»

München na Linux in nazaj?

Heise - Prehod münchenske mestne uprave na Linux je eden izmed največjih prehodov z zaprtokodne programske opreme na odprto kodo, ki ga zagovorniki slednje radi dajejo za svetel zgled. Zdaj pa se utegne zgoditi, da bo München migriral nazaj na Windows, ker se uporabniki Linuxa nikakor ne morejo navaditi.

München se je leta 2003 odločil, da razišče možnost prihranka in predvsem kako zagotoviti neodvisnost od enega velika ponudnika programske opreme. Leta 2006 se je migracija začela in ogromen projekt, v katerega je bilo vključenih skoraj 15 tisoč računalnikov, se je zaključil lani. Ocene o prihranku so odvisne od predpostavk, a v Münchnu trdijo, da so privarčevali nekaj

287 komentarjev

München končal prehod na Linux, rezultat pozitiven

TechRepublic - Eden najbolj znanih primerov prestopa na Linux je gotovo München, ki je junija 2004 sprejel odločitev o selitvi celotnih mestnih oblasti z Microsoftovo programske opreme na odprtokodno. Celoten postopek je trajal devet let, v tem času pa so se vrstile tako kritike kot pohvale projekta. Sedaj je postopek bolj ali manj končan, v Münchnu pa so prepričani, da je končni rezultat zelo dober. Oktobra letos, ko je bil projekt končan, je na Linux prestopilo 14.800 uporabnikov, na OpenOffice pa 15.000.

Večkrat preberemo, da je pri tovrstnih prestopih glavni pomislek finančni prihranek, a to ni glavna stvar. Vsaj kar se tiča Münchna, so ocene o prihranku sila različne. Mestne oblasti pravijo, da so privarčevale 10 milijonov evrov, ker ni bilo treba obnoviti Microsoftovih licenc in nadgraditi računalnikov. Prav slednje je pomembne faktor, saj odprta...

453 komentarjev

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje

Slashdot - Pred šestimi leti je odločitev münchnskih oblasti, da 14.000 svojih računalnikov migrirajo na brezplačno programsko opremo dvignila veliko prahu. Tako veliko, da so o njej obširno poročali celo v ZDA. Sedaj si poglejmo, kako prehod napreduje. Začetni stroški projekta so znašali 13 milijonov evrov, medtem ko bil prehod z Windows NT 4 na XP-je cenejši, a dolgoročno naj bi beležili prihranek. Približno 60 odstotkov vseh računalnikov že uporablja OpenOffice, medtem ko naj bi ostali sledili do konca letošnjega leta. Firefox in Thunderbird sta pristala že na vseh, operacijski sistem pa naj bi za odprtokodni LiMux do konca leta 2012 zamenjalo že 80 odstotkov računalnikov. Več o tem.

206 komentarjev

Uslužbenec, ki ga ni mogoče odpustiti

SFGate - Po tem, ko so njegovi predpostavljeni 43-letnega računalniškega inženirja zaposlenega v mestni upravi San Francisca želeli odpustiti, je spremenil administratorska gesla za dostop do mestnega informacijskega sistema FiberWAN, kjer so shranjeni številni pomembni podatki - od elektronske pošte mestnih uradnikov, seznamov zaposlenih, zaupnih policijskih dokumentov in podobnega.

Da bi se zavaroval pred odpovedjo, je omenjeni 43-letnik v omrežje namestil tudi programsko opremo, s katero je prestrezal in nadzoroval podatke, ki so si jih o njemu izmenjevali ostali uslužbenci, predvsem v zvezi z njegovo odpustitvijo.

Uslužbenec je od nedelje v policijskem pridržanju, gesel policiji ne želi razkriti, oblasti pa se tudi bojijo, da je v sistem vstavil kakšna stranska vrata, s katerimi bi lahko celo iz zapora preko mobilnega telefona uničil na tisoče pomembnih dokumentov.

Očitno živimo v časih, ko si svoj mali osebni prisluškovalni raj želi imeti vsakdo...

40 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev

V boj proti patentom še profesorji

Slashdot - Medtem ko v EU potekajo žgoče razprave ali se naj novi patentni zakon sprejme ali ne, bo izšla knjiga izpod prstov Adama B. Jaffeja in Josha Lernerja, ki govori o patentnih zakonih na splošno ter kako slednji uničujejo inovativnost ter posledično napredek. Vsekakor je na slednjem najbolj pomembno prav dejstvo, da se v boj proti patentom začenja priključevati računalniško ne najbolj guruidno osebje, ter še bolje, člani spoštovanih institucij. Gospod Jacob Schiff je namreč profesor na Harvardu, Adam Jaffe pa profesor ekonomije na Brandeiški univerzi.

Povezano v branje: New York Times je objavil članek o slabih patentnih sistemih.

5 komentarjev

München nadaljuje

Slashdot - Münchenski župan, Christian Ude, je na novinarski konferenci zatrdil, da bo mestna uprava, kljub nedavnemu opominjanju na potencialno sporne programske patente, nadaljevala s prehodom na Linux. Na problem programskih patentov, ki bi v primeru nove evropske direktive, ki trka na vrata, lahko resno ogrozili München, je opozoril Jens Muehlhaus, sicer pripadnik Zelenih in hkrati podpornik odprtokodnega programja.

36 komentarjev

Le kaj Münchnu onemogoča prehod na Linux?

Slashdot - Najboljši argument za prehod na Linux je ponašanje s primeri, ko se velika množica uporabnikov odloči za spremembo. Ponavadi gre za podjetja, pred meseci pa je na ta način "zaslovel" tudi München, ki je sklenil vseh 13.000 računalnikov mestne uprave opremiti z Linuxom. Kljub temu, da jim je Microsoft ponujal različne ugodnosti, so se odločili za domači SuSE, ki je bil še precej ugodnejši.

Te dni pa se Bavarci soočajo z velikimi težavami, saj jih je stranka Zelenih opozorila na morebitne konflikte s programskimi patenti. V Evropi je namreč že sedaj podeljenih čez 30.000 patentov, ki so seveda popolnoma v nasprotju z obstoječo zakonodajo, spornih pa naj bi jih bilo vsaj 50. Tako je prehod na Linux začasno zamrznjen, dokler odgovorni ne proučijo morebitnih finančnih vplivov na reformo. Klik!

26 komentarjev

RIAA si želi vaših prstnih odtisov

The Register - Kako zaščititi podatke pred nepooblaščenim kopiranjem? Preprosto, zakodirajte jih s ključem, ki se zgenerira iz prstnih odtisov. Vsaj tako razmišljajo pri podjetju VeriTouch, ki se trudijo prodati to tehnologijo združenjem, kot sta RIAA in MPAA. To bi bilo lahko še posebej uporabno pri raznih prenosnih glasbenih predvajalnikov, saj bi s tem lahko preprečili vsako nepooblaščeno širjenje datotek.

O tem, kako biometrijo prelisičiti, smo na Slo-Techu že pisali. Zaskrbljujoče je dejstvo, da takšen preprost postopek pade pod omejtive ameriškega akta DMCA (podobna direktiva se prebuja tudi v Evropi) in greste lahko zaradi tega v zapor.

6 komentarjev

Današnja specialiteta: Migrirajte iz Linuxa na Okna!

Slo-Tech - Pisanje lastnih novic in čiščenje poštnega predela hkrati se ne obnese najbolje, zato sem se odločil, da bom še nekaj časa (dokler malo ne sprostim svojega nabiralnika) objavljal prispevke bralcev, potem pa se bom spet usmeril na svoje prispevke. Medtem, ko sem si jaz po precej delavnem poletju privoščil končno malo dopusta, pa lahko uživate v odličnih novicah našega bodočega novinarskega talenta Žiga:

Med vsemi t.i. "migration guide"-i, oz. po naše "priročniki za prehod" na druge operacijske sisteme, je največ takih, ki opisujejo prehod iz "grdih" Oken na "lep" Linux. Pač, rezultat fanatične skupine zagovornikov odprte kode, zanesljivosti ter Linuxa na sploh. Ravno zaradi tega pa me je danes zelo pritegnil Microsoftov vodič za prehod v obratni smeri - iz "nekega" Linuxa na tisto pravo - Windows 2000 seveda! V vodiču so opisana vsa pomembnejša dejanja, torej prehod iz Apache-a na IIS (Internet Information Services), prenos in upravljanje skript ter SQL-a in ostale pomembnejše...

4 komentarji