»

Ameriški vojaki z aplikacijo za vadbo razkrivajo vojaške skrivnosti

Baza v Kandaharju

Washington Post - Strava je priljubljena aplikacija za spremljanje vadbe, ki jo lahko povežemo s pametnimi telefoni in drugimi pametnimi napravami. Te dni pa buri duhove, ker so jo na delovnem mestu uporabljali tudi vojaki, zaradi česar so se sedaj na internetu znašli zanimivi zemljevidi ameriških vojaških baz po vsem svetu. Ameriška vojska zadevo že preverja.

Že lanskega novembra je Strava na internetu objavila anonimizirane zemljevide vseh vadb, ki so jih opravili njeni uporabniki. Šlo je za 27 milijard kilometrov, ki jih je njenih 27 milijonov uporabnikov v zadnjih dveh letih preteklo ali preplavalo. Tako imenovan Global Heat Map je zanimiv, ker si lahko pogledamo, kje ljudje najpogosteje vadimo in dobimo...

10 komentarjev

Britanci spet javno razkazovali zaupne dokumente

Zaupni dokument o načrtovanih aretacijah

vir: BBC
BBC - Pred kratkim je vodja britanskega protiterorističnega oddelka Scotland Yarda, Bob Quick, hodil po Downing Streetu, v rokah pa nosil zaupen dokument o načrtovanih aretacijah dvanajstih oseb osumljenih načrtovanja terorističnih napadov v Manchestru ali Traffordu.

Žal pa zaupnega dokumenta ni shranil v ovojnico, ali vsaj prekril s kakšnim papirjem in ko je šel mimo fotografov, so le-ti dokument z oznako "zaupno" seveda fotografirali.



Zaradi incidenta je policija z izvedbo akcije morala precej pohiteti, Bob Quick pa je odstopil.

V Sloveniji se kaj takega seveda ne more zgoditi, saj so navadno mediji še pred policijo obveščeni o tem, koga bodo aretirali in kje.

9 komentarjev

Vdor v Steam

Daily Tech - Steam je najbž vsem dobro znan kot Valve-ov spletni sistem za nakup, nadzor, posodabljanje in igranje iger, podatek, da je uporaba odjemalca pogoj za igranje streljačine Counter-Strike pa vam najbrž pove tudi dosti o popularnosti cele zadeve.

A navdušeni uporabniki storitve bi znali biti kaj kmalu razočarani, na spletu so se namreč pojavile novice o izjemno resnem vdoru v Steam. Cracker, ki se skriva pod vzdevkom MaddoxX, trdi, da je uspel pridobiti shell dostop do vseh sistemov in se tako dokopal do številnih občutljivih podatkov uporabnikov, vključno s številkami njihovih kreditnih kartic. Sam vdor naj bi bil storjen zgolj zaradi načel, saj se MaddoxX ne namerava okoristiti, temveč opozoriti na slabo varnost Valve-ovega sistema, trenutno v zameno za vse ukradene podatke zahteva sporočilo oz. opravičilo na domači strani podjetja.

Izvorna novica.

19 komentarjev

Vlada ZDA bo uporabljala polno kriptiranje vseh diskov

Slashdot - Zaradi precejšnjega števila pobeglih podatkov s trdih diskov različnih vladnih organizacij, so se v ZDA odločili da bodo diski vseh njihovih vladnih računalnikov od zdaj naprej uporabljali polno enkripcijo diskov. V dokumentih na straneh ameriške vlade so tudi omenjene zahteve in spisek podjetij, katerih izdelki se potegujejo za mesto na diskih vladnih računalnikov.

Namestitev zmagovalnega izdelka bi naj bila največja implementacija katerekoli programske opreme do zdaj, saj naj bi zadevo namestili na več milijonov računalnikov.

Izvorna novica.

73 komentarjev

DDoS po naročilu, naročnik med najbolj zaželene po kriterijih FBI

Security Focus Online - Jay Echouafni, direktor ponudnika satelitske televizije, je najel crackerje iz računalniškega podzemlja, da so konkurenčne ponudnike onesposobili z DDoS napadom. Tako je Echozafni, ki je že bil priprt, a mu je po plačani varščini celo uspelo oblasti prepričati, da so mu vrnile potni list ter dovolile potovati po in zunaj ZDA, sedaj na begu. Z DDoS napadom je konkurenci povzročil za celih 2 milijona dolarjev škode.

Tako je FBI prilil olja na ogenj, ki ga podžiga vrhovni tožilec Ashcroft s svojo akcijo "Web Snare".


19 komentarjev

Ali Severna Koreja uporablja hekanje v vojaške in obveščevalne namene?

Slashdot - Kot poroča Financial Times, je južnokorejski obrambni minister v ponedeljek opozoril, da je po njegovih podatkih komunistična Severna Koreja resno pripravljena na uporabo interneta v obveščevalne in vojaške namene, saj naj bi imeli organizirano skupino 500 do 600 hekerjev (pravzaprav krekerjev), katerih naloga naj bi bilo zbiranje obveščevalnih podatkov in kiber bojevanje. Severna Koreja naj bi tudi izvajala petletni univerzitetni program hekanja in na ta način izobrazila ustrezno število kadrov.

Južni Korejci naj bi na hekerske napade postali pozorni potem, ko so v začetku tega leta odkrili vdore na skoraj 300 vladnih računalnikov, med drugim tudi na računalnike inštituta za jedrsko energijo in parlamenta. Računalniki so bili okuženi s trojanskimi konji, s katerimi je mogoče krasti gesla in druge občutljive informacije. Napadi so prihajali iz Kitajske, vendar strokovnjaki niso mogli ugotoviti ali hekerji le izrabljajo kitajsko omrežje, ali pa je morda v napade vpletena tudi...

18 komentarjev

Slovenski 'heker' vdiral v računalnike ameriške vlade?

Večer - Večer poroča, da naj bi bili Ravenčan Aljoša Medvešek (ki je imel v Sloveniji računalniško podjetje; a se je pred nekaj leti preselil v ZDA; v Sloveniji pa naj bi bil osumljen tudi več kaznivih dejanj), njegova žena Margaret Ann Lauffer in Breat O'Keefe, ki imajo v San Diegu podjetje ForensicTec Solution, osumljeni 34 vdorov v tuje računalnike. Vdrli in prekopirali naj bi tudi visoko zaupne dokumente iz ameriških vojaških računalnikov ter računalnikov NASE. Medvešek pravi, da so informacije, ki jih navajajo mediji netočne, kljub temu pa priznava, da bo nastopil kot priča proti O'Keefu.
Osumljenci naj bi v računalnike vdirali zato, da bi dokazali, kako slaba je varnost ameriških vladnih računalnikov. Ta izgovor je sicer vprašljiv, saj naj bi bili vsi trije tudi osumljeni, da nameravajo ukradene podatke prodati medijem.

Hmm, morda pa so bili v podjetju ForensicTec Solution malce preveč podjetni ...

23 komentarjev

Japonski heker skoraj vdrl v NASO

več strani - Neuspešno. The Inquirer in Japan Times poročata, da je v začetku tega tedna nek nadobudni japonski heker poskušal vdreti v ameriško agencijo NASO. Napad je skušal izvršiti s kobejske univerze, a so ga opazili in prekinili povezavo, tako da ni povzročil nikakršne škode. Univerza je ustavila del svojega omrežja in pričela preiskovati, ali je nemara poslal v svet še kakšne tajne informacije z univerze. Klik, klik!

23 komentarjev

Zaslužek telekomov v BiH prevelik

Večer - Strokovnjaki mednarodne skupnosti so ugotovili, da telekomunikacijska podjetja v BiH ožemajo uporabnike in se pri tem uvrščajo v sam evropski vrh po cenah telefonije. Minuta telefonskega pogovora iz BiH v sosednje države je namreč petkrat dražja kot takšen klic iz katerekoli druge države EU. Raziskava je še pokazala, da samo pet odstotkov prebivalcev BiH redno uporablja Internet, medtem ko je evropsko povprečje 39 odstotkov, ameriško 72 in slovensko 41. Se strinjate? Novica.

2 komentarja

Škulj ponovno "udaril"

V afektu.

vir: 24 ur
24 ur - Sveže objavljena novica v POPovi oddaji 24 ur pravi, da je domnevni slovenski heker Robert Škulj ponovno udaril.

Za kaj gre? Škulj se je tokrat lotil Proklika in Proklika plus, storitvi elektronskega bančništva za podjetja in ugotovil, da tudi ti dve storitvi nista varni. S svojim programom (napisala naj bi ga s prijateljem) za "simulacijo uporabnika" je ob sodelovanju dveh podjetij dokazal, da je tudi v Prokliku in Prokliku plus možno denar prenašati iz računa na račun. Glede na to, da je prenašanje novcev iz računa na račun preko interneta nekako tudi namen elektronskega bančništva in da Škuljevo "odkritje" sploh ni nič posebnega oziroma nič, česar ne bi...

21 komentarjev

Še en ruski heker za zapahi - 15 let

The Register - Tokrat gre za enaindvajsetletnega 'Nikolaia', ki je vdrl v bazo neimenovane banke v New Yorku, ter v zameno za ne-objavo zahteval celih $10.000 (mislim... Austin Powers varianta? ), a za podkrepitev grožnje kljub vsemu objavil podatke o 1.500 računih. Moskovski organi so nadobudneža izsledili po tem, ko si je z banko izmenjal e-mail sporočilo, s čimer so prišli do njegovega IP naslova. Nekoga bi za mesec dni posedel pred igro Uplink...

7 komentarjev