»

Connexion napada vladne in vojaške strani

Zeropaid - Hekerska skupina Connexion je objavila skoraj 17.000 elektronskih naslovov in ustreznih gesel, ki so jih domnevno ukradli s strani več organizacij. Od kod so jih dobili, skupina ni želela razkriti, a pregled po elektronskih naslovih pokaže, da gre v veliki meri tudi za ameriške vojaške in vladne službe.

Naslovi ljudi iz skupine "pomembni ljudje" obsegajo Agencijo za nacionalno varnost (NSA), Oddelek za domovinsko varnost (DHS), Center za nadzor bolezni (CDC), zvezne države in še nekaj drugih agencij ter različne veje vojske. Ostali elektronski naslovi so od vsepovsod - Yahoo, Gmail, MSN,...

25 komentarjev

Nizozemski študent zbral 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov Googla

The Register - Nizozemski podiplomski študent Matthijs R. Koot piše doktorsko nalogo s področja zasebnosti na internetu in v okviru tega projekta je preiskal javno dostopne Googlove profile. Odkril je, da je 40 odstotkov profilov javnih, ki so poleg tega še shranjeni na strežnikih v tako prikladni obliki, da je zlahka pridobil 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov in nekatere druge osebne podatke (poklic, delodajalca, izobrazba, kraj prebivališča in povezave do profilov na drugih socialnih straneh).

Na Googlovi strani je namreč imeniška datoteka profiles-sitemap.xml, ki imenuje povezave do profilov uporabnikov. Sodeč po podatkih v...

13 komentarjev

AOL kupuje spletni časopis Huffington Post

BBC - AOL je danes objavil, da bo prevzel spletni časnik Huffington Post, za kar bodo odšteli 315 milijonov dolarjev. Od tega bodo 300 milijonov dolarjev plačali v gotovini.

Huffington Post ima 25 milijonov obiskovalcev mesečno, tako da bo sedaj The Huffington Post Media Group, kamor bo AOL skupaj s svojimi novičarskimi storitvami zapakiral kupljeno, imela 117 milijonov obiskovalcev v ZDA in 270 milijonov drugod po svetu. Soustanoviteljica in glavna urednica Huffington Posta Arianna Huffington bo postala predsednica in odgovorna urednica nove družbe, ki bo vključevala tudi znane strani Engadget, TechCrunch, Moviefone, MapQuest, Black Voices, PopEater, AOL Music, AOL Latino, AutoBlog, Patch, StyleList in druge.

Huffingtonova je dejala, da je prevzem odličen razplet dogodkov. AOL bo s tem poizkusil postati največji servis...

4 komentarji

Severna Koreja počasi proti internetu

ComputerWorld - Poleti smo pisali, da Severna Koreja dela prve korake naproti internetu. Začelo se je z registracijami internetnih naslovov v bloku, ki je bil dodeljen tej državi in dolga leta nedotaknjen. Redke spletne strani iz Severne Koreje so tako gostovale v tujini: centralna državna tiskovna agencija na japonskih strežnikih, državna uradna spletna stran Uriminzokkiri pa na kitajskih. Te dni pa Severna Koreja dobiva prve spletne strani, ki fizično gostujejo na strežnikih v državi.

Centralna državna tiskovna agencija je dobila svoje strani na korejskih strežnikih, ki niso kopija japonskih, marveč je njegova vsebina dan pred japonsko verzijo. Prav tako so tuji novinarji, ki so prispeli v državo na 65. obletnico...

20 komentarjev

AOL prodaja Bebo

TechCrunch - AOL je leta 2008 - ko so socialna omrežja rasla kakor gobe po dežju, ker so bila tista naslednja vroča zgodba, ki bo spremenila podobo interneta, prinesla neslutene dobičke in popolnoma pregazila klasičen splet - kupil Bebo za 850 milijonov dolarjev. Tega je leta 2005 ustanovil Michael Birch z ženo Xochi Birch, a zaradi konkurence nikoli ni postal vodilni na svojem področju, čeprav je zbral nekaj deset milijonov registriranih uporabnikov. AOL je to po prevzemu želel spremeniti, a jim ni uspelo.

Danes je Bebo naprodaj. AOL ga bo verjetno prodal hedge skladu Criterion Capital Partners za vsega 10 milijonov dolarjev, saj stran več enostavno ni vredna....

5 komentarjev

Hewlett-Packard tiskalnikom daje elektronske naslove

PC Pro - HP bo v kratkem predstavil novo linijo tiskalnikov, ki bodo namenjeni tiskanju tudi s pametnih telefonov, iPadov in podobnih naprav. V ta namen bo imel vsak svoj elektronski naslov, ki ga bo vestno bral in tiskal prejete vsebine. Na tak način bo odpravljena potreba po namenskih in od modela do modela različnih gonilnikih za tiskalnik.

Različni modeli s to možnostjo bodo stali od 100 do 400 dolarjev. Prvi bodo na voljo že prihodnji mesec, več modelov in verzije za podjetja pa pričakujemo septembra. HP predvideva, da bodo v letu dni prodali 15 milijonov takšnih tiskalnikov. Vyomesh Joshi, izvršni podpredsednik HP-jevega tiskalniškega oddelka, ocenjuje, da naj bi v prihodnjem letu na tak...

28 komentarjev

Kam z 52.000 računalniki?

E-week - Zanimiv problem, ki se pojavi pri masovnih odpuščanjih, kakršnim smo priče v trenutnih časih, je računalniška oprema. Ameriška investicijska banka Citigroup, ki odpušča 52.000 zaposlenih, se je znašla s kupom računalniške opreme, s katero nima kaj početi. Veliko zaposlenih je imelo svoje prenosne računalnike, večina pa vsaj namizne. Njihov IT-oddelek se sedaj ukvarja z vprašanjem, kam z vso to železnino. In še zdaleč niso edini s takimi problemi.

Najprej bodo seveda malce prevetrili situacijo v podjetju, tako da bodo starejše računalnike še zaposlenih nadomestili z novejšimi. Nekatere starejše modele lahko preprosto zavržejo ali darujejo v dobrodelne namene. Če imajo opremo najeto, obstaja možnost, da pogodba dovoljuje predčasni razdor in vrnitev najete opreme. Še ena možnost je tudi odprodaja odvečne opreme, kar je izvedljivo predvsem z novejšo, pri vseh metodah pa je treba paziti na podatke. Ker diski v podjetjih vsebujejo mnoge občutljive informacije, je to zlata jama za...

21 komentarjev

Mafija ne mara spama

Slashdot - Nezaželena elektronska pošta oziroma spam je nevšečnost, ki nam polni poštne nabiralnike, najučinkovitejša rešitev pa je skrbno varovanje elektronskega naslova in uporaba dobrih filtrov. Prekipelo pa je ruskim mafijcem, ki so Alekseja Tolstokoževa mrtvohladno pospravili.

Oblasti ocenjujejo, da je Tolstokožev odgovoren za kar 30 odstotkov vseh reklam za viagro in ostale tovrstne izdelke, s čimer je samo letos zaslužil več kot dva milijona dolarjev. To mu bo doslej bolj malo pomagalo, saj so ga našli usmrčenega v svojem domu v Moskvi. To ni edini tak primer, saj so še enega podobnega patrona umorili predlani.

Spam filtri so dosegli novo stopnjo v razvoju.

23 komentarjev

AOL bo ponudil brezplačno zaščito pred virusi

News.com - AOL bo v okviru svoje plačljive storitve brez doplačila ponudil tudi McAfee VirusScan Online, za katerega je bilo doslej potrebno plačilo. Primernost kombinacije programa in storitve je še toliko večja, ker program vedno ko smo na internetu v ozadju išče in odpravlja viruse.

S tem korakom AOL ni le opozoril na resnost težav, ki jih prinašajo virusi, pač pa je ubral pravo pot pri reševanju trenutne situacije. Uporabniki se namreč čedalje pogosteje srečujejo s čedalje bolj nenavadnim delovanjem svojega računalnika, ki je posledica virusov. In največkrat je razlog v manjkajočem, neposodobljenem ali neuporabljanem antivirusnem programu.

Zdaj potrebujemo samo še Windows z vgrajenim antivirusnim (in hkrati "antispajver") programom, ki se bo samodejno posodabljal in uporabljal.

5 komentarjev

Kje spamerji dobijo elektronske naslove

Slashdot - Ker čedalje več spletnih strani blokira programe za nabiranje elektronskih naslovov, uporabniki interneta pa tudi čedalje previdneje vpisujejo svoje elektronske naslove na različne spletne strani, imajo pošiljatelji nezaželene elektronske pošte vedno več problemov pri pridobivanju elektronskih naslovov.

Zato ne preseneča dejstvo, da se zatekajo h klasičnemu kriminalu. Tiskovne agencije danes poročajo, da so aretirali uslužbenca AOL-a, ki je iz AOL-ovega sistema ukradel 92 milijonov elektronskih naslovov. Naslovi so bili kasneje prodani spamerjem za 52.000 USD oz. dobrih 10 milijonov SIT.

23 komentarjev

Kdo bo dobil spammerjev Boxster?

Slashdot - Včasih imam občutek, da na Slo-techu manjka kakšna "lažja" novica, ki se sicer ne tiče ravno neposredno IT, je pa z njo nekako povezana. In ker je danes eden od takih dni, sem izbrskal eno od teh zanimivosti.

Tako Slashdot poroča, da je AOL ponudil svojim uporabnikom možnost dobiti zaseženi Porshe Boxster, ki so ga kot del poravnave zaplenili enemu večjih spammerjev, ki naj bi s pošiljanjem neželene pošte zaslužil več milijonov dolarjev, poročajo. Avto si je tako po podatkih zaželeno več kot milijon uporabnikov, pravijo pri AOL. Razlog, zakaj so sploh dali zaplenjeno vozilo kot nagrado "loterije", naj bi bila vsaj delna kompenzacija prizadetih strank, ki so dobile neželno pošto.

Čeprav, roko na srce, v poslovem svetu se temu reče, ne glede na plemenitost dejanja, reklama. Pa čeprav samega sebe.

2 komentarja

iPod Mini bo zamudil

Slashdot - Izgleda da gre Applu prav vse od rok, kar se glasbe tiče, saj se tudi iPod Mini prodaja neverjetno uspešno. Ostali svet (beri: svet brez ZDA) tako ne bo mogel kupiti 4-gigabajtnega predvajalnika glasbe aprila, ampak šele julija, saj je to edini način, da Apple zadosti povpraševanju v domovini. 249 zelencev vreden malček se kljub mračnim napovedim zaradi prevelike cene neverejtno dobro prodaja. Klik!

Mah, če bi jim šlo vse od rok, bi znali predvidevati, kakšne zaloge si morajo ustvariti.

7 komentarjev

Ministrstvo brez interneta

Slashdot - Ameriško Ministrstvo za notranje zadeve je po odredbi sodišča odklopljeno z interneta. Že tretji "odklop" od leta 2001 je posledica varnostnih lukenj, ki po mnenju sodišča "krekerjem" in drugim škodljivcem dovoljujejo krajo denarja iz sistema, ki z energijo oskrbuje 300.000 indijanskih američanov. Ministrstvo je trdilo, da je s pomočjo pristojne agencije varnostne težave odpravilo, a so po ugotovitvah preiskovalcev lagali, zato jih je doletela kazen. Klik!

0 komentarjev

IT se spet seli na Vzhod

CNN - Na Slo-techu smo že večkrat poročali o tem, da zahodna podjetja ugotavljajo finančne ugodnosti selitve dela ali kar celotnega podjetja v razvitejše države geografskega vzhoda. Zadnje čase je zelo popularna destinacijo Indija.

Tako CNN Money poroča, kako se čedalje več Američanov odloča, da se skupuj s podjetjem preselijo na novo lokacijo. S tem se počasi podira mit, da je prebivalcem tega kontitenta vse dostopno in da lahko samo izbirajo. Tako po podatkih trenutno v Indiji, ki je ena najbolj odprtih držav za prenos industrije, dela približno 30.000 tujcev, večinoma Američanov. To je sicer zamenarljiv delež celotne populacije države, ki ima nekaj čez milijardo prebivalcev, vendar pa se utegne v kratkem precej povečati.

Pogosto se tako komu zgodi, da se kratek delovni obisk v tej državi zavleče toliko časa, da ugotovijo prednosti bivanja v novem okolju, pravijo pri CNN.

Od kod boste pa Vi jutri brali Slo-tech?

5 komentarjev

Dell ni več glavni v Dellu

Slashdot - Michael Dell, ustanovitelj podjetja z največjim deležem na trgu osebnih računalnikov, je odstopil z mesta generalnega direktorja (CEO) in službo prepustil Kevinu Rollinsu. Dell bo kljub temu ostal prvi mož (chairman) istoimenskega podjetja, kar potrjuje dejstvo, da je tovrstno deljenje "oblasti" očitno nova moda v Ameriki. Podobno potezo sta namreč pred kratkim ubrala tudi Larry Ellison (Oracle) in Tom Engibous (Texas Instruments), že zdavnaj pa je vodilno vlogo Microsofta opustil njegov ustanovitelj, Bill Gates.

0 komentarjev

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev

Spackers - crackerji s "poslanstvom"

Wired News - Kaj so crackerji, vemo - ljudje, ki z zlobnimi nameni vdirajo v tuje računalnike. Vemo tudi kaj so spammerji. In sedaj smo dobili še spackerse - crackerje, ki sodelujejo s spammerji. In ob tem seveda služijo. Za kaj gre? Wired News je pred tednim dni razkril zgodbo iz Poljske. Poljska skupina krekerjev je namreč začela oglaševati "nevidno in neprebojno gostovanje" strežnikov (invisible bulletproof hosting). Poljaki za 1500 ameriških zelencev ponujajo storitev, ki onemogoči izsleditev strežnika z orodji tipa traceroute in whois. Dodatna "prednost" njihove storitve pa je, da je mogoče ta nevidni strežnik navidezno umestiti na katerikoli strežnik - tudi na strežnik ISPja z najbolj trdo antispam politiko.

Novinarji Wired Magazina so zadevo preiskusili v praksi in priznati je treba, da se zgodba napeto bere. Preko IRC-a so stopili v stik s predstavnikom poljske crackerske skupine Tubulom in ga prosili za demonstracijo nevidnega gostovanja. Tubul jim je poslal naslov spletne strani, ki...

17 komentarjev

Tony Blair po novem z elektronskim naslovom

The Register - Britanski konzervativci so kruto napadli premiera Tonya Blaira. Je namreč eden redkih svetovnih voditeljev in edini v skupini G8, ki nima (javno znanega) elektronskega naslova, preko katerega bi mu lahko poslali svoje pismo.

Nasprotniki ga tako postavljajo ob bok Castru in Gadafiju ter voditeljem Severne Koreje, Zimbabveja, ki takisto ne priznavajo nadmoči elektronskih pisem nad dimnimi nadomestki. No, vse pa ni tako črno: torijski kolegi so s skupnimi močmi premieru le ustvarili poštni predal.

Če želite, mu lahko pišete tudi vi. Naslov? RtHonTonyBlairMP@hotmail.com.

6 komentarjev

Nič več AOLovih zgoščenk

Slo-Tech - Jim Mckena in John Lieberman bi rada, da jima pošljete vse AOL CDje ki jih imate, saj je njun cilj zbrati kar milijon primerkov -- sedaj jih imata "le" 80 000 -- in jih odnesti pred vrata podjetja ter s tem povedati, da naj odnehajo s tem početjem. Na strani pa najdete tudi ustvarjalni kotiček, kjer lahko dobite idejo za uporabo starih ali nezaželenih reklamnih zgoščenk.

5 komentarjev