»

Microsoft z Service Pack 1 za Visto onemogočil določene aplikacije

Slashdot - Prvi paket popravkov za Windows Visto, ki je svet ugledal 4. februarja prinaša s seboj tudi nekaj neprijetnih in predvsem nepričakovanih novosti - tako je Microsoft potrdil da so v imenu varnosti in stabilnosti sistema onemogočili določene programe (med drugim BitDefender, ZoneAlarm, Trend Microv Internet Security, itd.) ali pa so ti programi izgubili del svoje funkcionalnosti - kar je nadvse nepričakovano za paket popravkov od katerega se je pričakovalo vse prej kot to.

Za večino programov že obstajajo takšni ali drugačno popravki ali postopki s katerimi lahko obnovite celotno funkcionalnost programa ali vsaj del le-te, za podrobnejše podatke o dvomljivih programih pa si poglejte uraden Microsoft-ov članek in povezave na dotične popravke.

37 komentarjev

Vedno nevarnejši črvi

The Register - Črvi, ki divjajo po internetu in povročajo preglavice uporabnikom, postajajo vse "pametnejši" in s tem vse nevarnejši. Kot poroča The Register, so pisci črvov v zadnjo različico črva SDBot-UH vgradili še network sniffer, keylogger in še nekaj za okuženega uporabnika nadvse nevarnih "zmogljivosti. Tako ta različica črva vohuni za uporabniškimi gesli, povezanimi s prijavami na strani, kot so recimo Paypal, ali pa celo poskuša izbrskati CD-ključe igric, nameščenih na računalniku. Zaenkrat se ta modiciran črv (še) ni pojavil na internetu, če pa se bo, bo gotovo povzročal težave, ki daleč presegajo tiste, povzročene s strani "običajnejših" črvov. Več o novi nadlogi si lahko preberete tukaj.

21 komentarjev

Microsoft vabi krekerje

The inquirer - Microsoftov vodilni mož na območju Velike Britanija, Alistair Baker, vabi krekerje, da se preizkusijo pri vdoru v "nepremagljivi" WindowsXP ServicePack 2. Kot pravi g. Baker, je SP2 sploh prvi resen Microsoftov korak v boju z medmrežnimi nesnagami in vdori, zato bi bil navdušen, če bi komu uspelo premagati zaščito. Klik!, Klik! in Klik!

Ne klič' hudiča!

28 komentarjev

Microsoft podarja CD-je s SP2 za Windows XP

Microsoft - Servisni paket številka 2 smo pred nekaj tedni končno dočakali in mnogi so si ga že namestili. A še vedno obstaja veliko število ljudi, ki si dolpotega zaradi počasne povezave ne moremo privoščiti. MS je pomislil tudi na te, kajti CD s SP2 je možno naročiti - zastonj! Hvalevredna poteza, ni kaj. CD lahko naroči prav vsak, tudi uporabniki piratskih kopij Windows XP. Težava je le v tem, da bodo CD-ji na voljo šele konec septembra.

Ah, ti počasni Microsoft, ti!

46 komentarjev

Odkrita Microsoftova oglaševalska prikritost

Slashdot - V sklopu svoje oglaševalske kampanije je Microsoft ob bok Linuxu postavil Windows Server 2003 in zatrdil, da je slednji v kombinaciji s strežnikom cenejši od odprtokodnega tekmeca. In sicer desetkrat. Kmalu pa so na pristojno organizacijo Advertising Standards Authority začele prihajati številne pritožbe, da gre za tipičen primer zavajanja potrošnikov. Zakaj? Windows Server 2003 so ocenili skupaj s strežnikom z dvojnim procesorjem Xeon z 900 MHz, Linux pa v kombinaciji z IBM-ovim strežnikom največjega razreda, z900.

Po številskih oznakah sodeč strežnika delujeta dokaj podobna ...

17 komentarjev

Prvi virus za 64-bitni Windows

Slashdot - Pisci virusov so vedno vsaj korak pred izdelovalci operacijskih sistemov, razvijalci protivirusne zaščite in računalniškimi administratorji. Včeraj je tako Symantec odkril prvi virus za 64-bitno različico operacijskega sistema Windows. Poimenovali so ga W64.Shruggle. Deluje kot testni virus, ki očitno samo preskuša odzive in varnostne mehanizme 64-bitne arhitekture in se ne širi hitro. Seveda do pretirane razširitve ne more priti, preden Microsoft ne izda uradne različice sistema. Na 32-bitnih različicah Windows virus ne deluje, zato je tako rekoč "napisan za prihodnost".

8 komentarjev

SP2: 2 kot 2 varnostni luknji?

Yahoo News - Service Pack 2 (SP2) za Windows XP je bil v prvi vrsti namenjen izboljšavi varnosti, prinesel pa je tudi nekaj novih zmogljivosti, morda celo več kot jih paketi popravkov prinesejo ponavadi. Eksperti na področju internetne varnosti pa se zdaj verjetno sprašujejo, če teh novosti ni bilo celo preveč, saj so odkrili dve novi varnostni luknji, ki jih prinaša prav SP2.

Redmondski velikan še vedno trdi, da je nov paket varen in priporočajo, da ga uporabniki namestijo. Gotovo je, da Service Pack 2 odpravlja več lukenj, kot jih (morebiti) prinaša, vendar upajmo, da ima tokrat Microsoft prav in, da še dolgo ne bomo dobili dokazov o nasprotnem. Podrobnosti najdete na Yahoo!News, ki govori tudi o konfliktih, v katerih je SP2 z več kakor 50 aplikacijami, kot smo že poročali.

26 komentarjev

Negativni odzivi na Windows XP Service Pack 2

Slashdot - Service Pack 2 za Windows XP smo dolgo pričakovali, saj je obljubljal pomembne izboljšave na področju varnosti in tudi zmogljivosti. Kljub temu pa ZDNET in BBC poročata o nepravilnostih, do katerih lahko pripelje namestitev paketa popravkov.

Spornih je kar 50 aplikacij, ki so v konfliktu z Microsoftovo novotarijo, do problemov pa lahko pride še z mnogimi drugimi. Zanimivo je, da so med izdelki Microsoftovi programi, Symantecova orodja za zaščito pred virusi, Macromedijine večpredstavne aplikacije, Unreal Tournament, Photoshop Elements in večina odjemalcev za omrežja "enak-z-enakim"; torej aplikacije, ki jih uporablja večina uporabnikov in bi jih Microsoft moral najprej preskusiti.

Microsoft za "kiks" med prvimi krivi zloglasni požarni zid, ki je v privzeti namestitvi vključen in naj bi onemogočal nekatere povezave, ki jih želi vzpostaviti vaš računalnik. Pri tem pa naj bi bil nekoliko preveč radikalen.

77 komentarjev

Express Install za Service Pack 2

Neowin - Pred nekaj dnevi smo poročali, da je na voljo Network Install za Service Pack 2, ki zasede ogromnih 266MB. Danes je pa Microsoft izdal Express Install, ki naloži iz interneta samo tiste popravke, katere računalnik potrebuje. Tako je velikost popravkov, če nameščate popravek na XPje s SP1 okoli 75MB ter 35MB če nameščate na XPje s SP2 RC2.

Uporabniki so pa v Service Packu 2 že odkrili prvi resen problem. Če imate Firewire 800, vam bo le ta deloval samo s hitrostjo 100Mbit/s, sepravi kot bi imeli Firewire 100. Uporabniki, ki imajo Firewire 400 naj ne bi imeli teh problemov. Povezava do problema.

45 komentarjev

Windows XP SP2 Final

Microsoft - Pred približno tremi urami se je na WindowsBeta, (stran namenjena Microsoftovim beta testerjem) pojavil SP2 Build 2180, ki nosi oznako Final. Medtem ko ga beta testerji downloadamo preko WindowsBeta, ga nekateri že downloadajo preko Bittorrenta. Na Microsoftovi spletni strani se bo verjetno pojavil v roku parih ur oziroma dni. ServicePack 2 je težak glomaznih 266,01MB, kar je dvakrat toliko, kolikor je tehtal njegov predhodnik, ServicePack 1. Na srečo, pa se bodo namestili samo potrebni popravki, kar naj bi za tipičnega domačega uporabnika znašalo približno 75 MB. Naj dodam še to, da se je po zadnjih podatkih Microsoft odločil, da bodo lahko SP2 namestili tudi uporabniki, ki si delijo serijsko števiko izdelka z drugimi uporabniki širom sveta.

90 komentarjev

Ste že mislili, da bo SP2 zares izšel, ane?

Google - Kot že neštetokrat, se je Microsoft spet zlagal pri napovedi o izidu drugega paketa popravkov za Windows XP. Dva dni nazaj smo napovedali, da naj bi se to zgodilo jutri (torej včeraj), a si je Microsoft ponovno vzel nekaj dni oddiha. Delo naj bi bilo končano že celo pred dvema dnevoma, po najnovejših informacijah pa pri Microsofotu zatrjujejo, da bo paket na voljo "kmalu", oz., bodo obljubljeni datumi za javno dostopnost paketa ostali nespremenjeni.

Jim verjamete?

27 komentarjev

V Münchnu na prosto programje

ZDNet - Pred več kot letom dni so se v Münchnu odločili, da bodo na občinskih računalnikih prenehali uporabljati Microsoftovo programje in prešli na prosto programje. Sedaj gre zares.

S prehodom bodo začeli 1. julija, ko bo 14.000 občinskih računalnikov trajno prešlo z Microsoftovega Office in Internet Explorerja na OpenOffice in Mozillo. Odločitev bo gotovo povzročila veliko škode Microsoftu, ki se je po sprejetju te odločitve lani na vse pretege trudil oblasti prepričati, da mu ostanejo zveste. Microsoft je tako ponujal znižanje cene za 12 milijonov dolarjev, brezplačno usposabljanje uslužbencev itd. Zaman. V Münchnu bodo v celoti prešli na odprtokodno programje do leta 2009. Več o tem.

49 komentarjev

Zmešnjava z SP2 za WinXP

ZDNet - Po tem ko je Microsoft - natančneje človek ki je odgovoren za Windows popravke in spletno stran - najavil, da bomo lastniki Windowsev XP še letos videli Service Pack 2 so točno to isto najavo umaknili in jo "malce" popravili. Letos bo izšla samo beta preizkusna različica Servisernega Paketka 2, medtem ko bo pravi SP2 zunaj šele sredi leta 2004.

Prav tako zamuja Longhorn, ki je sedaj predviden za konec leta 2005 oziroma bolj verjetno šele v začetku leta 2006. Več!

10 komentarjev