»

Velika aretacija v Franciji

Vir: physorg.com

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Francoska policija je zajela mrežo hekerjev mobilnih telefonov, ki so si s prevaro nagrebli nekaj milijonov evrov bogastva.



Med devetimi aretiranimi so bili tudi uslužbenci mobilnih podjetij. Enoletna preiskava je tako končno obrodila sadove, saj so končno razkrinkali največjo mrežo že desetletje delujočih hekerjev, prvih te vrste v Franciji, se je pohvalila marsejska policija.

Začelo se je leta 2009, ko je telefonska družba SFR iz Francije našla luknje v svojem varnostnem sistemu. O podobnih stvareh sta poročali še dve podjetji - Bouygues Telecom in Orange. Izkazalo se je, da so hekerji od uslužbencev mobilnih operaterjev, ki so imeli dostop do baze, kupovali kode za odklep SIM kartice za tri evre, potem pa so jih...

4 komentarji

Java bo letos postala odprtokodna

Slashdot - Kot poročajo pri ZDNet, je Simon Phipps, direktor za odprto kodo pri Sun Microsystems napovedal, da bo v naslednjih mesecih SUN Javo objavil pod GPL licenco.

Načrti za izdajo Jave pod GPL sicer obstajajo že od leta 2006, vendar se je zapletlo pri nekaterih podjetjih, ki svojih delov kode niso želela izdati pod odprto licenco. Sun se je tako s podjetjem, ki je imelo v lasti knjižnice za rastrsko in 2D grafiko izpogajal, da bo podjetje dovolilo izdajo svoje kode pod GPL licenco, pogovori s podjetjem, ki ima v lasti kodo za delo z zvokom pa so padli v vodo, zato bo Sun ta del kode napisal na novo.

Korak k odprtju Jave pa je pred kratkim naredilo tudi podjetje RedHat, ki je pod GPL licenco izdalo OpenJDK. OpenJDK je že postal standardni del distribucij Fedora 9 in Ubuntu 8.04.

Kaj sploh še ostane "velikim"?

25 komentarjev

SUN je za Javo izbral GPL licenco

Slashdot - Sun je danes najavil, da je spremenil licenčno politiko Jave. Tako je od danes naprej Java varovana z licenco GPLv2, kar pomeni, da je sedaj prosta, kot je prosta pravica govora.

Medtem, ko to dejstvo nima velikega vpliva na večino razvijalcev, pa ima ta poteza zelo pozitiven vpliv na uporabnike odprtokodnih operacijskih sistemov, saj bo lahko Java sedaj vključena v pakete, ki so pod licenco GPL (in ostale "free speech" licence).

To je tudi eden večjih, če ne kar največji, prispevkov kode odprtokodni skupnosti. S to potezo Sun želi, da bi tako pospešil razvoj Jave in omogočil lažjo uporabo Jave v odprtokodnih krogih. Poleg tega pa bo Sun še naprej nudil komercialno licenco za Javo, ki bo prišla v poštev za vse izdelovalce programske opreme, ki jim GPL licenca ne ustreza.

Za več informacij: Slashdot.

50 komentarjev

Solaris 10

Slashdot - Sun je izdal novo različico svojega operacijskega sistema, Solaris 10. Pomembna pridobitev je pohitritev sklada TCP/IP, ki je v preteklosti Solarisu prinesel nehvaležen vzdevek - Slowaris, druga pogosto omenjana novost pa je težko pričakovani datotečni sistem ZFS.

Najpomembnejša informacija pa je, da je Solaris odslej na voljo brezplačno, s to opombo, da je za podporo in odpravo hroščev potrebno plačati letno naročnino. Kasneje naj bi Solaris izšel pod odprtokodno licenco, prav tako pa tudi tehnologija, na kateri temelji.

10 komentarjev

Solaris 10 bo poganjal aplikacije za Linux

OSNews - Prihajajoči operacijski sistem Solaris 10 bo prinesel nove zmogljivosti, ki bodo omogočile poganjanje aplikacij za Linux. Projekt s kodnim imenom Janus (rimski bog Janus, Januaris ima dva obraza, tako da z enim gleda v staro, z drugim v novo leto) obljublja poganjanje večine aplikacij za Linux ob približno enaki hitrosti kot v Linuxu. Storitev za jedro operacijskega sistema bo brezplačna, ustrezala pa bo specifikacijam Linux Standard Base. Klik!

2 komentarja

IBM in Sun pretita Microsoftu

OSNews - Podjetja z veliko namiznimi računalniki se soočajo s problemom nadgradnje programske opreme, ki je izjemno naporna in zahteva veliko časa. Zato se je že pred leti porodila ideja o zmogljivih strežnikih, ki bi poganjali aplikacije, in lahkih odjemalcih, preko katerih bi uporabniki dostopali do strežnika. Na ta način podjetja z mnogo uporabniki ne bi prihranila le ogromno denarja, ki so ga namenjale za licence programske opreme za osebne računalnike, pač pa tudi čas, ki so ga dotedaj posvečala nadgradnjam in vzdrževanju.

Takšnih poskusov sta se v preteklosti lotevala IBM in Sun, a pri tem nista bila posebej uspešna. Slednji je vnovič poskusil z Java Desktopom, ki ga je izbrala npr. največje irska banka s 7500 osebnimi računalniki. IBM pa bo te dni predstavil Workplace 2, ki ga že preskuša 120 njihovih strank. Sistem bo tekel v brskalnikih, sprva v okoljih Windows in Linux, kasneje pa tudi v Mac OS. Workplace 2 je nekakšna delovna plošča, ki združuje orodja za e-pošto, neposredno...

3 komentarji

Nova Java, njeno in Solarisovo odpiranje in še kaj

OSNews - Medtem ko programerji sveta pričakujejo novo veliko različico Jave, ki se bo imenovala Java 5.0, je Sun izdal vzdrževalno različico trenutne stabilne veje, Java 1.4.2_05. Njen namen je odpravljanje hroščev, podrobnosti pa si lahko preberete v opombah ob izdaji.

Še vedno ni povsem jasno, kako bo Sun ravnal pod pritiski IBM-a in mnogih uporabnikov Jave, da naj odpre njeno izvorno kodo. Sun trdi, da bi v primeru odprianje kode prišlo do fragmentacije in devalvacije platforme, nasprotni tabor pa je prepričan, da je trenutni razvoj prepočasen. Po besedah Andrewa Orlowskega se je na nedavno končani konferenci JavaOne izkazalo, da imata obe strani prav, vendar je Sunovo razmišljanje bolj konstruktivno.

Za razliko od Jave pa ima Sun očitno bistveno drugačen pogled na odpiranje izvorne kode Solarisa. Prav tako na JavaOne je nek predstavnik Suna izjavil, da podjetje ne bo kar čez noč odprlo celotne izvorne kode Unixu podobnega operacijskega sistema, vendar bo odprlo večino le-te,...

3 komentarji

Java in Solaris kmalu odprta ?

Slashdot - ZDnet poroča, da namerava SUN odpreti njihov operacijski sistem Solaris in programsko platformo Java.

Pozivi skupnosti (najbolj znana sta IBM-ov in Eric S. Raymond-ov) so očitno obrodili sadove, saj je SUN po vztrajnem zanikanju prvič napovedal možnost odprtja svojih paradnih produktov. Raghavan Srinivas, višji uslužbenec SUN-a, je dejal, da bo Java odprta "mogoče danes, jutri ali čez dve leti - toda definitivno jo bomo odprli".

Čeprav so mnenja o smotrnosti odprtja Jave deljena, ta poteza SUN-u skoraj ne more škoditi, saj je že tako v rdečih številkah.

9 komentarjev

Apache Geronimo promoviran v uradni projekt ASF-ja

TheServerSide.com - Že lani smo poročali, da je ASF (Apache Software Fundation) začel z razvojem odprtokodnega J2EE aplikacijskega strežnika. Po skoraj letu dni bivanja v t.i. inkubatorju (poseben strežnik ASF-ja, kjer so novi projekti v nekakšni čakalnici) je Geronimo očitno dovolj zrel za status uradnega Apache projekta.

Pomembnejše dobrote iz J2EE sveta, ki jih Geronimo prinaša:

  • EJB (Enterprise JavaBeans) podpora;
  • Java Transaction API ( JTA) - upravljanje s transakcijami;
  • Java Message Service ( JMS) - pošiljanje in sprejemanje sporočil ter njihov nadzor;
  • podpora za postavljanje strežnikov v gruče (clustering);
  • J2EE Management;
  • JavaMail API;
  • Java Activation Framework ( JAF) - ugotavljanje informacije o objektih oz. podatkih nasplošno (tip, podprte metode, ipd.) in
  • podpora za avtentikacijo in avtorizacijo ...

Avtorji projekta trdijo, da bo to prvi odprtokodni J2EE aplikacijski strežnik, ki bo ustrezal vsem zahtevam J2EE specifikacije. Mnogi dvomijo v to trditev, saj je celotna...

0 komentarjev

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

Sporazum Suna in Microsofta

Slashdot - Sun Microsystems in Microsoft sta velika rivala industrije programske opreme, zato niti ni pretirano presenetljivo, da sta se s tožbami napadala celih deset let. A očitno se je to neslavno početje končalo, saj sta podjetji dosegli sporazum, v katerem prekinjata spore iz preteklosti. Ti so bili večinoma posledica nespoštovanja patentnih pravic, največkrat s strani Microsofta, ki bo Sunu plačal 2 milijardi USD odškodnine. Zanimivo je, da je Sun zaradi zmanjševanja stroškov ravno na dan dogovora odpustil 3300 delavcev. Podjetji sicer zagotavljata, da bosta sodelovali pri razvoju sorodnih tehnologij, ki jih razvijata, predvsem pri strežniških rešitvah in seveda v navezi Java - .Net, kar bo še posebej zanimivo. Klik!

In še to: Microsoft obljublja, da bo odslej bolj prijazen do Jave.

9 komentarjev

Po IBM-u še Sun...

CNet - Kot poroča CNet, namerava Sun na strežniškem trgu zamenjati Intelove procesorje z AMD-jevimi Opteroni. Uradna izjava in dokončna odločitev bo predstavljena 17. novembra na Comdex-u. Ta poteza niti ni bila tako nepričakovana, če vštejemo v račun precej boljše zmogljivosti Opteronov proti Intelovim Xeonom v razmerju s ceno in Sunov namen izdaje posebne različice Solarisa za Opterone.

Sun namerava prodajati dvo- in štiriprocesorske strežniške sisteme s Solarisom ali Linuxom za operacijski sistem. Podjetje ne pričakuje upada dohodka ali prehoda kupcev h konkurenčnim ponudnikom strežnikov in verjame, da bodo Opteroni bolj zaželjeni pri kupcih. Sun prav tako še ni potrdil izdelave 64-bitne verzije Jave, vendar obstajajo govorice, da naj bi imela 64-bitna Java veliko boljše rezultate v primerjavi z 32-bitno različico. Klik!

16 komentarjev

Solaris v 64-bitih

X-Bit Labs - Kot poročajo X-Bit Labs, kani Sun izdati posebno 64-bitno verzijo Solarisa, ki bo posebej prilagojena za AMD-jeve Opterone. Jonathan Schwartz, Sunov predsednik, je dejal, da so se za to potezo odločili, ker Opteroni prikazujejo izjemno veliko hitrost in so tako zelo primerni za sisteme, na katerih bo tekel Solaris.

Uradna Sunova izjava je, da bo poskusna verzija izšla v prvem kvartalu prihodnjega leta, končna pa malce kasneje. Sun še ni podprl Intelovih Itaniumov. Več o tem.

2 komentarja

Bill Joy zapušča SUN

News.com - Bill Joy in Scott McNealy sta leta 1982 ustanovila podjetje SUN (originalno kratica za Stanford University Network). Več kot dve desetletji je sodeloval pri vseh znanih SUN-ovih projektih - SPARC, Solaris, Java, v zadnjem času pa Jini in JXTA. Znan je tudi po svoji vlogi v pionirskih časih open-sourca. Škoda, ker ni uspel (hotel?) prepričati svojih kolegov v podjetju, da je tudi SUN-ov paradni konj Java zrel za open-source in s tem omogočiti njen nesluten razvoj.
V zadnjem času je povzročil nekaj razburjenja s svojim člankom, v katerem razlaga svoj pogled na razvoj človeštva. Vsekakor zanimivo branje!

Njegov odhod nekateri povezujejo z vse večjimi težavami samega podjetja SUN. No, večina analitikov je prepričana, da s to potezo ne bo ogrozil samega podjetja, saj je najpomebnejša osebnost SUN-a vendarle Scott McNealy. Sam svoj odhod pojasnjuje z željo po novih izzivih in drugačnem okolju. Po mojem skromnem mnenju taki izjavi ne gre verjeti, temveč bolj dejstvu, da je McNealy...

4 komentarji

Nič več Outlook Expressa

ZDNet - ZDNet poroča, da je redmondski velikan Microsoft uradno potrdil, da nepreklicno končujejo z razvojem Outlook Expressa, ki je zavoljo integracije v vse novejše Windows sisteme zagotovo eden najbolj široko uporabljanih klientov za elektronsko pošto in prebiranje USENET skupin. Predstavniki Microsofta so še dejali, da to ne pomeni, da Outlook Expressa sploh ne bo več, marveč pomeni, da bo ostal, kjer je, saj vanj ne vlagajo več dela. Microsoft sedaj želi, da bi postopoma prešli vsi uporabniki Outlook Expressa na polni Outlook, del Office paketa. Spomnimo se še, da je Microsoft že maja objavil, da ne bodo več ponujali samostojnih verzij Internet Explorerja, temveč bodo nove na voljo samo še z novimi operacijskimi sistemi. Več o tem.

38 komentarjev