»

Splet star 16 let

Slashdot - Včeraj smo skorajda pozabili na pomembno obletnico, na katero nas je sedaj spomnil Slashdot. Seveda, splet (web), kot ga poznamo, je bil star polnih 16 let. Sodeč po časovnici na W3.org, je bila prva spletna stran na naslovu http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/The..., a jo je CERN žal že pokopal. Najstarejša spletna stran, ki jo je še mogoče najti, je tale, ki se (če izvzamemo spremembo naslova) ni spremenila od 13. novembra 1990. Komentarji na Slashdotu so seveda tipično slashdotovski. Baje se je nekoč dalo prebrskati ves splet v osmih urah!

10 komentarjev

Delavnica: Nadaljevalna raba jezika XML

Slo-Tech - V četrtek, 23.3. vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na delavnico Tomaža Kaštruna o nadaljevalni rabi jezika XML.

V delavnici bomo tokrat na kratko spoznali uporabnost XSLT, za pretvarjanje dokumentov XML in prikazovanje njegove vsebine. Na podlagi nekaj osnovnih primerov bomo spoznali nekaj sintakse ter elementov za upravljanje vsebine dokumenta XML. Hkrati pa si bomo pogledali tudi dve večji komponenti XSLTja, to sta XPath in XLink.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

Delavnica traja dve uri, dela se za računalniki. Zaradi omejenega števila mest so prijave obvezne, zbirajo se na naslovu tomazk@mail.ljudmila.org

4 komentarji

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

IBM bo poklonil kodo za prepoznavo govora

Google - IBM naj bi danes oznanil, da bo dvema skupinama razvijalcev odprtokodnega programja podaril del izvorne kode svoje tehnologije za prepoznavo govora, katere razvoj je podjetje stal 10 milijonov ameriških dolarjev. Zbirko kode za delo z osnovnimi besedami, npr. datum in čas ter mesta in države, bo prejela skupnost Apache Software Foundation, Eclipse Foundation pa bo dobil kodo za urejanje govora.

Veliki modri se je za korak odločil z namenom pospešitve razvoja aplikacij za prepoznavo govora, ki se jim obeta velik razcvet v bližnji prihodnosti, npr. v klicnih centrih, avtomobilih in še marsikje kje. Prav tako je s tem odgovoril Microsoftu, ki je razvijalcem brezplačno ponudil paket za razvoj programja za prepoznavo govora, ki temelji na tehnologiji .Net in ga je preneslo čez 100 000 uporabnikov.

Redmond trdi, da IBM na tem področju samo sledi Microsoftovim stopinjam.

10 komentarjev

IBM največji doslej

Slashdot - IBM namerava do konca leta zaposliti 18.800 novih uslužbencev, od tega tretjina v Združenih državah in v Kanadi. Dve tretjini novincev bo zaposlenih v oddelku Global Services in v storitvah poslovnega svetovanja, tako da se bodo ukvarjali predvsem z obetavnimi tehnologijami z možnostjo rasti, kot sta Linux in omrežno računalništvo. Podjetje bo ob koncu leta s 330.000 zaposlenimi največje po letu 1991.

3 komentarji

IBM in Novell za izvedbo XForms

Mozillazine - Mozilla Foundation bo v sodelovanju s podjetjema IBM in Novell ustanovila projekt, ki bo poskrbel za implementacijo standarda XForms 1.0. XForms je tehnologija spletnih obrazcev, standardizirana s strani in temelječa na jeziku XML. Ponuja mnogo večje zmogljivosti kot običajni obrazci HTML, npr. preverjanje vnosa in integracijo s spletnimi storitvami.

Omenimo še, da je v petek potekal Mozilla Developer Day 2004, ki ga lahko na kratko preletite z ogledom elektronskih prosojnic o poti do Mozille 2.0. Poleg tega je te dni izšel tudi samostojni urejevalnik spletnih strani, Nvu 0.4, ki izvira iz Mozillinega Composerja.

5 komentarjev

Mozilla in lov na čarovnice

Heise - Mozilla Security Bug Bounty Program je nov program, s katerim želi Mozilla Foundation izboljšati svoje internetne programe, ki že sicer slovijo kot najbolj varni na svojem področju. Tako je vsakomur, ki odkrije novo varnostno luknjo oz. napako, obljubljena denarna nagrada v vrednosti 500 USD. Pogoje in opis Mozilla Security Bug Bounty programa najdete tukaj, na voljo pa so tudi pogosta vprašanja in odgovori.

9 komentarjev

Mozilla Foundation upihnila prvo svečko

Mozilla.org - Danes mineva leto dni, odkar je bila ustanovljena Mozilla Fundation. In to zelo uspešno leto. S čim vse se lahko pohvalijo? Več kot tri milijone uporabnikov si je zadnji mesec s spleta preneslo Mozillo Firefox, njihove izdelke pa skupno pet milijonov. Več kot 300 milijonov obiskovalcev njihove spletne strani v preteklem letu in še mnogo drugega. Predlagam, da si kar sami preberete sporočilo na uradni strani. Vse najboljše, Mozilla!

11 komentarjev

Število uporabnikov Mozille se je povečalo

Mozillazine - Potem ko sta US-CERT (US Computer Emergency Readiness Team) in kasneje še Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost javno opozorila uporabnike Internet Explorerja, da je le-ta preveč nevaren in škodljiv za njihove računalnike, so se uporabniki nemudoma začeli zatekati h konkurenci. Občutno povečanje prenosov je opazila Mozilla Foundation, saj se je število dnevnih prenosov brskalnika iz 100.000 povečalo na več kot 200.000. Druga podjetja, ki razvijajo sorodne rešitve, ne poročajo o podobnih dosežkih.

V sklopu propagande alternativnih in varnejših aplikacij za delo z internetom je nastal tudi prispevek, ki uporabnike vodi do zamenjave brskalnika Internet Explorer in poštnega odjemalca Outlook Express s Firefoxom in Thunderbirdom. Po korakih je predstavljeno nameščanje programov, uvažanje nastavitev iz starih aplikacij in razširjanje zmogljivosti novih.

35 komentarjev

Mozilla Composer bo razvijalo podjetje

Mozillazine - Daniel Glazman, nekdanji Netscapov uslužbenec, je sporočil, da želi ustvariti podjetjte, ki bo nadaljevalo razvoj Composerja, Mozillinega urejevalnika spletnih strani. V svojem spletnem dnevniku je takole predstavil svojo odločitev: "Trenutno ustanavljam svoje lastno podjetje v Franciji, ki bo nadajevalo z delom na Composerju. Podjetje bo razvijalo programske rešitve za svetovni splet in ponujalo storitve za različne spletne tehnologije in odprtokodna orodja. Mislim, da bomo postali tudi del W3C... Zaželite mi veliko sreče!"

Daniel Glazman se je z razvojem urejevalnika iz Mozilline kodne osnove ukvarjal več let in je bil od novembra 2000 in julija 2003 zaposlen pri Netscape Communications Corporation. V začetku tega leta je oznanil, da želi nadaljevati razvoj Composerja, ki bi postal samostojen program, podoben Mozilla Firebirdu and Mozilla Thunderbirdu. Nadaljnja usoda Composerja je pomembna predvsem za uporabnike Linuxa, kjer je Composer edini urejevalnik spletnih strani s...

7 komentarjev