForca 5600XT do GeForca 6800 Ultra. Prišli so do nepričakovanega zaključka, da je igra na Linuxu do 25% počasnejša, kot na Windowsih.

Če bi testirali z ATI-jevimi grafičnimi karticami, bi verjetno prišlo še do večje razlike, saj je ATI "znan" po svojih gonilnikih za Linux.

21 komentarjev