»

POT: Internet in državni nadzor nad vsebino

Slo-Tech - V torek, 7.11., ob 19h v Kiberpipi bo imel Darko Bulat, soustanovitelj in predsednik UO sekcije ponudnikov internet storitev Slovenije (SISPA), predavanje na temo državnega nadzora interneta. Na tokratnem Pipinem odprtem treminu nam bo osvetlil nekaj aktualnih tem v zvezi z nadzorom države nad vsebino na Internetu.

Od nastanka Interneta pred nekaj desetletji je v zraku visela možnost državnega nadzora nad vsebino. Toda nadzor vsebine na Internetu je danes bistveno drugačna od...

1 komentar

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

Slo-Tech - Naslednje v seriji mnenj o omejevanju dostopa do interneta na podlagi grozilnih dopisov. Še vedno iščemo pisca za nasprotno stališče (pišite nam). Matej Kovačič je tokrat malo podrobneje obdelal stališče, da tako izvedena cenzura v pravni državi ni dopustna.

Z današnjim dnem se je operaterjem, ki so upoštevali grozilni dopis Urada pridružil tudi SiOL. Koliko je tak ukrep smiselen, si lahko ogledate sami na www77.bwin.com.

Veselo branje

291 komentarjev

Pogovor o HDTV na Radiu Slovenija

Slo-Tech - Danes bo na Radiu Slovenija v oddaji Studio ob 17. uri pogovor o televiziji visoke ločljivosti, tako imenovani High definition TV (HDTV).

Gre za nov standard slike, ki bo v prihodnosti nadomestil zdajšnjega, ta je namreč že relativno zastarel. Kaj pomeni visoka ločljivost za domače uporabnike in filmofile? Na pohodu so videoigrice v tem formatu, ki jih analitiki nekako kar nočejo opaziti. Ali je danes proizvode za visoko ločljivost sploh že mogoče izkoristiti? Kako jih proizvajalci prodajajo in ali jih pošteno predstavljajo?

Gostje v oddaji bodo Sergej Berišaj s Slo-Techa, Nikolaj Pečenko iz revije Monitor ter Radivoj Pavlin, sistemski vodja razvoja na Radioteleviziji Slovenija.

51 komentarjev

Direktiva o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - Na Radiu Slovenija bo v ponedeljek 14. marca tema oddaje Studio ob sedemnajstih ( Prvi program RA SLO; frekvence; RM link) direktiva o patentabilnosti računalniško izvedenih izumov. Med perečimi vprašanji, ki jih bodo obdelali v oddaji so med drugim naslednja:

Kaj lahko pričkujemo od nadaljevanja postopka sprejemanja direktive in kaj so pokazali dosedanji zapleti? Kaj prinaša sama direktiva? Zakaj jo Slovenija uradno podpira, čprav so mnogi proti? Kako je s programskimi patenti v Evropi? Kje je razlog za tako različno razumevanje direktive?

Mnenja o tem bodo soočili predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, Urada za intelektualno lastnino, Sekcije slovenskih proizvajalcev programske opreme Koda.si in odprtokodne skupnosti. Oddajo pripravlja Matjaž Ropret.

71 komentarjev

Avdio knjiga Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Izobraževalni program Radia Slovenija je v avdio obliki izdal knjigo Zasebnost na internetu avtorja Mateja Kovačiča, na Slo-techu znanega kot Matthai. Besedilo, ki ga je sicer mogoče v knjižni obliki dobiti pri Mirovnem inštitutu, so že predvajali v eter, na internetu pa so dostopni RealAudio posnetki. Traja približno 4 ure.

Zapis v obliki MP3 ali WAV na žalost ni dostopen, seveda pa lahko tok vsak posname na računalnik s programom kot je rtspget.

Skratka, če se vam ne ljubi brati in raje poslušate, klik!

29 komentarjev

Pogovor z našo člankopisunko na Radiu Kranj

Slo-Tech - Roko na srce, odziv na prvi in drugi del članka o poškodbah pri delu z računalnikom je presenetil celo vodstvene delavce pri dotični spletni strani. Članka sta dosegla izjemen odziv, ki je bil sto odstotno pozitiven. To so opazili tudi na Radiu Kranj in povabili avtorico na pogovor.

Na frekvenci 97,3 MHz boste danes lahko od 14.30 do 15.30 spremljali živ pogovor s Tino Kogoj. Kdor še ve, kaj je to radio, naj preklopi na omenjeno frekvenco. Mogoče boste pa izvedeli še kaj novega [:D].

42 komentarjev

Radio Slovenija o nadzoru interneta v Sloveniji

Slo-Tech - V petek, 9. julija, je bila na Radiu Slovenija na sporedu oddaja Studio ob sedemnajstih. Tema pogovora je bil zakoniti nadzor interneta. V oddaji so sodelovali Klemen Tičar iz ministrstva za informacijso družbo, Andrej Anžič iz policije, Darko Bulat iz K2.net in SISPE ter Matej Kovačič iz FDV.

Zvočni posnetek pogovora v formatu RealAudio lahko poslušate na spletnih straneh Radia Slovenija.
Naslov: 9.7.2004 - Studio ob 17h (Radio Slovenija): Zakonito prestrezanje elektronskih komunikacij v Sloveniji (avtor: Blaž Mazi).

27 komentarjev