»

Zaščita proti spamu: blokirajmo cel kontinent

The Register - Ameriški ponudnik internetnih storitev Verizon še vedno nadaljuje s kontroverzno obliko zaščite proti nezaželeni pošti, saj od 22. decembra lani blokira vso elektronsko pošto iz Evrope. Verizonovi strežniki zavračajo vso pošto britanskih in evropskih ISP-jev (naslovni prostor RIPE, APNIC in drugih). Šele na eksplicitno željo lastnika domene Verizon odblokira posamezne domene. Verizonovo prvo pojasnilo je bilo, da blokirajo samo posamezne naslove, s katerih prihaja spam, a je kmalu postalo jasno, da je na udaru kar cela Evropa. Torej smo Evropejci krivi pošiljanja spama, dokler ne dokažemo nedolžnosti in ne obratno. Več o tem.

Boli prst? Odsekajmo roko!

33 komentarjev

Čas preživetja samo še 20 min

ZDNet - Sodeč po najnovejši raziskavi je povprečna življenska doba nezaščitenega računalnika povezanega na internet z operacijskim sistemom Windows 20 minut. Za primerjavo naj povem, da je pred enim letom ta doba trajala 40 minut. Glavni vzrok za tako drastično zmanjšanje časa je predvsem dejstvo, da po internetu kroži čedalje večje število črvov in virusov. 20 minut pomeni, da ima povprečen uporabnik 20 minut časa po "sveži namestitvi" operacijskega sistema Windows ter priklopom na internet, da naloži vse varnostne popravke iz Microsoftove strani, WindowsUpdate. Odstotek sistemov, ki se uspe posodobiti v 20 minutah je zelo malo, zato se s tem problemom sooča večina Windows uporabnikov, ki mora "hoditi čez minsko polje, da pride do zaklonišča". Obstaja par "trikov", kako se delno zaščititi: Izklop podpore Microsoftovemu omrežju med namestitvijo Oken (odkljukajte File and Printer Sharing for Microsoft Networks ter Client for Microsoft Networks) in/ali vklop požarnega zidu pred povezavo na...

67 komentarjev

Računalniki "bolehajo" več kot njihovi uporabniki?

ZDNet - Zanimive rezultate analize o računalnikih in njihovih virozah so objavili na strani ZDnet. Ugotovili so namreč, da je povprečen osebni računalnik v Veliki britaniji na bolniški več kot njegov uporabnik, in sicer kar devet dni na leto. V primerjavi s tamkajšnjim povprečnim delavcem je to dva dni več.

Razlog? Boj proti nezaželeni pošti in virusom.

Očitno Britanci ne poznajo filtrov proti nezaželeni pošti.

17 komentarjev

V Münchnu na prosto programje

ZDNet - Pred več kot letom dni so se v Münchnu odločili, da bodo na občinskih računalnikih prenehali uporabljati Microsoftovo programje in prešli na prosto programje. Sedaj gre zares.

S prehodom bodo začeli 1. julija, ko bo 14.000 občinskih računalnikov trajno prešlo z Microsoftovega Office in Internet Explorerja na OpenOffice in Mozillo. Odločitev bo gotovo povzročila veliko škode Microsoftu, ki se je po sprejetju te odločitve lani na vse pretege trudil oblasti prepričati, da mu ostanejo zveste. Microsoft je tako ponujal znižanje cene za 12 milijonov dolarjev, brezplačno usposabljanje uslužbencev itd. Zaman. V Münchnu bodo v celoti prešli na odprtokodno programje do leta 2009. Več o tem.

49 komentarjev

Odkrili prvi virus na mobilnikih

News.com.au - Iz antivirusne programske hiše Kaspersky sporočajo, da so identificirali prvi virus, ki napada mobilne telefone in se širi po operacijskih sistemih Symbian (uporabljen v mobitelih Nokia) preko modrega zoba. Imenuje Cabir, vse kar naredi pa je, da na pozdravnem zaslonu izpiše beseda Caribe in se nato razpošlje na vse dosegljive telefone, ki ustrezajo zgoraj naštetim standardom. Zdravila ta trenutek še ni.

Odštevanje do prvega antivirusnega programa za mobilnike se je začelo ...

15 komentarjev

GMail-ovi spam filtri na preizkušnji

Slashdot - Google, ki je 1. aprila svet presenetil z novico o 1 GB velikem elektronskem poštnem predalu s svojim Gmail-om, je sedaj na neuradni preizkušnji, kako oblada velikansko količino elektronske nesnage. Tako Aaron Pratt prosi, da njegov elektronski naslov prattboy@gmail.com posreduje kar se da veliko ljudi na kar največ spam list, različnih naročnin ipd., saj meri čas, ki je potreben, da 1 GB elektronski predal prejme eno sporočilo preveč in učinkovitost filtrov. Zaenkrat je prišel do 30 odstotne zasedenosti elektronskega predala s povprečno 50% uspešnim filtriranjem. Vsekakor zanimiv test, saj bo pokazal kako dobro bo Google zaščitil svoje uporabnike pred nesnago, vendar pa morate ohraniti v mislih dejstvo, da Gmail še sploh ni uradno dostopen za testiranja.

4 komentarji

Policijska ura za spam?

The Register - Četrta največja "dobaviteljica" spama na svetu, Južna Koreja, se je odločila za nekoliko nenavaden korak v boju proti tej nadlogi sodobnega časa. Namerava namreč uvesti nekakšno "policijsko uro" za pošiljanje neželene pošte. Kot poroča The Register, naj bi prepoved veljala med 21. in 9. uro po korejskem času (ki je, če se še prav spominjamo s svetovnega prvenstva, 7 ur pred našim). Kazen za kršitelje naj bi potrojili na 30 milijonov wonov, kar znese približno 13650 britanskih funtov. Sicer so pristojni organi že pred tem 25 spamerskih podjetij oglobili za skupno 64 milijonov wonov.

Sicer mi ni čisto jasno, zakaj te nadloge kratkomalo ne prepovejo, ampak če jo zmanjšajo vsaj za kakšen odstotek, bo še vedno bolje kot nič.

1 komentar

Zmešnjava z SP2 za WinXP

ZDNet - Po tem ko je Microsoft - natančneje človek ki je odgovoren za Windows popravke in spletno stran - najavil, da bomo lastniki Windowsev XP še letos videli Service Pack 2 so točno to isto najavo umaknili in jo "malce" popravili. Letos bo izšla samo beta preizkusna različica Servisernega Paketka 2, medtem ko bo pravi SP2 zunaj šele sredi leta 2004.

Prav tako zamuja Longhorn, ki je sedaj predviden za konec leta 2005 oziroma bolj verjetno šele v začetku leta 2006. Več!

10 komentarjev

Maxtor podvaja kapacitete diskov

ZDNet - Kot poročajo ZDNet, Maxtor trdi, da so uporabili novo tehnologijo zapisovanja podatkov na trde diske, ki lahko njihove kapacitete kar podvoji. Tehnologija, ki to omogoča, se imenuje pravokotno (ang. perpendicular) zapisovanje in ni ravno nov izum (pravzaprav je več desetletij star), pomebnejše je dejstvo, da jo lahko Maxtor uporabi v diskih brez občutnih podražitev izdelave, kar do sedaj ni bilo mogoče. Z njo bo sedaj mogoče na 3,5' disk velikost 80 GB stlačiti 175 GB. S tehničnimi detajli vam postreže izvirna novica.

12 komentarjev