»

Kako pod vlado Mira Cerarja v Sloveniji nastaja nova politična policija

podcrto.si - Agenti obveščevalno-varnostne agencije naj bi nadzorovali svoje sodržavljane tudi v domovini, na voljo pa bodo imeli vse državne baze podatkov, vse podatke telekomov in vsa hekerska sredstva za vdiranje v zasebnost sodržavljanov. Ter seveda vse v času ranjke Jugoslavije preverjene metode tajnih vstopov v stanovanja, s tajnim nameščanjem snemalne opreme v vaše spalnice vred. Direktor SOVE pa dobiva enaka pooblastila, kot jih imajo ministri, nad delom agentov pa bodo bedeli tajni vrhovni sodniki.

Ne, to ni opis še enega filma o Edvardu Snowdnu ampak hiter...

125 komentarjev

Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

Slo-Tech - Podjetje Ericsson je na srečanju CTIA Wireless 2010 objavilo, da je v decembru 2009 količina podatkov prenešenih kot mobilne podatkovne komunikacije prvič presegla količino podatkov v obliki glasovnih komunikacij. Podatke so zbrali iz produkcijskih omrežij, verjetno tistih, kjer se uporablja njihova oprema. Številke pa pravijo, da je količina podatkovnega prometa v dveh zaporednih letih narasla za 280% v vsakem letu, točka prehoda pa je bila pri skupno 140,000 TB/mesec.

Hans Vestberg, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, je izjavil, da je to pomemben prehod, saj je približno 400 miljonov mobilnih širokopasovnih priključkov ustvarilo več prometa, kot pa glasovne komunikacije skupno 4,6 miljarde naročnikov. Levji delež tega prometa pa ustvarjajo dostopi do socialnih omrežij iz mobilnih terminalov in uporaba mobilnega širokopasovnega dostopa za osebne računalnike.

Objava podjetja se zaključuje z mnenjem, da se bodo morala mobilna omrežja prilagoditi tem spremembam v...

18 komentarjev

S Trapsterjem varno mimo policajev

Slashdot - Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev...

7 komentarjev

FBI z lažnimi povezavami lovil pedofile

C|NET News - FBI se je zatekel k zanimivi metodi odkrivanja pedofilov. Organizacija je namreč na svetovnem spletu objavila hipertekstovne povezave, ki so obljubljale spolne prizore mladoletnih oseb. IP številke posameznikov, ki so na takšne povezave kliknili, je FBI zabeležil, jih izsledil in pri njih v Pennsylvaniji, New Yorku in Nevadi opravil hišne preiskave.



Potem ko so zbrali podatke, so ponudnikom dostopa do interneta poslali zahtevke o razkritju identitet vseh, ki so „nezakonite“ povezave obiskali in nato pridobili še sodne naloge za hišne preiskave. Nalogi so jim dovoljevali zaseg z računalništvom povezanih tehnologij in opreme, računov za storitve in telefon, pošte, kamer, bančnih izpiskov ter izpiskov kreditnih kartic.

...

54 komentarjev

Domače branje: "IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report."

Slo-Tech - IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report. IIT Research Institute: Lanham, Maryland.

Sredi leta 2001 se je v ZDA v javnosti pričelo šušljati, da FBI uporablja poseben sistem za nadzor interneta. Prvi ga je javno omenil Robert Corn-Revere v pričanju pred parlamentarnim pododborom za ustavo 6. aprila 2000. Poimenovali so ga Carnivore. Ameriška nevladna organizacija EPIC je s pomočjo FOIA zakona pridobila dokumente, ki so razkrili, da gre za poseben računalniški sistem (uradno se imenuje DCS1000), ki ga državni organi namestijo na povezave ponudnika dostopa do interneta, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko te povezave.

Zaradi zanimanja javnosti, je bilo decembra 2000 izdano neodvisno raziskovalno poročilo, ki ga je po naročilu ameriškega ministrstva za pravosodje pripravil IIT Research Institute. Poročilo je javnosti obelodanilo nekaj podrobnosti o sistemu in njegovem delovanju,...

4 komentarji

Sledenje z GPS brez sodnega naloga

Slashdot - Julija 2003 je ameriška policija Robertu Moranu, odvetniku osumljenem sodelovanja s Hells Angels, v primeru prodaje drog v avto namestila sledilno napravo GPS brez sodnega naloga.

Na pritožbo zaradi kršitve zasebnosti je zvezno sodišče v New Yorku prejšnji teden presodilo, da za namestitev sledilnika GPS na vozilo ni potreben sodni nalog.

Po mnenju sodišča bi policija lahko vozilo tudi "vizualno" zasledovala na javnih cestah, za kar pa ni potreben sodni nalog.

104 komentarji

Ali policija sestankuje na temo prestrezanja internetnega prometa?

Slo-Tech - V zvezi z zakonitim prestrezanjem internetnega prometa je ministrstvo za informacijsko družbo 1. 6. 2004 sklicalo sestanek med nekaterimi operaterji in policijo. Na tistem sestanku ni bilo Siola, vendar pa smo dobili informacijo, da naj bi se policija na to temo že pred tem sestala s Siolom, vsebina sestanka pa ni podrobneje znana.
Zadevo smo preverili na MID-u, kjer so nam 4. 6. odgovorili, da tega predhodnega sestanka pri njih ni bilo, da pa je bil po njihovih informacijah predhodni sestanek med policijo in večjimi operaterji.

Na vprašanje o tem sestanku pa nam je predstavnik policije za stike z javnostjo 11. 6. odgovoril, da "je za pripravo podzakonskih predpisov zadolženo Ministrstvo za informacijsko družbo, ki tudi sklicuje in vodi sestanke na to temo", ter nas prosil, da se za vse informacije obrnemo na to ministrstvo. Zato smo se pač ponovno obrnili na MID, od koder so nam 15. 6. odgovorili, da posebnega sestanka s Siolom pri njih ni bilo, uradni sestanek na temo priprave...

23 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev

Carnivore v Sloveniji?

Slo-Tech - Avtor legendarnega šifrirnega programa PGP Phil Zimmerman je leta 1993 ameriškim senatorjem razložil, da je za razliko od glasovnih komunikacij elektronska sporočila mogoče prestrezati in analizirati "preprosto, rutinsko, avtomatsko in neopazno ter v velikem obsegu". Leta 2000 so v javnost pričeli prihajati podatki, da FBI razvija poseben sistem za nadzor interneta, imenovan Carnivore. Gre za poseben računalniški sistem, ki ga FBI namesti na povezave ISP-ja, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko ISP-ja. Zaradi narave samega internetnega prometa sistem deluje tako, da prestreza ves promet, FBI pa potem s filtri shrani samo tiste podatke, za katere imajo sodni nalog (za razliko od glasovnih komunikacij, kjer je mogoče prestrezanje omejiti samo na telefon osumljenca). Vsaj tako pravi teorija. Izvorna koda programa namreč ni javno dostopna, saj FBI trdi, da je ne sme razkriti, ker mu to menda prepovedujejo licenčni pogoji.

40 komentarjev