»

Microsoft se seli v avtomobile

Slashdot - Ne, (na žalost) ni šala. V Redmondu so si resno zadali nalogo, da bodo postali glavni distributer programske opreme v avtomobilih.

In namreč to s posebno verzijo operaciskega sistema Windows CE, ki bi naj imel pod kontrolo vse, od sistemov za zabavo do sistema za navigacijo. Prvi sistem so že predstavili na konferenci v Detroitu, kjer so imeli posebej prirejeniva Hummerja H2 in enega Volvoja. V Hummerju je bil 400 MHz PC s 32 MB RAMA ter še dodatnih 32 MB flash pomnilnika, poganjal pa je Windows Automotive. Cel računalnik je bil spakiran pod zadnji sedež ter je bil opremljen z GPS sprejemnikom ter Bluetooth adapterjem. Glavni namen Bluetootha bi naj bila možnost povezave z voznikovim ali sopotnikovim mobilnim telefonom, kar bi omogočalo dostop do MSNjevih uslug, katere lahko omogočijo informacije v zvezi s cestami in prometom.

Na srečo omenjajo, da Windows Automotive ne bo povezan s kritičnimi sistemi v avtomobilu, tako da sesutje ne bo povzročilo nesreče. Za več informacij pa

62 komentarjev

Kmalu Slo-Techova trgovina glasbe?

Google News - Očitno je prodaja glasbe po internetu zažarela v vsem svojem sijaju. Potem ko se je uveljavil Applov iTunes, ki sicer ni bil pionir na tem področju, se je kmalu pojavila močna konkurenca v obliki Microsofta, Yahoo!-ja in še koga. Zdaj se jim je pridružila še storitev EasyMusic.com, ki jo predstavlja Stelios Haji-Ioannou, ustanovitelj letalske družbe EasyJet in prvi mož podjetja easyGroup. Pravzaprav bo Haji-Ioannou samo uporabil obstoječo storitev Wippit, ki jo bo ponujal pod svojo blagovno znamko. Tako kot pri poletih se lahko tudi tu nadejamo poceni storitev, saj bodo pesmi na voljo že od 45 centov naprej. Podrobnosti!

V Sloveniji nobena od omenjenih storitev ne deluje ...

14 komentarjev

Microsoftova radijska postaja postaja vstaja

Slashdot - Microsoft je prejšnji teden ob splavitvi Windows Media Playerja 10 začel tudi s prodajo digitalne glasbe preko interneta. Ob tem je znotraj sistema MSN Music uvedel svojevrstno storitev, MSN Radio, ki uporabnikom omogoča poslušanje več kot 900 radijskih postaj v ZDA, a brez poročil o prometu in vremenu, reklam in klepetavega DJ-a. Uporabniki tako poslušajo le glasbo, kar je za njih izjemna pridobitev, poznavalci radijske industrije pa so sprožili val protestov. Klik!

5 komentarjev

Windows Media Player 10

Google News - Danes je Microsoft izdal končno različico večpredstavnega predvajalnika Windows Media Player 10 in nas že s tem dejstvom pozitivno presenetil, saj smo pričakovali še eno različico beta. Glavna novost programa je digitalni nakupovalni center, ki uporabnikom v ZDA omogoča povezavo z več spletnimi trgovinami, med drugim CinemaNow Inc., Musicmatch Inc., MusicNow LLC, Napster LLC in Wal-Mart Music Downloads. Od jutri bo poskusno na voljo tudi Microsoftova nova trgovina glasbe, MSN® Music.

Windows Media Player 10 pri prenosu glasbe uspešno sodeluje z več kot 70 prenosnimi predvajalniki, vendar velja opozoriti, da med podprtimi napravami ni iPoda. Ironično je tudi, da za delovanje trgovine potrebujemo podporo ActiveX, ki je na voljo le v sistemih Windows. Tako je Microsoft odbil uporabnike iPodov in Applovih računalnikov hkrati. Več informacij.

Po neuradnih informacijah naj bi različica Microsoftu na splet "ušla" prehitro, zato so potem nekoliko pohiteli in jo tudi uradno...

29 komentarjev

Microsoftov odgovor Applu. In HP-ju.

Google News - Že ta teden naj bi Microsoft ponudil storitev MSN Music, ki se bo iz oči v oči spopadla z Applovim iTunesom, spletno trgovino digitalne glasbe. V četrtek naj bi izšla nova beta-različica predvajalnika Windows Media Player 10 in z njo naj bi se odprla tudi trgovina glasbe, prav tako v stadiju beta.

V izčrpnem članku na ZDNet napovedujejo, da bo cena posamezne skladbe 99 centov, torej enaka kot pri konkurentu. Zaradi zapisa glasbenih datotek pa naj bi bil MSN Music velikega strateškega pomena za Microsoftov operacijski sistem Windows. Zapis Windows Media, ki ga bo Redmondski velikan razširjal preko spletne trgovine, bo verjetno pripomogel k še večji krepitvi deleža sistema Windows na trgu.

Seveda pa tudi Apple ne bo sedel križem rok. Velikansko začetno prednost pred tekmecem so si že priigrali, k čemur je v veliki meri pripomogel predvajalnik iPod. Slednjega pa je zdaj "posvojil" HP, ki ga bo pod svojo blagovno znamko prodajal od septembra naprej. iPodi s spremenjenim ohišjem bodo...

10 komentarjev

Hitreje, višje, močneje

Joli je tretja!

Slashdot - V včerjašnjem finalu ženskega teka na 800 metrov smo videli, da je fotofiniš lahko potreben tudi pri ne-šprinterskih disciplinah. Konkurenca je namreč iz olimpijade v olimpijado bolj izenačena, zato so potrebni vrhunski pripomočki, s katerimi prireditelji ugotavljajo, kdo so zmagovalci in kdo poraženci. Mednje sodijo mikročipi, ki jih nosijo maratonci v tekaških čevljih, ultraobčutljive dotične plošče v bazenih in fotoaparati, ki naredijo 1000 slik v sekundi. Klik!

34 komentarjev

Transhumanizem v vzponu

SFGate - Transhumanistično gibanje dosega v ZDA (pa tudi drugod) očitno novo raven. Novo avantgardo predstavljajo t.i. "nerdi," ozirma mladi in nadpovprečno inteligentni, socialno pa manj uspešni mladeniči (in nekoliko manj maldenke). Običajno z znanjem programiranja. Združujejo se v skupine po več ducatov osebkov in skupaj načrtujejo prihodnost. Transhumanizem jim je postal način življenja, življenski cilj in edina vrednota, za katero se splača živeti. Njihovo geslo je: "We'll do it or die trying (Uspeli bomo ali pa umrli v poskušanju)". Modna muha ali transhumanistična nebesa v 25-ih letih? Klik!

28 komentarjev

Računalniki v šolah slabši kot papir in svinčnik?

Slashdot - V današnji dobi, v kateri povečini prevladujejo računalniki, ki so se naselili in se še naprej naseljujejo v vsak kotiček našega življenja, je prišlo do precej zanimivega presenečenja. Otroci (predvsem mlajši) imajo za delo pri svojih projektih veliko raje svinčnik, papir in karton. A preden da bodo do takšnega spoznanja prišli tudi uradniki in politiki, bo očitno preteklo še veliko zelene valute...

San Francisco Chronicle ima objavljen zanimiv članek o nepotrebni potrošnji denarja v ameriških osnovnih šolah, vendar se članek bolj posveča območju San Francisca. O vseh, precej visokih številkah je za tu premalo prostora, vendar je tudi administraciji in ameriškim uradnikom počasi prišlo na misel, da bodo z takšno (nepotrebno) potrošnjo denarja morali kmalu najemati kredite. Tako je na primer Union City leta 1996 vložil 37 milijonov ameriških zelencev za opremo enajstih šol, da pa so si to sploh lahko privoščili, so morali zmanjšati proračun za znanstveno opremo, šolske izlete in...

8 komentarjev

Ogrožena vrsta vrača udarec

SFGate - To, da se (predvsem v ZDA) policaji v internetu izdajajo za trinajstletnice, da polovijo pedofile, je splošno znano dejstvo. Pri tem očitno tudi niso kdovekaj uspešni, ker se je resnemu odraslemu človeku pač težko vživeti v vlogo z internetom zasvojene mlajše najstnice. Previdni pedofili zato hiitro spoznajo, s kom imajo v resnici opravka, in se praviloma izmuznejo roki pravice. Ta problem so začeli izvirno reševati v Baltimoru. Najeli so tri štirinajstletnice, da podučijo za ta namen ustanovljeni FBIjev oddelek, kako se morajo čim bolj punčkasto obnašati v internetu. Po novem se tovrstnim spolnim deviantom težka piše [>:D]. Klik!

10 komentarjev

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji