»

Odkritje s področja gorivnih celic

preprosta gorivna celica

vir: Wikipedia
Nature - V reviji Nature Materials so objavili članek raziskovalcev dr. Boštjana Genoria (Laboratorij za elektrokemijo materialov na Kemijskem inštitutu in FKKT UL) in dr. Dušana Strmčnika, (Argonne National Laboratory, ZDA), ki sta skupaj s sodelavci oblikovala in razvila nov selektivni katalizator za nizkotemperaturne gorivne celice s protonsko izmenjevalno membrano (PEM FC).

Pri oksidaciji (gorenju) goriva nastajajo toplotna energija, voda in ostali produkti, odvisni od vrste goriva. V gorivnih celicah pa se s pomočjo katalizatorjev kemične reakcije izvajajo nadzorovano, pri njih pa poleg toplotne energije nastaja tudi električna energija. Gorivne celice se med seboj razlikujejo po tem s kakšnim gorivom jih...

2 komentarja

Nikon najavil 16-35mm F/4 in 24mm F/1.4 objektiva

Nikon AF 16-35mm 3.5-4.5D ED

Slo-Tech - Kot se je že nekaj časa govorilo po spletu, je Nikon predstavil širokokoten zoom objektiv, z goriščno razdaljo 16-35mm, pri fiksni zaslonki F/4. Zdi se, da je Nikon spoznal, da mu manjka ponudba med spodnjim (F/3,5-4,5) in zgornjim (F/2.8) koncem ponudbe. Cena se bo sodeč po Skopuhu v Nemčiji gibala okoli tisoč evrov. Objektiv ima vgrajen VR II stabilizator in Silent Wave AF motor. Nekaj malega več informacij je na voljo tukaj. Če pa so vaši apetiti večji, lahko posežete po 17-35mm F/2.8 za slabih 500 evrov več. Prav tako je bil najavljen širokokoten objektiv s fiksno goriščno razdaljo, 24mm F/1.4. Kdor bo zanj odštel dobrih 2100 evrov, bo vedel zakaj. Več tukaj. Sam sem se...

44 komentarjev

Samopolnilni mobilni telefoni

bit-tech.net - Žal ne gre za samodejno polnjenje mesečnega računa, temveč za polnjenje baterij v mobilnih telefonih, a se marsikateri uporabnik ne bi branil tudi prve opcije. Samodejno polnjenje baterij razvijajo v Nokiinem raziskovalnem centru, ki se nahaja v britanskem Cambridge-u. Idejo so dobili pri pasivnih RFID karticah, ki energijo za svoje delovanje dobijo iz elektromagnetnih valovanj, katerih je zrak dandanes itak poln. Slednji so seveda vir oz. prenašalci energije, zadoščajo pa za minimalne energijske potrebe RFID čipa pri oddajanju informacij.

...

51 komentarjev

Pridobivanje energije iz dežnih kapljic

Nam bodo v prihodnjosti zagotavljale energijo?

vir: Slashdot
Slashdot - Skladno s povečano osveščenostjo do okolja in pripravljenostjo vlaganja denarja v razvoje novih tehnologij, znanstveniki odkrivajo vedno nove načine pridobivanja energije - najnovejši način je tako pridobivanje energije iz dežnih kapljic. Za slednjega so zaslužne piezoelektrične lastnosti PVDF plastike, ki ob deformaciji oziroma pritisku proizvede električni tok - v laboratorijskih pogojih je znanstvenikom tako uspelo s kapljicami največje debeline (5 mm) pridobiti 12 mW električne energije oz. 1 µW neprekinjene električne energije.


Trenutni rezultati tako še ne zagotavljajo komerialne rabe, saj razen prvih laboratorijskih raziskav znanstveniki niso opravili še...

38 komentarjev

Mikroreaktorji za pridobivanje vodika

Slashdot - Mikroreaktorji za pridobivanje vodika se uporabljajo za predelavo organskih goriv kot sta metanol in propan v vodik, ki se ga nato uporablja v gorivnih celicah. Področja uporabe so predvsem pridobivanje goriva za potrebe vojske ali pa za potrebe manjših naprav.

Ekipi znanstvenikov z univerze v Ilinoisu je sedaj uspelo izdelati keramičen mikroreaktor, ki lahko deluje pri visokih temperaturah - do 1000 stopinj Celzija in je po besedah izumiteljev precej učinkovitejši od ostalih podobnih izdelkov. Cilj pa je izdelava mikroreaktorja, ki bi bil sposoben pridobivati vodik iz goriv kot je bencin ali dieselsko gorivo. Tako bi lahko prišli do vodika za gorivne celice kar na lokalni bencinski črpalki. Zainteresirani si lahko preberete izvirno novico, tisti tehnično bolj podkovani pa širši opis tehnologije.

11 komentarjev

GPS sledilec za fotografe

Slo-Tech - Sony je predstavil napravo, ki s pomočjo sistema GPS zabeleži lokacijo, kjer je fotograf pritisnil na sprožilec. Izdelek spominja na nekoliko večji obesek za ključe, ki ga pripnemo za pas ali na nahrbtnik. Med fotografskim potepanjem mali gizmo tako s pomočjo sistema GPS beleži koordinate lokacij, ki jih je moč kasneje sinhronizirati z metapodatki (EXIF) posnetih digitalnih fotografij.



Več na dpreview.

19 komentarjev

Prenosniki z gorivnimi celicami za 20 ur

The inquirer - Japonskemu izdelovalcu elektronike Casio naj bi s pomočjo novih materialov iz trdnega polimera uspelo zmanjšati gorivne celice za skoraj 90 odstotkov v primerjavi s trenutno konkurenco.

V Casiu obljubljajo, da naj bi prenosni računalniki s tovrstnimi gorivnimi celicami, kjer se iz metanola ločuje vodik, zdržali 20 ur do naslednjega polnjenja.

Casio naj bi gorivne celice predstavil že letos.

15 komentarjev

Toshiba predstavlja nove gorivne celice

Neowin - Po besedah Neowin.net bosta obstajala dva modela. Oba bosta velika za približno en paket žvečilnih gumijev, razlika pa bo v zmogljivostih.

Močnejši brat, 300mW model, bo 'popil 10 mililitrov metanola, z enim polnjenjem pa bo to zadostovalo za kar 60 ur predvajanja glasbe z mp3 predvajalcem, osnovanim na trdem disku (iPod, Creative Zen in njima podobna druščina).

V mlajšega bratca boste lahko nalili 3,5 mililitra metanola, ker je dovolj za 100mW moči, to pa zadostuje za še vedno osupljivih 35 ur predvajanja glasbe na enakem sistemu, kot je opisan zgoraj.

45 komentarjev

Inovacija na področju baterijskih celic

The Register - Toshibini inžinirji so iznašli nov tip Litij-ionskih baterijskih celic, katerih posebnost je, da se izredno hitro napolnijo. Do sedaj smo imeli za celice s hitrim polnjenjem tiste, ki so se napolnile v slabi uri ali celo v petnajstih minutah, nov japonski izum pa bo ta čas kar nekajkrat skrajšal. Obljubljajo nam polno celico v šestdesetih sekundah.

V eni minuti naj bi se celica po besedah proizvajalca napolnila do osemdeset odstotkov kapacitete, popolnoma pa že po nekaj minutah. Z uporabo nano-delcev se drastično zmanjša nivo kemičnih procesov, ki so do sedaj preprečevali tako hitro polnjenje. Tudi po ostalih karakteristikah bi naj nove celice nadkrilile stare proizvode, temelječe na tehnologiji Li-ion. Izgubljale naj bi zgolj en...

36 komentarjev

Nova tehnologija gorivnih celic

PC World - V Meritu, Inštitutu za materiale in energijo v Tokiu, so objavili, da končujejo razvoj nove vrste gorivnih celic, ki naj bi bile po njihovih trditvah kompaktnejše in močnejše v primerjavi s konkurenčnimi izdelki.

Klasične gorivne celice uporabljajo kot glavno gorivo metanol, znanstveniki pri Meritu pa so se odločili, da bodo raje namesto tega uporabili natrijev borohidrid. Po trditvah znanstevikov bi naj imela uporaba te snovi v primerjavi z metanolom nekaj pomembnih prednosti. Najpomembnejša je, da ustvarijo približno štirikrat toliko energije na isti površini kot klasične DMFC celice. Prav tako se razlikujejo tudi nekateri materiali, ki sestavljajo celico, npr. uporaba nikljeve zlitine za anodo. Pomembno pri tem je to, da so ti materiali cenejši od tistih v DMFC celicah in tako pade cena tudi celotni napravi.

Po izdanih podatkih bi naj njihova gorivna celica merila 80x84x3 mm in bila zmožna pridelati 20 W moči, dovolj za en prenosni računalnik z zelo nizko porabo. Prav tako so...

7 komentarjev

Nadomestek navadnih baterij - metanolne gorivne celice

Slo-Tech - Razvoj baterij kot predmetov, ki shranjujejo energijo oziroma jo "proizvajajo", se očitno le odvija nekoliko hitreje, čeprav že dolgo nismo zasledili nobene konkretne inovacije, ki bi bila dovolj majhna, močna in poceni.

Toshiba je pred kratkim razvila nove gorivne celice, ki delujejo na metanol, kar po domače pomeni, da, ko se "baterija" izprazni, zopet napolnimo rezervoar z metanolom, kar je nadvse uporabno, saj pomeni, da nimamo nič več dolgotrajnega poljnjenja.

Zaenkrat je podala Toshiba naslednje podatke o novem izdelku:
  • Masa: 8,5 g
  • Moč: 100 mW, (kar zadostuje za poganjanje MP3-predvajalnika),
  • Kapaciteta: naprimer 20 ur delovanja MP3-predvajalnika,
  • Uporaba: Dovolj majhna in lahka,...

18 komentarjev

Nova NEC-ova baterija, ki je napolnjena v 30 sekundah

Neowin - NEC je razvil baterijo, ki se napolni v 30 sekundah. Organska radikalna baterija je lahko napolnjena na podobni ravni moči kakor NiMH-celice za prenosne MD-predvajalnike, digitalne fotoaparate in druge elektronske naprave. Cena bo enaka NiMH-baterijam, ker ne vsebuje dragih materialov. NEC bo prvi zvitek baterij uporabil v kot izvir energije za nadomestitev kratkotrajnih izpadov električne energije v računalnikih.

11 komentarjev

Toshiba in metanol

SiOL - Zadnjič smo pisali o prenosnikih, ki jih bo hladil metanol, danes pa pišemo o prenosnikih, ki jih bo taisti alkohol poganjal. Toshiba je namreč izdelala prototip pogonske celice, ki naj bi s prostornino 50-ih kubičnih centimetrov pokrbela za nemoteno delovanje računala vsaj pet ur. V celici se bo metanol razgradil in s tem proizvajal povprečno 12 W do maksimalno 20 W moči. Medtem ko so dandanašnji prototipi veliki kot hišna opeka, bodo v prihodnosti v velikosti namiznega glodalca. Več si preberite na SiOL-u. Zahvala Tody-ju!

1 komentar

Nuklearne baterije

New Scientist - Zadnje čase je povpraševanje po trajnih baterijah kar precejšnje, kar sploh ni zelo čudno. Ena zanimiva alternativa so baterije, temelječe na radioaktivnem beta razpadu izotopa niklja 63. Taka baterija daje približno milivat na kubični milimeter kakšno stoletje dolgo. Kocka z robom 10 metrov bi torej krila trenutne slovenske potrebe. Radioaktivnost pri tem je zanemarljiva, zato je to dober pogon nanorobotov. Klik ter klik!

18 komentarjev

Baterija na papirju

New Scientist - Izraelsko podjetje Paper Power je razvilo novo obliko baterij. Možno naj bi bilo to baterijo "natisniti" na papir, saj je debelina troslojne baterije le 0,5 mm. Cena za en kvadratni centimeter, ki je zmožen dovajati napetost 1,5V in ima kapaciteto 3 mAh, je le nekaj tolarjev. Najprej naj bi bile te baterije uporabljene na raznih propagandnih letakih, kjer naj bi napajale majhne LED diode, kasneje pa še marsikje drugje. Klik!

5 komentarjev