»

Peška toži Google, ker jo je zbil avto

Slashdot - Neka ženska iz ameriške zvezne države Utah toži Google, ker jo je zbil avto. Lauren Rosenberg je želela prehoditi tri kilometre dolgo pot, za kar je uporabila Google Maps in njegovo možnost napotki za pešce. Googlov izračun poti jo je vodil na avtocesto, kjer jo je zbil avto, zato toži Google.

V Mountain Viewu se branijo, da je funkcionalnost še v stadiju beta in da se na strani izpiše opozorilo, da vse poti še nimajo nujno pločnikov. Rosenbergova medtem trdi, da je do strani dostopala prek BlackBerryja, kjer se to opozorilo ne izpiše. Zato od Googla v tožbi na sodišču v državi Utah zahteva...

68 komentarjev

Vista SP2 na voljo za prenos

engadget - Z vso pozornostjo, ki jo trenutno dobiva Windows 7, bi bilo enostavno pozabiti na Visto in njene popravke. Od včeraj naprej je na voljo 2. servisni paket za Windows Visto in za Windows Server 2008 v obliki inštalacijske datoteke (le ena za oba operacijska sistema), za 32 bitne in za 64 bitne inštalacije.

Slej ko prej bo seveda na voljo tudi na Windows Update, a zakaj bi čakali na to?

58 komentarjev

WinFS Beta 1

Slashdot - Microsoft je izdal prvo Beta verzijo njihovega novega datotečnega sistema, ki je zaenkrat dostopna vsem razvijalcem na MSDN. Po prvotnih načrtih naj bi bil WinFS del Windows Vista, a so se kasneje pri Microsoftu drugače odločili, tako da lahko končno izdajo novega datotečnega sistema pričakujemo po izdaji naslednje generacije Windowsov. Na voljo bo kot brezplačen dodatek, snemljiv z Microsoftove strani, obstaja pa možnost, da bo podpiral tudi starejši OS - Windows XP. Za več podrobnosti se lotite novic na Slashdotu in Infoworldu.

39 komentarjev

Longhorn šele v letu 2007. Voda na čigav mlin?

OSNews - V zadnjih tednih se je nakopičilo vse več govoric, da Longhorna ne bo niti v letu 2006 ( 1 | 2 | 3), ampak je zdaj potisnjen že v leto 2007. Apple, Novell, Red Hat, Mandriva, Linspire in čistokrvni odprtokodneži z Debianom (Ubuntom) na čelu bodo imeli tako še precej časa, da se pripravijon na Prihod. Nekateri izdelki omenjenih izdelovalcev celo že zdaj ponujajo (npr. Mono v SuSE Linuxu) oz. bodo zares kmalu ponudili (npr. OS X 10.4 Tiger) tehnologije, ki jih bo Microsoft predstavil šele v Longhornu. A vendar je Longhorn posebno poglavje, ki lahko zaznamuje celoten potek razvoj programja v prihodnosti. Komu zvoni?

178 komentarjev

Longhorn ne bo maral iPoda

Google News - Če smo pred dnevi poročali, da si je Microsoft sprva zadal previsoke cilje za naslednja Okna in zato osiromašil razvojni načrt, tokrat predstavljamo morebitno novost Longhorna, ki doslej še ni bila omenjana. V Redmondu namreč razvijajo tehnologijo, s katero bodo podjetja lahko svojim uslužbencem onemogočila uporabo naprav za izmenjavo podatkov.

Ko so na trg prodrli USB-ključi, predvajalniki digitalne glasbe in podobne prenosne naprave, je začela sive lase povzročati možnost kraje podatkov in okužbe računalnikov z virusi. Tovrstne naprave se lahko pohvalijo s čedalje večjo kapaciteto nosilcev in hitrostjo prenosa podatkov, zato Microsoft zagotavlja, da bo uporaba teh naprav v prihodnje manj liberalna. Še ostali viri.

22 komentarjev

Datotečni sistem kot baza

Slashdot - Do nedavnega je veljalo, da bodo prihajajoči Windowsi Longhorn vsebovali Microsoftovo nadgradnjo datotečnega sistema, imenovano WinFs, ki doda meta informacije o datoteki. Podobno tehnologijo so napovedali tudi v Applu in jo poimenovali Spotlight. Glavni cilj je, da bo s temi dodatnimi informacijami o datotekah lažje iskati ter povezavati informacije med različnimi aplikacijami.

Kot diplomsko nalogo pa je Onne Gorter v KDE vgradil Database Filesystem in tako dodal isto razsežnost še Linux aplikacijam, ki jo želijo izkoristiti. V naslednje pol leta načrtuje še dodati podporo za GNOME, seveda pa se zna zgoditi, da bo do tega prišlo še kaj prej. Tako da, če si želite uzreti razvoj meta podatkov na vašem KDE...

53 komentarjev

Kaj je novega v Redmondu

Microsoft -

Microsoft nam je pripravil kar nekaj novosti, tako da je najbolje, da si jih ogledamo. Za začetek velja omeniti, da je svojo pot na Microsoftovo spletno mesto za avtomatsko nadgradnjo operacijskega sistema, Windows Update, našel drugi servisni paket za Windows XP. Do sedaj je bil ta na voljo le kot samostojni paket, velik nekaj čez dvesto megabajtov, sedaj pa si lahko preko te storitve ali Automatic Updates prenesete le tiste popravke, ki jih vaš sistem potrebuje.

Rahlo so prenovili izgled svoje začetne strani, v vsebini pa ni večjih sprememb. V sodelovanju z Philippom Starckom so predstavili novo miško S+arck, ki je oblikovana zelo drzno.

Razvijalcem bo všeč izid beta verzije Visual Studia 2005, katerega okrnjeno verzijo si lahko brezplačno prenesete s spleta, medtem ko so naročniki MSDN upravičeni do cele izdaje.

Povezave do novosti je zbral alesrosina.

27 komentarjev

Longhorn bo zamudil

več strani -

Microsoft je uradno naznanil, da bo njihov prihajajoči operacijski sistem, bojda zaradi priprave servisnega paketa za Windows XP, malce zamudil -- predvidoma naj bi ugledal luč sveta leta 2006. Nekaj mesecev gor ali dol, pomembno je, ali se bo čakanje izplačalo. Ozirajoč se na novosti, ki jih pripravljajo, se očitno bo.

V Longhornu bo Microsoft predstavil tri glavne novitete. Avalon bo nov revolucionaren grafični vmesnik, Indigo pa bo predstavljal revolucijo v komunikacijah (intranet in internet povezljivost). Oba bosta na voljo tudi kot nadgradnji za Windows XP in Windows Server 2003. Tretja novost, na katero pa bomo še dolgo čakali, je WinFS. Novi sistem shranjevanja podatkov na disk bo ob izidu Longhorna še v stadiju beta, tako da ga v Longhorn ne bodo vključili, ampak bo na voljo kasneje. Ali bo WinFS deloval tudi na Windows XP in Server 2003, še ni znano. TheStreet in News.com.

Na novico nas je opozoril mchaber.

44 komentarjev

Windows XP Starter Edition

Microsoft - Microsoft pripravlja novo različico Oken – Windows XP Starter Edition, ki bo oktobra izšla na Azijskem trgu. Začetniška verzija je okrnjena različica Oken, s katero Microsoft cilja na neuke uporabnike, ki so šele vstopili v svet računalništva. Imeli bodo več omejitev. To so na primer: le trije odprti programi ob istem času, izklopljeno deljenje datotek in tiskalnikov, onemogočena podpora za lokalna omrežja.

Microsoft želi imeti na trgu tudi zelo poceni verzijo Oken, ki bo začetnike kasneje prepričala v nakup polne verzije. Kako "poceni" bo začetniška verzija še ni znano. Analitiki dvomijo v uspeh nove taktike, vendar lahko le čas pokaže svoje.

45 komentarjev

Bomo v Longhornu lahko poganjali *nix programe?

Vnunet - Na Vnunet.com pišejo, da bo Microsoft v Longhorn morda vključil dodatek Services for Unix (SFU), ki je trenutno brezplačno na voljo za prenos za Windows 2000, 2003 Server ter XP Pro, omogoča pa poganjanje programov za Unix in Linux.

Pred vključitvijo v Longhorn pa bo treba rešiti še nekaj malenkosti - predvsem vso odprto kodo zamenjati z lastniško, saj v nasprotnem primeru SFU-ja ne bi bilo mogoče distribuirati skupaj z zaprtim Longhornom. Da Microsoft razmišlja strateško pa kaže tudi podatek, da so SCO-ju že plačali licenco za uporabo Unixa!

Na Vnunet.com ocenjujejo, da bi Microsoft utegnil postati glavni distributer Unix programja. Vprašanje je sicer, kako na te načrte gledajo IBM, SUN, HP in razvijalci Linuxa, a kot kaže pri Microsoftu ne spijo in razmišljajo zelo dolgoročno.

13 komentarjev

Ali bo Longhorn pustil vrata odprta?

Neowin - Neowin.net omenja v eni od svojih novic tudi vnos v dnevniku nekega razvijalca, ki se sprašuje ali bo Longorn še vedno dopuščal takšno stopnjo sprememb zunanjim razvijalcem, kot jih današnja Okna XP. Svojo tezo razvije iz dejstva, da so pri Microsoftu že večkrat izrazili nejevoljo ob dejstvu, da je skoraj polovica sesutij, o katerih dobijo poročila, posledica slabega programiranja neodvisnih podjetij. Kot tako bi bilo morda smiselno bolj omejiti dostop razvijalcem do internega delovanja sistema.

Poleg preganjavice pa je na njegovi strani mogoče videti tudi nekaj lepih posnetkov zaslona iz trenutnega Longhorn okolja.

22 komentarjev

Longhorn - minimalne zahteve in nekaj slik

Namizje

vir: Neowin
Slashdot - Po internetu krožijo prve govorice, ki omenjajo povprečen sistem, na katerem bo tekel Microsoft-ov dolgo pričakovan operacijski sistem Longhorn. Omenjata se dva procesorja s hitrostmi med 4 in 6 GHz, 1 GB pomnilnika, do en terabajt skupnega prostora na disku in kar tri krat hitrejše grafične kartice od danes dostopnih. Prav tako so se na internetu pojavile prve slike Longhorna. Zaenkrat vse skupaj niti ne izgleda tako zelo zahtevno. [:D]

115 komentarjev

Service Pack 2 za Windows XP bo zamudil

več strani -

Microsoft je včeraj obvestil medije, da drugega servisnega paketa popravkov za Windows XP, ki bi moral iziti v prvi polovici letošnjega leta, ne bo vsaj še tri mesece. Neuradne informacije so, da naj bi servisni paket za izšel konec julija in ne junija, kakor je Microsoft prvotno načtoval. Izdali so že eno nekončno verzijo (release candidate), pred izidom uradne verzije pa bodo vsaj še eno.

Novi servisni paket bo prinesel veliko varnostnih popravkov in nekaj dodatnih funkcij, med katerimi velja omeniti možnost blokiranja reklam med brskanjem po internetu (pop-up blocker) in privzetno izključen servis Windows Messenger, kar smo doslej najbolj pogrešali. Neowin in News.com poročata.

13 komentarjev

Novellove delnice poskočile

Linux.com - Kot smo že poročali, je Novellovemu nakupu podjetja podjetja Ximian, znanega predvsem po nadgrajevanju drugega najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux, včeraj sledil še prevzem drugega največjega distributerja Linuxa, nemškega podjetja SuSE. Novellove delnice so tako postale še posebej zanimive, kar dokazuje ogromno povpraševanje po njih, ki je bilo kar 13-krat večje od običajnega! Poleg tega pa je cena delnice narasla za kar 21,2 %. Klik!

2 komentarja

Windows Server 2003: brez gneče

Monitor - Sodeč po raziskavi Gartner-ja se uporabnikom starejših strežniških sistemov Microsofta (Win NT 4, Windows 2000) nikamor ne mudi pri nadgradnji na Windows Server 2003. Do konca leta 2003 naj bi Windows Server 2003 začela uporabljati le tretjina uporabnikov (80 odstotkov tistih z Windows NT 4). Najmanj razlogov za nadgradnjo je zaslediti pri uporabnikih strežniških Windows 2000, saj mnogi še niso pokrili investicij.

Ne preseneča tudi pričakovanje potencialnih kupcev na izdajo prvih servsnih popravkov, s katerimi bodo najverjetneje zopet krpali varnostne luknje. Pri Microsoftu se z raziskavo seveda ne strinjajo in uporabnikom NT 4 okolja ponujajo rešitev Virtual server, s katero bodo uporabniki okolje NT ohranili znotraj navideznih strežnikov. Več...

0 komentarjev

3D Mark 2001

Jaz - Ta programček pač trga gate. Recimo temu takole: Oni so ugotovili, kako z izjemno lepimi animacijami nakazati, kakšne so v resnici videti tehnologije prihodnosti. Seveda sem svojega Geforcea PRO takoj spravil na ta test. Jah, kaj naj rečem. 2657 3D Marks , ozirajoč se na to, da 1/3 testov (kot je Enviromental Bump Mapping, Pixel Shader itd.) kartica ni zmogla zagnati, ker hardverske podpore temu nima. Testiral sem pa na 1024x768x32, z vklopljenim DXTC. Uf. No, potegnite si program dol ter povejte še vi!

21 komentarjev