»

Google razvija svoj telefon

Google - Google je še pred dvema mesecema zanikal izdelavo lastnega pametnega telefona, s katerim bi tekmovali z ostalimi ponudniki Androidnih telefonov. Na spletu so bili vedno glasnejši govorice in indici, da je Google besedo snedel, kar so v soboto zjutraj tudi potrdili.

Uradno so v Mountain Viewu potrdili obstoj lastnega koncepta Androidnega telefona. Dejali so še, da so ga že razdelili med svoje zaposlene, ki so običajno poskusni zajčki za vse tehnološke igrače...

10 komentarjev

Zbirka 10 zastonj PC iger

CNet - Na CNET.com so pripravili zbirko desetih iger za osebne računalnike. V zbirki najdemo nekaj relativno novih iger (America's Army, Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory), nekaj starejših (na primer Grand Theft Auto 1 in 2) ter nekaj ZELO starih (triologiji The Zork in The Marathon). Najbolje pa bo, da si kar ogledate celoten seznam iger in tako ugotovite, če vam je katera od njih všeč ter si jo prenesete na svoj računalnik.

13 komentarjev

Šport in tehnika

CNet - Čeprav se poletje počasi bliža koncu in se bo marsikdo že čez dobrih 13 dni začel spogledovati s šolskimi učbeniki, pa to še ne pomeni, da je s tem tudi konec športnih aktivnosti. Prav nasprotno, saj se jeseni marsikdo še bolj "vrže" v šport, ker ne želi izgubiti čez poletje na morju pridobljene kondicije. Za te in ostale športne navdušence so na CNET-u pripravili kratek pregled mp3-predvajalnikov ter preizkusili kako se obnesejo ob raznih športnih dejavnostih. Še posebej jih je zanimal tek, seveda pa niso ostali samo pri tem, tako da si lahko preberete tudi o specializiranih urah, programih ter ostali posebni opremi.

3 komentarji

Izšla RealPlayer 10 in Helix Player

Slashdot - RealPlayer 10 za Linux in odprtokodni Helix Player, ki je njegova osnova, sta končno na voljo. RealPlayer 10 za Linux vsebuje mnogo novosti, med drugim vstavek za Mozillo, s pomočjo katerega lahko v brskalniku uživate ob ogledih vgrajenih filmov in poslušanju zvočnih posnetkov. Podpira tudi RealAudio 10, RealVideo 10, MP3, Flash ter Ogg Vorbis in Theoro. Helix Player je 100% odprtokoden (odslej je pod GPL!) in podpira SMIL 2.0 in odprtokododne kodeke Ogg Vorbis in Theora. Cilj podjetja naj bi bilo še dodatna popularizacija namiznega linuxa. Menijo, da je to dober prvi korak v to smer. Kot vedno, bo edini pravi razsodnik le čas.

12 komentarjev

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

Nomad Muvo TX

AnandTech - AnandTech nam je tokrat postregel s preizkusom, po njihovem mnenju, najboljšega MP3 predvajalnika v svojem cenovnem razredu -- Nomad Muvo TX. Creative je pri izdelavi pazil na velikost, tako da, ko ga primemo, imamo občutek, da v roki držimo vžigalnik Zippo. Z energijo ga zalaga ena AAA baterija. Preko USB vmesnika boste nanj zlahka pretočili 512 MB MP3-jev -- no, odvisno kakšno kapaciteto si omislite. Prišli so do zaključkov, da je to najboljši MP3 predvajalnik v svojem razredu. Čeprav obstajajo nekateri še boljši, kot je na primer iPod, so Nomad Muvo TX vseeno priporočili kot odličen izdelek. Klik!

16 komentarjev

Uporabniki Kazaae in podobnih - pozor!

CNet - Da je veliko programov za izmenjavo datotek dandanes "okuženih" s spyware in adware komponentami, ni nič novega. Tudi to ne, da obstajajo triki, kako jih onemogočiti in vseeno uporabljati omenjene programe. Na CNET-u pa se je pojavila novica, ki opozarja na to, da je v pribljubljenem p2p programčku Kazaa skrit delček kode, ki nekemu podjetju, imenovanemu Brilliant Digital Entertainment, omogoča povezati vse računalnike, ki uporabljajo Kazza, v navidezno omrežje. To omrežje nameravajo v kratkem zagnati in morda med drugim izkoriščati tudi njegovo procesorsko moč. Uradno se to ne bo zgodilo brez uporabnikovega dovoljenja, vendar pozor: dovoljenje za to ste (smo) že dali vsi, ki ste vunpotegnili ta programček od februarja naprej - in to s tem, ko ste pritisnili Accept v pogojih uporabe programa. Na srečo obstaja tudi neka delna rešitev tega problema. Koliko je pa to varno početje, pa si ne bi upal trditi... :D...

10 komentarjev

Moj email češ? Peter+Klepec!

CNet - Iz Global Name Registry so sporočili, da bodo ".name" naslove prvega paketa pobirali le še do 22. novembra. Do takrat imamo posamezniki torej možnost registracije osebne domene oblike "peter.klepec.name". V kolikor bo več ljudi želelo isti naslov, bo srečneža določil žreb.

Sodeč po članku na CNET-u bo možno imetnikom .name naslovov na njihov naslov (z znakom "+" med imenom in priimkom) poslati tudi e-pošto!

5 komentarjev

Lexmark in Compaq: Prepovedana Ljubezen

CNet - No, kot je kolega pisun že povedal, pa prizadeti (v primeru združevanja podjetij HP in Compaq) ne bodo le nekateri delavci pri HP-ju in Compaq-u, pač pa tudi neke tretje osebe. Sam si, pravici na ljubo, nisem niti predstavljal, da bi to lahko med drugimi bil tudi Lexmark.

Namreč, od IBM-ja odcepljeni proizvajalec je svoje OEM tiskalnike med drugim prodajal tudi Compaqu, ki pa bo sedaj 'verjetno' uporabljal HP-jeve tiskalnike. No, na spletu se je našlo nemalo člankov v kako kritičnem položaju naj bi Lexmark bil, na CNET-u pa mi je uspelo najti veliko bolj optimističnega.

Namreč, Compaq je bil dejansko Lexmark-ov največji kupec, nikakor pa ne edini - še več, po besedah nekaterih naj bi Compaq Lexmark-u predstavljal zgolj 7 % dohodka, po besedah proizvajalca tiskalnikov pa zgolj 3 % (saj vemo, da večino dohodka proizvajalci tiskalnikov črpajo iz potrošnega materiala)... Lexmark-u pa še vedno ostajajo recimo Kodak, Xerox, Samsung, Fujitsu :]. Klik!

0 komentarjev