»

Izrael na letališču zahteva vpogled v Gmail

Ahramonline - Varnostna služba na izraelskih letališčih od potnikov, ki vzbujajo sum propalestinskih prepričanj in aktivizma, zahteva vpogled v elektronski predal na Gmailu, piše Ahramonline. Nazadnje so zavrnili vstop ameriški državljanki arabskega porekla, a to ni bil omejeni incident, ampak se dogaja večkrat. Kako razširjena je praksa, ni znano, a obstojijo poročila o vsaj treh primerih. Kdor zahtevo zavrne, mu vstopa v državno ne dovolijo.

Tako se je zgodilo ameriški državljanki Sandri Tamari, ki je palestinskih korenin. Ker ob prehodu meje na telavivskem letališču ni želela izročiti svojega gesla za Gmail oziroma odpreti računa, so jo po hitrem postopku posadili na prvo letalo iz Izraela. Praksa je po besedah prič precej razširjena, običajno pa se lotijo...

124 komentarjev

Bloger prelisičil telesne skenerje s spretno došitim stranskim žepom

Kovinski predmet v stranskem žepu, v živo.

vir: TSA out of our pants
Slashdot - Prisotnost EHF in X-Ray telesnih skenerjev na ameriških letališčih povzroča nemalo skrbi, med drugim zato, ker naj kljub zasoljeni ceni za davkoplačevalca, zdravje in zasebnost niti ne bi delovali najbolje. To sta povedala že nekdanji vodja varnosti na izraelskem letališču Ben Gurion (kjer jih nočejo), kot tudi agentka TSA, ki je lani tega časa med internim testiranjem mirno prišla skozi 5 različnih telesnih skenerjev s pištolo, skrito v spodnjem perilu. Zdaj se za seznam uspešnih hekerjev prijavljajo tudi blogerji.

Jonathan Corbett je na svojem blogu TSA out of our pants zapisal, da se jih da povsem enostavno preigrati z nošenjem orožja ob strani telesa, npr. v skritem žepu (gornja slika). To je mogoče zato, ker kovinski predmeti oddajajo značilni črni vzorec, se...

15 komentarjev

Wi-Fi letalskim potnikom bolj pomemben od hrane

vir: Wikipedia
TG Daily - American Airlines je opravil anketo, ki je pogoste letalske potnike spraševala po najbolj pomembni ugodnosti na letu. Zanjo so se odločili zaradi napovedi, da bo do leta 2013 na poletih kar 200 milijonov širokopasovnih povezav, kjer bodo najbolj številčni potniki na daljše razdalje. Za vzorec so vzeli 1500 pogostih letalskih potnikov, ki so morali imeti letno zabeleženih vsaj 20 poletov pri vsaj treh različnih letalskih družbah. Trenutno jih najbolj moti prazna baterija prenosnika (oz. mobilnega telefona), ki je ni mogoče napolniti (v prvem in poslovnem ter v nekaterih vrstah ekonomskega razreda American Airlines že ponuja električne vtičnice), saj je takšnih potnikov kar dve tretjini, a le četrtina vseh anketirancev bi...

16 komentarjev

Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA

vir: CNN
CNN - Celostno pregledovanje posameznika bo z uporabo posebnih naprav pridobilo nove razsežnosti, saj bo po eni strani praktično nemogoče skriti pod obleko ali v perilo predmete, dokumente in druge stvari, ki bi jih želeli pretihotapiti mimo mejnih organov - po drugi pa bodo potniki popolnoma izpostavljeni nadzornikom, ki jih bodo s posebno napravo pregledovali.



Dve anteni, ki delujeta na valovni dolžini enega milimetra, se v posebni komori zavrtita okoli...

83 komentarjev

Letališče v Denverju onemogoča dostop do nekaterih spletnih strani

vir: CNet
CNet - Potniki, ki se na mednarodnem letališču v Denverju priklapljajo na prosto dostopno brezžično omrežje, so bili presenečeni, ko so ugotovili, da je onemogočen dostop do določenih priljubljenih spletnih strani s pikantno vsebino. Letališki uradniki so namreč blokirali dostop do vsebin, ki so se jim zdele preveč izzivalne za letališko brezplačno omrežje.

The Denver Post navaja med prepovedanimi spletnimi stranmi tudi take, kot so Vanity Fair, opravljiva kolumna

23 komentarjev

Hekanje "letalske varnosti"

Schneier.com - Ameriški študent Christopher Soghoian je na svoji spletni strani objavil The Northwest Airlines Boarding Pass Generator. Gre za spletno stran, ki zgenerira kontrolni kupon za vstop na letalo (boarding pass), s pomočjo katerega se potnik lahko izogne obsežnejšemu varnostnemu preverjanju. Da, celo zloglasnemu seznamu nezaželjenih letalskih potnikov (tim. no-fly list).

Podobno varnostno ranljivost v letalskem prometu so lansko leto odkrili pri Slate magazine.

Toliko o visokotehnološki varnosti v letalskem prometu...

12 komentarjev

Predstavljeno letalo Airbus A380

CNN.com - V Toulousu so danes slavnostno predstavili novo letalo Airbus A380, ki je največje in najmodernejše potniško letalo doslej. Prav tako je prvo pravo dvonadstropno letalo doslej. V osnovni konfiguraciji lahko v treh razredih sprejme 555 potnikov, kar je za 30 % več od konkurenta Boeinga 747-400, kapacitete pa je možno razširiti vse do 850 potnikov. Dolg je 73 metrov, med konicama kril pa ga je kar za dobrih 79 metrov, višina - 24 metrov. Doslej so pri Airbusu že pobrali naročila za 140 letal, največ za prevoznike, računajo pa celo na 1200 naročil do leta 2025.

Finančno konstrukcijo projekta, ki je stal okoli 10 milijard evrov, naj bi pokrili s 250 naročili letala (torej verjetno že v naslednjih nekaj letih). Letalo stane...

112 komentarjev

Varnost na letališčih

Crypto-Gram - Majska številka spletne revije Alibi.com piše, kako v Kanadi preverejajo varnost na letališčih.

Uslužbenci letalske varnostne službe so namreč želeli preveriti ali bodo letališko osebje in psi zaznali, da hoče nekdo na letalo pretihotapiti razstrelivo. Zato so skozi letališko kontrolo poslali svojega agenta s kovčkom polnim razstreliva TNT.

Vendar pa je prišlo do napake. Razstrelivo so skrili v napačen kovček (nekega povsem nedolžnega letalskega potnika), da pa bi bila ironija še večja, so za razstrelivom izgubili vsakršno sled.
Potnik se je brez težav vkrcal na letalo in neovirano prispel na cilj. Ko je v svoji prtljagi našel poln lonček razstreliva, pa je poklical policijo in zgodba se je pričela razpletati.

6 komentarjev

Biometrija na letališčih

Slashdot - Kot poroča CNN, so v ZDA začeli s tim. Registered Traveler programom, ki potnikom, ki veliko potujejo z letalom, omogoča, da se identificirajo s pomočjo biometrije in se tem izognejo dolgotrajni letališki kontroli.

Morda uporabno, ne pa nujno tudi varno, kajti kot je v svoji magistrski nalogi z naslovom Liveness Detection in Fingerprint Recognition Systems ugotovila Marie Sandström, je mogoče čitalce prstnih odtisov prevarati. Svojo tezo je preverjala na CeBIT-u na devetih različnih sistemih, preiskusa pa ni prestal nobeden od njih.

Bo visoka tehnologija postala obvezna veščina teroristov prihodnosti?

5 komentarjev

Nič več prenosnikov na letalih?

The Register - Ne dvomim, da na medcelinskih poletih radi letite v poslovnem razredu, in temu primerno se tudi oborožite s svojimi prenosniki za preganjanje dolgega časa. Če gre verjeti raziskavam, katerih povzetek so naredili na Registru, lahko uporaba dotičnih računalnikov ogroža vašo varnost, da ne omenjamo niti ostalih potnikov in ljudi na letališčih.
Posebej nevarni naj bi bili prenosniki, ki imajo podporo UWB, torej širokopasovnim povezavam. Sodeč po testih, ki jih je objavil Times, so testiranja na Boeingovih modelih 737 in 747 (torej, najbolj uporabljanih modelih na srednjih in dolgih razdaljah), pokazali napačno delovanje sistemov za preprečevanje trkov v zraku in pristajalnih sistemov.
Sicer večina prenosnikov še nima UWB podpore, samo kakor navajajo, osebje nima ravno diplom računalniških smeri, tako da obstaja nevarnost prepovedi vseh prenosnikov na letalih. Smola, kajne?

Še sreča, da moj laptop nima UWB podpore, in da ne letim ravno vsak dan.....

1 komentar