»

Konec poti za datotečni sistem ReiserFS

Slo-Tech - Po zgodbi o datotečnem sistemu ReiserFS bi zlahka posneli tudi film, a njegov konec ne bi bil srečen. Svoj čas napreden datotečni sistem, ki ga je leta 2001 začel razvijati Hans Reiser, bodo v Linuxu 6.6 sedaj označili kot zastarel (obsolete). To v praksi pomeni, da novega razvoja ne bo, v prihodnjih letih (najverjetneje 2025) pa lahko pričakujemo, da bodo iz kode odstranili podporo zanj. Že lani so ReiserFS označili kot nepriporočen (deprecated).

To ni presenečenje, saj so ReiserFS sčasoma uspešno zamenjali drugi datotečni sistemi, pa tudi sicer ni bil nikoli med najpopularnejšimi. Tako se danes uporabljajo v glavnem ext4, XFS ali Btrfs. Da bi ReiserFS prilagodili na nove potrebe in mu dodali podporo za moderne funkcije, bi bilo predrago, je razvijalec SUSE Jan Kara dejal že lani. Z njim se strinja tudi Linus Torvalds, ki je v jedru 6.6-rc1 prilepil oznako zastarel.

Eden izmed razlogov za propad ReiserFS pa je domala filmski. Njegov glavni razvijalec Hans Reiser je leta 2006...

15 komentarjev

Hans Reiser je policiji pokazal lokacijo trupla svoje nekdanje žene

Ars Technica - V ponedeljek je Hans Reiser, veleum za datotečnim sistemom ReiserFS, policiji pokazal lokacijo trupla svoje nekdanje žene. K temu naj bi ga prepričal njegov odvetnik, v zameno za razkritje, pa naj bi Hans Reiser iztržil znižanje zaporne kazni z najmanj 25 na najmanj 15 let. Identiteta trupla še ni potrjena, prav tako še ni gotovo, da se bo Reiserju kazen dejansko znižala. Za nameček naj bi Hans Reiser priznal, da je svojo ženo zadavil.

Spletna mesta povezana z IT področji pa že pišejo osmrtnice za ReiserFS, katerega razvoj naj bi zamrl skupaj z neslavnim zaključkom Reiserjevega podjetja Namesys. Po drugi strani pa gre za odprtokodni projekt in z razvojem lahko nadaljuje kdorkoli. Morda bomo končno lahko videli koliko zdržijo argumeti odprtokodne skupnosti. Predvsem argument, da se dobri kosi programske opreme lahko razvijajo naprej, četudi se glavni razvijalec odloči (ali pa je v to prisiljen) da razvoj in podporo opusti.

Seveda pa bo Hans Reiser sedaj imel vsaj 15 let državne...

25 komentarjev

Hans Reiser spoznan za krivega umora svoje žene

Hans Reiser (desno) s svojim zagovornikom 3. septembra 2006.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Hans Reiser, najbolj znan kot avtor datotečnega sistema ReiserFS, je bil kljub pomanjkanju trdnih dokazov spoznan za krivega umora svoje žene Nine Reiser. Hans Reiser je bil v postopku ločevanja od svoje žene, ko je ta nenadoma izginila. Zaradi suma umora žene je bil Reiser aretiran oktobra 2006, trupla izginule žene pa niso nikoli našli. Je pa zato policija našla njegov avto brez enega sedeža in z dvema knjigama o policijskih preiskavah umorov ter spalno vrečo s sledmi krvi njegove žene.

Kljub temu, da datotečni sistem ReiserFS sedaj razvija njegovo podjetje Nemesys, je usoda le-tega zelo negotova. Sean Sturgeon, partner Nine po ločitvi s...

27 komentarjev

Intervju z Hansom Reiserjem

Slo-Tech - Navadno so intervjuji z razvijalci programja precej dolgočasni, a ne vsi. Intervju s Hansom Reiserjem je vsekakor prijetna osvežitev. Med drugim pove zakaj ni dokončal srednje šole, kaj se je naučil o znanosti in zakaj človek nikoli ne sme misliti, da so majhne anomalije v podatkih nepomembne.

Hans Reiser je idejni oče in razvijalec datotečnega sistema ReiserFS, katerega različica 3 je trenutno eden najbolj uporabljanih datotečnih sistemov v Linuxu. V prihajajočem 4.0 pa se Reiserjeva ekipa programerjev postavlja po robu fantom iz WinFS in Spotlight. Po njegovem je prišel čas za spremembo paradigem o datotečnem sistemu.

Mimogrede, Hans je lansko leto predaval tudi v Sloveniji.

22 komentarjev

Longhorn vse bližje

E-week - Microsoft novinarjem neprenehoma dostavlja nove informacije glede njihovega prihajajočega operacijskega sistema, Longhorn, katerega končna različica je napovedana za konec prihodnjega leta.

Tokrat je potrdil čas prihoda prve testne različice novega sistema. Tako bo letošnje poletje na voljo Longhorn Beta 1 za delovne postaje ter Longhorn Beta 1 za strežnike. Tako se bodo razvijalci programske opreme in tudi skrbniki sistemov lahko začeli navajati na novo okolje ter morebiti predlagali spremebe v funkcionalnosti sistema.

Sočasno je Microsoft tudi omenil, da obstaja velika možnost, da bo poleg različice za delovne postaje in strežnike na voljo tudi različica za domače strežnike, kjer naj bi bili med drugim shranjeni uporabniški računi, datoteke, dokumenti.

60 komentarjev

Datotečni sistem kot baza

Slashdot - Do nedavnega je veljalo, da bodo prihajajoči Windowsi Longhorn vsebovali Microsoftovo nadgradnjo datotečnega sistema, imenovano WinFs, ki doda meta informacije o datoteki. Podobno tehnologijo so napovedali tudi v Applu in jo poimenovali Spotlight. Glavni cilj je, da bo s temi dodatnimi informacijami o datotekah lažje iskati ter povezavati informacije med različnimi aplikacijami.

Kot diplomsko nalogo pa je Onne Gorter v KDE vgradil Database Filesystem in tako dodal isto razsežnost še Linux aplikacijam, ki jo želijo izkoristiti. V naslednje pol leta načrtuje še dodati podporo za GNOME, seveda pa se zna zgoditi, da bo do tega prišlo še kaj prej. Tako da, če si želite uzreti razvoj meta podatkov na vašem KDE...

53 komentarjev

Datotečni sistem tete Mete

OSNews - Kar naenkrat se je začelo na veliko govoriti o slabostih obstoječih datotečnih sistemov in o zastarelosti celotnega principa drevesne razporeditve map in datotek. Tako se nam v Applovem novem Mac OS X 10.4 (Tiger), v novi različici Windows (končni razvojni stopnji Longhorna) in v Linuxu ( Klik!) obeta nov način dela z datotekami. Razvijalci na veliko obljubljajo, da bo iskanje datotek preprostejše in hitrejše, prav tako pa nam ne bo potrebno več razmišljati na katero mesto bomo spravljali datoteke. Za organizacijo datotek bodo v prihodnje skrbeli meta-podatki, nekakšni opisi oz. lastnosti, ki bodo pripadali vsaki datoteki.

Očitno bo prvi Apple, potem odprtokodniki, nazadnje pa se bo poskusil še Microsoft. In vse skupaj pat*******.

21 komentarjev

Primerjava datotečnih sistemov za Linux

Slashdot - Za razliko od Oken in večine operacijskih sistemov, ki so omejeni na ponavadi le en datotečni sistem, je v Linuxu tudi tu na voljo izbira. Zato je zelo pomembno, da ugotovimo, kateri nam najbolj ustreza in predvsem temu je namenjen hitrostni preskus dnevniških datotečnih sistemov. Najbolje so se odrezali JFS, ReiserFS in XFS, presenetljivo pa je zaostal ext3, ki je privzet v večini distribucij. Klik!

10 komentarjev

Najmanjši tiskalnik

PDACortex - Pred kratkim je Švedsko podjetje PrinterDreams predstavilo enega najmanjših tiskalnikov na trgu. Miniaturni tiskalniki, ki jih lahko nosimo s seboj poleg prenosnega računalnika, niso sicer prav nič posebnega in tudi ta ne bi bil, če ne bi bil tako majhen, da ga lahko nosimo v žepu. Namesto klasičnega linearnega tiskanja uporablja naključno gibanje roke, to pa mu omogoča, tako majhnost. Podatke seveda sprejema preko modrega zoba, kar se za takšno napravo tudi spodobi. Ka-Klik!

0 komentarjev

Linux datotečni sistemi

Linux Today - Večina Linux distribucij zaenkrat uporablja že precej 'obrabljen' datotečni sistem ext2 (extended filesystem 2).
Stvar je sicer hitra in učinkovita, ima pa nekaj pomankljivosti v katerih jo konkurenti kot so NTFS, XFS in JFS precej prekašajo. Ena glavnih mankajočih lastnosti je predvsem tako imenovan 'journaling', kar pomeni, da se na disk najprej napišejo načrtovane spremembe šele nato pa se izvršijo. S to tehnologijo je povišana zanesljivost, saj se vam datotečni sistem pod nobenim pogojem ne more nikoli zares sesuti (v teoriji :). Hkrati pa tudi 'pobirnje' traja občutno manj časa, saj sistem nima problemov z ugotavljanjem kaj je šlo prejšnjič narobe (fsck, scandisk, chkdsk in podobni odpadejo).
Seveda je Linux na udaru in v razvoju je mnogo rešitev. Poleg večje zanesljivosti navadno prinašajo tudi povečano hitrost in druge cukerčke. Prvi tak je ReiserFS, ki je že prisoten v zadnjih uradnih Linux jedrih 2.4 (že dolgo pa ga podpira distribucija SuSe). IBM je na Linux prenesel...

6 komentarjev